PDA

Zobacz pełną wersję : Chrumkanie w Nikkorze 2,8/24-70

Smurfetka
19-10-2011, 16:53
Witam. Mam obiektyw AF-S Nikkor 2,8/24-70, który przyjechał do mnie ponad rok temu zza wielkiej wody. Ma przed swoim numerem dumne litery "US". Problem w tym, że ów opisywany obiektyw od 2 tygodni ma dziwną przypadłość "chrumkania" przy ogniskowej ok 50 mm w momencie kręcenia pierścieniem zooma. Sprawa jest o tyle dziwna, bo gdzy przekęcę aparat pionowo, tak że palec wskazujący mam na spuście migawki na gripie, to zoom "chodzi" idealnie. Gdy przekręcę go również w pion, tylko tak, że palec wskazującu mam na spuście migawki na gripie na dole, to w tej pozycji również "chodzi" zoom idealnier. "Chrumkanie" występuje jedynie wtedy, kiedy mam aparat zupełnie poziomo przy oku. Ponadto, przy sdjęciach seryjnych (np 6-7 zdjęć jedno za drugim), przy ostatnim zdjęciu zamyka się przysłona do zadanej przed zdjęciami przysłony (widać jak jest przymknięta jak się spojrzy przez soczewki na listki) i trzeba albo wyłączyć aparat i wyjąć obiektyw, lub po prostu nacisnąć kolejny raz migawkę. Koledzy, czekam na doradę (dobre rady zawsze w cenie), wyjaśnienia. Martwię się tym, że chyba czeka mnie wydatek na naprawę. A jeśli już naprawa, to napiszcie mi gdzie można bez wahania (tylko nie serwis Nikona). Pozdrawiam i myślę, że mnie nie zawiedziecie.

Gregor174
20-10-2011, 10:00
O ile dobrze pamietam ,na forum byl juz poruszany temat naprawy obiektywow ,trzebaby przeszukac -ale o ile dobrze pamietam ,to radzono wyslac sprzet do sewisu do Anglii .Jest tez jakis rzemiecha w Krakowie - googla popytaj ."Czapski" ,"Czapskich"?

Anion
20-10-2011, 15:49
serwis na czapskich ostatnio zbiera coraz więcej niepochlebnych opinii. Faktem jest, że ja nie mogę o nich złych rzeczy powiedzieć, ale dawałem im swój obiektyw dobrych kilka lat temu (bodajże 4-5) i wszystko było ok. Jednak w ostatnich miesiącach tutaj na forum spotkałem się z kilkoma niepochlebnymi wpisami o nich więc teraz sam nie wiem. Z drugiej strony widziałem kilka pochlebnych opinii o serwisie w Anglii (nie pomnę jego nazwy, ale pewnie szukajka Ci znajdzie) gdzie ludzie byli obsłużeni szybko i taniej niż w krajowym serwisie nikona. A to, że serwis Cię czeka to nie ma wątpliwości.

P.R.P.
20-10-2011, 18:55
www.fixationuk.com/Fixation/Fixation%20-%20Home/Fixation%20-%20Home.html
Chyba to?

Władca Pixeli
21-10-2011, 05:37
A nie masz jakiegoś znajomego, który leci do USA aby go naprawić na gwarancji?

karolt
21-10-2011, 16:36
Ja to chrumkanie miałem, ale właśnie wtedy, jak obiektyw pracował pionowo.
Chrumkaniem zazwyczaj trudni się w tym szkle ponoć wadliwa uszczelka, którą trzeba nasmarować/wymienić.
W moim egzemplarzu samo przeszło po jakimś czasie.
Prawdopodobnie najtaniej/najszybciej/najbezpieczniej jest wysłać to szkło do Fixation.uk.