Zobacz pełną wersję : Nissin di622 mark II - dziwne zachowanie
przespol
19-10-2011, 09:05
Witam,
Mam pytanie odnośnie dziwnego zachowania lampy. Lampa na świeżych akumulatorach raz się ładuje a raz nie. To znaczy jak się włączy i zaskoczy to działa poprawnie. Innym razem po włączeniu po prostu się nie ładuje - nie słychać nawet charakterystycznego dzwięku kondesatorów. Po czym np. po 10 min zaskakuje i znowu działa poprawnie. Nie za bardzo znam sie na konstrukcji lampy ale wygląda tak jaki kondensator raz zaskakiwał a raz nie. Albo jakby coś tam nie dokońca stykało w środku...
Nie jestem pewien czy lampa jest jeszcze na gwarancji. Nie mam papierów przy sobie. Gdyby się okazało, że już po gwarancji, czy znacie jakieś miejsce gdzie naprawiają takie rzeczy?
Czy ktoś miał podobny przypadek z lampą?
Dzięki!
nie upadła Ci lampa? jak jest po gwarancji to sam możesz zobaczyć co się w środku dzieje, może coś się po prostu rozlutowało, poluzowało...A jak do naprawy to do migomex'u odeślij
przespol
19-10-2011, 09:26
nie upadła Ci lampa? jak jest po gwarancji to sam możesz zobaczyć co się w środku dzieje, może coś się po prostu rozlutowało, poluzowało...A jak do naprawy to do migomex'u odeślij
Z tego co wiem to nie upadła. Ale nie raz dostała gdzieś o futrynę czy scianę jak była na sankach a aprat wisiał na ramieniu. Jakiś czas temu była trochę katowana na weselu kolegi. Teraz jak sięgam pamięcią to na tym weselu zaczeła się dziwnie zachowywać. Bardzo szybko się rozładowała - tak mi sie przypomina. Potem ją podładowałem i działała. Może już właśnie wtedy zaczeła grymasić...
Dzięki za namiary na Migomex!
Witam, również mam problemy z nowo nabytą lampą Di 622 MKII więc opiszę go w tym temacie. Body, którego używam to D90
Pierwszy problem dotyczy synchronizacji z krótkimi czasami migawki, aktywuje funkcje FP w body, tryb S w body, TTL w lampie, body wyświetla stan że pracuje w FP, ustawiam czas migawki wyższy niż 200, lampa błyska a fotka oświetlona w 1/3 co świadczy o braku synchronizacji.... i tu pytanie czy ta lampa wogóle to obsługuje? Jeśli nie to chyba zrobiłem zły zakup... ponieważ to dyskwalifikuje doświetlanie na dworze przy pełnym słońcu :/
Drugi problem objawia się "wariowaniem" górnego wyświetlacza po podłączeniu lampy do body. Wyświetlacz sam się podświetla, gaśnie i czasem miga, nie wpływa to na użytkowanie aparatu ale nie jest też normalne :)
adolfik9501
21-10-2011, 11:50
Witam, również mam problemy z nowo nabytą lampą Di 622 MKII więc opiszę go w tym temacie. Body, którego używam to D90
Pierwszy problem dotyczy synchronizacji z krótkimi czasami migawki, aktywuje funkcje FP w body, tryb S w body, TTL w lampie, body wyświetla stan że pracuje w FP, ustawiam czas migawki wyższy niż 200, lampa błyska a fotka oświetlona w 1/3 co świadczy o braku synchronizacji.... i tu pytanie czy ta lampa wogóle to obsługuje? Jeśli nie to chyba zrobiłem zły zakup... ponieważ to dyskwalifikuje doświetlanie na dworze przy pełnym słońcu :/
No rzeczywiście brak AutoFP w lampie, która tej funkcji nie obsługuje to problem...
Drugi problem objawia się "wariowaniem" górnego wyświetlacza po podłączeniu lampy do body. Wyświetlacz sam się podświetla, gaśnie i czasem miga, nie wpływa to na użytkowanie aparatu ale nie jest też normalne :)
To akurat jest ciekawe, gdyż skarżą się na to tylko właściciele D90 (choć nie wszyscy) ... Może znajdzie się ktoś z innym korpusem z górnym LCD i Di622 II by skrobnąć czy ta lampa tak ma, czy jedynie w zestawie D90+lampa.
ustawiam czas migawki wyższy niż 200, lampa błyska a fotka oświetlona w 1/3 co świadczy o braku synchronizacji....
no tak, ta lampa nie ma synchronizacji... ale spójrz na to z innej strony...
skoro masz 1/3 dobrze naświetloną to rób panoramy :)
pozdro
no tak, ta lampa nie ma synchronizacji... ale spójrz na to z innej strony...
skoro masz 1/3 dobrze naświetloną to rób panoramy :)
pozdro
hehehe dobre :) ale troche martwiące dla mnie :P Tak to jest jak się nie czyta dokładnie specyfikacji lampy... Myślałem, że wszystkie lampy z średniej półki cenowej już będą miała taką funkcję, szukałem na stronie internetowej przed zakupem i jest filmik z możliwościami lampy, pokazujący jak doświetlać portrety na dworze.... więc to mnie troche zmyliło.
A co do migającego ekranu to nie wiem czy to reklamować.
A co do migającego ekranu to nie wiem czy to reklamować.
Każdemu miga... a ostatnio nawet doceniłem to i już to lubie.
Robiłem zdjęcia na kameralnym koncercie gdzie było dosyć ciemno przy stolikach.
Z lampą robie w manualu a lokal był dziwny więc często odbijałem światło pod innym kątem.
dąże do tego ... że wystarczy wcisnąć spust do połowy i już mamy podświetlony górny ekranik :) ... jak dla mnie szybciej to działa niż tym obrotowym czymś ...
tak tak...pewnie bardziej zżera baterie...ale i tak mam dwie więc co za problem.
Trzeba patrzeć optymistycznie...
co do doświetlania...pewnie że się da ale do 200 :)
polecam tą stronkę:
http://foto.jasiu.pl/
pozdro
sandangt
24-10-2011, 22:06
Dzięki za stronkę przydała się a wontek też interesujący, pożyczyłem lampę od kolegi podpiąłem do D300 i testuje jak na razie widzę dużo plusów tyle żę DI866 mark II.
jackrabbit
24-10-2011, 23:08
ponieważ to dyskwalifikuje doświetlanie na dworze przy pełnym słońcu :/
to akurat nie ma najmniejszego znaczenia
Witam,
Mam pytanie odnośnie dziwnego zachowania lampy. Lampa na świeżych akumulatorach raz się ładuje a raz nie.
(..)
Czy ktoś miał podobny przypadek z lampą?
Dzięki!
Tak, ja miałem. Zareklamowałem i dostałem nową lampę. Jeśli Twoja jest jeszcze na gwarancji, to spróbuj.
U mnie obie lampy wyzwalały miganie ekranika. To jest w tych lampach typowe, IMHO nie ma co reklamować.
przespol
08-11-2011, 12:40
Dzięki Irpac. Lampa odesłana na gwarancję. W zastępstwie nabyłem Youngnuo 466 II :)
Ja zrobiłem podobnie, z tym, że wybrałem YN560 (na nowego Nissina musiałem 2tygodnie poczekać, a trzeba było czymś błyskać). No i teraz mam dwie lampki i z obu jestem bardzo zadowolony:) Doskonale się wzajemnie uzupełniają, dla moich potrzeb oczywiście.
widzę że dziwne działania w tej lampie (di622 mkII) nie tylko u mnie mają miejsce...
Moja choć nowa chyba rozładowuje baterie. Naładowałem dwa zestawy do pełna, jeden wsadziłem do lampy, drugi leżał luzem. Po 3 dniach na imprezie wlączam lampę (włącza się przycisnięciem przycisku bez przytrzymywania) a ta nic, zdechła. Dopiero po kilku wciśnięciach załapała ale ładowała sie z minute, po błysku na standard sile też 2s ładowania co jest nienormalne... Dodatkowo martwi mnie fakt, że jak włożyłem drugie baterie to zdarzało jej się bardzo często poprostu nie błysnąć. A w sankach stała równo i była dobrze przykręcona.
Nic tak nie trawię jak wydawanie setek złotych na piepszony badziew który jak ma działać to zdycha, i wkurzają mnie okropnie firmy które wypuszczają niedorobiony produkt gdzie jest loteria czy dostaniesz egzemplasz z wadą czy bez :/ potestuję na jeszcze jednej imprezie dla pewności i wysyłam na gwarancję :/
foto4deg
27-01-2012, 12:16
Może spróbuj ze zwykłymi bateriami? Jakich akumulatorków używasz? Ja z moim nissinem 622 mkII nigdy nie miałem problemu, choć zauważyłem różnicę przy używaniu jej z akumulatorkami energizer a gp ( na tych drugich dłużej się ładuje, mimo, że są młodsze niż energizery, a pojemność taka sama )
Nic tak nie trawię jak wydawanie setek złotych na piepszony badziew który jak ma działać to zdycha, i wkurzają mnie okropnie firmy które wypuszczają niedorobiony produkt gdzie jest loteria czy dostaniesz egzemplasz z wadą czy bez :/ potestuję na jeszcze jednej imprezie dla pewności i wysyłam na gwarancję :/
Zgadzam się w stu procentach.Też kupując tą lampę miałem nadzieję, że będzie ok. Wprawdzie problemu z bateriami nie miałem (eneloop Sanyo 1900), ale za to z tą lampą aparat w większości nie trafiał w punkt (przy użyciu af assist lampy). Przez chwile myślałem, że to z mojej winy ale po zdjęciu lampy z sanek trafiał idealnie.
Wkurzało mnie to bo taka lampa stała się bezużyteczna. Po co robić jakiś badziewny af assist, który po pierwsze często jest źle skalibrowany i nie łapie się z punktami af aparatu (świeci za wysoko lub za nisko), po drugie świeci mizernie i przy słabym świetle w ogóle nie pomaga lub wręcz przeszkadza bo af aparatu przestrzeliwuje.
Na szczęcie oddałem i zwrócili pieniądze.
Być może ja mam takie szczęście i większość egzemplarzy jest ok, ale z tego co czytałem na forum to co rusz ktoś ma z nią jakiś problem. Teraz wiem że lepiej dozbierać do sprawdzonej Sabiny 600.
Pozdrawiam
Do lampy wsadziłem baterie mało znane, ale bardzo dobre (używane od dawna, zawsze bardzo długo trzymały i bardzo szybko ładowały), to lampa je zżarła do czasu imprezy bo już się włączyć na początku nie chciała. Na imprezie włożyłem GP 2500 to ładowały sie strasznie długo, po błysku to samo. Włożyłem energizery alkaliczne (nie akumulatorki tylko zwykłe alkaliczne ze sklepu) to dalej ładowanie trwało wieczność a lampa po błysku cały czas świeciła na czerwono tak jak by sie nie mogła do pełna doładować, błyskała niby dalej mimo czerwonej lampki ale nie zawsze - było sporo klatek wogóle bez błysku nawet jeśli wkońcu doładowała się do zielonej lampki i powinna błysnąc bez problemu.
3 zestawy baterii bylyby zepsute? Wątpię. Na kolejną imprezę wsadzę moje GP Recyko+ 2050 które używam tylko w sabinie i zobaczymy czy problem dalej będzie występował. Na ostatniej imprezie, te same GP Recyko ani do połowy się nie zdążyły rozładować a dużo błyskałem sabiną i zawsze błysk był taki jaki powinien być, więc teza o kolejnych zepsutych bateriach tym razem odpada w 100%.