PDA

Zobacz pełną wersję : D3s tryb Manualny i kompensacja expozycji

19-10-2011, 20:20
witam,
Jak wpływa kompensacja ekspozycji w przypadku używania trybu M oraz sztywnego ISO (nie auto-ISO)
Jaka jest zależność?
edit-źle sformułowane pytanie.

cheyenne
19-10-2011, 20:41
witam,
Jak wpływa kompensacja ekspozycji w przypadku używania trybu M oraz sztywnego ISO (nie auto-ISO)
Jaka jest zależność?
Chodzi mi oto w jaki sposób optymalnie na sali ustawić lampę aby ładnie dopalała twarze nie prześwietlając ich.

Żartujesz, prawda czy znalazłeś ten aparat na ulicy.

19-10-2011, 20:43
zapomniałem dopisac ze lampa błyskowa jest na body w trybie ttl.

haradrimm
19-10-2011, 21:04
Nic się nie zmieni, kompensacja błysku to co innego niż kompensacja ekspozycji.
Edit: Jednak się zmieni, sam sprawdziłem... A byłem pewny, że to tak nie działa:P Widać całe życie człowiek się uczy:D

samson09
19-10-2011, 21:05
Eee tam podpucha jakaś.

zapomniałem dopisac ze lampa błyskowa jest na body w trybie ttl.

TEŻ BYM CHCIAŁ ZNALEŹĆ:)

hijax_pl
19-10-2011, 21:06
Kompensacja ekspozycji w rybie M przesuwa "zero".

Nie bawiłeś się tą opcją? Nie zauważyłeś jak się zmienia na drabince pomiar gdy zmieniasz wartość kompensacji?

Motorniczy
19-10-2011, 21:13
Nic się nie zmieni, kompensacja błysku to co innego niż kompensacja ekspozycji. Swoją drogą dziwne, że zadajesz takie pytania mając taki aparat...

Ty masz taki aparat ?

dar_wro
19-10-2011, 22:49
Kompensacja ekspozycji w rybie M przesuwa "zero".

Nie bawiłeś się tą opcją? Nie zauważyłeś jak się zmienia na drabince pomiar gdy zmieniasz wartość kompensacji?
1. Czym jest niby to "zero"? Nie przesuwa żadnego zera.
2. Trudno żeby kompensacja ekspozycji zmieniała parametry skoro sam je ustawiam. Co innego, gdy robię w trybie ekspozycji czasu lub przysłony. Kompensacją mogę dokonać korekty czasu w trybie A lub przysłony w trybie S.

3. Natomiast w trybie M rzeczywiście kompensacja ma wpływ na lampę, wystarczy zajrzeć do Lampa błyskowa w fotografii ślubnej Niekerka, on dokładnie o tym pisze, że kompensacja ekspozycji nawet w trybie M ma wpływ na ekspozycję ustawiona na lampie.

4. Swoją droga to temat raczej nie dotyczy tylko D3s, bo zasady kompensacji dotyczą wszystkich model.

Antonioo
19-10-2011, 23:04
nie wiem, co mi wskoczyło w mój post powyżej, w każdym razie miało być to:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i.plikomat.pl/media/i/93d6445fb05ad46af6ee1db07cd113da.jpg)

hijax_pl
19-10-2011, 23:27
1. Czym jest niby to "zero"? Nie przesuwa żadnego zera.Zatem spróbuj w trybie M, po ustawieniu parametrów ekspozycji tak by drabinka pokazywała zero przestawić korektę ekspozycji na np -1EV. I sprawdź ponownie drabinkę...

dar_wro
20-10-2011, 06:55
Nie odpowiedziałeś na pytanie, czym jest niby to zero. Zajrzyj do instrukcji, tam również napisano, że na nic nie wpływa ekspozycja. Na wyświetlaczu jest informacja o korekcji ekspozycji, ale nic się nie przesuwa. A informacja jest przydatna tylko w kwestii ewentualnego użycia lampy, o czym pisałem.

PS. I jeszcze jedno. Generalnie wiem o Ci chodziło, jednak nie zawsze każdy kto tu zajrzy będzie wiedział. Zacznie się szukanie "ruchomego zera", a potem jest taka śmichowa sytuacja, jak opisana tutaj (http://dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=6498);-) i gość idzie do serwisu (nie koniecznie z D3s) bo mu się "zero" nie rusza, a czytał, że na M musi się ruszać. Koniec OT.

hijax_pl
20-10-2011, 08:15
Nie odpowiedziałeś na pytanie, czym jest niby to zero.A to takie trudne do domyślenia się?
Zajrzyj do instrukcji, tam również napisano, że na nic nie wpływa ekspozycja.Doprawdy? Polecam zatem zajrzeć na stronę 134 i przeczytać drugi akapit.

kzkzg
20-10-2011, 08:30
czlowieku spojrz w wizjer i rob ta kompensacje ekspozycji. przesuwa sie drabinka? jak sie nie przesuwa to puszka do serwisu. jak sie przesuwa to zastanow sie dlaczego skoro swiatlo sie nie zmienilo.

przyklad: w trybie M jak ustawisz sobie kompensacje ekspozycji +2EV i dobierzesz parametry tak by drabinka byla na 0 to otrzymasz zdjecie prześwietlone o 2EV

dar_wro
20-10-2011, 09:04
A to takie trudne do domyślenia się? Doprawdy? Polecam zatem zajrzeć na stronę 134 i przeczytać drugi akapit.

I tam masz napisane, że "zero" się przesuwa? Żadne zero się na Boga nie przesuwa. W instrukcji, jak wół napisali tyle, że pokazuje że jest ustawiona korekcja ekspozycji, ale nie wpływa na ekspozycję (powtórzę po raz 3 - informacja ważna tylko gdy korygujesz również EV na lampie).

"W trybie ekspozycji M, zmianie ulegają tylko informacje wyświetlane na
wskaźniku ekspozycji; a czas otwarcia migawki i wartość przysłony nie są
modyfikowane."
Poza tym, jak pracuję na trybie M to bez zbędnej guzikologoi mogę na bieżąco korygować sobie dowolnie ekspozycję pokrętłami , bez używania korekcji kompozycji.

Chodzi tylko o nie robienie zamieszania, bo potem masz takich co idą do serwisu, bo budynki się walą na zdjęciach (link podałem wcześniej) ;-)

hijax_pl
20-10-2011, 09:23
Zajrzyj do instrukcji, tam również napisano, że na nic nie wpływa ekspozycja.Wiesz jak działa światłomierz?

No dobrze - to inaczej: niezależnie od trybu pracy aparatu, czy to będzie A, S, P czy M - korekta ekspozycji wprowadza poprawkę do wskazań światłomierza. I tylko tyle. Jak to zrozumiemy, jasne będą implikacje tej korekty na inne funkcje aparatu, takie jak tryby półautomatyczne czy współpraca z lampą błyskową.

W trybach ekspozycji półautomatycznych, takich jak A, S, czy nawet M+AutoISO, zmianie ulegną parametry ekspozycji, gdyż te tryby korzystają ze wskazań światłomierza.

W trybie M (bez AutoISO) parametry ekspozycji ustawiamy sami: na chybił-trafił, korzystając z reguły Sunny/16, zewnętrznego światłomierza lub wbudowanego.
W tym ostatnim przypadku warto czasami sprawdzić, czy jego pracę nie skorygowaliśmy wcześniej korektą ekspozycji. Bo jeśli ustawiliśmy korektę na np -2/3EV i o tym nie pamiętamy, po czym staramy się ustawić parametry ekspozycji tak, by na drabince mieć np: +1EV - wynikowo będziemy mieli tylko +1/3EV.

dar_wro
20-10-2011, 09:43
Są tacy, co twierdzą, że mówimy to samo, ale innym językiem.

W tym ostatnim przypadku warto czasami sprawdzić, czy jego pracę nie skorygowaliśmy wcześniej korektą ekspozycji. Bo jeśli ustawiliśmy korektę na np -2/3EV i o tym nie pamiętamy, po czym staramy się ustawić parametry ekspozycji tak, by na drabince mieć np: +1EV - wynikowo będziemy mieli tylko +1/3EV.

Jeżeli w takim rozumieniu mówimy o wpływie korekcji ekspozycji - to pełna zgoda.

Jacek_Z
20-10-2011, 11:21
I tam masz napisane, że "zero" się przesuwa? Żadne zero się na Boga nie przesuwa.
Wszyscy tu używamy od dawna takiego skrótu myslowego. I wszyscy się domyslają w czym rzecz. Nie nadinterpretowuj, że mówimy o korekcji ekspozycji. Mówimy o "przesunięciu" się drabinki, która pokazuje ekspozycję.

hijax_pl
20-10-2011, 11:33
Jeżeli w takim rozumieniu mówimy o wpływie korekcji ekspozycji - to pełna zgoda. To jest napisane w instrukcji obsługi aparatu, pokazałem nawet na której stronie (manual od D3s)...

dar_wro
20-10-2011, 12:22
To jest napisane w instrukcji obsługi aparatu, pokazałem nawet na której stronie (manual od D3s)...
Chyba się nie rozumiemy, ale trudno. Twój przykład pokazuje, że fotograf to gapa.
Jacek_Z nie wymagaj, żeby przed przeczytaniem danego postu przeanalizować wszystkie posty na forum i ustalić, jak szanowni inni userzy będą to rozumieć ;-)
Dla mnie temat zamkniety.

hijax_pl
20-10-2011, 13:54
Chyba się nie rozumiemy, ale trudno. Twój przykład pokazuje, że fotograf to gapa.
Wyjaśnij mi zatem proszę jak rozumiesz ten fragment z podręcznika do D3s:
In exposure mode M, only the exposure information shown in the exposure indicator is affected

dar_wro
20-10-2011, 15:05
W # 15 masz całe po polsku.
A Twój cytat jest niepełny bo dalsza część brzmi:
shutter speed and aperture do not

A już wcześniej zgodziłem się z Tobą, że ma wpływ, przy założeniu gapa fotografa, czyli sprawdza ekspozycję i poprawia do wskazań (a nie zauważył, że ma korekcję), ale nie ma wpływu na sam pomiar.

hijax_pl
20-10-2011, 15:11
A Twój cytat jest niepełny bo dalsza część brzmi:
shutter speed and aperture do notTak, tyle, że to chyba dość oczywiste? Jakby inaczej miałby działać tryb M gdy przysłona lub czas migawki by się "samoistnie" zmieniała?

A już wcześniej zgodziłem się z Tobą, że ma wpływ, przy założeniu gapa fotografa, czyli sprawdza ekspozycję i poprawia do wskazań (a nie zauważył, że ma korekcję), ale nie ma wpływu na sam pomiar.Właśnie ma wpływ na pomiar - a dokładniej - na prezentację wyniku owego pomiaru.
To czy ktoś jest gapa czy też nie ma drugorzędne znaczenie. Przecież pracując w trybie M nikt nie karze na siłę korzystać z wbudowanego światłomierza...

karolt
25-10-2011, 11:15
Najzabawniejsze jest to, że cała awantura jest o coś, co jest dokładnie tak samo chyba we wszystkich puszkach Nikona, jakich używałem :-D I o czym niejeden amator doskonale wie i używa (lub nie używa, wszystko jedno).

Raf 007
25-10-2011, 13:06
Kiedyś już się mądrzyłem na podobny temat

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124080

Może to coś komuś wyjaśni.

Skibek
27-10-2011, 15:22
Ma wpływ na... drabinkę ;)
Jeżeli chcesz przepalać zdjęcia o np. 0.7EV (bo tak lubisz) to ustawiasz sobie kompensację na +0.7 i wtedy przy prawidłowym (bezwzględnie, czyli przy założeniu, że jest +/-0EV) pomiarze na drabince pokaże Ci się, że zdjęcie będzie niedoświetlone o 0.7EV. Jeżeli wydłużysz czas (lub otworzysz przysłonę) o te 0.7 stopnia, to na drabince będzie "ZERO", czyli wartość, pożądana do realizacji zdjęcia (czyli to co lubi - prześwietlenie o 0.7EV).

Chodzi o to, że drabinka Ci pokazuje "ZERO" wtedy, gdy zdjęcie jest (będzie) tak naświetlone, jakbyś chciał, a to jak chcesz, żeby było naświetlone musisz ustawić wcześniej własnie kompensacją ekspozycji.

Jak masz lampę w TTL to będzie tak samo. Chyba, że użyjesz korekty siły błysku (ale to już inna para sandałów).

Hosaka
05-11-2011, 17:38
Przepraszam Was że się wtrącam ale naprawdę uśmiałem się czytając ten wątek. :) Piszecie o tym samym i wszyscy macie rację ale każdy z Was ma inny sposób rozumowania tego zagadnienia, dla mnie wszystkie posty są jasne i klarowne tylko jakieś takie dziwne niezrozumienie siebie nawzajem wynikło ....a śmieszne było to że to w tak błahej i podstawowej sprawie jak światłomierz. Nie spodziewałem się tego w dziale o D3s. Sorki za OT.

ps. tak dla rozluźnienia: Chyba oddam mojego do serwisu bo nie ma w nim drabinki :D
Napiszę w uzasadnieniu reklamacji że we wszystkich Nikonach kolegów forumowiczów jest drabinka tylko w moim nie ma. :D

Skibek
05-11-2011, 17:45
ps. tak dla rozluźnienia: Chyba oddam mojego do serwisu bo nie ma w nim drabinki :D
Napiszę w uzasadnieniu reklamacji że we wszystkich Nikonach kolegów forumowiczów jest drabinka tylko w moim nie ma. :D

Bo...
Najpierw trzeba włączyć aparat ;)
A jak to nie pomoże to włącz światłomierz (np. spust do połowy). Drabinka powinna się pojawić.

No... Chyba, że masz inny model aparatu (np. D3000) :D

Hosaka
05-11-2011, 18:40
A wysoka ta drabinka jest u Ciebie?
Ona się wysuwa gdzieś od dołu? :D

Skibek
05-11-2011, 18:50
A wysoka ta drabinka jest u Ciebie?
A będzie ze trzy pięterka w górę i trzy w dół.

Ona się wysuwa gdzieś od dołu? :D
Moja stoi oparta o prawą ścianę, ale podobno w 3s'ach z UK stoi z lewej strony.