PDA

Zobacz pełną wersję : Czy jest taka lampa do 700 zł?

Feadin
19-10-2011, 12:01
Witam!

Zamierzam za jakiś czas zmienić moją podstawową SB-400 na jakąś prawdziwą lampę ;). Od zakupu SB-700 powstrzymuje mnie cena oraz nienajwyższa liczba przewodnia - w tej cenie można mieć mocniejsze lampki innych producentów. Od zakupu SB-900 już tylko cena. Zaś nie chciałbym kupować używanej SB-800 (chyba że z pewnego, forumowego źródła, za przystępną cenę, w pełnym komplecie, niezajechaną i nieporysowaną ;), wtedy bym się zastanawiał może), ani SB-600. W każdym razie na razie myślę o zakupie nowej. Konieczne cechy to:

- obrotowy w pionie i poziomie palnik
- sterowanie funkcjami lampy przez panel lampy, w tym wybór trybów pracy; możliwie jak najmniej sterowania z aparatu
- fotocela
- możliwość pracy w trybie slave
- wysuwany odbłyśnik nad palnikiem
- moc błysku co najmniej na poziomie SB-700, oczywiście im mocniej tym lepiej
- rozsądny czas ładowania
- bardzo dobra współpraca z body w trybie i-TTL
- solidność wykonania, spasowanie elementów, nieskrzypienie itp.

Bardzo mile widziany byłby tryb multiflash (wielokrotne błyski w jednej ekspozycji), ale ze względu na podaną kwotę rozumiem że może być ciężko. Ewentualnie, mam teraz pytanie, jaka jest najtańsza lampa (z tych lepszych), oferująca multiflash? Niestety nie wszyscy producenci na stronach internetowych podają pełną specyfikację (vide Metz).

Świetnie też, gdyby od razy z lampą były jakieś podstawowe akcesoria, np. podstawka pod lampę, nakładka rozpraszająca.

Poczytałem parę wątków, szukałem specyfikacji w internecie, i wygląda na to, że wybór ogranicza się do Nissina di-622 II, Metza 48 AF-1 lub 50 AF-1, ewentualnie Nissina di-866 II (choć cenowo może być trudno zmieścić się w 7 stówach). Nie mogę jednak znaleźć info na temat obecności multiflasha (poza di 866 II). W Nissinie di-622 II nie podoba mi się dość ubogi panel z tyłu lampy, chyba dość ograniczający możliwości sterowania, a wolałbym uniknąć sterowania przyciskami aparatu i przez jego menu. W zasadzie rozsądnym wyborem wydaje się któryś Metz, ale z tego co widzę, nie są sprzedawane chyba z żadnymi akcesoriami. I gdybym chciał jakieś dokupić, to nie wiem czy wtedy nie osiągnę już ceny Nissina di866 II, który coś tam w swojej cenie już dokłada do lampy. W zasadzie patrząc na jego możliwości, to wydają mi się zbliżone bardziej do SB-900 niż SB-700, i chyba po Sabinkach, oraz biorąc pod uwagę stosunek możliwości do ceny, wydaje mi się najlepszą opcją. Zastanawia mnie jednak sposób sterowania, podobno trzeba trochę się naklikać w menu, ale nie widziałem, aby ktoś szerzej poruszał ten temat, opisując nawigację po menu tej lampy. No i mam także obawy co do bezawaryjności tej lampy. Bo jakoś tak wygląda bardziej krucho, niż np. Metze ;).

Aha, jeżeli ma to jakieś znaczenie, to lampa miałaby współpracować z Nikonem d70s. Niemniej jednak nawet ten dziadek posiada i-TTL ;), także chyba body nie będzie stanowiło przeszkody.

Z zakupem mi się nie spieszy, będę miał kasę dopiero, jak sprzedam część gratów, ale wychodzę z założenia, że im wcześniej będę wiedział, co jest najlepszym wyborem, tym lepiej.

arecki
19-10-2011, 12:27
Metz'a 48 już raczej nowego nie kupisz, a 50 wyjeżdża poza Twój budżet. N622 ma ubogi panel z tyłu ale czy przeszkadza w sterowaniu..raczej nie. jednym przyciskiem wybierasz tryb pracy lampy ;) W komplecie z nissinem masz podstawkę i pokrowiec a metzy sa gołe ;)

Albert44
19-10-2011, 13:04
Metz 44af1. Brak foto-celi. Tylny panel ubogi ;). Cena pewnikiem jakies 600pln.

Antonioo
19-10-2011, 15:45
sory, ale ja bym w tej chwili nie szukał daleko. . . sb700 najniżej co polecam. . . masz duże wymagania, więc sprawa prosta. . . zbieraj jeszcze kasę, żeby nie kupić bubla, na którego będziesz tylko kląć. . .

a swoją drogą popatrz jak producenci podają moc swoich lamp. . . czyli dla jakiego iso i i czy dla fx czy dx. . . sb 700 przy iso 200 i dx ma liczbę przewodnią 39 z tego co pamiętam. dla przykładu sb900 ma 44

adolfik9501
19-10-2011, 16:46
Tak kilka podpowiedzi:
1. Tryb multiflash (strobo/RPT) ogranicza Cię do flagowych lamp - M58AF/SB800/SB900/Di866Pro/Di866 II/Sigma 5x0 Super/Sigma 610 Super. Co za tym idzie przekraczamy budżet.
2. Tryb Slave/Remote - M44AF1Digital/Di622 II/SB600/700/800/900/M48/50/58/Sigma 5x0 Super/610 Super
3. Di622 II i D70 w CLS/AWL nie zagra razem, gdyż lampa ma na stałe przypisany kanał 1 a korpus 3. W tym wypadku będzie ok. z M44AF1 Digital. I tylko ta lampa mieści się w budżecie.

coroner
21-10-2011, 12:53
Metz 48 AF-1, tylko musisz się dobrze rozejrzeć, żeby upolować nówkę.
Multiflash znajdziesz tylko w najwyższych modelach

Feadin
25-10-2011, 16:04
Dzięki za rady. Możliwe, że jednak przekonam się do Nissina di622 mark 2, kosztowałby ok. 500 zł i wydaje mi się że oferuje najlepszy stosunek możliwości do ceny z nowych lamp, a nie błyskam aż tak często, by kupować coś z wyższej półki, właściwie to rzadko, ale gdy już to robię, chciałbym mieć najlepszą jak się da w danej cenie funkcjonalność, a trudno osiągnąć ją z jedynie odchylaną w pionie SB400, która na dodatek nie oferuje manuala (tylko z D40).

Chciałbym tylko dopytać o jedną kluczową sprawę - czy di622 będzie współpracować w pełnym manualu, niepodłączona do body, przez fotocelę wyzwalaną lampą wbudowaną w body (skoro z d70s nie będzie działał CLS) i w jakim zakresie można wtedy na niej ustawić moc? Bo z tyłu na panelu są tylko przyciski z zakresu -1,5ev do +1,5ev; domyślam się, że w trybie TTL odpowiadają za korekcję siły błysku, natomiast nie mam pojęcia na jakiej mocy w manualu następuje odpalenie na -1,5ev; czy jest to 1/32, 1/64, 1/128 pełnej mocy?

ad2122
25-10-2011, 19:09
Nissin di622 MII - info (http://www.nissindigital.com/di622mii_nomen.html)

adolfik9501
25-10-2011, 20:06
(...)

Chciałbym tylko dopytać o jedną kluczową sprawę - czy di622 będzie współpracować w pełnym manualu, niepodłączona do body, przez fotocelę wyzwalaną lampą wbudowaną w body (skoro z d70s nie będzie działał CLS) i w jakim zakresie można wtedy na niej ustawić moc? Bo z tyłu na panelu są tylko przyciski z zakresu -1,5ev do +1,5ev; domyślam się, że w trybie TTL odpowiadają za korekcję siły błysku, natomiast nie mam pojęcia na jakiej mocy w manualu następuje odpalenie na -1,5ev; czy jest to 1/32, 1/64, 1/128 pełnej mocy?

1. W przypadku wyzwalania poprzez fotocelę moc ustawisz w krokach co 1EV od 1/1 do 1/32.
2. Wartość EV na lampie są do korekty w przypadku pracy w TTL na korpusie.

Feadin
25-10-2011, 22:13
Dzięki wielkie za odpowiedzi!!! W takim razie, jak tylko pozbędę się Sabiny, prawdopodobnie zaopatrzę się w Nissina.

Pozdrawiam!

Feadin
27-10-2011, 01:08
Rozważam jednak wyższy model - Nissina di866 Mark II. Mógłbym go kupić za 850 zł, i byłaby to moja lampka docelowa, gdyż ma wszystkie funkcje, jakich potrzebuję (o ile nie za dużo ;) ), a nie chcę jednak topić kasy w SB900, skoro można mieć podobną funkcjonalność wydając ok. 600 zł mniej. Do SB700 też musiałbym trochę jeszcze dołożyć, a tylu funkcji nie oferuje. Pomijając kwestię budowy (Sabinki pewnie solidniejsze), to czy jest to dobry wybór? Teoretycznie i Nissin di622 mark II za 500 zł pewnie by mnie zadowolił, niemniej jednak jestem skłonny dołożyć 350 zł (a 150 zł do założonej pierwotnie granicy), aby temat lampy zamknąć na dobrych parę lat.

Tyle, że ciężko znaleźć w necie jakieś opinie o tej lampce. Parę jest, i wszystkie pozytywne (podejrzane ;P ). Podejrzana jest też trochę cena tej lampy w porównaniu z funkcjami i cenami konkurencji ;). Niemniej jednak katować jej bardzo nie będę, więc może niepotrzebnie mnie te fakty martwią. Ktoś z forum miał już może z nią styczność, może o niej powiedzieć coś więcej?

Jeżeli trzeba, to założę osobny wątek, chyba że któryś z moderatorów będzie tak uprzejmy, by przemianować temat na taki z Nissinem di866 Mark II w nazwie ;).

ad2122
27-10-2011, 14:40
Feadin, w Twoim planowaniu zakupów brak jest konsekwencji :) Chodzi mi o to, że przymierzasz się do lampy jakby nie było profi - bo di866 takową jest, a w wątku dotyczącym zakupu body ograniczasz się do puszek entry level Dxxxx. Skutkiem takiego sparowania będzie niemożność korzystania z kilku ciekawych funkcji tej lampy, między innymi synchronizacji z krótkimi czasami lub zdalnego wyzwalania w CLS. Nie wspomnę już o komforcie pracy zestawu Dxxxx (mały lekki korpus), di866 (wielka i w sumie ciężka lampa) oraz szkło. Pytanie, czy do Dxxxx jest sens kupowania tej lampy?

adolfik9501
27-10-2011, 19:39
Nie przesadzałbym z jękami odnośnie wielkości Di866 na tle Di622... gdyż... (https://secure.flickr.com/photos/krrillo7/5579679621/)

EDIT: Różnica w wadze to całe 65 gram.

Feadin
27-10-2011, 20:22
Ale ja już sobie odpuściłem zmianę body :), wyjaśnienie w tamtym wątku. Zresztą lampa to oddzielna sprawa, i tak przewidywałem zakup lepszej od SB400, niezależnie od tego co z body. Zresztą po to mi slave, aby właśnie nie musieć trzymać jej zawsze na body. No i raczej trudno o lampę dającą tyle możliwości w kompaktowym rozmiarze, w aparatach zaś jak widać można sporo upchnąć, zmniejszając rozmiar body.

ad2122
28-10-2011, 12:09
Nie przesadzałbym z jękami odnośnie wielkości Di866 na tle Di622... gdyż... (https://secure.flickr.com/photos/krrillo7/5579679621/)

EDIT: Różnica w wadze to całe 65 gram.

Ależ ja nie "jęczę" :), że 866 jest jakoś dramatycznie większa/cięższa od 622 (ale jest). Zwracam jedynie uwagę autora w kierunku komfortu pracy tandemu dxxxx+866. Są to jednak małe body z dość kiepskim chwytem. Jak widać z podpisu mam D5k oraz ni466 (140 g lżejsza od ni866) i z doczepionym gripem i jest ok. Natomiast bez gripa trzyma się lekko kichowo - szczególnie z podpiętą sigmą ;)

Chodziło mi raczej o rezygnację z niektórych dość istotnych IMO funkcji parując 866 z Dxxxx. No, ale autor nie zmienia body, więc nie musie się akurat tym przejmować.

Ps. Feadin, ale co Ci ze slave,a w lampie jeśli w Dxxxx nie masz mastera? - o to mi między innymi chodziło. Skoro zostajesz przy starym body, to inna sprawa (D70s może chyba robić za mastera).

GeparD
31-10-2011, 23:37
ja mam M48AF-1 wraz z D80 i dokupilem grip by lepiej wywazyc zestaw, takze wiem o czym pisze ad2122