PDA

Zobacz pełną wersję : Wacom Bamboo Pen i skróty klawiaturowe

mirko33
18-10-2011, 07:41
Witam po dłuższej nieobecności.

Niedawno zakupiłem tablet Wacom Bamboo Pen, który na razie próbuję dostosować do swoich potrzeb. Będzie używany pół na pół jako myszka i jako piórko w Capture NX2.

Mam do Was pytanie.
Czy są jakieś konkretne skróty klawiaturowe np. do przełączania pomiędzy funkcją piórka, a myszką. Wiem, że jest to możliwe z poziomu dołączonego oprogramowania, ale może istnieją jakieś podstawowe skróty klawiszowe tak jak przy niektórych programach.
Próbowałem wszędzie szukać, ale niestety nie znalazłem. Może Wy macie jakieś namiary?

Mirek

witus
18-10-2011, 08:25
Jak popracujesz kilka godzin piórkiem myszkę odstawisz do szuflady ... wiem bo mam tablet od miesiąca. Poobrabiaj kilkanaście godzin w Lightroomie lub Photoshopie.

mirko33
18-10-2011, 09:05
Być może źle mnie zrozumieliście.

Chodzi mi o to, że Bamboo ma jednocześnie funkcję myszki (czyli piórko pracuje zdecydowanie szybciej - podobnie jak klasyczna mysz) oraz funkcję piórka, która jest trochę wolniejsza niż funkcja myszki, ale zdecydowanie precyzyjniejsza.
Można to ustawić w preferencjach oprogramowania Bamboo.
Dlatego pytałem o jakieś skróty przy przełączaniu tych funkcji bez niepotrzebnego otwierania programu Bamboo.

Zaznaczam, że klasyczna klikająca mysz jest całkowice wypięta z kompa.

Mirek

mirko33
18-10-2011, 11:07
To może jeszcze jakieś pytanko do Was?
Czy ktoś ma jakieś propozycje odnośnie pracy Bamboo w programie Capture NX2? Mam tutaj na myśli ustawienia Brusha (siła nacisku, wielkość krycia). Czy można ustawić jednakową siłę nacisku piórka i zmieniać ją za pomocą ikonki w programie. Sprawdzałem i każde większe lub mniejsze naciśnięcie zmienia ten poziom. Ale czasami chciałbym mieć stały poziom, który (przynajmniej na początku) jest trudny dla mnie do uzyskania pożądanego efektu.
Może ktoś ma już jakieś dowświadczenia w tym temacie?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi...

Mirek

18-10-2011, 12:26
no wlasnie tez mnie temat inetersuje. ja mam pen&touch i przy pierwszej zabawie w psie od sily nacisku zalezał kolor, pozniej od sily zalezalo krycie a teraz grubosc pedzla. jak to się zmienia? bo dosc dziwne ze samo sie pozmienialo

mirko33
18-10-2011, 12:56
No tak, chyba mało kto operuje tabletami.
No chyba, że na początek ktoś zasugerowałby jakieś podstawowe ustawienia do pracy na codzień. Mam na myśli przypisanie czynności do konkretnych przycisków w piórku.
Zauważyłem, że po przestawieniu opcji "mysz" do opcji "piórko" na ekranie pojawiają się malutkie okręgi (występuja po dotknięciu piórka w tablet).
Zauważyłem również, że przy opcji "mysz" w programie Capture NX2 występują duże rozbieżności w zaznaczaniu obiektu. Tzn. próbuję zaznaczyć konkretny obiekt i rysuję wokół niego "lassem", ale linie zaznaczają się w zupełnie innym punkcie. Ale jak ustawię opcję "pióro" to problem znika. Czyli dochodzę do konkluzji, że pracując w NX-ie powinienem mieć ustawioną opcję "pióro".

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia to proszę pisać.

Pozdrawiam
Mirek