Zobacz pełną wersję : Wady i zalety D3100
ItalianAssassin
17-10-2011, 15:39
Witam wszystkich, mam pytania do Was, takie jak w temacie...
Mam zamiar kupić ten sprzęt, wiem, że jest amatorski, ale ja dopiero zaczynam i po drugie jestem ograniczony budżetowo.
Więc proszę o wypisanie zalet i głównych wad.
hijax_pl
17-10-2011, 15:40
Więc proszę o wypisanie zalet i głównych wad.W porównaniu do...?
Proponuję udać się na optyczne.pl i tam przeczytać test. Na ostatniej stronie są wymienione wady i zalety.
ItalianAssassin
17-10-2011, 15:44
Tak wiem już dawno to zrobiłem, ale chodzi mi o takie praktyczne, o takie jak ktos juz uzywał tego sprzętu...
blackside
17-10-2011, 16:47
Wady... to zależy co kto wymaga od sprzetu. W tej cenie nic lepszego nie kupisz. Miałem D60 i D3100 jest niemal pod każdym wzg. lepszy. Jedyne ale to mógłby miec wiekszy zakres tonalny... ale dla amatora to nie ma wielkiego znaczenia.
ItalianAssassin
17-10-2011, 20:01
Teraz mam jeszcze jedno pytanie: gdzie najlepiej kupić aparat: sklep, allegro, może inny sklep internetowy...
Po sprawdzeniu widzę, że w sklepach np.: Nikon D3100 wraz z 18-105 kosztuje więcej o 300 zł , nawet do 400 zł.
Więc widać, że moje pytanie może wydawać się głupie, ale chodzi mi tutaj o późniejszy np.: zwrot na gwarancji, czy inne usterki, żebym nie miał z tym problemów...
blackside
17-10-2011, 20:20
Ja kupiłem z niższą ceną niz najtańsze ofert na allu i cenneo... całe 2200 zł
Osobiście zawsze wolę sprawdzić sprzęt przed zakupem.
Teraz mam jeszcze jedno pytanie: gdzie najlepiej kupić aparat: sklep, allegro, może inny sklep internetowy...
Po sprawdzeniu widzę, że w sklepach np.: Nikon D3100 wraz z 18-105 kosztuje więcej o 300 zł , nawet do 400 zł.
Więc widać, że moje pytanie może wydawać się głupie, ale chodzi mi tutaj o późniejszy np.: zwrot na gwarancji, czy inne usterki, żebym nie miał z tym problemów...
Jeśli kupisz przez internet to możesz zwrócić w ciągu 10 dni bez podania przyczyny, pod warunkiem że sprzęt nie nosi śladów używania. W przypadku aparatu szczegóły należy uzgodnić ze sprzedawcą przed zakupem, chodzi o to ile zdjęć sprzedawca pozwoli Ci wykonać aby przyjąć aparat. Kupowałem w ten sposób mój D5000, na szczęście nie musiałem zwracać.
ItalianAssassin
18-10-2011, 16:35
Polecasz może jakąś stroną/strony...
Proszę Wszytskich o rady ;D
1. Kupuj tam, gdzie przed zakupem możesz dotknąć, polizać i powąchać,
2. Kupuj tam, gdzie w razie wymiany, usterki itp. /odpukać/ nie będzie potrzeby użerania się wysyłkowo ze sprzedawcą, lub wyjazdu na drugi koniec Polski /gwarancja honorowana na Postępu/,
3. Zalety - w tej klasie i cenie może nie rewelacja, ale dość przyzwoity sprzęt. Dopingujący do... zakupu czegoś lepszego ;)
4. Wady... w porównaniu do Hasselblad-a długo by wymieniać ;)
ItalianAssassin
21-10-2011, 15:38
O mam pytanko... (bardzo ważne) lepiej kupić obiektyw Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR czy SIGMA 18-200mm F3.5-6.3 DC AF-Motor???
Bardzo proszę o dobre rady, wypisanie tych zalet, których nie ma Nikkor itp.
BARDZO WAŻNE...
siwyozzman
21-10-2011, 16:18
O mam pytanko... (bardzo ważne) lepiej kupić obiektyw Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR czy SIGMA 18-200mm F3.5-6.3 DC AF-Motor???
Bardzo proszę o dobre rady, wypisanie tych zalet, których nie ma Nikkor itp.
BARDZO WAŻNE...
Nikkor nie ma metalowego bagnetu i jest ma krótszą ogniskową co jest oczywiste - przy tak sformułowanym pytaniu lepiej to napisać :) A tak poważnie to bierz tego Nikkora który ma stabilizację, jest bardo ostry i ma dosyć pewny AF.
Jeżeli chcesz mieć ogniskowe 18-200 to oczywiście nikkor, którego używkę można spokojnie za 1200-1300 zł kupić....
ItalianAssassin
22-10-2011, 10:32
Jeszcze jakieś rady? Co do postu powyżej, są jeszcze jakieś uzasadnienie dlaczego wybrać Nikkora?
Kacper82
22-10-2011, 10:59
Jeśli chodzi o obiektywy, to w szerokim zakresie ogniskowych wygrywa Nikkor. Jego cena jest niewiele większa, a ma pewne i trafne AF oraz godną pochwały stabilizację. Z kolei jeśli chodzi o droższe zoomy typu 70 - 200, to bierz Sigmy. Owszem są trochę gorsze, ale też dużo tańsze.
A jeśli chodzi o body... Nie warto odłożyć i kupić D90?
ItalianAssassin
22-10-2011, 14:36
No cóż... niestety nie mam tyle funduszy na D90, a tak po pierwsze ja dopiero wchodzę w świat fotografii (lustrzanki, mam na myśli)
blackside
22-10-2011, 18:47
myśl dłużej,,,, a ceny rosną
mchlkwlczk
24-10-2011, 18:29
Wracając do pierwszego pytania, ogólnie rzecz biorąc D3100 to sprzęt dla osoby, która zaczyna przygodę z lustrzankami. Wielkość głównego pokrętła mówi wszystko, to jest aparat do używania w trybach automatycznych np. portret, sport itd. Jeżeli wiesz co oznacza PASM i wiesz co w zdjęciu zmienia przesłona i czas naświetlania i chcesz mieć nad tym kontrolę to może się okazać, że pewne funkcje są zbyt głęboko w menu a nie pod przyciskami.
Wyświetlacz w D3100 ma mniejszą rozdzielczość niż reszta modeli Nikona i to czuć na co dzień - trudniej ocenić ostrość.
D3100 nie ma silnika w korpusie więc wybór obiektywów też masz ograniczony do tych z wbudowanym silnikiem.
Dla tych którzy używają wadą jest brak dodatkowego wyświetlacza z ustawieniami.
Zaletami na pewno są świetna jakość zdjęć, prostota obsługi, waga.
"Co do postu powyżej, są jeszcze jakieś uzasadnienie dlaczego wybrać Nikkora?"
http://www.optyczne.pl/69.11-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_VR_18-200_f_3.5-5.6G_IF-ED_Podsumowanie.html
Nikomator
25-10-2011, 15:27
Miałem jedno i drugie - zdecydowanie polecam 18-105VR . Różnica między 105 a 200 przy normalnym foceniu bez znaczenia i sie tego nie odczuwa.
pioter m
25-10-2011, 17:24
Miałem jedno i drugie - zdecydowanie polecam 18-105VR . Różnica między 105 a 200 przy normalnym foceniu bez znaczenia i sie tego nie odczuwa.
Mniejsza, niz wynika ze specyfikacji. 18-200 mocno skraca na 200mm przy ostrzeniu na mniejsze odleglosci. Ot, przypadłosc megazoomow.
ItalianAssassin
26-10-2011, 19:12
Zamówiłem Nikona D3100 wraz z 18-105 VR, będę miał ją u sienie prawdopodobnie 3/4 listopada. Podzielę się swoimi pierwszymi wrażeniami ;P
PS Udało mi się kupić ten zestaw za równo 2200 zł. ;D
pawian64
26-10-2011, 22:20
Ważne gdzie kupiłeś... bo tych modeli sporo może krążyć na rynku wtórnym, a mogą pochodzić z kradzieży.
Więcej link http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189639
ItalianAssassin
26-10-2011, 23:02
Tak wiem o tym i wydaje mi się, że o to zadbałem dość dobrze. Napisałem do faceta, który to sprzedaje, żeby podał mi w miarę możliwości kanał dystrybucji, on powiedział, że kupuje sprzęt od Nikon Polska, więc dał numer seryjny. Więc ja napisałem maila do Nikon Polska, czy ten numer seryjny jest ich, i czy wszystko się zgadza... wiecie o co chodzi...
Facet mówił, że instrukcja po polsku, gwarancja polska, więc wszystko powinno być ok... najwyżej nie przyjmę przesyłki...
Tak naprawdę cena była 2299, ale utargowałem tą końcówkę ;)
pawian64
26-10-2011, 23:06
A sprzedaje więcej...? Możesz jakiś namiar. Z przyjemnością sprawdzę po numerach seryjnych.
Tak wiem o tym i wydaje mi się, że o to zadbałem dość dobrze. Napisałem do faceta, który to sprzedaje...
Trzeba było mu Twojego nicka podać - wiedziałby, że nie przelewki. :)
ItalianAssassin
26-10-2011, 23:44
Proszę bardzo... jeśli będą mieli Państwo to proszę o szybkie info...
http://www.mobilecomputer.pl/aparat-nikon-d3100-afs-dx18105m-f3556g-vr-p-29533.html - to link do mojego produktu
A to numer seryjny podany przez tego faceta: No 6826403
jo44 - no szkoda, że mu nie podałem nicku... hehe
pawian64
27-10-2011, 07:34
Jeżeli sprawdziłeś w serwisie Nikona to chyba nie będzie zastrzeżeń co do legalności sprzętu.
ItalianAssassin
27-10-2011, 15:15
Teraz chciałbym zakupić filtr... może macie rady co do firmy, jaki wgl filtr polaryzacyjny czy UV może oba???
Liczy się też cena/jakość ;P
Tomeeek_40
27-10-2011, 23:29
Chyba każdy obiektyw amatorzy chronią filtrem UV a więc kup. Polaryzacyjny zaś to dość drogi filtr i po pewnym czasie użytkowania aparatu sam zdecydujesz co do potrzeby posiadania. Osobiście posiadam , zrobiłem klka fotek nieba, wody i filtr leży w pudełeczku - może jakiś zaawansowany mocno amator potrafi z niego kożystać, ja nie.
hijax_pl
27-10-2011, 23:32
może jakiś zaawansowany mocno amator potrafi z niego kożystać, ja nie.A jaka filozofia z niego korzystać?
ItalianAssassin
29-10-2011, 19:55
Mam pytanie: Jak mam na obiektywie przełącznik między A i M, i np. mam na A to mogę jeszcze "przeostrzać" pierścieniem, czy może nie służy to za bardzo obiektywowi?
To zależy od obiektywu. Jeśli ma silnik ultradźwiękowy to możesz przeostrzać. Przeczytaj instrukcję od obiektywu, tam jest to opisane zawsze. Jeśli masz mikrosilniki w obiektywie albo brak silnika pod żadnym pozorem nie przeostrzaj w trybie A, możesz uszkodzić sprzęt.
Mam pytanie: Jak mam na obiektywie przełącznik między A i M, i np. mam na A to mogę jeszcze "przeostrzać" pierścieniem, czy może nie służy to za bardzo obiektywowi?
W 18-105 możesz kręcić do woli. :)
ItalianAssassin
12-11-2011, 14:22
Dzięki wszystkim za rady. Sprzęt sprawuje się dobrze, nie mam mu nic do zarzucenia.
Mam tylko do Was jedno pytanie: kiedy akumlator jest rozładowany, wyświetlana jest informacja że migawka została zablokowana, ale mimo to, zdjęcia można oglądać itd. W związku z tym, czy mam jakimiś sposobami rozładować akumlator "do upadłego" - słyszałem, że dzięki temu w przyszłości akumlator dłużej trzyma, czy mam go normalnie już naładadować- jest to moje pierwsze ładowanie tego sprzętu.
W związku z tym, czy mam jakimiś sposobami rozładować akumlator "do upadłego" - słyszałem, że dzięki temu w przyszłości akumlator dłużej trzyma, czy mam go normalnie już naładadować- jest to moje pierwsze ładowanie tego sprzętu.
Nie słuchaj głupich rad. :) Ładuj kiedy tylko masz na to ochotę i czas.
ItalianAssassin
08-01-2012, 17:35
Witam ponownie, mój sprzęt jest jak narazie ok.
Może trochę nie do tematu, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie ;P
Więc... chciałbym od kogos kupić, jeśli macie, nowy telefon, a mianowicie Samsung Galaxy Mini lub Samsung Galaxy Gio (bez simlocka). A może znacie jakieś tanie sklepy internetowe? Jeśli ktoś ma ofertę, proszę pisać pod postem.
Z góry dziękuje i pozdrawiam ;D
Więc... chciałbym od kogos kupić, jeśli macie, nowy telefon, a mianowicie Samsung Galaxy Mini lub Samsung Galaxy Gio (bez simlocka). A może znacie jakieś tanie sklepy internetowe? Jeśli ktoś ma ofertę, proszę pisać pod postem.
Mocne!
ItalianAssassin
08-01-2012, 19:00
??? Co mocne?
Soserious
08-01-2012, 19:20
Witam ponownie, mój sprzęt jest jak narazie ok.
Może trochę nie do tematu, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie ;P
Hahahahaha pierwszy raz widzę coś takiego na tym forum :D
ItalianAssassin
08-01-2012, 19:43
No i dobra, czy to coś przeszkadza, pomożecie czy nie?
wątek o telefonach już jest na forum w Cafe Nikon...