Zobacz pełną wersję : D90 wariuje
Daniel_Foto
19-10-2011, 13:03
Witam.
Mam problem ze swoim Nikonem D90. Użytkuję go od 2 lat. Do tej pory nie było z nim problemu. A od jakiegoś miesiąca nie wiem co się z nim dzieje. Po pierwsze co jakiś czas aparat ustawia ostrość i się zawiesza, można robić zdjęcia ale aparat nie ustawia ostrości, dzieje się tak na wszystkich 3 obiektywach. Po drugie wczoraj na sesji zdjęciowej chciałem zmniejszyć czas naświetlania, a podczas kręceniem pokrętłem czasu zmieniały mi się ustawienia formatu zapisu zdjęć, i tak kilka razy. W obu przypadkach nie pomaga wymiana karty, obiektywy czy odpięcie gripa.
michaskro
19-10-2011, 13:12
Być możę system padł. I w takim wypadku czeka Cię serwis aparatu.
Daniel_Foto
19-10-2011, 13:29
Być możę system padł. I w takim wypadku czeka Cię serwis aparatu.
I po wizycie w serwisie wszystko wróci do normy?
adolfik9501
19-10-2011, 17:16
I po wizycie w serwisie wszystko wróci do normy?
Jak coś się psuje to oczywistym jest skierowanie swoich kroków do serwisu. Dokonają wyceny i będziesz miał pojęcie ile Cię ta zabawa będzie kosztować i czy będzie opłacalna. Wymienią co trzeba i będzie OK. Oczywiście zawsze możesz się użerać z kapryśnym aparatem.
michaskro
19-10-2011, 17:29
Popieram przedmówce, a tym bardziej jest to trochę nietypowa awaria.
Daniel_Foto
19-10-2011, 18:47
Popieram przedmówce, a tym bardziej jest to trochę nietypowa awaria.
No dlatego też pytam bo totalnie nie wiem co mam zrobić. No cóż skoro tak to wyślę go do serwisu, i okaże się ile to będzie kosztowało. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam :)
No dlatego też pytam bo totalnie nie wiem co mam zrobić. No cóż skoro tak to wyślę go do serwisu, i okaże się ile to będzie kosztowało. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam :)
To daj znać co i jak, jaki koszt... bo ciekawa sprawa.
Nikonowi życzę szybkiego powrotu do formy :)
Daniel_Foto
31-10-2011, 15:48
Dostałem właśnie koszt naprawy Nikona. Kwota to 139zł. Ale nie wiem czy powodem "zachowania" nikona jaki opisywałem est awaria LCD. Co o tym myślicie?
a nie napisali za co ta kwota?
Daniel_Foto
31-10-2011, 15:54
A tak sorki, napisali że to kwota za wymianę LCD :)
Daniel_Foto
31-10-2011, 16:10
Szczerze się przyznam że jakaś Chińska podróba. Ale działał bez zarzutu 2 lata. "Travor" taki Chiński wynalazek.
Daniel_Foto
09-11-2011, 13:17
Po 2 tygodniach w spędzonych przez aparat w serwisie zadzwoniłem tam i okazało się wycena jaka dostałem czyli "wymiana LCD 139zł" to pomyłka ponieważ pomylili aparaty. Okazało się że koszt na dzień dzisiejszy to 390zł (wymiana mechanizmu przysłony) ale koszt najprawdopodobniej znacznie wzrośnie. I tu mam dylemat, do jakiej kwoty opłaca się naprawiać D90? Pozdrawiam.
verdical
21-11-2011, 17:46
Trudna sprawa, ale chyba lepiej naprawić, bo z taką usterką i nie sprzedasz i pracować trudno. Używki chodzą po 1.6-1.8kpln za 2-latka z przebiegiem 15-20 tysi.
Daniel_Foto
13-05-2012, 18:26
Odkopuję swój wątek żeby niepotrzebnie nie zaśmiecać nowym. Otóż wczoraj robiłem reportaż całodniowy, podczas którego złapała mnie ulewa, niestety nie mogłem w tym momencie schować D90 do torby gdyż akurat "akcja" była dość ważna i musiałem mieć to sfotografowane gdyż był to reportaż na zlecenie. Problem polega na tym że chwile po ulewie D90 odmówił posłuszeństwa (err7) na górnym wyświetlaczu i aparat nie reagował na nic prócz wyzwolenie migawki, żadne przyciski nie działały. Na szczęście aparat po osuszeniu działa. Moje pytanie jednak brzmi czy przez ten incydent coś niepokojącego może mnie zaskoczyć podczas dalszej pracy? Dodam tylko że D300s nawet na sekundkę się "nie zająknął" i działał idealnie. W miarę możliwości proszę o odp na moje pytanie.
Pozdrawiam.
D300s takie warunki znosi dobrze bo to aparat reporterski, uszczelniony i takie traktowanie mu niestraszne.
D90 brakuje uszczelnień dlatego złapał wilgoć i coś mu się tam zawiesiło. Jeżeli po osuszeniu działa normalnie, to znaczy, że nic się takiego nie stało i to była reakcja elektroniki na wilgoć. Sprawdź czy działają wszystkie przyciski, funkcje. A na przyszłość po prostu uważaj na D90.
Daniel_Foto
13-05-2012, 19:26
Wszystko działa na szczęście. D90 już kilka razy miał iść "do żyda" i miał być zastąpiony aaale zawsze wyskoczyło coś co nie pozwalało na sprzedaż :) Czyli mogę być spokojny, no to się cieszę. Dzięki za odp :)