Zobacz pełną wersję : 1 listpada - dzień wolny od pracy. Jak to właściwie jest
Witam.
Temat może dość mocno odbiega od tematyki foto, niemniej jednak liczę na waszą pomoc.
Mam taki mały problem.
Jestem zatrudniony na 1/2 etatu prze Agencję Pracy Tymczasowej jako telekonsultant.
Praca wykonywana jest dla jednego z koncernów świadczących usługi komunikacyjne.
Dziś zobaczyłem grafik na miesiąc listopad i ku mojemu lekkiemu zdziwieniu wynika, że tegoż dnia pracuje tak, jakby był to normalny dzień pracy.
Nie mam za niego ani przyznany inny dzień wolny, ani też nikt nic nie mówił mi o jakieś rekompensacie.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak to właściwie wygląda?
Skoro 1 listopada (a tak do tej pory mi się wydawało) jest dniem wolnym od pracy dla wszystkich, to czy w takim wypadku pracodawca może nakazać mi pracować w tym dniu, a jeśli tak, to czy należy mi się coś za to?
Nie sprawdziłem, ale podobna sytuacja będzie prawdopodobnie 11 listopada, który też jest z tego co wiem dniem wolnym.
Czytałem swoją umowę i nie ma tam żadnej wzmianki o pracy w dni świąteczne, jedynie, że czas pracy wynosi 40 godzin tygodniowo.
Pamiętam, że w ogłoszeniu, które zamieściła agencja była mowa o pracy od pon. do pt. bez świąt i sobót.
No i jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa....
Jeśli ten dzień liczony jest jako nadgodziny, to jaka wtedy stawka obowiązuje?
hijax_pl
19-10-2011, 22:45
http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000006.pdf
Będziesz miał do odebrania dzień wolny lub jeśli go nie odbierzesz, zostaną zapłacone Ci za niego nadgodziny, tzw "setki". Istnieje też możliwość taka, że nie masz notki o dniu wolnym ani nadgodzinach, ponieważ praca na dany okres została rozłożona tak, że wliczając ten dzień nie przekraczasz regulowanego umową średniego czasu pracy. W takim wypadku dostaniesz dodatek za pracę w dni wolne od pracy - liczony ze średniej trzymiesięcznej dla takich dodatków wedle Twojej stawki płac.
Ps. Coś takiego jak dzień wolny od pracy "dla wszystkich" praktycznie nie istnieje ;)
Dzięki za przytoczenie, ale mógłbyś coś dokładniej napisać, którego artykułu mogę się "czepnąć"?
Strasznie dla mnie to niezrozumiałe.
Z tego co czytam, istotne dla mnie wydają się być:
Art. 130. § 2. Jeżeli zgodnie z przyjętym rozkładem czasu pracy święto przypada w dniu wolnym od
pracy, wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, to nie
obniża ono wymiaru czasu pracy.
oraz
Art. 1511. § 1.
Za pracę w godzinach nadliczbowych, oprócz normalnego wynagrodzenia,
przysługuje dodatek w wysokości:
1) 100 % wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających:
a) w nocy,
b) w niedziele i święta niebędące dla pracownika dniami pracy, zgodnie z
obowiązującym go rozkładem czasu pracy,
c) w dniu wolnym od pracy udzielonym pracownikowi w zamian za pracę w niedzielę
lub w święto, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy,
2) 50 % wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających w każdym
innym dniu niż określony w pkt 1.
Dzięki Pilon za odp.
Pytam, ponieważ miałem już problemy z tą agencją (potrafili nie wypłacić mi części wynagrodzenia, o co potem musiałem się "bić).
Chciałbym to dobrze wyliczyć, żeby agencja znów nie zrobiła mnie w ........
Tak się składa, że do końca listopada mam tam umowę i nie wiem, jak potem będzie to rozliczane.
Art 130 par 2 dotyczył by Cię gdyby święto 1. listopada wypadło w niedzielę lub inny ustalony umową indywidualny dzień wolny od pracy. W tym roku to nie pasuje, bo 1. we wtorek a 11. w piątek, więc w dni pracujące. Tym lepiej dla Ciebie :)
Zgodnie z art 151 par 1 dostaniesz opisaną kasę TYLKO jeśli będą to dla Ciebie godziny nadliczbowe. Jeśli masz w listopadzie, licząc te dni, średni czas zgodny z umową, to nie będą to dni nadliczbowe i nie będą to nadgodziny. Dostaniesz tylko drobny dodatek rzędu około 15% stawki normalnej, ale NIE BĘDĄ to nadgodziny, nawet "50tki"... Sprawdź średni czas pracy na listopad i dowiedz się, czy to dzień dodatkowy, czy czas średni masz zgodny z umową...
Ps. Pamiętaj, że będąc zatrudnionym na 1/2 etatu, każde z tych świąt obniży Ci wymiar czasu pracy o 4 godz. a nie o 8. Czyli za te dwa dni powinieneś mieć dzień do odebrania...
Wielkie dzięki.
Grafik jeszcze nie jest ustalony "na twardo" ale gdy tylko pojawi się ostateczna wersja, to policzę liczbę godzin.
Zastanawia mnie teraz tylko kwestia, że umowę mam do 21.11, czyli nie będzie to pełny miesiąc.
W listpaddzie wymiar czasu pracy wynosi 160 godzin, czyli w moim przypadku to będzie 80 godzin., ale jeśli odjąć od tego te 8 dni, czyli łącznie powinno to dać 48 godzin.
Czyli każda godzina powyżej tego będzie liczona jak nadliczbowa?
Nie widząc umowy i grafika mogę tylko powiedzieć, że tak, tak właśnie powinno być wedle tego co piszesz. Pracodawca powinien poinformować Cię, które z godzin będą traktowane nadliczbowo przed podjęciem pracy w ramach tych godzin. Chyba że wynika to jasno z grafika.
Pozdrobranoc ;)
Ps. do pierwszego posta - ogłoszenie nie jest wiążące i nie ma mocy prawnej względem czasu pracy. Tylko umowa.
Art 130 par 2 dotyczył by Cię gdyby święto 1. listopada wypadło w niedzielę lub inny ustalony umową indywidualny dzień wolny od pracy. W tym roku to nie pasuje, bo 1. we wtorek a 11. w piątek, więc w dni pracujące. Tym lepiej dla Ciebie :)
Zgodnie z art 151 par 1 dostaniesz opisaną kasę TYLKO jeśli będą to dla Ciebie godziny nadliczbowe. Jeśli masz w listopadzie, licząc te dni, średni czas zgodny z umową, to nie będą to dni nadliczbowe i nie będą to nadgodziny. Dostaniesz tylko drobny dodatek rzędu około 15% stawki normalnej, ale NIE BĘDĄ to nadgodziny, nawet "50tki"... Sprawdź średni czas pracy na listopad i dowiedz się, czy to dzień dodatkowy, czy czas średni masz zgodny z umową...
Ps. Pamiętaj, że będąc zatrudnionym na 1/2 etatu, każde z tych świąt obniży Ci wymiar czasu pracy o 4 godz. a nie o 8. Czyli za te dwa dni powinieneś mieć dzień do odebrania...
Święta państwowe ustawowo wolne od pracy zawsze są traktowane jako dni świąteczne, nie muszą wypadać w niedzielę.
Święta państwowe ustawowo wolne od pracy zawsze są traktowane jako dni świąteczne, nie muszą wypadać w niedzielę.
Oczywiście, że nie muszą, nawet się nie da tak, żeby zawsze były w niedzielę :D Ja pisałem tylko, w odniesieniu do paragrafu, że jeśli wypadną w niedzielę, to nie pomniejszają wymiaru pracy :) Co za tym idzie, w listopadzie 2011, art 130 par 2, nie znajduje zasady, czyli za oba święta czas pracy jest pomniejszany ;) Tyle :)
No tak, przy czym do zeszłego roku pracodawca miał obowiązek oddać dzień pracy, jeśli święto wypadało w niedzielę. Od tego roku już nie ma tego przepisu.
Sendilkelm
20-10-2011, 11:48
No tak, przy czym do zeszłego roku pracodawca miał obowiązek oddać dzień pracy, jeśli święto wypadało w niedzielę. Od tego roku już nie ma tego przepisu.
Jeśli wypadało w sobotę (pod warunkiem, że w tygodniu nie było 2 dni świątecznych). Jeśli wypadało w niedzielę, to nie odbierało się tego dnia. Teraz zamiast odbiorów sobotnich jest dodatkowy wolny dzień 06.01.
Jak najbardziej odbieralo sie swieto wypadajace w niedziele.
Pracuje w systemie dyzurowym ponad 3 lata, na pracy w roznych konfiguracjach dni wolnych i godzin nocnych zeby zjadlem ;)
Sent from my HTC Vision using Tapatalk
Sendilkelm
20-10-2011, 15:41
Pracuje w systemie dyzurowym ponad 3 lata, na pracy w roznych konfiguracjach dni wolnych i godzin nocnych zeby zjadlem ;)
Sent from my HTC Vision using Tapatalk
To ja od 6 lat źle odbierałem dni w firmie? Hmmm...
http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000006.pdf
Art 130 paragraf 2
§ 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin. Jeżeli jednak w tygodniu obejmującym siedem dni od poniedziałku do niedzieli, wystąpią dwa święta w inne dni niż niedziela, obniżenie wymiaru czasu pracy o 8 godzin następuje tylko z tytułu jednego z tych świąt.
W 2010 nowelizacja to zniosła.
http://orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/nazwa/2992_u/$file/2992_u.pdf
Szczerze, to pierwsze słyszę ;)
Np. http://mojafirma.infor.pl/wiadomosci/60811,Za-11-listopada-nie-przysluguje-dzien-wolny.html (rok 2007, więc przed ostatnią nowelą, która i tak w tej kwestii nic nie zmieniła... Łaskawego masz pracodawcę ;) )