Zobacz pełną wersję : Zdjęcia makro
Witam. Jestem nowy więc od przywitania się zacznę.
zmieniłem system z Olympus 4/3 na Nikona ... pozbyłem sie E500 i zakupiłem D3100 + kit 18-105mm. Chciałbym pobawic się w marko więc na allegro zamówiłem sobie adapter Nikon/M42 + pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki.
Teraz pozostało mi dobrac obiektyw.
Chciałbym robic fotki makro ostre i jasne z odległości 30 lub więcej cm od obietku, tak żeby nie siedziec przy kwiatku ze szkłem na płatkach.
Myślałem o Heliosie 50/1.8 ewentualnie coś ze szkieł 105 lub 135mm.
Czy ktoś może mi jasno i łopatologicznie napiszać które z tych szkieł nadają się do takiej fotografii? Nie wchodząc w szczegóły techniczne i fizykę z optyką. Tak po prostu wystarczy powiedzieć jaki model mi do tego spasuje?
Dzięki i pozdrawiam
Czy ktoś może mi jasno i łopatologicznie napiszać które z tych szkieł nadają się do takiej fotografii? Nie wchodząc w szczegóły techniczne i fizykę z optyką. Tak po prostu wystarczy powiedzieć jaki model mi do tego spasuje?
Więc wchodząc w technikę, fizykę i optykę to ....
to nie wiemy, co ci spasuje. Kto cię namówił na m42? Niech ci dalej doradza....
wasilewk
19-10-2011, 19:07
Wg mnie: kup ten:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/afs10528-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs10528.jpg)
Jest to obiektyw na tyle dobry, że na pewno zostanie u Ciebie na stałe.
Makro będzie wspaniałe, odległość 'kulturalna' - wtedy ocenisz, czy dla innego bokeh'u kupisz następne szkło.
Pzdr.
Witam. Jestem nowy więc od przywitania się zacznę.
zmieniłem system z Olympus 4/3 na Nikona ... pozbyłem sie E500 i zakupiłem D3100 + kit 18-105mm. Chciałbym pobawic się w marko więc na allegro zamówiłem sobie adapter Nikon/M42 + pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki.
A po co pierścienie z przeniesieniem automatyki do M42? Może coś źle zrozumiałeś, stosuje się obiektywy do M42 do makro, ale w specyficzny sposób. Przez pierścień odwrotnego mocowania. Z tym, że wtedy wkładasz obiektyw w pewną część ciała mrówce, żeby ją sfotografować.
Teraz pozostało mi dobrac obiektyw.
Chciałbym robic fotki makro ostre i jasne z odległości 30 lub więcej cm od obietku, tak żeby nie siedziec przy kwiatku ze szkłem na płatkach.
Myślałem o Heliosie 50/1.8 ewentualnie coś ze szkieł 105 lub 135mm.
Dzięki i pozdrawiam
Można używać i 18-105 z pierścieniami pośrednimi. A co do dedykowanych obiektywów makro masz tego zatrzęsienie. Ogniskowe od 40 do 180mm. Im dłuższa ogniskowa tym dalej jesteś od fotografowanego obiektu, ale tym mniejsza głębia ostrości. Sam musisz sprawdzić co Ci pasuje.Nawet nie wiemy czy chcesz fotografować kwiatki czy owady na kwiatkach. Do kwiatków swobodnie wystarczy 18-105 + pierścienie pośrednie. Do tego przyda się jakaś lampa pierścieniowa.
A po co pierścienie z przeniesieniem automatyki do M42? Może coś źle zrozumiałeś
Pewnie napompował się radami "wojowników" m42. Im więcej niepotrzebnego bohaterstwa, tym lepsze zdjęcia.
"Do kwiatków swobodnie wystarczy 18-105 + pierścienie pośrednie."
Na przykład takie (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt20965-pier%C5%9Bcienie-makro-AF-moc-Nikon.html).
bar-trek
28-10-2011, 20:24
czy takie pierścienie podane wyżej będą pasować do D90 i 35 mm 1.8, lub 18-70 ?
Technicznie chyba tak, ale 35mm jest zbyt krótkim obiektywem do zabawy w makro. Czy 18-70 na długim końcu się nadaje, były tu dyskusje.
pioter m
28-10-2011, 22:09
To nie sa najlepsze szkla do pierscieni. Nie polecam. Lepiej jasna stalke lub zoom o mniejszej krotnosci (x3).
bar-trek
29-10-2011, 16:03
szkoda... Chciałem zacząć zabawę z makro na obiektywach, które aktualnie posiadam, a później jakbym się wciągną ew. kupić jakiś poważniejszy. No chyba, że poszukam czegoś używanego za 200 - 300 zł ;) Ale chyba cudów nie znajdę :(
szkoda... Chciałem zacząć zabawę z makro na obiektywach, które aktualnie posiadam, a później jakbym się wciągną ew. kupić jakiś poważniejszy. No chyba, że poszukam czegoś używanego za 200 - 300 zł ;) Ale chyba cudów nie znajdę :(
Nikkor micro 55 3.5 Ai... Czasem się trafia za cenę bliska 300zł. Nie potrzebujesz żadnych przejściówek, adapterów, pierścieni. Skala 1:2 i perfekcyjna jakość obrazu.
bar-trek
29-10-2011, 16:58
na takie: http://images.photo.bikestats.eu/zdjecie,600,30872,20080807,strzyzow-makro-bak-mtb-team.jpg czy takie http://www.fotoik.pl/zdjecia/6648-20090204195509.jpg zdjęcie mam szanse z tym obiektywem. Głównie chodzi mi o to czy to jest 1:2, bo prawdę mówiąc nie wiem czym się to różni od 1:1 ;)
Da się ale z pierścieniem tylko bo na moje oko to skala jest nawet większa niż 1:1. (Jeśli chodzi o pierwszą fotę bo dryga mi się nie chce otworzyć.
Skala odwzorowania to najprościej skala w jakiej ostry obraz jest zapisywany na matrycy. Jeśli obraz ma wymiary 1x1cm i na matrycy zajmuje też 1x1 to mówimy o skali 1:1. Jeśli natomiast na matrycy ten sam obraz zajmie połowę czyli 5x5mm to mamy skalę 1:2 itd.
Pierścień pośredni pozwala zmniejszyć odległość od jakiej obiektyw jest w stanie ustawić ostrość, ale odbywa się to kosztem ilości światła docierającej do matrycy. Zwiększenie skali odwzorowania powoduje większy wpływ drgań aparatu na jakość zdjęć. Czyli mniej światła + większa podatność = statyw i/lub lampa macro :)
bar-trek
29-10-2011, 19:05
no, teraz to już łapie o co w tym chodzi ;) To: http://allegro.pl/show_item.php?item=1891792988 może się nadać? Potem ew. jakieś pierścienie?
Tak, to jest nowsza wersja z nieco lepszym światłem ale podobno jakość obrazka ta sama.
Mogę Ci polecić też tego sprzedawce, mam od niego 135 z rysą na przedniej soczewce. Wszystko było w opisie, że rysa jest ale nie ma wpływu na zdjęcia. Zadzwoniłem kupiłem i jest tak jak mi powiedziano. Śmiało możesz brać.
Kup najpierw szkło, a potem jak skala będzie za mała to pomyśl o pierścieniach.
bar-trek
29-10-2011, 20:37
a to http://allegro.pl/nikon-pierscienie-makro-helios-44m-4-sample-2-58-i1896838811.html z pierścionkami w zestawie. Tylko ceny końcowej nie jestem w stanie przewidzieć ;)
a to http://allegro.pl/nikon-pierscienie-makro-helios-44m-4-sample-2-58-i1896838811.html z pierścionkami w zestawie. Tylko ceny końcowej nie jestem w stanie przewidzieć ;)
Moja osobista rada, nie bierz m42, weź nawet manual ale systemowy. Z recznym dzierganiem przysłony będzie Ci bardzo trudno i bardzo wolno (żyjątka będzie trudno, tylko martwa natura).
Ale zaraz mnie zakrzyczą fanatycy m42 ;)
hijax_pl
29-10-2011, 22:09
Potwierdzam, od zabawy z Heliosem duuuużo lepszy jest 55/3.5
krzysiozboj
29-10-2011, 22:13
na alledrogo wiszą chyba dwa po ok 350 zł, ja rozglądam się za uzywką z fakturą vat 60/2.8D lub 105/2.8G a te widuję niejako "przy okazji" :))
Zastanawiam się też czym optycznie różni się 105/2.8D od G, tu na forum szukajka wiele mi nie znalazła :/
hijax_pl
29-10-2011, 22:18
Zastanawiam się też czym optycznie różni się 105/2.8D od G, tu na forum szukajka wiele mi nie znalazła :/ wersja D ma 9 soczewek w 8 grupach, a G ma 14 soczewek w 12 grupach ;)
krzysiozboj
29-10-2011, 22:24
wersja D ma 9 soczewek w 8 grupach, a G ma 14 soczewek w 12 grupach ;)
Że mechanicznie to inne szkła to wiem, widziałem kilka razy 105/2.8D w cenie ok 1600-1700 chyba i tak się zastanawiałem czy jednak polować nadal na uzywkę 105/2.8G w cenie nieco powyżej 2 tys czy zadowolić się tym starszym.
Przy 60/2.8 to już wiem że optycznie specjalnie nie ma różnicy miedzy trzema wersjami, bez "D", D i G i jak trafi się sensowna 60/2.8 na śrubokręt to będzie 60tka.
edit
Pomijam już fakt że po analogach brakuje mi pierścienia przesłony na szkle :D Dla mnie szkło z pierścieniem ma kilka pkt na plus za lans :D:D
hijax_pl
29-10-2011, 22:28
Dla mnie szkło z pierścieniem ma kilka pkt na plus za lans :D:DNo to sprawa jasna :)
Brak VR i silnika AFS przeżyjesz ;)
P.S.
Sam ma wersję G
m42 + przejściówka to ciekawa zabawa. Ale trzeba sporo cierpliwości.
Z 55 będzie o wiele łatwiej, choć w Twoim przypadku i tak wszystko w manualu. Efekt końcowy na pewno nie gorszy niż z m42 + helios czy coś tam innego. Systemowe szkło daje ten plus, że aparat sam przymyka przysłonę na zadaną wartość, a ostrzy się na pełnym otworze no i ta płynny i precyzyjny pierścień ostrości....
bar-trek
30-10-2011, 09:46
Hm... nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale kupiłem Industara 50 - 2 3.5 + adapter M42 + pierścienie ;) Sprzęt ma sporo lat, ale w sumie wyszło to ok. 150 zł :D
Kasa mała, jak się nie spodoba to wiele nie stracisz na sprzedaży.
bar-trek
30-10-2011, 10:25
ale da się coś fajnego z tym zrobić? Na aukcji były ciekawe fotki zrobione tym zestawem.
Nikt nie powiedział, że się nie da tak jak i nikt nie powiedział, że będzie łatwo :)
ale da się coś fajnego z tym zrobić? Na aukcji były ciekawe fotki zrobione tym zestawem.
Zapewniam Cię, każdym obiektywem da się zrobić i opublikować fajne zdjęcie, należy tylko "zapomnieć" napisać o ilości zmarnowanych ujęć i czasu, zwłaszcza w czasach cyfry, gdzie nie ciągnie to kosztów materialnych.
Industar nie nawet przysłony preselekcyjnej, choć do NIERUCHOMYCH zestaw ok.