Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kontroler magistrali zarządzania systemem, a często zasypiający dysk twardy??

emet_b
18-10-2011, 18:56
Nabyłem drogą kupna ostatnio komputerek, wszystko śmiga jak trzeba poza dyskiem-za każdym razem gdy chcę z niego pobrać lub zapisać jakieś dane słyszę jak się uruchamia, bo sobie "spał". Przez to mam kilkusekundowe zawiechy kompa np. przy zapisywaniu zdjęć z PSa:(

W menadżerze urządzeń widzę, że mam znak zapytania przy Kontrolerze magistrali zarządzania systemem-instalowałem wszystko z płyty Cd dołączonej do płyty głównej-nic.
Pozwoliłem aby Win7 sam wyszukał sterów-nic.
Szukałem własnoręcznie, instalowałem-nic.

Płyta główna MSI7680.
Jaki dysk nie wiem-nie wiem jak sprawdzić w systemie, bo w menadżerze urządzeń nie mogę go znaleźć.

Czy brak sterowników do Kontrolera może mieć wpływ na "senność" dysku twardego?
Pomocy:)

gadas
18-10-2011, 19:18
Mam 2 dyski Seagate używam ich sporadycznie więc mi stan uśpienia nie przeszkadza (MacOSX)
Nie wiem czy chciał bym by mi te 2 dodatkowe dyski obok cały czas mieliły .

Johanan
18-10-2011, 19:27
http://www.driveridentifier.com/scan/desktop.php?scanid=FDB83BF500D949919976AF04010AF01 1&pcname=MSI+%2F+MS-7680+drivers

Sprawdź po kolei wersje driverów, a przede wszystkim driver chipsetu H61.

emet_b
18-10-2011, 19:29
a o co tam chodzi-połowa to nie nasz alfabet :/

Majek
18-10-2011, 19:36
Sprawdź w schematach zasilania, po jakim czasie bezczynności dyski przechodzą w stan uśpienia. Ja tez tak mam z jednym dyskiem. Na jednym jest system, więc on miele cały czas, drugi mam na dane i jak się komputera przez jakiś czas nie używa, to się on usypia. I ciągle zapominam to przestawić. :mrgreen: Właśnie, za pamięci, od razu to zmienię...

emet_b
18-10-2011, 19:40
usypianie dysku mam po 20 minutach więc to nie to:(

b202
23-10-2011, 11:53
często nowe dyski mają tryb ekologiczny, mam takiego samsunga, podczas nie używania, albo dłuższej przerwie usypiają się, na początku szukałem jak to wyłączyć, bo mnie też wkurzało, ale przestałem (brak czasu) a teraz już się przyzwyczaiłem, może ktoś z forumowiczów ma jakiś sposób i zaradzi, myślę, że są jakieś softy co utrzymują dysk w ciągłym użyciu, no ale też skracają życie ;)

Greg77
30-10-2011, 10:40
Dokladnie, czy nie sa to dyski eco? WD green i Samsungi tez wychodzily takie.....nasz forumowy kolega takiego dosc szybko oddal do sklepu bo pracuje sie nieciekawie na ciagle startujacych dyskach.