Zobacz pełną wersję : Synchronizacja z krótkimi czasami
Czy D200 może synchronizować z czasmi krótszymi niż 1\250, gdzieś czytałem że tak ale jak to działa ? Zarównio z lampami serii SBxxx oraz z lampami studyjnymi.
dzięki.
Czy D200 może synchronizować z czasmi krótszymi niż 1\250, gdzieś czytałem że tak ale jak to działa ? Zarównio z lampami serii SBxxx oraz z lampami studyjnymi.
ze studyjnymi - nie może! - to migawka mechaniczna i czas 1/250 jest graniczny gdy cała matryca jest odsłonięta.
O krótszych czasach mogłes czytać w związku z body z migawkami hybrydowymi - d70, d50
krócej może działac tylko z lampami błyskowymi będącymi dokonale zsynchronizowanymi z pracującą migawką.
Body i lampa pracują wtedy w trybie FP. Matryca jest naświetlana błyskiem przesuwającym się po niej razem ze szczeliną. Na te chwilę są to lampy SB800, 600
O ile pamietam tryb FP trzeba uaktywnic w menu, bo domyślnie w menu d200 chyba jest inaczej - tylko 1/250.
Lampa może być na body - a moze być lampą zdalną sterowaną CLS (ktoś kiedyś sądził, że nie).
i tak nie macie co plakac
1/160 w d100 to max co sie da wyciagnac w studiu :/
i tak nie macie co plakac
1/160 w d100 to max co sie da wyciagnac w studiu :/
A w studiu to jest problem?
Jesli piloty gasna w momencie robienia zdjecia, a blysk trwa i tak o wiele krocej, to czemus to przeszkadza?
No chbya ze to domowe studio i trzeba sie liczyc z zastanym...
jak to czemu przeszkada ? ?
zrob zdjecie przy f 2,2 i czasie 1/160
trza radzic sobie filtrami szarymi niestety
a przydalo by sie tak 1/350 i bylo by git
jak to czemu przeszkada ? ?
zrob zdjecie przy f 2,2 i czasie 1/160
trza radzic sobie filtrami szarymi niestety
a przydalo by sie tak 1/350 i bylo by git
nie. bo błysk trwa i tak krócej (choc podobno żarówki błyskowe długo swiecą?)
naswietlenie na 1/100 i na 1/500 wyglada tak samo. naswietlenia w studiu nie reguluje sie czasem. Tylko reguluje sie przysłoną i mocą lampy.
ogranicz moc lampy, nie skracaj czasu.
zakładaj szare filtry na obiektyw, zakładaj kalke przed palnik lampy, odstaw lampy itd.
ale to chyba zalezy jak dlugo te lampy swieca
bo gdyby blyskaly 1/350 i taki eczasy szlo wyciagnac z aparatu to mysle ze dalo by sie obejsc kalki i filtry
kiedys myslalem ze te synchro jest 160 przez to ze radiem robie
podlaczylem na sztywno kabel i to samo :]
od czego zalezy to synchro ?
wlasnie od dlugosci bysku lamp ?
synchro zależy od prędkości przesuwania się lamelek migawki.
by błysk (nie tryb FP - to zmnienia zasady) zarejestrował sie na całej klatce musi byc cała matryca odsłonieta.
w efekcie jest to parametr body wyposazonego w okreslona migawkę.
migawki hybrydowe działaja inaczej.
czyli synchronizacje mozna potraktowac standartowo - do aparatów z tradycyjnymi, nie hybrydowymi migawkami i dodatkowo nie pracujacych w trybach FP.
Ty masz d100 - normalna migawka i studio - czyli nie tryb FP na pewno. Taką sytuacje bedę objasniał.
Ne wiem jeszcze jakie masz lampy. Ale normalne lampy błyskowe - reporterskie - mają po 1/1000 i krótsze! czasy błysku. Lampy studyjne - powiedzmy 1/700 s i krócej!
Są to i tak krótsze czasy niż czas synchro migawki. Zmieści się ich błysk w całości - obojetne czy nastawisz 1/30 czy 1/160s. Nawet jak byc mógł nastawic 1/500 - nie obetniesz błysku - on jest krótszy.
czyli regulując czas zmieniasz tylko i wyłacznie udział światła zastanego - ciągłego, czyli pilotów! (nie wiem czy masz czarno w studiu) a nie regulujesz naświetlenia błyskiem.
Typowa sytuacja jest więc taka, że całe naswietlenie matrycy powstaje w 1/700 sekundy, a reszta - zdecydowanie wieksza reszta czasu otwarcia migawki (załóżmy 1/125) jest bezproduktywna - rejestruje sie w tym czasie słabiuteńkie w stosunku do błysku światło zastane. Poniewaz ono jest tak słabe, to nie wpływa na naświetlenie zdjęcia. Obojetne jest więc czy masz 1/30 czy 1/125 s. Wyobraź sobie, że jest czarno. Obojętnie jaki masz wtedy czas - może byc 8 sekund - nie wpłynie on na ekspozycję, wynika ona tylko z błysku.
By zmieniac ilość światła zmieniasz otwór przysłony.
naprawdę w pracy światłem błyskowym w studiu nie reguluje się naświetlania czasem. Tylko reguluje się to przysłoną i mocą lampy.
Bywają wyjatki od tej reguły - i nabiera się złych nawyków. Najgorzej, że dotyczy to poczatków fotografowania - żarówki błyskowe mają dość długie czasy swiecenia i hybrydowe migawki d50, 70 potrafią obciąc błysk. Tylko, że to wyjątki od regóły ze wzgledu na kiepski sprzęt. A jak kto kupi lepszy - to okazuje się, że tak nie idzie i są narzekania. Nie nabieraj nawyku regulowania czasem migawki błysku studyjnego. Tylko przysłona i moc lampy.
wolal bym pojsc na latwizne i nie myslec o tylu rzeczach na raz : D
dzieki wielkie za wyjasnienie
pozostaje filtr szary i kalki lub plastry...
czytałem gdzieś że czas błysku lampy studyjnej to ok 1/800 ale to zależy chyba od producenta i różnie z tym bywa.
Ale jacek_z ma dużo racji czas 1/160 przesłona 2,2 lampy na minimum, zasłoń okna, wyłącz piloty, a jak mało to niestety filterek szary ,ja daję czasem polaryzacyjny.
wolal bym pojsc na latwizne i nie myslec o tylu rzeczach na raz
W fotografii nie ma dróg na skróty.
czytałem gdzieś że czas błysku lampy studyjnej to ok 1/800 ale to zależy chyba od producenta i różnie z tym bywa.
Ale jacek_z ma dużo racji czas 1/160 przesłona 2,2 lampy na minimum, zasłoń okna, wyłącz piloty, a jak mało to niestety filterek szary ,ja daję czasem polaryzacyjny.
Po pierwsze od producenta, po drugie od mocy, na jaką ustawisz lampę. Czasy rzędu 1/800 wychodzą przy pełnej mocy, im bardziej zaś ją zmniejszysz tym krótsze czasy błysku otrzymasz. Tak czy owak w studiu czas migawki nie ma praktycznie wpływu na ekspozycję (chyba że dojdzie światło zastane). Są ponoć jakieś techniki bramkowania przy migawkach centralnych, udawało się też bramkować migawką hybrydową w D70. Ale w przypadku zwykłej matrycy i klasycznej migawki lamelkowej, to nic się raczej nie wykombinuje...