Zobacz pełną wersję : Kalibracja. Zdjęcia na ekranie, w necie i wydruki z labu
Witam serdecznie...
O ile coś tam już czytałem wiele razy na temat kalibracji, ustawien i zarządzania kolorami... o ile znam plusy i minusy swojego sprzętu - ekranu... to wciąż mam mętlik w sprawie "co widzę na ekranie, co widzą inni w internecie, a co dostaję z labu na papierze"... tym bardziej że miałem ostatnio format C: i chciałbym wprowadzić możliwie optymalne ustawienia...
Uprzedzę od razu iż ekran którym dysponuję był kompromisem pomiędzy tym czego potrzebowałem a tym co mogłem/chciałem w danym momencie kupić... Wiem że obróbka zdjęć na laptopie ma swoje wady i jestem tego ŚWIADOMY ! lecz potrzebowałem sprzętu który będzie mobilny ale i wydajny z mozliwie dobrym ekranem jak na te wymagania i cene. Mam Dell XPS 15 z Matrycą 1080p B+RGB LED... Aktualnie ekran jest za jasny i nasycony... ustawienia samego ekranu są domyślne... Mam możliwość zmiany w panelu intela lub poprzez nividia control panel
Nie mam niestety dostepu do kolorymetra czy jakiegos kalibratora... nie mam dostępu do kogos kto sie na tym zna i cos by mi podpowiedział z tąd wątek na forum... W internecie, na stronach forum della znalazłem jedynie/aż wątek z plikiem profilu ICC dla ekranu: http://forum.notebookreview.com/dell-xps-studio-xps/564192-dell-xps-15-r2-l502x-owners-lounge.html#post7285075
Zygotic's screen calibration via spyder 2. A calibrated display profile for the B+RGLED screen, generated at 5 blocks brightness. Screens vary, including a single screen over time, but it should be better than stock. [odnosnik do pliku profilu]
Przechodąc do sedna: czy moge prosić o pomoc w ustawieniu ekranu abym miał możliwie zbliżone efekty obróbki zdjęć czy to publikowane w internecie czy drukowane z tym co widze na ekranie i tym co widza inni?
Korzystam z takich programów jak Windows 7, Lightroom 3, IrfanView 4.30, Opera 11.52 domyślnie (dodatkowo Firefox i Chrome). Photoshopa otwieram bardzo rzadko. Zdjęcia zazwyczaj obrabiam w LR i wywołuje do JPGa
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki...
Będzie cholernie trudno coś poradzić bez oprofilowania wyświetlacza czymś sensownym. Spyder 2 to jeden z ostatnich sensorów, które nadają się do matrycy z podświetleniem B+RG LED, więc tego wynalazku lepiej tego nie dotykać. Zestaw aplikacji do pracy na tym wyświetlaczu również trzeba będzie przemyśleć - Irfan, Opera, Chrome odpadają.
pluszaczekd
20-10-2011, 12:17
Właśnie, a jak ma się sprawa w przypadku kompania stacjonarnego? Ja np używam profilu Adobe 1998. Picasa fajny jest ale sam koryguje fotki co może czasem zmylić.
Sent from my Desire HD using Tapatalk
Trudno ale nie niemożliwie? ;) może od czegoś zaczac? zeby się chociaż zblizyc... wiem ze idealnie nie będzie...
Firefox jest u mnie zainstalowany w trybie domyslnym, nic nie zmieniałem w nim i odpalam go tylko wtedy gdy chce zobaczyc jakas stronę bez zmian... w operze mam blokowanie reklam i inny shit przydatny do codziennej pracy... FF jest czyste... wiec nie ma problemu... Co do irfana to czym go zastapić ? używam jeszcze FastStone ze wzgledu na szybkie i łatwe wklejanie watermarka wiec może on ? choc podobno od wersji 4.25 irfan bierze pod uwage profile kolorów (gdzies wyczytane lub obiło się o uszy)
Ps. co mam rozumieć przez to iż oddając zdjęcia do labu informuję ich o tym aby zdjęcia były wywołane z sRGB ? co to oznacza dla mnie...
Trudno ale nie niemożliwie? ;) może od czegoś zaczac? zeby się chociaż zblizyc... wiem ze idealnie nie będzie...
Tak jak mówił Pan Marcin zacząć trzeba od oprofilowania ekranu. Bez tego nie tyle "idealnie nie będzie" ale będzie ZUPEŁNIE CO INNEGO.
Prowizoryczne działania to:
1. Zmniejszyć bardzo mocno podświetlenie ekranu.
2. Podpiąć w systemie profil sRGB jako domyślny do ekranu.
3. Zrezygnować ze WSZYSTKICH aplikacji które nie mają zarządzania barwą. Picassa i inne Opery w pierwszej kolejności. Wartość przeglądarki oceni Pan porównując to samo zdjęcie wyświetlone przez Photoshopa. Jeśli jest cień różnicy rzucamy okiem na konfigurację czy jest cokolwiek dotyczącego ustawień CMM. Jeśli jest konfiguracja, próbujemy podać profil monitora, jeśli nie ma konfiguracji lub nie ma zmian przy przestawianiu opcji = przeglądarka do kosza.
4. Zdjęcia wysyłane do minilabu konwertować do sRGB.
2. Podpiąć w systemie profil sRGB jako domyślny do ekranu.
To nic nie da - przestrzeń barwna matrycy z podświetleniem B+RG LED ma niewiele wspólnego z sRGB (ok. 95% NTSC). Trzeba by odgadnąć koordynaty chromatyczne kolorantów tego usrojstwa, co bez kawałka spektrofotometru może być nieco problematyczne.
fotoprimo
25-08-2012, 07:53
Podepnę się pod ten wątek mam dokładnie takie problemy i przemyślenia - może ktoś zdobył doświadczenie w tym zakresie i poradzi. Mam lap Dell xps 17" W7, FHD, i problem z mega mocno nasyconymi kolorami i bijącą po oczach matrycą.
Kalibrację monitora wykonałem - niewielki efekt (kolory z zimnych stały się cieplejsze).
Wykonałem kalibrację systemową > Panel Sterowania/Wygląd i personalizacja/Ekran/Kalibruj monitor => niewielka poprawa.
Próbuję ręcznie dostroić monitor (jasność/kontrast) do wzorca z mojego labu (odbitka + plik zdjęcia na monitorze)
Próbuję ręcznie dostroić monitor do innego używanego przeze mnie laptopa z tym samym plikiem na monitorze
wszystkie działania bez rezultatu, czy jest jakiś profil, który można wgrać?
Proszę o radę - dziękuję!
Odwiedzałeś tą stronę: http://www.dell.com/support/drivers/us/en/04/DriversHome/NeedProductSelection
w poszukiwaniu display driverów?
Jeśli nie, to polecam.
Tom01 i Czornyj w pelni odpowiedzieli na wasze pytania, bez oprofilowania nic sie nie zdziala....radze postepowac tak jak pisza koledzy;)
Tom01 i Czornyj w pelni odpowiedzieli na wasze pytania, bez oprofilowania nic sie nie zdziala....radze postepowac tak jak pisza koledzy;)
Nie wiem do czego przypiąć to, co tu zaserwowałeś, musi Ci się bardzo nudzić, jeśli silisz się na takie "mądrości".
fotoprimo, opisał konkretną sytuację i prosił też o konkretne rzeczy, a nie o kol. Czornyja z jego kolorymetrem.
A tak mówiąc między nami, to jeśli ktoś nie robi profesjonalnych wydruków, a zajmuje się fotografią amatorską, to sprzętowe profilowanie monitora jest mu potrzebne jak koziej dupie trąba.
Fabryczny profil + drobna regulacja zupełnie wystarczą, oczywiście o ile ktoś nie jest daltonistą.
Zresztą, jeśli ktoś ma problemy z rozpoznawaniem kolorów (przypominam, że stopień tej wady bywa bardzo zróżnicowany), to powinien raczej robić B&W.
Czornyja z jego kolorymetrem.
sprzętowe profilowanie monitora jest mu potrzebne jak koziej dupie trąba.
Co ma kolorymetr do sprzetowego profilowania???
Fabryczny profil + drobna regulacja zupełnie wystarczą, oczywiście o ile ktoś nie jest daltonistą.
No i to jest wlasnie najwieksza bzdura jaka mogles powiedziec, musi sie Tobie strasznie nudzic....!
Chyba, ze masz wysokiej klasy monitor, widzialem modele Eizo ktore bez kalibracji wygladaly bardzo dobrze a po oprofilowaniu roznica byla minimalna....
Autor watku pyta o kalibracje LAPTOPA, widziales kiedys fabryczny profil na laptopie, chyba ten daltonizm i slepota, wolaja o wizyte u okulisty;)
Pozdrawiam serdecznie,
Znudzony
Greg77, w sumie to mam w rzyci jakiekolwiek przepychanki, a już szczególnie z osobami, które oprócz słowotoku nie mają właściwie nic do powiedzenia, ale skoro już mącisz spokojną wodę, to powiem Ci, że nie mówimy tu o mnie, czy o moim sprzęcie, bo nie mam zamiaru epatować przepychem tu obecnych, ale o zwyczajnych laptopowych wyświetlaczach i również o całej rzeszy użytkownikach monitorów (jakichkolwiek), którzy parają się obróbką fotografii jedynie amatorsko.
I w ich przypadku, jakiekolwiek sprzętowe profilowanie, to tylko przerost formy nad treścią i żer dla wszelakich profilerów, którzy za "symboliczną" kaskę chcą czynić cuda jakoweś, które mają przenosić w cudowny sposób maszyny o kiepskich parametrach do klasy profi. :D
Każdy, kto nie jest daltonistą, jest w stanie ustawić swój monitor, metodą na oko i nic więcej do fotografii amatorskiej nie jest potrzebne.
A zawodowcy i tak wiedzą, co mają robić, więc podpowiedzi im kompletnie potrzebne nie są.
fotoprimo
26-08-2012, 21:07
nie denerwujcie się...
dziękuję za podpowiedzi, a może ktoś jeszcze dorzuci coś w dyskusji, dzisiaj odwiedziłem Media i Saturn, matryce laptopów mają mocno, nienaturalnie nasycone kolory i podkręcone kontrasty - takie są oczekiwanie Klientów ładne żywe kolorki na wyświetlaczach laptopów/tv/komórek
Metodą porównawczą (laptop do laptopa) obniżyłem kontrast w panelu sterowania karty Nivida, jest odrobinę lepiej, ale najbardziej drażni mnie kolor niebieski/granatowy, który w obramowaniach paneli różnych programów wpada w odcień fioletu... ;-(
jutro o 8:00 dzwonię na infolinię Della może coś mi podpowiedzą
Muszę napisać do Wywar-a bo też nabył Della
Już go zamówiłem w x-kom. Koleś co robi w sklepie z komputerami kontaktował się z delem i powiedzieli mu ,że w dokładnie takiej konfiguracji wypuścili tylko dla x-kom (w komputronikach i takich innych nie było takiej opcji). Nie wiem ile w tym prawdy, ale już czekam na kuriera :D
Greg77, w sumie to mam w rzyci jakiekolwiek przepychanki, a już szczególnie z osobami, które oprócz słowotoku nie mają właściwie nic do powiedzenia, ale skoro już mącisz spokojną wodę, to powiem Ci, że nie mówimy tu o mnie, czy o moim sprzęcie, bo nie mam zamiaru epatować przepychem tu obecnych, ale o zwyczajnych laptopowych wyświetlaczach i również o całej rzeszy użytkownikach monitorów (jakichkolwiek), którzy parają się obróbką fotografii jedynie amatorsko.
Ja tez Ciebie lubie:)
I w ich przypadku, jakiekolwiek sprzętowe profilowanie, to tylko przerost formy nad treścią i żer dla wszelakich profilerów, którzy za "symboliczną" kaskę chcą czynić cuda jakoweś, które mają przenosić w cudowny sposób maszyny o kiepskich parametrach do klasy profi. :D
Nie da sie oprofilowac laptopowego wyswietlacza sprzetowo, mylisz pojecia i nie wierze, ze jakis "profiler" by to zrobil....
Każdy, kto nie jest daltonistą, jest w stanie ustawić swój monitor, metodą na oko i nic więcej do fotografii amatorskiej nie jest potrzebne.
Mylisz sie, ale juz nie bede Tobie tlumaczyl, bo wiesz swoje i nie jestes daltonista.......
Ja tez jestem amatorem, ale po oprofilowaniu monitora zobaczylem roznice i nigdy bym tego nie osiagnal "na oko" a kolory widze dobrze;)
A zawodowcy i tak wiedzą, co mają robić, więc podpowiedzi im kompletnie potrzebne nie są.
To prawda....
Peace;)
Muszę napisać do Wywar-a bo też nabył Della
Poza oprofilowaniem wyswietlacza kolorymetrem nic nie zdzialasz a przez info linie della uslyszysz same bzdury.....jak to, ze wypuscili jakis specjalny profil dla jednego sklepu a dla innych juz nie.
...uslyszysz same bzdury.....jak to, ze wypuscili jakis specjalny profil dla jednego sklepu a dla innych juz nie.
Mam kolesia co zna się bardzo dobrze z jakimś wysoko postawionym dyrektorkiem od sprzedaży w dellu i wpierw uderzyliśmy do niego o xps 17 FHD MAT - na początku rozmowy powiedział ,że nie będzie problemu, a za 15min oddzwonił z wieścią ,że te matowe i jeszcze w konfiguracji ssd+hdd są tylko dostępne wyłącznie w xkomie i on nie załatwi.
Ja w tym lapku zrobiłem korektę ustawień wspomagając się tą stronką http://www.ziolek.pl/kalib/kalibr.html
Oczywiście wszystkie stery uaktualnione i załadowany profil ze strony della.
fotoprimo
27-08-2012, 11:05
Oczywiście wszystkie stery uaktualnione i załadowany profil ze strony della.
a czy mogę poprosić o link bo jakoś nie mogę znaleźć - Dziękuję!
Jeśli komuś wystarczy ustawienie monitora "na oko" kiedy oczywiście albo karta albo samo oprogramowanie monitora pozwolą i nie jesteśmy daltonistami to podrzucę dosyć dobrze zrobioną stronę z szablonami testowymi LCD. Przydaje się.
http://www.lagom.nl/lcd-test/
W przypadku zaniebieszczonych i do tego szerokogamutowych wyświetlaczy regulacja nie pomoże. Tym bardziej, że w laptokach jej nie ma. W każdej aplikacji będzie oczojebnie, przekolorowanie, przekontrastowanie i ogólnie źle. Po kalibracji przynajmniej w programach obsługujących barwę będzie mniej źle.
W przypadku zaniebieszczonych i do tego szerokogamutowych wyświetlaczy regulacja nie pomoże. Tym bardziej, że w laptokach jej nie ma. W każdej aplikacji będzie oczojebnie, przekolorowanie, przekontrastowanie i ogólnie źle. Po kalibracji przynajmniej w programach obsługujących barwę będzie mniej źle.
W laptopach regulacji wyświetlacza nie ma, co najwyżej można regulować moc podświetlenia, ale za to można wykorzystać do regulacji sterownik GPU, który dysponuje już wcale ciekawymi możliwościami i do pracy na laptopie, nic więcej w sumie potrzebne nie jest.
Kalibracja laptopa, to według mnie brzmi dość niecodziennie, żeby nie rzec ekscentrycznie, a można by się pokusić i o bardziej dosadne eufemizmy, oczywiście przyjmując, że wyświetlacz laptopa, absolutnie nie służy do pracy foto-graficznej.
Z monitorami, nawet tymi z dolnej półki jest o tyle lepiej, że większość modeli ma jednak możliwości regulacyjne w menu, więc nie trzeba się uciekać do ekstremy w postaci sterownika GPU.
Dość, że jeśli ktoś widzi kolory, to jest w stanie w przybliżeniu zbliżyć się do wzorców, a do fotografii amatorskiej, nic więcej potrzebne nie jest.
można wykorzystać do regulacji sterownik GPU, który dysponuje już wcale ciekawymi możliwościami i do pracy na laptopie, nic więcej w sumie potrzebne nie jest.
Kalibracja laptopa, to według mnie brzmi dość niecodziennie, żeby nie rzec ekscentrycznie
Im bardziej badziewny ekran tym bardziej konieczna korekcja. To jasne, że laptop nie służy do prac graficznych, ale wypadałoby choćby przy przeglądaniu widzieć cokolwiek po ludzku. Grzebanie w ustawieniach karty graficznej do niczego nie prowadzi. Na oko nie da się ustawić a i regulacja jaka jest potrzebna, czyli zmiana krzywych jasności kanałów nie jest dostępna.
Jeżeli masz na myśli regulację jasności dla każdego z podstawowych kolorów RGB, czyli czerwonego, zielonego i niebieskiego, to sterownik nvidii daje takie możliwości i do zastosowań laptopowych to moim zdaniem zupełnie wystarczy.
Jeżeli masz na myśli regulację jasności dla każdego z podstawowych kolorów RGB
Nie no bez jaj.... :)
Nie no bez jaj.... :)
Z jajami, czy bez jaj, to dla naszego tematu zupełnie bez znaczenia, tak mi się przynajmniej wydaje. ;)
A co do rzeczonego sterownika to właśnie wracam na świeżo z jego menu, więc jeśli czegoś nie pokręciłem według Twojej terminologii, to jest dokładnie tak jak to wprzódy ująłem.
Z jajami, czy bez jaj, to dla naszego tematu zupełnie bez znaczenia, tak mi się przynajmniej wydaje. ;)
Weźmy przykład. Nie do końca laptopowy, ale oddający ideę. Jeśli krzywe jasności wyglądają np tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/08/sm3-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/sm3.jpg)
To obcięciem kanałów z poziomu sterownika karty, czyli "pochyleniem" krzywych nie zdziałamy nic. Możemy usunąć co najwyżej nieco zaniebieszczenia, ale rozjazdu nidyrydy. Potrzebny profil, loader i bardziej zaawansowane grzebnięcie w LUT karty.
...
Potrzebny profil, loader i bardziej zaawansowane grzebnięcie w LUT karty.
Trudno mi polemizować z zawodowym profilerem, który na tej czynności zjadł przysłowiowe zęby, ale mogę za to powiedzieć z pełnym przekonaniem, że NIGDY nie kalibrowałem laptopów i ZAWSZE radziłem sobie z drobnymi korektami przy pomocy sterownika GPU i to zapewniam Cię z dobrym skutkiem.
A, że grafikę podglądam na CG i wielkoformatowym NEC-u, to i zupełnie mi jakieś drobne niedoskonałości na laptopowych wyświetlaczach nie przeszkadzają.
Ma być z grubsza w porządku i takoż i jest.
Swoją drogą, dość rzadko używam laptopowego wyświetlacza, w sumie jedynie w terenie, więc nawet jak coś jest niekoniecznie idealnie, to kompletnie mnie to nie zajmuje.