PDA

Zobacz pełną wersję : O co chodzi z wielkością pliku?

wopiga
19-10-2011, 10:30
Witam.
Przy ustawieniach D90 na "L" jako jpeg zdjęcie mam wykonane w rozdzielczości 2848x4288 px - natomiast rozmiar pliku to jedynie 1MB. O co chodzi? Zdjęcie RAW jest 10-krotnie większe. Liczyłem na ok. 6MB?!
Pozdrawiam.

stock
19-10-2011, 10:36
a jaka jakośc - FINE ?

rotor
19-10-2011, 11:09
to trzeba chyba koledze jaśniej wyłożyć ;), otóż oprócz wielkości pliku w pikselach (L,M,S), możemy ustawić także jego kompresje FINE i jakaś tam jeszcze nie pamiętam..

JK
19-10-2011, 11:16
Ja bym proponował, żeby kolega przeczytał instrukcję. Tam wszystko jest opisane.

darkmajin
19-10-2011, 12:22
no racja, prawie każdy post kolegi na forum da się wyjaśnić czytając manual

średnie wielkości plików z dpreview:

4288 x 2848 RAW + JPEG Fine 11,250 KB
4288 x 2848 RAW 8,600 KB
4288 x 2848 JPEG Fine 2,650 KB
4288 x 2848 JPEG Normal 1,800 KB

uprzedzam kolejne pytanie :
JPEG: Fine (approx. 1:4), normal (approx. 1:8 ), or basic (approx. 1:16) compression

JK
19-10-2011, 12:32
Szczerze mówiąc, ten nasz nowy kolega to straszny leń. To nie jest pierwszy jego wątek z pytaniami tak podstawowymi, że aż wstyd je zdawać.

wopiga
19-10-2011, 13:04
Kolego Jacku nie denerwuj się tak. I nie przesadzaj z tym lenistwem. Akurat instrukcje przeczytałem, choć nie musiałem bo logiczne że plik skompresowany do jpega z RAWu raczej nie powinien być 10-krotnie lżejszy (4288 x 2848 JPEG Fine 2,650 KB)
Pod każdym postem jest napis "Odpowiedź". Czy to jest odpowiedź na moje pytanie? Moderator powinien to chyba wiedzieć?! Jeśli nie jest, to się nie odzywam i nie psuję wizerunku porządnego forum. A przy okazji pisze się "zadawać" a nie "zdawać" bo zdawać to raczej egzamin z gramatyki.

Oczywiście że L -FINE czyli najlepsza jakość dla jpeg.

darkmajin
19-10-2011, 14:06
domyśleć się nie możesz, czy to jest odpowiedź trzeba cytować każdy post Tobie z osobna ?

..pytasz od początku bycia na forum o pierdoły które są w instrukcji, może następnym razem przeczytaj ze zrozumieniem, albo ze dwa razy no nie wiem jaki masz sposób na przyswajanie wiedzy..

ps.: przed "a" robi się przecinek nie poprawiaj jak sam nie umiesz ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img804.imageshack.us/img804/3417/seej.png)
od nikona do d90

wopiga
19-10-2011, 15:10
no nie, następny mądrala, nie miałeś człowieku czego się doczepić i szukałeś dziury w całym. Dziś jest 13 czy 19-tego?
Zeskanowałeś obrazek, na który nawet nie zerknąłeś. Więc bardzo Cię proszę, zerknij sobie i co widzisz pod -JPEG fine L. Ja widzę 6MB. A Ty? A teraz spójrz na moje pytanie. Napiszę ponownie jeszcze prościej:
Zrobiłem zdjęcie w JPEG FINE L i otrzymałem plik 1MB. Stąd było moje zdziwienie i pytanie - "...O co chodzi?"
Pytanie tak podstawowe, ale odpowiedzi żadnej! Ale pisać o głupotach to chętnie...

Nie mam zwyczaju kłócić się na forum zwłaszcza z powodu takich głupot, dlatego proszę moderatora o usunięcie bądź zamknięcie tego tematu!

hijax_pl
19-10-2011, 15:14
robiłem zdjęcie w JPEG FINE L i otrzymałem plik 1MB. Stąd było moje zdziwienie i pytanie - "...O co chodzi?"A co na tym zdjęciu było? Jak biała ściana to może być nawet i 50kb - jak drobna faktura grubej kotary, to nawet i ze 8MB będzie...

Kompresja JPG polega na redukowaniu szczegółów. Nie da się powiedzieć, że zawsze będzie to 4 czy 6MB.

Erie
19-10-2011, 15:15
no nie, następny mądrala, nie miałeś człowieku czego się doczepić i szukałeś dziury w całym. Dziś jest 13 czy 19-tego?
Zeskanowałeś obrazek, na który nawet nie zerknąłeś. Więc bardzo Cię proszę, zerknij sobie i co widzisz pod -JPEG fine L. Ja widzę 6MB. A Ty? A teraz spójrz na moje pytanie. Napiszę ponownie jeszcze prościej:
Zrobiłem zdjęcie w JPEG FINE L i otrzymałem plik 1MB. Stąd było moje zdziwienie i pytanie - "...O co chodzi?"
Pytanie tak podstawowe, ale odpowiedzi żadnej! Ale pisać o głupotach to chętnie...

Nie mam zwyczaju kłócić się na forum zwłaszcza z powodu takich głupot, dlatego proszę moderatora o usunięcie bądź zamknięcie tego tematu!

jeżeli to zdjęcie jest zdjęciem np. białej ściany to możliwe że nawet przy JPG Fine będzie 1 MB, wstaw tu to zdjęcie jako link (nieedytowane) i zobaczymy czy rzeczywiście jest to JPG Fine

EDIT: HIJAX_PL myślimy bardzo podobnie w bardzo podobnym czasie :D

wopiga
19-10-2011, 15:20
dobrze o tym wiem, że to nie stała wielkość!
Zdjęcie portretowe dobrej jakości.

hijax_pl
19-10-2011, 15:27
wopiga, no i...? Dobrze rozmyte tło? Spokojny, kremowy bokeh? Dużo tego tła? Otworzyłeś tego JPGa w jakimś programie i zapisałeś ponownie? Zauważyłeś różnicę w wielkości pliku?

darkmajin
20-10-2011, 00:22
@wopiga miałeś sobie kolego zobaczyć średnią wielkość pliku RAW co byś się nie dziwił na drugi raz i tak są skompresowane, dobrze ze nie ma wyboru 12/14 bit bo znowu były by pytania z instrukcji

eot

Rybnik
15-11-2011, 21:13
Pewnie nie potrzebne i spamowate...
Jeśli tak to proszę admina o usunięcie całego wątku.

Co do pytania kolegi

sam o tym się niedawno dowiedziałem i zagadnienie jest bardzo obszerne, polecam szukanie informacji nt. przetwarzania sygnałów

więc w skrócie:

co do pliku JPG

po pierwsze dzieli on cały obraz na kwadraty (chyba) po 8 na 8 pikseli
następnie w zależności od kompresji taki sygnał (obraz) jest filtrowany filtrem dolno-przepustowym
odcinane są wysokie częstotliwości (można doszukać się analogii z dźwiękiem) które zawierają szczegółowe dane o obrazie, tak to bywa że informacja o szczegółach potrzebuje takiej samej ilości danych mimo iż są mniej dostrzegalne przez zmysły, jeżeli JPG ma być bardziej skompresowany to filtr jest bardziej dolnoprzepustowy czyli odcina więcej częstotliwości górnych,
następnie zapisywany jest dokładna informacja o kolorze jednego piksela z 64 a reszta jest zapisywana jako różnica wartości...
Jeśli obraz jest cały czarny (lub jednolicie kolorowy) to ilość informacji jest znacznie mniejsza niż na dynamicznym zdjęciu... Stąd biorą się różnice w wielkości plików JPG pomimo takiej samej rozdzielczości...

Ważna rzecz rozdzielczość JPG determinuje ilość pikseli zapisanych w obrazie, niestety nie ma to dokładnego odzwierciedlenia co do jakości sygnału...
tzn. JPG o mniejszej rozdzielczości a dużo lepszej jakości może dać nam zdecydowanie lepszy obraz od sytuacji odwrotnej....

Oczywiście po kompresji stratnej następuje kompresja bezstratna która również jest wykorzystywana w zapisie tzw, plików RAW

Kundzior
16-11-2011, 11:43
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jpg - daleko było szukać....teraz kilka zdjęć i wnioski nasuwają się samoistnie, no chyba ze nie to, no cóż inteligencja to nie jest coś, co można w szkole łyknąć.

krokus66
16-11-2011, 12:37
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jpg - daleko było szukać....teraz kilka zdjęć i wnioski nasuwają się samoistnie, no chyba ze nie to, no cóż inteligencja to nie jest coś, co można w szkole łyknąć.

Nie podoba mi się to sformuowanie.:!:

Ongiś usłyszałem zdanie: "Nie ma pytań głupich, mogą być jednak głupie odpowiedzi."

1. "Nie ma pytań głupich ..." gdyż pytający nie ma wiedzy i dlatego ma prawo zadać każde pytanie. Brak wiedzy usprawiedliwia go w zadaniu nawet najbardziej karkołomnego pytania. Chwała tym, którzy drążą i próbują zrozumieć w przeciwieństwie do tych, którzy robią coś bezmyślnie.

2. "...mogą być jednak głupie odpowiedzi." Po prostu, jak się czegoś nie wie, to się nie udziela odpowiedzi.

I to by było na tyle.
Wyrażam cichą i nieśmiałą nadzieję, że Moderator nie weźmie mi za złe tego, iż Go wyręczyłem.

Erie
16-11-2011, 12:39
Nie podoba mi się to sformuowanie.:!:

Ongiś usłyszałem zdanie: "Nie ma pytań głupich, mogą być jednak głupie odpowiedzi."

1. "Nie ma pytań głupich ..." gdyż pytający nie ma wiedzy i dlatego ma prawo zadać każde pytanie. Brak wiedzy usprawiedliwia go w zadaniu nawet najbardziej karkołomnego pytania. Chwała tym, którzy drążą i próbują zrozumieć w przeciwieństwie do tych, którzy robią coś bezmyślnie.

2. "...mogą być jednak głupie odpowiedzi." Po prostu, jak się czegoś nie wie, to się nie udziela odpowiedzi.

I to by było na tyle.
Wyrażam cichą i nieśmiałą nadzieję, że Moderator nie weźmie mi za złe tego, iż Go wyręczyłem.

brawo :), zgadzam się całkowicie

PS dla rozluźnienia - czy jeśli stanę lewą noga na lewej szynie, prawą nogą na prawej szynie, a rękami chwycę za druty to pojadę jak tramwaj?

krokus66
16-11-2011, 12:54
brawo :), zgadzam się całkowicie

PS dla rozluźnienia - czy jeśli stanę lewą noga na lewej szynie, prawą nogą na prawej szynie, a rękami chwycę za druty to pojadę jak tramwaj?

:lol:

Odpowiedź żartobliwa.
To zależy na jakich torach staniesz, tramwajowych czy kolejowych? Ponadto zasadniczą sprawą jest jak będą ułożone stopy, jeśli w przeciwnym kierunku, to nie dość, że nie pojedziesz to jeszcze sobie coś potłuczesz.:lol::lol::lol:

Odpowiedź na poważnie.
Jeśli to będą druty przewodzące prąd elektryczny, to pojedziesz bardzo szybko ale do Allacha.:lol:

Dla rozluźnienia: Nie pytam po czym poznasz lewą szynę od prawej?:lol::lol::lol:

Jak to dobrze, że jeszcze na tym forum są osoby z którymi można bezstresowo pożartować.:mrgreen:

Erie
16-11-2011, 13:09

Odpowiedź żartobliwa.
To zależy na jakich torach staniesz, tramwajowych czy kolejowych? Ponadto zasadniczą sprawą jest jak będą ułożone stopy, jeśli w przeciwnym kierunku, to nie dość, że nie pojedziesz to jeszcze sobie coś potłuczesz.:lol::lol::lol:

Odpowiedź na poważnie.
Jeśli to będą druty przewodzące prąd elektryczny, to pojedziesz bardzo szybko ale do Allacha.:lol:

Dla rozluźnienia: Nie pytam po czym poznasz lewą szynę od prawej?:lol::lol::lol:

Jak to dobrze, że jeszcze na tym forum są osoby z którymi można bezstresowo pożartować.:mrgreen:

:D

Krokus jak będę w Łodzi obowiązkowo wpadnę do Ciebie i idziemy się napić (ja co prawda colę lub soczek, ale Tobie stawiam duuuuuże piwo/inny napój alkoholowy o ile pijesz)

krokus66
16-11-2011, 13:20
:D

Krokus jak będę w Łodzi obowiązkowo wpadnę do Ciebie i idziemy się napić (ja co prawda colę lub soczek, ale Tobie stawiam duuuuuże piwo/inny napój alkoholowy o ile pijesz)

Nie piję alkoholu ale z Tobą z przyjemnością się napiję. Jest tylko jeden warunek, ja stawiam i nie pytam ile jesteś w stanie wypic.:lol:

Erie
16-11-2011, 13:25
Nie piję alkoholu ale z Tobą z przyjemnością się napiję. Jest tylko jeden warunek, ja stawiam i nie pytam ile jesteś w stanie wypic.:lol:

no właśnie ja też nie pije alkoholu (od urodzenia ani kropli, a latek juz trochę jest), stąd cola lub soczek

krokus66
16-11-2011, 13:58
no właśnie ja też nie pije alkoholu (od urodzenia ani kropli, a latek juz trochę jest), stąd cola lub soczek

Na rocznicy urodzin bardzo znanego i cenionego naukowca przedmówca coś wspomniał o wieku szanownego jubilata. Naukowiec odpowiedział: "W niczym mi nie przeszkadza, że mam 85 lat, nadziwić się jednak nie mogę jak szybko to zleciało."

Mądre i autentyczne.

Sniper10000
17-11-2011, 12:55
domyśleć się nie możesz, czy to jest odpowiedź trzeba cytować każdy post Tobie z osobna ?

..pytasz od początku bycia na forum o pierdoły które są w instrukcji, może następnym razem przeczytaj ze zrozumieniem, albo ze dwa razy no nie wiem jaki masz sposób na przyswajanie wiedzy..

ps.: przed "a" robi się przecinek nie poprawiaj jak sam nie umiesz ;)

Uczył Marcin Marcina... ;)
Skoro poruszyłeś temat poprawnej interpunkcji, to zwróć uwagę, że:
- zdania rozpoczynamy z wielkiej litery;
- zdania podrzędnie złożone rozdzielamy przecinkiem;
- przed znakiem zapytania nie stawiamy spacji;
- wielokropek jest zbudowany z trzech kropek "...", a nie dwóch;
- nie stawiamy przecinka przed spójnikiem "albo";
- dopisek do listu jest skrótowcem od łacińskiego "post scriptum" i jest pisany wielkimi literami "PS" (bez kropek) lub "P.S." (z dwoma kropkami); forma z jedną kropką (taką użyłeś) nie istnieje;
- pojedyncze wątki myślowe zdań samodzielnych rozdzielamy średnikiem (ew. rozbijamy zdania złożone na pojedyncze);
- zdania kończymy kropką.

Swojemu poprzednikowi zwróciłeś uwagę, że przed "a" stawia się przecinek. Akurat w tym przypadku zadecydowała o tym bardzo konkretna reguła. Wiesz jaka? Idąc dalej tym tropem: wiesz co uzasadnia obecność przecinka przed spójnikiem "czy" w pierwszym zdaniu?

Wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać. ;)

Erie
17-11-2011, 13:59
Uczył Marcin Marcina... ;)
Skoro poruszyłeś temat poprawnej interpunkcji, to zwróć uwagę, że:
- zdania rozpoczynamy z wielkiej litery;
- zdania podrzędnie złożone rozdzielamy przecinkiem;
- przed znakiem zapytania nie stawiamy spacji;
- wielokropek jest zbudowany z trzech kropek "...", a nie dwóch;
- nie stawiamy przecinka przed spójnikiem "albo";
- dopisek do listu jest skrótowcem od łacińskiego "post scriptum" i jest pisany wielkimi literami "PS" (bez kropek) lub "P.S." (z dwoma kropkami); forma z jedną kropką (taką użyłeś) nie istnieje;
- pojedyncze wątki myślowe zdań samodzielnych rozdzielamy średnikiem (ew. rozbijamy zdania złożone na pojedyncze);
- zdania kończymy kropką.

Swojemu poprzednikowi zwróciłeś uwagę, że przed "a" stawia się przecinek. Akurat w tym przypadku zadecydowała o tym bardzo konkretna reguła. Wiesz jaka? Idąc dalej tym tropem: wiesz co uzasadnia obecność przecinka przed spójnikiem "czy" w pierwszym zdaniu?

Wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać. ;)

a przy liście nienumerowanej nie stosujemy średników na końcu tylko albo nic, albo przecinki :) - dajmy spokój juz temu wątkowi bo Ekonet nas wywali za podbieranie fuchy :D

krokus66
17-11-2011, 14:35
... dajmy spokój juz temu wątkowi bo Ekonet nas wywali za podbieranie fuchy :D

Bo Ekonet zamieni nas w banany, da małpom na pożarcie a nasi najbliżsi będą nas długo i bezskutecznie szukać.:mrgreen:

Erie
17-11-2011, 14:41
Bo Ekonet zamieni nas w banany, da małpom na pożarcie a nasi najbliżsi będą nas długo i bezskutecznie szukać.:mrgreen:

właśnie, albo da nam różowe czapeczki i wysle na biegun na poszukiwania grubego faceta w czerwonych rajtuzach i kubraczku z workiem na plecach

krokus66
17-11-2011, 14:50
właśnie, albo da nam różowe czapeczki i wysle na biegun na poszukiwania grubego faceta w czerwonych rajtuzach i kubraczku z workiem na plecach

Sniper10000
17-11-2011, 15:41
a przy liście nienumerowanej nie stosujemy średników na końcu tylko albo nic, albo przecinki :)

Sam tego chciałeś. :)

Niestety, masz tylko odrobinę racji...

W listach wypunktowanych można pomijać znaki interpunkcyjne (poza kropką zamykającą listę) tylko wtedy, jeżeli lista zawiera pojedyncze słowa lub wyrażenia, np. "- aparat -statyw -bateria -zatyczka do obiektywu". Jeśli lista zawiera już zdania pojedyncze, wtedy do ich rozdzielania stosuje się przecinek. Gdy tylko w wypunktowaniach pojawi się choć jedno zdanie złożone lub wtrącenie rozdzielone przecinkiem, wtedy w całym wypunktowaniu końcowy przecinek zamieniamy na średnik.

Ja tak mogę bez końca. :) Nawet egzamin zdawałem z tego tematu, pisząc go na maszynie do pisania, na której nie było czegoś takiego jak Backspace. :)

Erie
17-11-2011, 15:56
Sam tego chciałeś. :)

Niestety, masz tylko odrobinę racji...

W listach wypunktowanych można pomijać znaki interpunkcyjne (poza kropką zamykającą listę) tylko wtedy, jeżeli lista zawiera pojedyncze słowa lub wyrażenia, np. "- aparat -statyw -bateria -zatyczka do obiektywu". Jeśli lista zawiera już zdania pojedyncze, wtedy do ich rozdzielania stosuje się przecinek. Gdy tylko w wypunktowaniach pojawi się choć jedno zdanie złożone lub wtrącenie rozdzielone przecinkiem, wtedy w całym wypunktowaniu końcowy przecinek zamieniamy na średnik.

Ja tak mogę bez końca. :) Nawet egzamin zdawałem z tego tematu, pisząc go na maszynie do pisania, na której nie było czegoś takiego jak Backspace. :)

a teraz popatrz na swoją powyższą wypowiedź z listą - masz tam zdania pojedyncze, więc powinny być przecinki, a są średniki :D - backspace i do poprawy ;)

Sniper10000
17-11-2011, 16:05
a teraz popatrz na swoją powyższą wypowiedź z listą - masz tam zdania pojedyncze

Mam też zdania wielokrotnie złożone i zdanie podrzędne połączone spójnikiem przeciwstawnym, co implikuje zastosowanie średników w całej liście.

Próbuj dalej, prędzej czy później na czymś mnie złapiesz. :)

backspace i do poprawy ;)

Nie mam przecież. Całą kartkę mam przepisywać? ;)

Erie
17-11-2011, 16:45
Mam też zdania wielokrotnie złożone i zdanie podrzędne połączone spójnikiem przeciwstawnym, co implikuje zastosowanie średników w całej liście.

Próbuj dalej, prędzej czy później na czymś mnie złapiesz. :)

Nie mam przecież. Całą kartkę mam przepisywać? ;)

Eeeee alterego Ekoneta ;) - bana mu ;)

a poważnie to nie przeczę, że masz rację - faktycznie jest zdanie złożone, nie zauważyłem bo tak naprawdę tylko przeleciałem wzrokiem post - szybkie czytanie się kłania :( - nie analizuje się zdań tylko wypatruje treści, a potem się to odbija ;)

Erie
17-11-2011, 16:46
[QUOTE=Sniper10000;2610723]Sam tego chciałeś. :)

...

...

A mądre głowy na ten temat piszą:
W tekście ciągłym – w odróżnieniu np. od plakatów i ulotek reklamowych – poszczególne punkty wyliczenia zamyka się jakimś znakiem interpunkcyjnym. Może to być przecinek (gdy punkty są krótkie), średnik (gdy są dłuższe i same zawierają przecinki) albo kropka (gdy punkty mają charakter pełnych zdań). W tym ostatnim przypadku, a więc gdy punkty są zdaniami, powinno się je otwierać wielką literą. To, czy numerujemy je, czy też np. poprzedzamy myślnikiem, nie ma wpływu na interpunkcję.
Trochę inne zwyczaje panują w drukach ulotnych: plakatach, ogłoszeniach, ulotkach reklamowych – wszędzie tam, gdzie względy wizualne są nie mniej ważne niż treść. Poszczególnych punktów wyliczenia zwykle nie zamyka się tutaj żadnym znakiem interpunkcyjnym, gdyż sam koniec wiersza jest jego ekwiwalentem. Poprzedza się je zaś nie liczbą ani np. literą, ale tzw. punktorem – dużą kropką wielkości litery, kwadratem podobnej wielkości, „ptaszkiem” podobnym do litery V itp.

— Mirosław Bańko

Rybnik
17-11-2011, 17:40
A ja chciałem tylko troszkę wyjaśnić JPG. ale OK. Widzę że tu jest forum językoznawców.

Kondzio-foto
18-11-2011, 02:03
Szczerze mówiąc, ten nasz nowy kolega to straszny leń. To nie jest pierwszy jego wątek z pytaniami tak podstawowymi, że aż wstyd je zdawać.

...Pod każdym postem jest napis "Odpowiedź". Czy to jest odpowiedź na moje pytanie? Moderator powinien to chyba wiedzieć?! Jeśli nie jest, to się nie odzywam i nie psuję wizerunku porządnego forum. A przy okazji pisze się "zadawać" a nie "zdawać" bo zdawać to raczej egzamin z gramatyki.
...

Podziwiam wyrozumiałość moderatora, ja za takie pyskowanie do moderatora i docinki o ortografii (pewnie to literówka -brak litery a, a dlatego, że utworzył się przypadkowo nowy wyraz to nie podkreśliło i nie poprawiłeś) dał bym bana a minimum ostrzeżenie.

RobertMiernik
18-11-2011, 07:09
A za pouczanie moderatora jak ma funkcję wypełniać byś nie dał? ;]

GrzesiekM
19-11-2011, 12:23
... a temat wątku poszedł w p@%^u!
Luuudzie, ogarnijcie się !

Erie
19-11-2011, 12:24
... a temat wątku poszedł w p@%^u!
Luuudzie, ogarnijcie się !

temat już dawno został wyjasniony - powinno się zamykać wątki po udzieleniu odpowiedzi, a teraz to juz ot tak sobie gadamy ;)

Seeker
19-11-2011, 13:48
"Przy ustawieniach D90 na "L" jako jpeg zdjęcie mam wykonane w rozdzielczości 2848x4288 px - natomiast rozmiar pliku to jedynie 1MB. O co chodzi? Zdjęcie RAW jest 10-krotnie większe. Liczyłem na ok. 6MB?!"

Na mój chłopski rozum, tylko się z tego cieszyć ;)
Wiecej plików wejdzie na kartę.

introll
20-01-2012, 11:23
He:) uwielbiam takie tematy:) i fotografików którzy zapisują w TIFF aby był lepsze plik hehe, wielkosc pliku JPG zalezy nie tylko od rozmiatu ale i od przestrzeni barw, dla przykładu czarno biały jpg zajmie 1mb, a kolorowy tego samego motywu juz 2mb to logiczne:) kolega hijax_pl dobrze to opisał;) zajmuje się DTP przydazyło mi się rpzygotowywac serię bilbordów o rozmiarach 84x25m i jpg do druku miały po 3mb:)

wopiga
14-03-2012, 18:15
krokus66 dzięki za wyręczenie! :)