Zobacz pełną wersję : d3000 - sposob na filmy poklatkowe
spamkuba
18-10-2011, 23:46
Witam, mam pytanie odnosnie zdjec seryjnych do filmu poklatkowego. Istnieje jakis inny sposob na robienie zdjec seryjnych w odstepach bez uzycia laptopa? wyczytalem ze grip ma taka opcje niestety szukam taniej alternatywy. Wezyki spustowe nie pasuja, pozostaje pilot - czy jest tam funkcja wysylania sygnalu co jakis czas? ktos ma jakis pomysl?
Witam.
Można kupić jakiś tani odpowiednik pilota ML-L3 i załączać go okresowo. Sposób realizacji odmierzania czasu i włączania pilota zależą od umiejętności i inwencji użytkownika. Elektronik podłączy timer pod przycisk pilota i gotowe. Jak będzie czuł opory przed rozbieraniem pilota to gdy już rozbierze stewardessę ;) wpadnie na pomysł mechanicznego zablokowania przycisku w pozycji załączony i okresowego podłączania bateryjki zasilającej. Efekt będzie taki sam jak z timerem.
Co jednak zrobić, gdy z elektroniką nie jest się za pan brat? Można przecież załączać okresowo przycisk lub zasilanie mechanicznie. Wystarczy krzywka czy mimośród i silniczek z odpowiednio wolnymi obrotami. Może napęd rożna, silnik z programatora pralki, silniczek z przekładnią wypruty z jakiejś zabawki, zegar wodny, pękające po przepaleniu sznurka baloniki, wskazówki zegarka i co tam jeszcze wyobraźnia podpowie.
Pozdrawiam.
spamkuba
19-10-2011, 10:18
jednym slowem czarna magia - chyba trzeba przestac myslec o zakupie tego modelu i zaczac przygode z jakims innym
pioter m
19-10-2011, 10:44
d5000?
hijax_pl
19-10-2011, 11:02
Albo D3100 + wężyk z interwałometrem.
d5000 ma funkcję interwału jak dobrze pamiętam i bez wężyka się obejdzie ;)
hijax_pl
19-10-2011, 11:24
Dobrze pamiętasz, ale są wężyki, które jednak są bardziej uniwersalne od nikonowskiego interwałometru ;)
hijax_pl
19-10-2011, 12:05
Nie współpracuje z czasem B, nie umożliwia pstrykania "do końca świata"...
www.diyphotobits.com spróbuj tego ja robiłem tym z d3000 http://www.youtube.com/watch?v=WU94hq48CjU&feature=mfu_in_order&list=UL
spamkuba
20-10-2011, 22:30
na fotopolis w specyfikacji w korekcie obrazu widnieje wpis: animacja poklatkowa
co to za opcja?
hijax_pl
20-10-2011, 22:54
Masz aparat, czy się dopiero przymierzasz do zakupu?
na fotopolis w specyfikacji w korekcie obrazu widnieje wpis: animacja poklatkowa
co to za opcja?
Opcja ta znajduje się w menu retuszu i tworzy animację poklatkową z wybranych zdjęć znajdujących się w aparacie.
Przy użyciu tej opcji nie zrobisz zdjęć poklatkowych.
spamkuba
21-10-2011, 17:29
hijax_pl nie mam, pisalem
jednym slowem czarna magia - chyba trzeba przestac myslec o zakupie tego modelu i zaczac przygode z jakims innym
no nic w takim razie dzieki, narazie sobie odpuszcze i poczekam na inna okazje
eustachyy
21-10-2011, 20:14
dla mnie też te kwestie to czarna magia jeszcze ale może kiedyś się w końcu nauczę :)
Pytanie o długość tego filmu, czy jest sens? Bo filmik 10 minut przy 25 klatkach na sekundę daje nam 15 tys. klapnięć migawki. Czyli dość szybko migawka ma szansę odejść do krainy wiecznych łowów. Lepiej chyba wtedy kupić jakiś aparat z migawką elektroniczną.