PDA

Zobacz pełną wersję : Ostre i nieporuszone portrety przy bardzo słabym świetle.

DR_DRE
22-10-2011, 18:24
Witam, tak jak w temacie w/w muszę zrobić ostre zdjęcia przy bardzo słabym świetle w grę wchodzi świeczka ew troszkę światła wieczornego, z iso mogę polecieć do 400 bo mi zależy na jakości co do przysłony od 4 do 11, preferuje 5.6, jakieś rady ? ogólnie chodzi o to żeby skrócić czas naświetlania aby model mi się nie poruszył, może jakieś pomysły ze sztucznym światłem ?
Zdjęcia zamierzam robić tamronem 90mm 2.8 i pucha d90 ze statywu.
Zapraszam do rozmowy.

P.S. Na googlu po polsku nic nie znalazłem.

bogdi64
22-10-2011, 18:36
iso 400 - f 5,6, do tego świeczka, to tak według mnie czas na dużą kawę, no chyba, że to figury woskowe ? - najpierw sprawdź światło którym będziesz dysponował, a później dopiero się zastanawiaj jakie iso, czas, przysłona, poza tym może masz lampkę błyskową ?
http://imageshack.us/photo/my-images/231/bb00890resizer2000q86.jpg/
a światła było więcej niż ze świeczki
iso 1000, f2

hijax_pl
22-10-2011, 18:37
Na D90 to z iso spokojnie możesz pojechać do 1600.
Jak nie ma światła, i nie chcesz podbijać ISO, i chcesz domykać mocno przysłonę to się nie dziw, że długie czasy wyjdą.
Dlaczego nie chcesz robić na f/2.8?

DR_DRE
22-10-2011, 18:58
bo tamron 90mm dopiero od f/4 ma najwyższą liczbe lpmm (tj rozdzielczośc), co do efektów to wersja beta moich działań (iso 100, f/5.6 i czas 0,8s)
http://imageshack.us/f/710/dsc0083jt.jpg/
wybaczcie za rozmiar i znak wodny ale nie mogę ryzykować że mi ktoś ukradnie moją pracę.

hijax_pl
22-10-2011, 19:17
I tej aberracji nie możesz usunąć w post-procesie? Próbowałeś jak wygląda obrazek na f/2.8 czy opierasz się tylko na wykresach?
Mówisz "od f/4" a stosujesz f/5.6. Dlaczego? I dlaczego ISO100?

Znak wodny i cel jego umieszczenia pozostawię bez komentarza...

DR_DRE
22-10-2011, 19:29
Wybacz iso 200 a nie 100, przepraszam za pomyłkę. Aberrację na włosach ? bo czasem mi ciężko zauważyć ? co do przysłony 5.6 to fakt mogę zmniejszyć, po prostu z przyzwyczajenia na 5.6 ustawiam. Na f2.8 nie próbowałem, kiedyś pamiętam że na 2.8 ani razu ostrości nie złapał ogólnie ogromny mam z tym problem na manualu i AF przy słabym świetle. i jakich wykresach ? Co do znaku to czemu ?

Umbra
22-10-2011, 19:33
Kup lampę.

DR_DRE
22-10-2011, 19:37
Kup lampę.

Słuchaj jeżeli masz sobie żarty robić to nie pisz w cale, bo mnie to nie śmieszy, jeżeli Ty robisz sobie tylko z flashem zdjęcia to sobie rób, w temacie jest wyraźnie uwzględnione "przy słabym świetle bez użycia standardowego sztucznego oświetlenia" przykro mi że czytanie ze zrozumieniem jest trudną sztuką.

hijax_pl
22-10-2011, 19:40
Podnieś ISO do 800 czy 1600. Możesz też kupić Nikkora 50/1.8 i robić na f/2.8

Umbra
22-10-2011, 19:46
To nie zadawaj głupich pytań. Nikt nie zna magicznych sztuczek na skrócenie czasu przy zachowaniu niskiego iso. Albo podbijasz iso, albo wydłużasz czas, albo doświetlasz. Nie wiem, czego oczekiwałeś. Zaklęcia? To może poszukaj innego forum.

DR_DRE
22-10-2011, 20:00
Nikt Ci nie każe się wypowiadać w tym wątku, jeżeli stwierdzasz ze jestem głupi to nie pisz tutaj i będzie spokój, od tego jest forum żeby zadać pytanie jeżeli nie rozumiesz zasad to Twój problem. I to może Ty poszukaj innego forum skoro problem Ci sprawia proste pytanie.

Niestety nie mam niczego typu 35-70mm, jedynie tokine 11-16 ale to nie odda klimatu portretu.

hijax_pl
22-10-2011, 20:06
Głupie pytanie a głupi to zupełnie nie to samo. Styl w jaki traktujesz swoich rozmówców zniechęca do pomocy.

Co miałem powiedzieć to już powiedziałem. I będzie musiało Ci to wystarczyć.
Dla mnie koniec tematu.

bogdi64
22-10-2011, 20:14
w pierwszy poście piszesz "może jakieś pomysły ze sztucznym światłem ? " - w następnym "w temacie jest wyraźnie uwzględnione "przy słabym świetle bez użycia standardowego sztucznego oświetlenia", zastanów się, poza tym dostałeś odpowiedź, że nikt z nas nie jest w tym miejscu aby poznać warunki (z tego co piszesz) extremalne, jeśli te odpowiedzi (a w aparacie są trzy parametry w tym przypadku do ustawienia), ci nie wystarczają, lub nie chcesz z nich wyciągnąć wniosków to się nie obrażaj, ewentualnie, jeszcze raz trzeba przeczytać instrukcję aparatu, może tam być odpowiedź, lub cofnąć się do historii fotografii - wtedy korzystano ze specjalnych stojaków na głowę aby model się nie poruszył, skoro nie chcesz korzystać z dobrodziejstw techniki, czyli lamp zewnętrznych, wysokiej czułości, niskiego czasu i "dużej dziury"

Foto7
22-10-2011, 20:57
Jak chcesz zostać przy swoim iso i przysłonie a chcesz skrócić czas to musisz dać więcej światła. Patrząc po testowym zdjęciu źródła światła nie będzie w kadrze do dołóż parę świeczek a więcej będziesz miał światła do dyspozycji a tym samym czas się skróci. Jeśli źródło światła będzie w kadrze to dodatkowe daj poza kadrem ale z tego samego kierunku. Prościej się nie da.
Pozdrawiam

DR_DRE
22-10-2011, 21:25
Jak chcesz zostać przy swoim iso i przysłonie a chcesz skrócić czas to musisz dać więcej światła. Patrząc po testowym zdjęciu źródła światła nie będzie w kadrze do dołóż parę świeczek a więcej będziesz miał światła do dyspozycji a tym samym czas się skróci. Jeśli źródło światła będzie w kadrze to dodatkowe daj poza kadrem ale z tego samego kierunku. Prościej się nie da.
Pozdrawiam

Dziękuję za konkretną odpowiedź.

wer
22-10-2011, 22:27
Po pierwsze profesjonalne zdjęcia przy świecach robi się z lampą błyskową. Było to w wielu miejscach opisane. Świeca daje za mało światła.

Jackylhyde
22-10-2011, 22:40
Dokładnie. Skąd ten upór, zeby nie było lampy? Lampa z filtrem konwersyjnym (pomarańcz), ustawiona na najmniejszą moc (przy Twoich parametrach jakie chcesz to będzie i tak ledwo widoczna), jak nie chcesz by sę rozlewało światło to plasterek miodu (reporterski) lub prowizoryczną "tubę" wyłożoną pazłotkiem i jedziesz.

TheKilla
23-10-2011, 09:58
wybaczcie za rozmiar i znak wodny ale nie mogę ryzykować że mi ktoś ukradnie moją pracę.
ująłeś mnie tym.
Bu siedzą same złodzieje i zazdrośnicy!

Jesteś kolejną osobą, która chce przepis na idealne zdjęcie... przy świeczce, iso400 i f5,6 to powodzenia.
Albo zmienisz warunki oświetleniowe w tamtym miejscu, albo zmienisz te swoje sztywne ustawienia.

ska
23-10-2011, 10:09
Na f2.8 nie próbowałem, kiedyś pamiętam że na 2.8 ani razu ostrości nie złapał ogólnie ogromny mam z tym problem na manualu i AF przy słabym świetle Przecież przysłona robocza jest zawsze otwarta na maksa ? a złapać ostrość w odpowiednim punkcie a nie ostrość obiektywu to zasadnicza różnica..

P.R.P.
23-10-2011, 11:28

O to bym się nie martwił.. Z g.. bata nie ukręci.. W przenośni i dosłownie. Bierz lampę, filtr i jazda.. Nie ma jak inaczej tego zrobić. Chyba, że świeczkę większą weźmiesz.. :]

RobertMiernik
23-10-2011, 11:39
Przy takim świetle nie dziwie się, że puszka ma problem ze znalezieniem ostrości.

Pomijając fakt, że takie zdjęcia (jak zresztą wszyscy Ci już pisali) robi się z lampą, to powinieneś postawić co tam masz na statywie, włączyć światło, złapać ostrość, wyłączyć światło i zrobić zdjęcie...

Jackylhyde
23-10-2011, 11:44

mój humor niedzielny nakazuje spytać :p
wiesz...nie mam nic przeciwko UZASADNIONYM znakiem wodnym. Nie mnie oceniac uzasadnienie chronienia artystycznej wartości pracy ale mam rozumieć, że jeżeli byś uzyskał pomoc od forumowiczów to naniesiesz też znak wodny forum nikona? Więc może, skoro tak masz wyczulone poczucie własności, sam nad tym popracuj? Bo idąc tropem Twojego rozumowania to ktoś, po podaniu Ci precyzyjnych wskazówek mógłby zażądać uwzględnienie np. swojego awatara w rogu zdjęcia?

DR_DRE
23-10-2011, 11:55
Widzę że wątek przerodził się w konflikt zbrojny przeciwko temu co pisałem, trudno. Tych których wczoraj zdenerwowałem bądź uraziłem przepraszam.
Co do reszty to się nie upieram nie popadajmy w skrajność, po prostu myślałem że użytkownik, który napisał żeby użyć lampy robi sobie jaja bo za dużo ludzi wczoraj próbowało mnie zdenerwować. I od tego się zaczęło. I to nie chodziło że Was traktuje jako złodziei, tylko np tych, którzy mogą sobie to znaleźć przypadkiem i skopiować i tyle. To co napisał Jackyhyde nie rozumiem. To że wstawiłem znak wodny to źle ?
I czy obiektywnie mogli byście ocenić tamtą fotografie ? co byście zmienili ? I beż żadnego wykłócania się. Pomijając oczywiście znak wodny.

hijax_pl
23-10-2011, 12:09
To co napisał Jackyhyde nie rozumiem. To że wstawiłem znak wodny to źle ? Nie. Chodziło raczej o poważne podejście do tematu praw autorskich. Skoro Ty się tak bardzo boisz, że ktoś może wykorzystać Twoją pracę tak samo mogą postąpić inni forumowicze udostępniający Ci procedurę fotograficzną. Ich wiedza to ich prawa autorskie. Wobec czego mogą zażądać umieszczenia na każdej pracy, którą wykonasz wg ich procedur odpowiedniej adnotacji. Teraz rozumiesz? ;)

DR_DRE
23-10-2011, 12:14
Tak, rozumiem.

Jackylhyde
23-10-2011, 16:04
No to fajnie :) Widzę też, że sugestie z lampą zyskują Twoje zainteresowane. Jeszcze fajniej :) Bo naprawdę lampą można zdziałaś wszystko. Pierwsze zniechęcenia dotyczące jej użycia wynikają .....ze złego jej użycia :D Potem człowiek zaczyna odkrywać takie rzeczy jak barwne filtry i błysk na drugą kurtynę. Powoduje to, że użyta lampa ze wzgędu na kolor, nie odstaje od światła zastanego a dodatkowo błysk na drugą kurtynę sprawia, ze staje sie raczej jego uzupełnieniem. No i ostatni-mistrzowski etap-to symulacja lampami rzeczywistych źródeł swiatła: słońca, zapalniczki, świeczki, deski rozdzielczej samochodu, lampy ulicznej itd. Przejdź się...nie wiem... do empiku i znajdz książkę... np. "Z pamietnika lampy błyskowej" popatrz na jej okładkę i powiedz, czy sądziłbyś ze to zdjecie strzelono lampą a nie było to zachodzące słońce? Zrób to samo ze swoją świeczką. Owszem zapal ją. A jak aparat nie może złapać ostrości pomóż mu na chwilę i poświeć latareczką. Ale Twoim głównym źródłem niech bedzie odpowiednio przygotowany błysk lampy na pomarańczowym filtrze osłoniętej, wspomnianymi we wcześniejszym poście, akcesoriami. Niech tylko lekko błyśnie a nikt nie bedzie wiedział ze jej użyłeś :)

wer
23-10-2011, 19:59
Niestety większość osób uważa, że błyskanie polega na umieszczeniu gołej lampy na aparacie i waleniu na dechę. Najwyższy etap rozwoju osiąga się odbijając światło od sufitu.

hijax_pl
23-10-2011, 20:52
wer, niestety to prawda co piszesz... Bolesna, ale prawda...

jackrabbit
23-10-2011, 20:57
Niestety większość osób uważa, że błyskanie polega na umieszczeniu gołej lampy na aparacie i waleniu na dechę. Najwyższy etap rozwoju osiąga się odbijając światło od sufitu.

pracujesz dla OBOPu? ;)

zamiast podpowiedziec to tak za przeproszeniem gadacie o dupie maryny ;)

ja bym zlozyl to z dwoch zdjec, jedno blyskajac lampka z zalozonym gridem i filtrem, nie wiem jakim, moze CTO a moze 2xCTO albo czerwony jakis? trzeba by wyguglac jaka temperature ma swiatlo swiecy, drugie zdjecie samej swiecy i po klopocie, chyba bedzie najszybciej.. chociaz pewnie sa inne sposoby

hijax_pl
23-10-2011, 21:09
jaka temperature ma swiatlo swiecyJakieś 1700 do 1900K. Zależy jak "dziarsko" się pali :D

Michał Jędrak
23-10-2011, 21:10
A ja bym lampy nie tknął. Niestety trzeba mieć dostosowany sprzęt do rodzaju pracy i niestety słabe warunki oświetleniowe wymagają jasnego obiektywu oraz aparatu dającego dobre wyniki na wysokich czułościach. Ważne jest to, w jaki sposób będzie wykorzystane zdjęcie. Jeśli powstanie z tego plakat to faktycznie ciężka sprawa, ale jeśli rodzina chce zrobić sobie z tego odbitkę 10x15 czy nawet 20x30 to śmiało ustaw sobie ISO 1600 i przysłonę 2.8. Na monitorze będziesz pewnie patrzył na zdjęcie z przerażeniem, ale na odbitce wyjdzie bardzo ładnie.

DR_DRE
23-10-2011, 22:26
A ja bym lampy nie tknął. Niestety trzeba mieć dostosowany sprzęt do rodzaju pracy i niestety słabe warunki oświetleniowe wymagają jasnego obiektywu oraz aparatu dającego dobre wyniki na wysokich czułościach. Ważne jest to, w jaki sposób będzie wykorzystane zdjęcie. Jeśli powstanie z tego plakat to faktycznie ciężka sprawa, ale jeśli rodzina chce zrobić sobie z tego odbitkę 10x15 czy nawet 20x30 to śmiało ustaw sobie ISO 1600 i przysłonę 2.8. Na monitorze będziesz pewnie patrzył na zdjęcie z przerażeniem, ale na odbitce wyjdzie bardzo ładnie.

Tu się z Tobą zgodzę, z tym sprzętem. Obecnie mam bardzo skromny ekwipunek i najbardziej właśnie kuleje oświetlenie.

Ok mniej więcej mam koncept sceny, i wiem o co Wam mniej więcej chodzi, i nie mam jakiegoś urazu do lamp błyskowych bo sam wykorzystywałem czasami, najlepsze efekty dają w połączeniu z jakimś rozproszeniem tak jak mówicie, dyfuzory są też ciekawym rozwiązaniem. Co do tej sceny planuje lepiej doświetlić twarz oprócz samej świeczki i zostawić niedoświetlone tło, tylko nie wiem czy 2 źródła światła od boku rozproszone czy jedno tylne rozproszone. I jedyną lampę jaką mam to wbudowana i stara polska o mocy przewodniej koło 40, wyzwalana na kabel... (nie podłączany do aparatu tzn mogę to zrobić ale wole ponownie nie ryzykować, więc wyzwala się ją dotykając 2 bieguny kabla ;))
Mam jeszcze 2 halogeny hama o mocy 300W, tylko dają ciepłe światło w sumie bardzo podobne do świecy ale chyba będą za mocne. Są jakieś dobre metody zmniejszenia mocy świecenia o nawet 50% ?

I gdyby to była fotka tylko dla mnie i rodziny to bym nawet wątku nie zakładał, więc zależy mi na jakości ;]

wer
24-10-2011, 01:20
pracujesz dla OBOPu? ;)

zamiast podpowiedziec to tak za przeproszeniem gadacie o dupie maryny ;)

ja bym zlozyl to z dwoch zdjec, jedno blyskajac lampka z zalozonym gridem i filtrem, nie wiem jakim, moze CTO a moze 2xCTO albo czerwony jakis? trzeba by wyguglac jaka temperature ma swiatlo swiecy, drugie zdjecie samej swiecy i po klopocie, chyba bedzie najszybciej.. chociaz pewnie sa inne sposoby

Dajesz na lampie małą moc, filtr konwersyjny, do tego plaster miodu na lampę (można samodzielnie wykonać ze słomek do napojów). Nie trzeba robić dwóch zdjęć. Potem kwestia umieszczenia lampy, żeby pod dobrym kątem zaświeciła. Można też pobawić się kartonem i zrobić tubę, żeby jeszcze zawęzić plamę światła.

bogdi64
24-10-2011, 09:21
idziesz do pierwszego laby z brzegu i prosisz o opakowanie po taśmie (papierze), ona wewnątrz jest wyłożona czarnym papierem nie przepuszczającym światła, wycinasz jak chcesz i robisz sobie z tego strumienicę lub "murzyna"

cheyenne
24-10-2011, 09:39

:) marzyciel

ryszkut
26-10-2011, 01:44
nikt ci tego zdjęcia nie ukradnie bo:
1. jest do ... średnie
2. masz sto tysiecy lepszych takich zdjec
3. nie jest z ciebie żaden artysta żeby ktoś kradł twoje foty
4. nie m gdzie się sprzewdać. ani news, ani ilustracja - nic

a nawet jakby ktoś chciał, to taki znak wodny można sobie o kant d obrobytu potłuc
2 minuty i nie ma

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/573/dsc0083jt.jpg/)

co za wszechobecne pajacowanie na artystów?

a żeby był content, rób bez lampy, czas taki jak utrzymasz, żadne 5/6 tylko jak najmniej, iso takie żeby dało wszystko radę.
jak będziesz robić dobre zdjęcia to może ktoś je będzie chciał kraść, ale czegoś takiego za cholere