PDA

Zobacz pełną wersję : Najtańszy możliwy zakup Adobe Creative Suite 5.5 Master Collection?

GoOrange
22-10-2011, 11:02
Witam. Chciałbym kupić jedną licencję na pakiet Adobe Creative Suite 5.5 Master Collection. Chciałbym używać zestawu programów równocześnie (nie w jednym momencie oczywiście) na PC oraz Mac. W związku z tym mam kilka pytań.

1. Wersję 5.5 widzę w sprzedaży tylko w opcji WIN lub MAC, natomiast 5 także jako Win + Mac. To przypadek czy zmiana polityki Adobe? Czy możliwe jest że 5.5 występuje w wer. WIN, MAC, WIN + MAC? Jeśli tak to czy ma to wpływ na cenę pakietu?

2. W jaki najtańszy sposób stać się posiadaczem legalnej licencji? Nie ukrywam że dla mnie nie ma znaczenia czy soft będzie z Jamajki, Tajwanu czy Rumunii. Ma być legalny i EN lub PL. Oczywiście rozumiem że mogę czaić się na okazję z Allegro, tak jak kupiłem nowego, zafoliowanego, legalnego Photoshopa CS5 BOX za 1700 zł, ale wiadomo że to loteria. Nie kupowałem jeszcze za granicą, na eBayu, Amazonie itp.

3. Jak wygląda kwestia licencji dla nauczycieli / uczniów? Czy jeśli np. moja żona uczy się to ona jako właściciel a ja jako użytkownik możemy legalnie używać tego programu na jednym, wspólnym komputerze?

4. Może fakt posiadania Photoshopa CS5 daje jakąś możliwość zniżki, promocji?

Sęk w tym że dla mnie to sporo kasy i nawet 2 tyś. zaoszczędzone to duży plus...

Co radzicie?

Edit:

Jeśli okazać by się miało że sensownie jest zostać przy jednej platformie to jestem w stanie przenieść się w 100% na WIN lub MAC.

robinhood
22-10-2011, 23:18
Na pytania 1,3 i 4 chyba najlepiej odpowie Ci samo Adobe. Napisz na ich forum albo po prostu zadzwoń do nich. Jest infolinia po Polsku, można sobie pogadać.

koma999
22-10-2011, 23:43
3. Jak wygląda kwestia licencji dla nauczycieli / uczniów? Czy jeśli np. moja żona uczy się to ona jako właściciel a ja jako użytkownik możemy legalnie używać tego programu na jednym, wspólnym komputerze?

Sęk w tym że dla mnie to sporo kasy i nawet 2 tyś. zaoszczędzone to duży plus...

Co radzicie?

Edit:

Jeśli okazać by się miało że sensownie jest zostać przy jednej platformie to jestem w stanie przenieść się w 100% na WIN lub MAC.

Jeśli chodzi o licencję nauczycieli/uczniów, to ten zestaw kosztuje ok 2800zł, z tym że platformy na MAC i WIN są oddzielne. Jest to wersja w pełni komercyjna z której możesz korzystać dokąd tylko będziesz żył:)
Z tym, że z tego co mi powiedziano to z tej licencji może korzystać tylko ta osoba, która go na siebie bierze.
Inaczej jest w przypadku normalnej licencji, ale to koszty x5.

Ja bym radził zakupić na Żonę i samemu pracować, a w razie kontroli to "ona pracuje".

Tutaj masz nr GG do gościa który mi sprzedawał i jest autoryzowanym sprzedawcą ADOBE w PL.

Firma SKYNET z Wrocławia, i ceny mają bardzo dobre (na tym zestawie ok 200zł taniej niż w Krakowie)

nr: 1381145

On Ci udzieli wszystkich informacji.

I jeszcze jedna informacja, podobno wymogiem jest np. "ważna legitymacja studencka", więc co szkodzi odżałować 400zł na zapis do szkoły?
2800 + 400 i masz zestaw za 3200zł, z którego możesz korzystać normalnie, mimo iż "rzucisz szkołe".
Tylko musisz dopytać, czy nie jest wymagany jakiś "staż" na uczelni, czy np. samo zapisanie wystarczy (podobno tak).

Pozdrawiam

Venger
22-10-2011, 23:54
W moim przypadku musiałem wziąść potwierdzenie zatrudnienia w szkole, zeskanować i mailem do Adobe puscić, wtedy, po paru dniach przysłali klucze. Pakiet musiałem kupić parę dni wcześniej (oczywiście ustalałem wcześniej co i jak telefonicznie).

robinhood
23-10-2011, 00:00
Ja mam wersję studencką i kupowałem właśnie w Skynecie (mieli najtaniej). Akurat wybierałem się do Wrocka więc odebrałem osobiście, problemów nie było, chociaż sklep wygląda dość... niskobudżetowo ;-) No ale to nie sprzęt, nawet jak sklep zniknie to nic się nie dzieje. Obsługa w porządku. Jeśli chodzi o zarejestrowanie to dostaje się w pudełku kod który należy wpisać w formularzu na stronie Adobe.com i tam też trzeba dołączyć skan czegoś co zaświadczy, że jesteś studentem/uczeniem/nauczycielem. Ja dołączyłem skan legitymacji i dowodu osobistego, wysłałem formularz o godzinie 22 i następnego dnia o 10 rano miałem kod do instalacji.

Jeszcze co do instalowania tego na Mac i PC to pytałem na forum i dowiedziałem się, że:

The standard vanilla student editions (which you bought) can't do it, but with the volume licenses (either for business or education) it's possible... though these are aren't available for online purchase in all countries.

Cały wątek tutaj:
http://forums.adobe.com/message/3949635#3949635