Zobacz pełną wersję : Ile prądu po włączeniu bierze F80?
goblinos
19-10-2011, 21:41
Ile prądu po włączeniu bierze F80? Czy ktoś wie? Gdyby ktoś dysponował multimetrem to mogę poinstruować jak zmierzyć :)
Po prostu mam denata, który się nie włącza. Prąd który jest pobierany z baterii po włączeniu aparatu wynosi 10mA, wg mnie to bardzo dużo, ale chciałbym porównać :)
danz1ger
21-10-2011, 17:54
Ile prądu po włączeniu bierze F80? Czy ktoś wie? Gdyby ktoś dysponował multimetrem to mogę poinstruować jak zmierzyć :)
Po prostu mam denata, który się nie włącza. Prąd który jest pobierany z baterii po włączeniu aparatu wynosi 10mA, wg mnie to bardzo dużo, ale chciałbym porównać :)
No to włącza się czy nie?
goblinos
21-10-2011, 21:31
Aparat się nie włącza, ale pobiera prąd.
Sprawdziłem na sprawnym F80 kolegi i jego model pobiera prawie 10 razy mniejszy prąd, około 1.3mA. Gdzieś musi być jakieś zwarcie.
danz1ger
22-10-2011, 03:49
Próbowałem mierzyć w swoim N80, ale czegoś miernik ustawiony na zakres 0-200mA wyświetla 6,4mA a ustawiony na zakres 0-20 3,75 i nie mam pojęcia dlaczego.
goblinos
22-10-2011, 07:48
Im większy zakres tym gorsza dokładność, ale aż takiej różnicy nie powinno być. Widocznie taki masz miernik :)
W jakim trybie ekspozycji miałeś włączony aparat?
danz1ger
22-10-2011, 16:10
Mierzyłem przy wyłączonym. Sprawdziłem baterię, jest prawie zdechła. Pomierzę jeszcze raz po włożeniu świerzej.
danz1ger
24-10-2011, 13:04
Po zmanie baterii to samo i przy włączonym pokazuje 0.
Nie wiem ile bieże prądu F80, ale w ciągu kilku dni potrafi rozładować komplet baterii.
danz1ger
25-10-2011, 01:11
To samo F75. Dlatego do obydwu kupiłem battery gripy. Kiedy mam baterie w aparacie to wkładam wycięty z grubego papieru krążek pomiędzy baterię a klapkę, kiedy aparat jest nieużywany dzień lub dłużej.
the.matr
28-10-2011, 23:40
Nie wiem ile bieże prądu F80, ale w ciągu kilku dni potrafi rozładować komplet baterii.
Potrafi rozładować komplet baterii gdy jest wyłączony? Mówisz o 2 bateriach CR123A? Niemożliwe. Mam Nikona F80, przebieg łącznie koło 30-40 rolek filmu. Tydzień temu wymieniłem baterie, które siedziały w nim przynajmniej od połowy stycznia (wtedy go kupiłem od znajomego, który miał go jako body zapasowe od nowości). Robiłem gdzieś rolkę na miesiąc. Nie musiałem się bawić w żadne wkładanie kartoników itp.
Zobaczymy jak będzie trzymał z gripem.
Pozdrawiam
Jak dla mnie to ten aparat w ogóle prądu nie bierze. Kupiłem w czerwcu używany z włożonymi już bateriami i teraz kończę 27 rolkę fimu!!! Wskaźnik baterii dopiero dzisiaj skoczył na chwilę z "pełnej" do "połowy". Żeby wszystko tak żarło prąd jak F80, to świat byłby piękny :)
the.matr
06-11-2011, 18:10
Przygotuj nowy zestaw baterii. U mnie gdy pojawiło się "do połowy" na stałe to baterie padłby po kilkunastu klatkach :)
Przygotuj nowy zestaw baterii. U mnie gdy pojawiło się "do połowy" na stałe to baterie padłby po kilkunastu klatkach :)
Coś tak słyszałem, że umiera prawie bez ostrzeżenia :) 2 komplety od dawna już czekają - myślałem, że się szybciej przydadzą :)
A propos... co się dzieje z licznikiem klatek, gdy wymieniam baterie w połowie robienia filmu? Gdzieś ma jakąś pamięć i podtrzymuje licznik, czy wyzeruje?
A propos... co się dzieje z licznikiem klatek, gdy wymieniam baterie w połowie robienia filmu? Gdzieś ma jakąś pamięć i podtrzymuje licznik, czy wyzeruje?
Najszybciej będzie jak wyjmiesz baterie i sprawdzisz sam. ;)
W F100 licznik trzyma.
Najszybciej będzie jak wyjmiesz baterie i sprawdzisz sam. ;)
Pewnie za parę klatek będę do takiego testu zmuszony :)
the.matr
07-11-2011, 11:58
Aparat pamięta liczbę wystrzelonych klatek nawet jak wyjmiesz baterie na dłużej.