Zobacz pełną wersję : Plecak Lowepro flipside 400 AW czy coś innego
Witam
Jako że noszenie torby jest praktyczne ale nie na dłuższe spacery- wyprawy postanowiłem kupić plecak
Mam na oku Lowepro flipside 400 AW wszystko mi pasuje ale ma dwa minusy
nie ma miejsca na laptopa i mógłby być tańszy (choć jeśli mam wybierać tańszy lub dobre zabezpieczenie sprzętu to wole już tyle dać)
Znacie może jakąś dobrą alternatywę do tego plecaka???
aa musi wejść do niego
na tą chwile Nikon d90, sigma 50-150, sigma 10-20, nikkor 35, mała kamera i jakieś drobne szpargały
rozwojowo dojedzie na 100% lampa sb 700 prawdopodobnie nikkor 85, samyang 8
Wszystko co wymieniłeś zmieści się spokojnie i jeszcze miejsca zostanie.
Notebooka 10' do zewnętrznej kieszeni spokojnie zmieścisz.
Notebooka 10' do zewnętrznej kieszeni spokojnie zmieścisz.
to idealnie:)
Emhyrion
21-10-2011, 12:43
Masz torbę? A na dłuższe spacery chcesz nosić plecak? A po co Ci na dłuższych spacerach jeszcze do tego laptop? Mało masz do dźwigania?
Masz torbę? A na dłuższe spacery chcesz nosić plecak? A po co Ci na dłuższych spacerach jeszcze do tego laptop? Mało masz do dźwigania?
Mam torbę, laptop nie na spacerach a na wyprawach, jak gdzieś jade na dłużej to wole mieć cały sprzęt w jednej torbie
ale to nie jest priorytetem,
Generalnie jak to zobaczyłem http://www.cambags.com/bag-type/backpacks/lowepro-backpack-bags/item/45-lowepro-flipside-300.html to bym się w 300 spakował na spacer:) ale gdzieś dalej to przyda się ta przednia kieszeń na bluzę czy batony:)
Bartek_902
22-10-2011, 11:28
400 jest pojemny i ma jeszcze w miare kompaktowe rozmiary , w razie czego mamy miejsce na kurtke czy jedzenie , ja jedynie przeklinam mocowanie statywu , jest tragiczne , statyw lata jak chce , dlatego nie korzystam z niego tylko korzystam z bocznych kieszeni w których trzyma sie o wiele pewniej :) proponuje przetestować
ja jedynie przeklinam mocowanie statywu , jest tragiczne , statyw lata jak chce , dlatego nie korzystam z niego tylko korzystam z bocznych kieszeni w których trzyma sie o wiele pewniej :)
Eee to chyba coś źle robisz :D ściągnij obydwa paski (ten na środku i te dwa u góry takie jakby boczne - je sie razem spina do siebie) tak żeby nie było luzu i siedzi super pewnie. Śmigałem ostro na rowerze ze statywem na plecach i nigdy nie było problemów żeby coś latało.
Odświeżę temat, bo mój dotychczasowy plecak robi się za mały (Naneu Pro Alpha (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt16442-plecak-Naneu-Pro-Alpha-czarny.html)) a że patent z dostępem do sprzetu od strony "pleców" bardzo mi się podoba a ten flipside wygląda dość ciekawie.
Pytanie mam natomiast czy zmieści się do niego d700 z założonym gripem?
Oraz czy do przedniej kieszeni wejdzie np kurtka przeciw deszczowa ?
...Pytanie mam natomiast czy zmieści się do niego d700 z założonym gripem?
Oraz czy do przedniej kieszeni wejdzie np kurtka przeciw deszczowa ?
Tak. Tak. :)
Tylko trzeba wyciągnąć ta podkładkę która jest przymocowana na rzepie bo inaczej nie wejdzie ;)
Tak. Tak. :)
Tylko trzeba wyciągnąć ta podkładkę która jest przymocowana na rzepie bo inaczej nie wejdzie ;)
No to fajnie, wygląda na to że będzie to mój kolejny zakup wtedy.
Dzieki
staroszc
02-05-2012, 00:09
Jak już kolega odkopał, to się podczepię...
Czy ktoś z kolegów używa Lowepro Photo Sport 200 AW ?
Bardzo zależy mi na opinii i pytanie czy bez upychania w komorze foto zmieści się minimum:
- D700 bez gripa z podczepionym N24-70 (lub z 14-24),
- 70-300vr,
ewentualne pozostałości mogłyby trafić do komory zewn. w pokrowcach.
Generalnie idea plecaka bardzo mi się podoba - większa komora zewnętrzna i zminimalizoawana przestrzeń na sprzęt może
uczynić ten plecak idealnym na jednodniowe wędrówki.
darko, ja przesiadłem się właśnie z Alphy na flipside`a 400. D700 z gripem mieści się o niebo lepiej niż w Alphie. W ogóle miejsca na sprzęt jest dużo, dużo więcej. Nie ma może tyle miejsca na jakieś bety typu kurtki, czy napoje ale coś tam się zmieści - a nawet gdyby tego było mało - można spokojnie na zewnątrz przypiąć kurtkę, a do zewnętrznych kieszonek włożyć butelkę z napojem.
A proszę Cię bardzo. Gdybyś chciał coś jeszcze wiedzieć - wal śmiało. Alphy się jeszcze nie pozbyłem, więc mam obydwa w domu, mogę po porównywać :)
No ja swoją muszę sprzedać, dwa plecaki mi nie są potrzebne, a swoją drogą to Alpha całkiem fajny plecaczek jest :)
Obawiam się tylko że może mi brakować drugiej dużej komory, bo jednak w Alphie sporo tam można było zmieścić
Ja też moją sprzedaję, tylko nie miałem się jeszcze kiedy za to zabrać :) Jutro pierwsza niewielka wyprawa z Flipsidem na święto bacowskie na Tarasówce razem z córką - pewnie trzeba będzie pozabierać trochę rzeczy prócz sprzętu. Zobaczymy jak się sprawdzi w praniu. Wydaje mi się, że po prostu większość betów trzeba na zewnątrz umieścić.... Alphę kupiłem właśnie ze względu na duży "przedział bagażowy", niestety mały przedział na sprzęt gdy puszka i obiektywy urosły - strasznie dał mi w kość
Odświeżę troszkę watek. Mam pytanie tego typu czy ten pas biodrowy jest rozłączalny?
Odświeżę troszkę watek. Mam pytanie tego typu czy ten pas biodrowy jest rozłączalny?
Niestety nie. Szkoda, bo to dobry plecak. U nasady jest gruby i czasem miałem ochotę go wywalić. W końcu odciąłem :) W obecnym modelu plecaka pas jest bardziej "przyjazny".
Pas to nie problem, ja zapinam go do przodu, jedyna niedogodność żę do samego dołu trudniej się dostać , ale tam mam lampę i mniej potrzebne rzeczy. Cała reszta wchodzi i mam wygodny dostęp.
Amator777
07-03-2014, 20:44
Też mam ten plecak. Pozbawienie go pasa, to ograniczenie jego funkcjonalności. W terenie mogę go przekręcić do przodu, podeprzeć kolanem i swobodnie zmieniać wtedy szkła itp. Nie zawsze jest gdzie postawić plecak, żeby to zrobić. A pas jest na tyle mały, że zbytnio nie przeszkadza, gdy rozpięty zwisa z boków plecaka.
Ja go również zapinam z przodu więc nic mi nie musi dyndać. Plecak jest fajny i dzielnie mi służy już kilka lat.
Witam. Mam ten plecak i bez pasa biodrowego stracił by połowę swojej praktycznosci.
A pas biodrowy razem z piersiowym na dłuższe wycieczki potrafią "odciążyć" plecak w moim odczuciu o połowę, tzn bardzo fajnie zmniejszają nacisk szelek na ramiona.
A plecak można zamówić dużo taniej na eBayu z Chin.
Pozdrawiam
marlotnik
06-02-2016, 22:38
Pozwolę sobie odświeżyć temat, zastanawiam się nad flipside 300 ? Czy to jest to samo co 300AW ? Podoba mi się rozwiązanie z zamykaniem na plecach. Obecnie mam Nikon D300 + MTO 500mm. Za niedługo kupuję Tamrona 70-300 i chciałem dokupić plecak. Dziś odwiedziłem 2 sklepy w Częstochowie w poszukiwaniu torby, plecaka ale nie ma fajnych toreb takich jak bym chciał a zobaczyłem plecaki i był Tahoe 150 i plecak wydał mi się bardzo dobry pod względem jakości : sztywny, łatwe otwieranie zamków, pojemniejszy od toreb które były w sklepie. Przeczytałem też wiele opinii na temat firmy Lowepro oraz ich produktów, 3/4 opinii o plecakach i torbach są pozytywne, wiele osób bardzo dobre opinie na temat jakości produktów ich wykonania, trwałości :) myślę że warto kupić plecak ich firmy. Mam tylko dylemat, który plecak wybrać, ponieważ na razie mam D300+MTO, chciałbym dokupić 2 obiektywy, lampę, grip, również statyw, jakieś drobiazgi: filtry, i inne rzeczy. Dlatego mam do Was pytanie, czy da radę zapakować do flipside 300 coś do jedzenia, picia jakąś odzież, kurtka czy bluza ? Chodzi o to czy będzie miejsce na inne rzeczy oprócz tych typowo fotograficznych ? Może znacie jakies inne plecaki godne polecenia? Przeglądałem to forum, przeczytałem wiele tematów i już praktycznie podjąłem decyzje, ale nie wiem czy zmieści coś więcej niż same rzeczy foto :) A na razie nie chce kupować plecaka turystycznego bo nie planuje wyjazdu w góry itp.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.