Zobacz pełną wersję : Obiektyw portretowy
Chcialbym nabyc do mojego D50 obiektyw portretowy. Zastanawiam sie czy wybrac Nikkora 85/1.8 D czy Sigme Macro 105 mm f/2,8 EX DG. Za wszelkie opinie i wskazowki bede bardzo wdzieczny :-)
Sigma może być trochę za długa. Ja bym brał Nikkora 85mm, poza tym jaśniejszy i typowy portret.
o kurcze. chyba aż ze 2 dni juz nikt nie zakładał takiego tematu.
poszukaj - please. O tym czy uniwersalnie (i makro do portretu jest OK było tu pełno wątków
o kurcze. chyba aż ze 2 dni juz nikt nie zakładał takiego tematu.
poszukaj - please. O tym czy uniwersalnie (i makro do portretu jest OK było tu pełno wątków
niebawem dostaniesz ekstazy nerwowej na widok podobnego watku :) he
Niedzwiedz
16-02-2007, 10:36
ja tam z uporem maniaka nadal powtarzam , nikkor 85 1,8 mi bardzo pasuje , lub 105 f2 DC ;)
mamil_km
17-02-2007, 14:46
Mam nadzieję że nikt się nie pogniewa żę podłączę się pod ten wątek ale nie chcę zakładać nowego. Jak waszym zdaniem w roli obiektywu portretowego sprawdził by się Tamron 28-75 f/2.8? Pomijam juz fakt słynnych problemów FF/BF chodzi mi tu o jego plastykę, oddanie kolorów, głębię ostrości oraz zakres ogniskowych po cropie. Dzięki.
Dobrze by się sprawdził. 75mm powinno wystarczyć, a bokeh tego obiektywu jest nienajgorszy.
mamil_km
17-02-2007, 15:04
Ostatnie pytanie: a jak wygląda porównanie ostrości z Nikkor 50/1.8 bo chyba myśląc o zakupie tamrona to 50 sobie odpuścić żeby nie dublować zakresu i nie zajmować miejsca w torbie ;)
Nikkor 50/1.8 powinien być znacznie ostrzejszy od Tamrona na dużych otworach przysłony (np. na f/2.8 ). Po domknięciu nie będzie specjalnej różnicy.
idealny bokeh, laserowa ostrosc, VR, AFS oraz jasnosc f2 - do slubu wprost genialny (profesjonalizm fotografa rosnie wraz z rozmiarem rury na puszce :)
www.dpreview.com/news/0405/04052801nikkor200.asp
mowia ze jesli 70-200 2.8 vr w skali od 1 do 10 ma 10 za jakosc obrazu, ostrosc kontrast etc
to ten nikkor ma ...15 ;)
na ebay.uk widzialem za 2tys Ł
jelsi kasa to nie problem - to nalezy juz na silce zaczac pakowac na biceps i klate :)
idealny bokeh, laserowa ostrosc, VR, AFS oraz jasnosc f2 - do slubu wprost genialny (profesjonalizm fotografa rosnie wraz z rozmiarem rury na puszce :)
www.dpreview.com/news/0405/04052801nikkor200.asp (http://www.dpreview.com/news/0405/04052801nikkor200.asp)
mowia ze jesli 70-200 2.8 vr w skali od 1 do 10 ma 10 za jakosc obrazu, ostrosc kontrast etc
to ten nikkor ma ...15 ;)
na ebay.uk widzialem za 2tys Ł
jelsi kasa to nie problem - to nalezy juz na silce zaczac pakowac na biceps i klate :)
To jest moje marzenie. Prawdziwy Nadobiektyw - najostrzejszy, o najpiękniejszym bokehu w systemie Nikona (obok 85/1.4 i 300/2.8VR). A do tego jakiś fulfrejmik...
robin102
20-02-2007, 16:32
(profesjonalizm fotografa rosnie wraz z rozmiarem rury na puszce :)
:)
Guuuupie to jakieś. Fakt podszedł kiedyś do kolegi fotografa ojciec panny mlodej i rzeknął : Panie nie masz pan jakiegoś dużego obiektywu , żeby goście widzieli ze zapłacilem za fotografa 1000zł. !!!! (znajomy fotograffocił tylko stalkami i 2 korpusami)
ja widzialem plenwerowke - gosc mial siakiegos kanona z szara L - chyba z 50cm dlugosci - robil z 10 m - no ale GO i bokeh musial miec zajefajne :)
tylko mlodym trzeba dac krotkofalowki zeby sie dogadac z tej odleglosci :)