PDA

Zobacz pełną wersję : Synchronizacja z krótkimi czasami

pawel_t
15-02-2007, 10:53
Czy D200 może synchronizować z czasmi krótszymi niż 1\250, gdzieś czytałem że tak ale jak to działa ? Zarównio z lampami serii SBxxx oraz z lampami studyjnymi.

dzięki.

Jacek_Z
15-02-2007, 11:07
Czy D200 może synchronizować z czasmi krótszymi niż 1\250, gdzieś czytałem że tak ale jak to działa ? Zarównio z lampami serii SBxxx oraz z lampami studyjnymi.

ze studyjnymi - nie może! - to migawka mechaniczna i czas 1/250 jest graniczny gdy cała matryca jest odsłonięta.
O krótszych czasach mogłes czytać w związku z body z migawkami hybrydowymi - d70, d50

krócej może działac tylko z lampami błyskowymi będącymi dokonale zsynchronizowanymi z pracującą migawką.
Body i lampa pracują wtedy w trybie FP. Matryca jest naświetlana błyskiem przesuwającym się po niej razem ze szczeliną. Na te chwilę są to lampy SB800, 600
O ile pamietam tryb FP trzeba uaktywnic w menu, bo domyślnie w menu d200 chyba jest inaczej - tylko 1/250.

Lampa może być na body - a moze być lampą zdalną sterowaną CLS (ktoś kiedyś sądził, że nie).

nin
15-02-2007, 12:57
i tak nie macie co plakac
1/160 w d100 to max co sie da wyciagnac w studiu :/

Adak
18-02-2007, 13:59
i tak nie macie co plakac
1/160 w d100 to max co sie da wyciagnac w studiu :/

A w studiu to jest problem?
Jesli piloty gasna w momencie robienia zdjecia, a blysk trwa i tak o wiele krocej, to czemus to przeszkadza?

No chbya ze to domowe studio i trzeba sie liczyc z zastanym...

nin
18-02-2007, 14:31
jak to czemu przeszkada ? ?
zrob zdjecie przy f 2,2 i czasie 1/160
trza radzic sobie filtrami szarymi niestety
a przydalo by sie tak 1/350 i bylo by git

Jacek_Z
18-02-2007, 14:44
jak to czemu przeszkada ? ?
zrob zdjecie przy f 2,2 i czasie 1/160
trza radzic sobie filtrami szarymi niestety
a przydalo by sie tak 1/350 i bylo by git

nie. bo błysk trwa i tak krócej (choc podobno żarówki błyskowe długo swiecą?)
naswietlenie na 1/100 i na 1/500 wyglada tak samo. naswietlenia w studiu nie reguluje sie czasem. Tylko reguluje sie przysłoną i mocą lampy.
ogranicz moc lampy, nie skracaj czasu.
zakładaj szare filtry na obiektyw, zakładaj kalke przed palnik lampy, odstaw lampy itd.

nin
18-02-2007, 15:11
ale to chyba zalezy jak dlugo te lampy swieca
bo gdyby blyskaly 1/350 i taki eczasy szlo wyciagnac z aparatu to mysle ze dalo by sie obejsc kalki i filtry
kiedys myslalem ze te synchro jest 160 przez to ze radiem robie
podlaczylem na sztywno kabel i to samo :]
od czego zalezy to synchro ?
wlasnie od dlugosci bysku lamp ?

Jacek_Z
18-02-2007, 15:53
synchro zależy od prędkości przesuwania się lamelek migawki.
by błysk (nie tryb FP - to zmnienia zasady) zarejestrował sie na całej klatce musi byc cała matryca odsłonieta.
w efekcie jest to parametr body wyposazonego w okreslona migawkę.
migawki hybrydowe działaja inaczej.
czyli synchronizacje mozna potraktowac standartowo - do aparatów z tradycyjnymi, nie hybrydowymi migawkami i dodatkowo nie pracujacych w trybach FP.

Ty masz d100 - normalna migawka i studio - czyli nie tryb FP na pewno. Taką sytuacje bedę objasniał.
Ne wiem jeszcze jakie masz lampy. Ale normalne lampy błyskowe - reporterskie - mają po 1/1000 i krótsze! czasy błysku. Lampy studyjne - powiedzmy 1/700 s i krócej!
Są to i tak krótsze czasy niż czas synchro migawki. Zmieści się ich błysk w całości - obojetne czy nastawisz 1/30 czy 1/160s. Nawet jak byc mógł nastawic 1/500 - nie obetniesz błysku - on jest krótszy.
czyli regulując czas zmieniasz tylko i wyłacznie udział światła zastanego - ciągłego, czyli pilotów! (nie wiem czy masz czarno w studiu) a nie regulujesz naświetlenia błyskiem.
Typowa sytuacja jest więc taka, że całe naswietlenie matrycy powstaje w 1/700 sekundy, a reszta - zdecydowanie wieksza reszta czasu otwarcia migawki (załóżmy 1/125) jest bezproduktywna - rejestruje sie w tym czasie słabiuteńkie w stosunku do błysku światło zastane. Poniewaz ono jest tak słabe, to nie wpływa na naświetlenie zdjęcia. Obojetne jest więc czy masz 1/30 czy 1/125 s. Wyobraź sobie, że jest czarno. Obojętnie jaki masz wtedy czas - może byc 8 sekund - nie wpłynie on na ekspozycję, wynika ona tylko z błysku.

By zmieniac ilość światła zmieniasz otwór przysłony.
naprawdę w pracy światłem błyskowym w studiu nie reguluje się naświetlania czasem. Tylko reguluje się to przysłoną i mocą lampy.
Bywają wyjatki od tej reguły - i nabiera się złych nawyków. Najgorzej, że dotyczy to poczatków fotografowania - żarówki błyskowe mają dość długie czasy swiecenia i hybrydowe migawki d50, 70 potrafią obciąc błysk. Tylko, że to wyjątki od regóły ze wzgledu na kiepski sprzęt. A jak kto kupi lepszy - to okazuje się, że tak nie idzie i są narzekania. Nie nabieraj nawyku regulowania czasem migawki błysku studyjnego. Tylko przysłona i moc lampy.

nin
19-02-2007, 21:55
wolal bym pojsc na latwizne i nie myslec o tylu rzeczach na raz : D
dzieki wielkie za wyjasnienie
pozostaje filtr szary i kalki lub plastry...

pinyo
20-02-2007, 12:15
czytałem gdzieś że czas błysku lampy studyjnej to ok 1/800 ale to zależy chyba od producenta i różnie z tym bywa.
Ale jacek_z ma dużo racji czas 1/160 przesłona 2,2 lampy na minimum, zasłoń okna, wyłącz piloty, a jak mało to niestety filterek szary ,ja daję czasem polaryzacyjny.

ekonet
25-02-2007, 12:29
wolal bym pojsc na latwizne i nie myslec o tylu rzeczach na raz
W fotografii nie ma dróg na skróty.

Czornyj
25-02-2007, 12:49
czytałem gdzieś że czas błysku lampy studyjnej to ok 1/800 ale to zależy chyba od producenta i różnie z tym bywa.
Ale jacek_z ma dużo racji czas 1/160 przesłona 2,2 lampy na minimum, zasłoń okna, wyłącz piloty, a jak mało to niestety filterek szary ,ja daję czasem polaryzacyjny.

Po pierwsze od producenta, po drugie od mocy, na jaką ustawisz lampę. Czasy rzędu 1/800 wychodzą przy pełnej mocy, im bardziej zaś ją zmniejszysz tym krótsze czasy błysku otrzymasz. Tak czy owak w studiu czas migawki nie ma praktycznie wpływu na ekspozycję (chyba że dojdzie światło zastane). Są ponoć jakieś techniki bramkowania przy migawkach centralnych, udawało się też bramkować migawką hybrydową w D70. Ale w przypadku zwykłej matrycy i klasycznej migawki lamelkowej, to nic się raczej nie wykombinuje...