Zobacz pełną wersję : Nie trafia w punkt - nikon 50mm f1.4G ?
Glupie moze pytanie, ale go zadam...
50mm f1.5 G
z d700, d90 nie trafia w punkt. Ostrze na oku, plaszczyzna ostrzenia jest przesunieta w strone ucha o jakis centymetr, moze mniej.
Z d40x trafia bezblednie za kazdym razem.
Pytanie jest takie...:
Czy oddac szklo do kalibracji, czy jednak aparaty ?
A moze wymienic szklo na inne ?
Dodam ze sprawdzalem na drugim egzemplarzu i tez nie trafial jak powinien. A f1.4 wymaga jednak dokladnosci.
A moze pozostaje wymienic na wersje D, ktora odradzono mi jednak w sklepie polecajac nowy produkt jako nieznacznie lepszy ?
Ps.
Robilem testy zarowno na bateryjkach, jak rowniez przestrzelilem dwudniowym intensywnym foceniem moje nowe cacko. Na d40x dzialalo zadziwiajaco pieknie i efekty tez sa wspaniale. Ale co z D90...?
Jakie rady i doswiadczenia z tym szklem macie dla mnie?
Pozdrawiam.
jakieś zdjęcie dla przykładu?
D700, D90 ostrzy z innymi obiektywami?
nie przekadrowywałeś? ...coś nie chce mi się wierzyć aby dwa aparaty miały tą samą dolegliwość...
pozdro
Na D700 możesz sobie skorygować działanie AF.
No i jak robisz podobny kadr to z D700 masz mniejszą odległość i 2x mniejszą głębię ostrości.
Witaj w klubie :)
Na moim D90 miałem identyczny problem. Dokupiłem D300s, problem zniknął.
W sklepie Nikona od sprzedawcy dowiedziałem się, że Nikon D90 ma taką przypadłość a AF.
Mówił, że robili kiedyś testy na kilku puszkach D90 tym samym obiektywem i każda puszka ostrzyła w inny punkt.
Więc jeśli już coś to pozostaje kalibracja puszki, tyle że co wtedy z resztą szkieł ??
fuszet: zmiana body to nie rozwiązanie.Mam D90 i nie mam/nie miałem żadnych problemów z ostrzeniem z 24 2.8, 35 1.8, 50 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 85 1.4.
Jesli to ewidentna wina puszki to można łatwo skorygować samemu imbusikiem., jeżeli szkła to niestety kalibracja w serwisie
A co do D700 to jest przecież mikro regulacja w body no chyba że odchyłka jest zbyt duza...
Hamarama
18-10-2011, 18:49
Jesli to ewidentna wina puszki to można łatwo skorygować samemu imbusikiem.
...pamiętając, że imbisik rozjeżdża (nie wiem czy fachowo piszę) sensory AFu. Znaczy, że jak zaczynasz kręcić śrubką od matrycy to sensor AFu wyjeżdża poza ten kwadracik w wizjerze w lewo lub w prawo. Ta śrubka od strony bagnetu rozjeżdża ostrość w wizjerze w stosunku do tego co masz na zdjęciu, a sensor przestawia się góra/dół. Mi się udał tak skalibrować AF że ostrzy idealnie ale jednak sensor jest przesunięty delikatnie w lewo, a w wizjerze ostrość jest delikatnie przed. Na zdjęciu jest idealnie.
. a w wizjerze ostrość jest delikatnie przed. Na zdjęciu jest idealnie.
nie zauważyłem takiego zjawiska ale jeśli tak faktycznie jest zawsze mozna skorygować pokrętłem ostrości wizjera :)
Hamarama
18-10-2011, 19:13
nie zauważyłem takiego zjawiska ale jeśli tak faktycznie jest zawsze mozna skorygować pokrętłem ostrości wizjera :)
Nie da rady skorygować. Pokrętło ostrości wizjera koryguje twoją wadę wzroku, a tu chodzi o to że w wizjerze masz ostro gdzie indziej niż po zrobieniu zdjęcia. To nie ma związku z korektą drioptri.
dodam
obiektyw ma byc zapiety docelowo na d90. Na d700 chodza szkla bez regulacji. Na d90 tez lata wszystko bez problemow.
Moze wasze doswiadczenia to potwierdzaja?
Istnieje mozliwosc wymiany na wersje D. Ale chcialbym zatrzymac posiadana wersje, poniewaz af jest szybki i fajny, doskwiera mi tylko ta f1.4.
Przy f1.8 wszystko jest dobrze na d90, ale ja chce miec tez mozliwosc focenia na 1.4 z wlasciwym pomiarem ostrosci.
Czy ktos mial juz tak jak ja? i czy kalibracja samego szkla rowiazala problem ?
Hamarama
18-10-2011, 19:31
dodam
obiektyw ma byc zapiety docelowo na d90. Na d700 chodza szkla bez regulacji. Na d90 tez lata wszystko bez problemow.
Moze wasze doswiadczenia to potwierdzaja?
Istnieje mozliwosc wymiany na wersje D. Ale chcialbym zatrzymac posiadana wersje, poniewaz af jest szybki i fajny, doskwiera mi tylko ta f1.4.
Przy f1.8 wszystko jest dobrze na d90, ale ja chce miec tez mozliwosc focenia na 1.4 z wlasciwym pomiarem ostrosci.
Czy ktos mial juz tak jak ja? i czy kalibracja samego szkla rowiazala problem ?
Ja mam 50 1.4G. Nie chce mi się opisaywać całej historii wysyłek i kalibrcji. W każdym razie efekt wysyłek był taki, że przed wyzytą w serwisie miałem korektę -8, a po wysyłkach mam +13 :) Inne szkła działają bez zarzutu na moim d700. d300s to inna historia :) Oddaj albo sprzedaj. Może z czyimś body będzie działać lepiej. Idź do sklepu i powybieraj tak żeby pasowało pod twoje body. Co to wersji D to ona będzie bardziej mydlana na 1.4 niż wersja G. Nowej 50 jak trafia w punkt można śmiało używać na 1.4. Starsza wersja wypada ciut gorzej.
Ja mam 50 1.4G. Nie chce mi się opisaywać całej historii wysyłek i kalibrcji. W każdym razie efekt wysyłek był taki, że przed wyzytą w serwisie miałem korektę -8, a po wysyłkach mam +13 :) Inne szkła działają bez zarzutu na moim d700. d300s to inna historia :) Oddaj albo sprzedaj. Może z czyimś body będzie działać lepiej. Idź do sklepu i powybieraj tak żeby pasowało pod twoje body. Co to wersji D to ona będzie bardziej mydlana na 1.4 niż wersja G. Nowej 50 jak trafia w punkt można śmiało używać na 1.4. Starsza wersja wypada ciut gorzej.
znaczy sie radzisz odpuscic ten egzemplarz i brac inny ?
Zapinalem drugi w sklepie pare dni po zakupie, efekt byl bardzo podobny.
Czyli nie trafial w punkt...
Wersje D chcialem kupic gdy jechalem po szklo, sprzedawca doradzil mi jednak wersje G i ta kupilem.
Moze jednak bylo lepiej zamiast kombinowac wziasc po prostu 85mm f 1.8 D i cieszyc sie foceniem. Bo szklo mialo byc wlasnie do focenia a nie do testow :) choc widac ze wyszlo inaczej.
Jeszcze raz zapytam, - czy ktos jeszcze mial podobny problem z d90 i szklem nikosia 50mm f1.4 G ?
Jak sprawy sie potoczyly ? Czy z wersja D, aparat d90 tez bedzie do bani ostrzyl na f 1.4?
Wymiana na inny egzemplarz czy wymiana na inna ogniskowa ? Co Wam pomoglo rozwiazac problem...?
Hamarama
18-10-2011, 20:30
Mam również 85 1.8D. Różnica jest taka, że nigdy nie zabieram 50tki G na zdjęcia zlecone, bo AF jest w mojej sztuce jakiś niepewny. Mimo niby poprawnie ustawionej kalibracji na +13. Testowałem z daleka, z bliska, na średniej odległości, na 1.4 oraz innych przysłonach, a także na tablicach testowych, włosach na nogach i innych częściach ciała. W praktyce też. Niby jest ok. Ale jak mi zależy na zdjęcia to zawsze coś to szkło spier... Jak 85tka nie trafi to wiem, że to moja wina. 99% trafia. 85tka za to to mega szkło jak za tą kasę. Ja bym puścił tą 50tkę G, zakupił sobie 85tkę i kiedyś tam 35 1.8G. Dodam tylko, że kolega kupił też tą wersję 50 1.4 G i jest zadowolony. Tak wiec, jak coś ci nie gra to nie walcz. Nie wiadomo, czy to puszka czy szkło i nigdy nie dojdziesz. A już na pewno nie na Postępu. Oni podobno kalibrują nie na 1.4 a na 2.8 tak więc marne szanse, że na 1,4 będziesz miał ostro.
hamarama
Jutro bede sie widzial ze specem od nikona i zapytam co i jak on mysli. Przy okazji puszki mi przedmucha moze :)
Wlasnie i mi o robote poszlo... W sobote dzieciaki focilem ale bez cisnienia na czas i bylo dobrze, choc lecialem na przyslonie w okolicach 1.8 do f2.
W niedziele sesje robilismy i nie dalo sie uzyc tej 50mm f1.4 G na d90, wiec przepiolem na awaryjny d40x i dopiero poszlo super.
Widze poza tym ze jednak radzisz ja puscic i wziac 85mm f1.8 D. Ale chyba wolniej bedzie duzo...
Tak tez mialem zrobic na poczatku, ale skusilo mnie swiatelko i ogniskowa 50mm ktora bardzo lubie.
Jutro jak mowie pogadam z gosciem, a jak by co, to oddam ta sztuke i wymienie na 85mm f 1.4 D. Mam 35-70 3.3 ...do cos tam, i dziala wspaniale, ale wolna jest jak diabli.
Jesli tak samo wolno bedzie po ewentualnej wymianie tej 50-tki - na 85mm f1.8D - , to pozostane chyba przy zoomach i tyle.
A 35mm to juz nie dla mnie jest, ten zakres kryje mi doskonale 17-55 i sprawdza sie doskonale na imprezach. Ja chce dobra portretowke i cos do sylwetki, dlatego celowalem w ta 50mm.
sam juz nie wiem co zrobic
czlowiek sie cieszy jak dziecko, a tu takie kwiatki...
Wersje D chcialem kupic gdy jechalem po szklo, sprzedawca doradzil mi jednak wersje G i ta kupilem.
nie mogłeś przetestować tej 50tki w chwili zakupu tak jak tą drugą sztukę parę dni po zakupie?
Wymiana na inny egzemplarz czy wymiana na inna ogniskowa ? Co Wam pomoglo rozwiazac problem...?
zmiana body na takie z dokładniejszym systemem AF i mikro regulacją AFa... niestety
Dla body bez regulacji pozostaje sprawdzanie współpracy body-obiektyw przy zakupie.
Ciężko to potem dograć.
Hamarama
18-10-2011, 21:07
Ja już sporo nerw straciłem na te FF/BF i to głownie z tą 50tką. W końcu odpuściłem. Nie rozumiem działanie tej 50tki i moim zdaniem to tam coś skopane jest z elektroniką. Ale to tylko moje domysły. Mi czasem działa jak trzeba, czasem nie. Może to od światła zależy, dzienne, jarzeniowe itp. Nie wiem. Wiem jedno. Z innymi szkłami nie mam takich kwiatków ale wiem też, że są osoby którym to szkiełko śmiga. Co do AF to mi szybciej działa ta 85tka ale ja mam d300s i d700. A może idź do sklepu i podepnij tą wersję 50tki D i zrób kilka zdjęć w sklepie komuś na f.1.4 i zobacz w domu czy ci pasuje.
Mam na tyle dobrze, ze w ciagu 28 dni moge zmienic decyzje i oddac szklo do sklepu.
Moze dlatego wlasnie nie testowalem w sklepie.
Ta druga sztuka byla propozycja wymiany szkla ze strony sprzedawcy, zanim zaproponowal zwrot gotowki. Jako ze chce takie szklo, postanowilem sie wstrzymac ze zwrotem te dwa dni, poniewaz akurat jutro bedzie w sklepie jakas ekipa z nikona. Beda doradzac i czyscic matryce za darmo jesli ktos chetny. Bedzie okazja zapytac.
Ale zawsze rady lepsze dostajemy od innych praktykujacych, niz od sprzedawcow czy serwisantow.
Dlatego Wasze zdanie jest dla mnie takie wazne.
Z reszta jak widze Wasze doswiadczenia sa takie jak moje. Testy testami, a w trakcie focenia musi byc dobrze. Tu nie ma ani tego, ani tego...
Jutro bedzie w takim razie sadny dzien tej 50-tki. Albo sprawdze kolejny egzemplarz i bedzie dobrze, albo bede sie decydowal na 50mm f 1.8D lub 85mm 1.8D.
Z tym egzemplarzem walczyl juz nie bede.
Choc caly czas zastanawia mnie fakt, ze d40x ostrzy na innych szklach,
tak samo dobrze jak na tej 50-tce. A przeciez to dziadek jest...
Moze faktycznie chodzi o skopana elektronike w tym modelu, albo wersja D jest dedykowana do wersji bez silnika ?
Mam na tyle dobrze, ze w ciagu 28 dni moge zmienic decyzje i oddac szklo do sklepu.
podaj nazwę tego sklepu. Będziemy wiedzieć gdzie nie kupować....
28 dni cykasz szkłem a potem go oddajesz? :shock:
Jutro bedzie w takim razie sadny dzien tej 50-tki.
raczej Twojego body skoro:
Choc caly czas zastanawia mnie fakt, ze d40x ostrzy na innych szklach,
tak samo dobrze jak na tej 50-tce.A przeciez to dziadek jest...
ale ma prosty trzypunktowy system AF... który pewnie dzięki temu okazuje się dosyć dokładny.
na moim d40 też wszystko ostrzy w punkt...
Zanim wymienisz na 50 1.8D lub 85 1.8D sprawdź koniecznie bo może wcale nie być lepiej.
Hamarama
18-10-2011, 22:02
Może tak być jak pisze sebar1. Sprawdź jeszcze na innym body.
http://www.calumetphoto.co.uk/eng/product/nikon_50mm_af_s_f1_4g_nikkor_lens/355-565a
tu kupilem jakby co
sebar1
ale po co oddawac jesli potrzebujesz szkla i jestes z niego zadowolony ?
hamarama
nie mam juz czwartego body do sprawdzenia
... z tego co wiem, jesli ostrzy na aparacie 35-70 f3.3-4.5 oraz 70-210 4-5.6 oraz standard 18-105 oraz 17-55 f2.8 to chyba raczej powinien ostrzyc i ten 50mm.
Choc to inna glebia ostrosci jest troszeczke :)
Jak dam puszke do kalibracji, do znowu bedzie pewnie problem, ale z tymi pozostalymi. Choc sam juz nie wiem.
Slyszalem za to, ze wersje G daje sie same do kalibracji - czyli bez aparatu. Prawda to ?
... z tego co wiem, jesli ostrzy na aparacie 35-70 f3.3-4.5 oraz 70-210 4-5.6 oraz standard 18-105 oraz 17-55 f2.8 to chyba raczej powinien ostrzyc i ten 50mm.
Choc to inna glebia ostrosci jest troszeczke :)
trafiłeś w samo sedno! sprawdź na tym body jakąś inną jasną stałkę.
Błędu AFa na f3.5 czy f4.5 możesz nawet nie zobaczyć choćbyś nie wiem jak się starał co innego na f1.4...
tam już nie trzeba się starać, od razu widać... ;-)
Slyszalem za to, ze wersje G daje sie same do kalibracji - czyli bez aparatu. Prawda to ?
co chcesz kalibrować w obiektywie jak ci trafia punkt na Twojej drugiej puszcze? a drugi egzemplarz 50tki też nie ostrzy tak jak trzeba na D90?
sebar1
ale po co oddawac jesli potrzebujesz szkla i jestes z niego zadowolony ?
odniosłem wrażenie, że nie jesteś z niego zadowolony i planujesz oddać...
Hamarama
18-10-2011, 22:16
Daj sobie spokój z kalibracją tak jasnego szkła. Przynajmniej w Polsce. Oni kalibrują pod jakiś tam standard i jak ostrzy na 2.8 to jest OK. Nie wczuwają się i napiszą Ci, że szkło mieści się w normie. A ta norma jest baardzo liberalna. Skołuj jeszcze jakieś inne body i sprawdź. Jak nie to dobierz taką 50tkę, która Ci będzie śmigać z twoim d90. A co do tego, że te szkła co wymieniłeś Ci ostrzą to na takich przysłonach to z reguły rzadko jest problem. Najczęściej coś nie hula właśnie przy tak jasnych szkłach jak ta 50tka. Powiem, cie , że jak ja swoją kupowałem to była na sklepie taka sztuka, którą jak podpiąłem to miałem niebieskie zdjęcia od abberacji. Na szczęście jak zobaczyli to zdjęli szkło z pułki. Jak coś Ci nie pasuje to nie kupuj, bo będziesz tylko cały czas grzebał w testach, robił 1000ce klatek bez sensu jakiś bateryjkom i innym wynalazkom. Oddaj i kup takie, które działa. Ale najpierw upewnij się czy to czasem nie body. Na pewno nie oddawaj na żaden serwis w Polsce.
Pewnie ze jestem zadowolony, bo lubie ogniskowa 50 mm. Brak radosci tlumi skutecznie tylko ta nieostrosc na f1.4.
Jak sie kiedys uda dokupie sobie do niej tylko 85mm f1.4 i do zabawy bedzie wszystko co bym chcial w komplecie.
Moze tylko jakis tani i uzywany 70-200 vrII
Ale poki co mnie nie stac na to drugie cacko, wiec zostane z 50mm.
Znaczy sie ze sugerujesz kalibracje puszki...
Duzo ze mna juz przeszla, to fakt. I nie jedno juz widziala :)
moze zatem faktycznie jest to opcja zeby dac ja na serwis i bedzie cacy rowniez na f1.4.
Jesli gosc z nikona zaproponuje takie rozwiazanie jako rozwiazanie calej sprawy to chyba tak zrobie.
dzieki za wsparcie i slowa otuchy, bo az serce boli gdy masz co wymarzyles, a to nie dziala jak powinno.
ps
Na marginesie dodam, ze jak wspomnialem od f1.8/f2 ostrzy wspaniale a bokeh tez ma slodziutki.
Jak sobie przypomne jak sie tu zdjecia wkleja, pokaze jak jest akceptowalne minimum mz z tego szkla...
znalazlem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/714/donikoniarze560.jpg/)
f 1.6 z daleka moze ewentualnie byc
a na f1.4 nie pokaze bo az wstyd
Brak radosci tlumi skutecznie tylko ta nieostrosc na f1.4.
zaraz zaraz....
to nieostrość czy BF?!? pisałeś, że ustawiasz ostrość na oko a ostre masz ucho...
wiesz to "drobna" różnica czy obiektyw nie daje ostrego obrazka czy ostrość jest gdzie indziej...
może jednak wrzuć coś na f1.4 w nieco większej rozdzielczości... bo się trochę pogubić można...
zle sie wyrazilem
definitywnie zle
mowiac "nieostrosc" mialem na mysli nieostrosc w punkcie ostrzenia
sorki za pomylke
szklo ostre ale nie trafia
a po wklejeniu na forum niestety wyglada calkiem inaczej niz u mnie
Photoartbox
18-10-2011, 23:33
Zaczynam sie rozgladac za popcornem :)
Zaczynam sie rozgladac za popcornem :)
wbijaj do mnie z tym popkornem
jeszcze piwo mam w lodowce
:)
f 1.6 z daleka moze ewentualnie byc
a na f1.4 nie pokaze bo az wstyd
Daj sobie spokój z kalibracją w serwisie.
Zaliczyłem kilka i takie fotki to wychodziły dopiero od ..2.8
Po prostu cały czas był front focus.
Jak trafiłeś na D90 co ostrzy od 1.6 to moim zdaniem masz super szczęście.
...jednak uleglem zapewnieniom ze potrafia skalibrowac to f1.4 do d90. Wyslane...
Jak pisalem na zmiane ewentualnej decyzji i zwrot kasy lub wymiane na cos innego mam 28 dni od daty zakupu. Zapewniono mnie ze po kalibracji wszystko bedzie oki i przedluzono te 28 dni o czas kiedy sloik i puszka beda w serwisie.
Poczekamy - zobaczymy.
Bardzo bym chcial zebyscie sie mylili i zeby wszystko bylo po mojej mysli, czyli sprawnie i elegancko sie focilo na f1.4.
Jesli watek nie zaginie do powrotu zestawu z serwisu, zdam relacje czy to pomoglo.
odswieze
zamiast zestawu serwis przyslal list z informacje ze walniety jest jakis element odpowiedzialny za prace AeFu.
Podobno dlatego nie trafial, choc jakos w to nie wierze...
Poczekam kolejne, ze dwa tygodnie na puszke i szkielko.
Na pocieszenie kupilem dzisiaj inny aparat. Teraz juz z mozliwoscia kalibracji.