Zobacz pełną wersję : Ciekawe kiedy Nikon na to wpadnie...
somrozen
21-10-2011, 15:49
nie znalazłem działu S-F więc wrzucę to tutaj:
http://fotoblogia.pl/2011/06/22/na-tych-zdjeciach-ustawisz-ostrosc-juz-po-nacisnieciu-spustu
i w związku z tym jeszcze to:
http://fotoblogia.pl/2011/10/20/lytro-light-field-camera-pierwszy-aparat-w-ktorym-ustawisz-ostrosc-po-zrobieniu-zdjecia
co myślicie o takiej "zabawce" ?
Irek
donkiszot
21-10-2011, 17:04
Ja myślę, że są w tym temacie już dwa wątki na forum. Jeden w ramach ciekawostki (z czasów zapowiedzi) i drugi już po premierze Lytro.
darkmajin
21-10-2011, 17:12
wiem że są jeszcze 2 wątki, ale tu jest ewidentnie przykład kogoś kto przeczytał po łepkach....jest pięknie fajnie super foty i ostrzenie po ...BAJKA...
poczytaj trochę o tym już nie będzie tak fajnie... zresztą przykładowe foty to też padaka
Moim zdaniem to jest przyszłość fotografii. Ta technologia daje ogromne możliwości manipulowania oświetleniem w postobróbce. Rozdzielczość i jakość zdjęć nie powala, ale to się powinno szybko zmienić.
Rozdzielczość i jakość zdjęć nie powala
No właśnie. Obawiam się że właśnie ta rozdzielczość może być problemem w zastosowaniach pro takiego rozwiązania. W segmencie amatorskim takich problemów nie ma. Poczekamy, zobaczymy.
Moim zdaniem to jest przyszłość fotografii. Ta technologia daje ogromne możliwości manipulowania oświetleniem w postobróbce. Rozdzielczość i jakość zdjęć nie powala, ale to się powinno szybko zmienić.
O ile się nie myle to zjęcia są zapisywane w flash'u i producent daje oprogramowanie do oglądania takowych zapewne z możliwością wywołania. Jeśli mam rację to można powiedzieć, że sami również takie zdjęcie damy rade zrobić - ustawiamy kadr i ostrzymy w każdym punkcie kolejno po czym składamy aplikację flash... Dla mnie lipa - jakość leży a to podstawa...
Jako "bajer" wolałbym kilka sprzętów Lomo zakupić -> http://www.lomography.com/
O ile się nie myle to zjęcia są zapisywane w flash'u i producent daje oprogramowanie do oglądania takowych zapewne z możliwością wywołania. Jeśli mam rację to można powiedzieć, że sami również takie zdjęcie damy rade zrobić - ustawiamy kadr i ostrzymy w każdym punkcie kolejno po czym składamy aplikację flash...
Dynamicznych scen tak nie uchwycisz a do statycznych scen to i aparat nie jest potrzebny.
Narazie widzę trzy zastosowania:
- publikowane w internecie, małe obrazki działające na zasadzie zabawy: "poszukaj na zdjęciu tego-to-a-tego". Wtedy człowiek sobie klika i szuka schowanego elementu.
- w zastosowaniach profesjonalnych - koniec z BF/FF: robisz zdjęcie a potem ustawiasz ostrość. Jako użytkownik 5D marzę o tym ;-) niestety chyba jeszcze długa droga ze względu na rozdzielczość.
- w filmie - wszyscy którzy filmowali za pomocą DSLR wiedzą jakie są problemy z operowaniem ostrością. Wszystkie te follow-focusy i inne drogie zabawki. A tu - mielibyśmy możliwość pracy głębią ostrości w postprocessingu. Wspaniała sprawa.
A wielkość zdjęć/filmu? Przecież ta informacja musi być gdzieś zapisana. Nie ma nic za darmo.