PDA

Zobacz pełną wersję : d3100 adapter m42

Yorgi
16-10-2011, 16:06
Witam

Pogubiłem się trochę z tymi adapterami, wiem już że żaden z nich nie da mi af (spowodowane puszką) i nie widzę w tym żadnych problemów. Lecz jak to jest z pomiarem światła. Podam linki do tych adapterów (broń boże, nie jest to reklama), mam nadzieje że mi pomożecie.

Tu mam możliwość ostrzenia na nieskończoność, ale brak pomiaru tak?
http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-soczewka-mc-2x-dekiel-i1727836027.html#gallery

Tu natomiast jest i ostrzenie i pomiar dobrze zrozumiałem?
http://allegro.pl/adapter-af-nikon-m42-nieskonczonosc-dekle-i1863930391.html
Tylko ta cena.. lekko zaporowa.

Jeżeli ma ktoś z was doświadczenie w robienie zdjęć w ten sposób to możecie mi powiedzieć jak robicie zdjęcia bez pomiaru światła? Metodą prób i błędów?

wer
16-10-2011, 16:23
Możesz robić metodą prób i błędów, możesz też wcześniej podpiąć inny obiektyw i zobaczyć jakie są parametry dla danej sceny i możesz też kupić światłomierz. Ogólnie po pewnym czasie nabierzesz doświadczenia i będziesz wiedział jaki czas i jaką przysłonę ustawić, żeby było dobrze.
Co do adapterów, to te pozwalające ostrzyć na nieskończoność mają soczewkę, która pogarsza jakość obrazu. I żaden adapter do M42 nie da Ci AF niezależnie od puszki. Bo szkła M42 są szkłami bez AF, nawet jakbyś miał D3s to też ręczne ostrzenie. Wyższe modele Nikonów (od D7000 w górę) oferują pomiar. Można też doczepić dandelion, jest to układ elektroniczny, który oszukuje aparat i daje możliwość pomiaru światła i pracy w trybie A (priorytet przysłony).

kazwita
16-10-2011, 16:32
Witam.

Brak pomiaru światła nie jest aż takim problemem. Wystarczy popatrzeć na histogram zdjęcia i skorygować czas lub przysłonę. Dwie może trzy próby i gotowe.

Kolega Wer już napisał o soczewkach, więc dodam tylko, że sprzedawca ostrzega przed stosowaniem drugiego z wymienionych adapterów (tego z dandelionem) w korpusach z serii D3000 i D5000. Możliwe, że z D3100 też będzie kłopot.

Pozdrawiam.

wasilewk
16-10-2011, 16:35
...

Jeżeli ma ktoś z was doświadczenie w robienie zdjęć w ten sposób to możecie mi powiedzieć jak robicie zdjęcia bez pomiaru światła? Metodą prób i błędów?

Te adaptery, to tak jak napisałeś, ale:

- to, że w pierwszym masz ostrzenie na nieskończoność (w drugim też) to jeszcze nie ma się z czego cieszyć, bo przez zawartą w nim soczewkę, jakość tej 'nieskończoności' jest karygodna.
- w drugim dodatkowo masz pomiar światła --> tylko, że ten doklejony chip nie jest oprogramowany (jak chip doklejony do manualnego obiektywu, np. Samyang), ale trzeba go programować do każdego obiektywu z którym ten pośrednik stosujesz -- poszukaj na Forum jak się to robi.

Co do pomiaru światła, to jest prosto: używasz podglądu z histogramem i określasz: czy jest bardziej po lewo czy po prawo (powinien być po środku) ---> patrz instrukcja.

Pzdr.

Yorgi
16-10-2011, 16:50
Dzięki za szybkie odpowiedzi to mi sporo wyjaśniło. Czyli ten chip to nie jakiś cud. Zaraz jeszcze popatrzę na to programowanie. A co do podglądu z histogramem to chyba mój aparat takowego nie ma chyba że chodzi Ci o podgląd już gotowego zdjęcia, w takim razie to nadal jest metoda prób i błędów. Nie mam nic do niej, skoro mówicie że da się tego nauczyć stwierdzam tylko fakt.

Jeśli moglibyście jeszcze rozwinąć temat jakość np podanie zdjęć porównawczych, bo jakoś nie znalazłem czegoś takiego. A jeżeli jest tak źle z nią (jakością) to jest jakaś alternatywa dla tej soczewki?

wer
16-10-2011, 18:14
Część obiektywów można przerobić na mocowanie nikonowskie. Możesz nie robić na nieskończoność jeszcze i sięgnąć po dedykowane obiektywy.

jo44
16-10-2011, 18:19
A co do podglądu z histogramem to chyba mój aparat takowego nie ma chyba że chodzi Ci o podgląd już gotowego zdjęcia, w takim razie to nadal jest metoda prób i błędów.
Nikony nie mają histogramu live, chodzi o podgląd gotowego zdjęcia - stąd, jak pisał kazwita dwie lub trzy próby by osiągnąć optimum.

Yorgi
16-10-2011, 18:45
W sumie była by to dość ciekawa rzecz taki histogram w podglądzie. A może ktoś zamieścić próbki zdjęć przez taką przejściówkę z soczewką, bo szukam i znaleźć nie mogę? Jestem ciekaw jak zła jest ta jakość.

dareksad
16-10-2011, 19:29
Witam

Pogubiłem się trochę z tymi adapterami, wiem już że żaden z nich nie da mi af (spowodowane puszką) i nie widzę w tym żadnych problemów. Lecz jak to jest z pomiarem światła. Podam linki do tych adapterów (broń boże, nie jest to reklama), mam nadzieje że mi pomożecie.

Tu mam możliwość ostrzenia na nieskończoność, ale brak pomiaru tak?
http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-soczewka-mc-2x-dekiel-i1727836027.html#gallery

Tu natomiast jest i ostrzenie i pomiar dobrze zrozumiałem?
http://allegro.pl/adapter-af-nikon-m42-nieskonczonosc-dekle-i1863930391.html
Tylko ta cena.. lekko zaporowa.

Ja mam ten drugi i od tego samego sprzedawcy (bez soczewki)
Nie będę się powtarzał, już kiedyś o tym pisałem.

Mój cytat:
"dareksad
14-04-2011, 20:30
Dandelion to bardzo fajna rzecz, wiem bo mam.
Ustawienie ostrości działa na dwa sposoby, Tryb MF i AF.
Ten tryb Tryb MF to wiadomo, potwierdza po ustawieniu ostrości ale zdjęcie można zrobić nawet wtedy jak nie ma ostrości.
Tryb AF to dopiero fajna sprawa, wciskasz spust migawki do końca (zdjęcia nie można zrobić bo nie ma ostrości) kręcisz pierścieniem ostrzenia;
dopiero po złapaniu ostrości spust zostaje odblokowany i wyzwala się migawka.
To jest fajne.
Kolejna rzecz to korekcja BF/FF np w D90 nie ma takiej opcji, a z DANDELIONEM jest.
Programowanie jest proste jak budowa cepa.
Tego chyba nie ma nawet D3x heheh...."

...i

"Powiem Ci tak, jak zamierzasz używać kilku obiektywów M42 to zdecydowanie warto zainwestować w przejściówkę z Dandelionem.
Będzie pomiar światła, potwierdzenie ostrości w trybach MF i AF (polecam ustawienie AF) i korygowanie BF/FF obiektywu.
Korzystam z takiej przejściówki z obiektywem INDUSTAR-61L/Z MC 50/2.8 powiem krótko.
Dla mnie rewelacja."

Yorgi
16-10-2011, 19:59
hmm kusisz, ale jest pewne małe ale. Mianowicie ten sprzedawca sam ostrzega przed zakładaniem go do mojego aparatu (d3100) więc może być różnie.

Czyli to programowanie nie takie straszne jak się wydaje (poczytałem trochę przed chwilą). Muszę się upewnić jeszcze jak to jest z moim aparatem i decyzja chyba sama się podejmie.

dareksad
16-10-2011, 20:17
Programowanie może wydawać się trudne, ale gdy zaczynasz już programować (na początku z instrukcją) to dopiero sobie uświadamiasz jakie to dziecinnie proste.

Mazzi
16-10-2011, 23:30
Początkowo też byłem zainteresowany takim adapterem ale... Jeśli ten chip trzeba programować pod każdy obiektyw to dla wygody trzeba kupić do każdego obiektywu jeden adapter - i rodzi się pytanie czy się opłaca. 50 Nikkora kosztuje 350 - 500 zł (używany/nowy), 35 nowy 750 zł... Pytanie jakie chcesz podpinać obiektywy?! Ja po prostu zrezygnowałem z tego pomysłu.

pioter m
17-10-2011, 09:23
Początkowo też byłem zainteresowany takim adapterem ale... Jeśli ten chip trzeba programować pod każdy obiektyw to dla wygody trzeba kupić do każdego obiektywu jeden adapter - i rodzi się pytanie czy się opłaca. 50 Nikkora kosztuje 350 - 500 zł (używany/nowy), 35 nowy 750 zł... Pytanie jakie chcesz podpinać obiektywy?! Ja po prostu zrezygnowałem z tego pomysłu.
Co ty wypisujesz? Nawet nie sprawdziles, jakie to proste.
Natomiast trudno sie nie zgodzic z tym, ze ten chip sporo podraza cala impreze. Trzeba dokladnie przeliczyc, czy sie oplaca. Czy te stalki sa tego warte. Malo jest m42, dla ktorych warto nikonowskiego dandeliona miec.
Pod nikonowskie manuale nie kupowalbym wcale, bo trzeba ciac mocowanie obiektywu i wtedy to jest droga impreza.

Mazzi
17-10-2011, 09:49
]Co ty wypisujesz? Nawet nie sprawdziles, jakie to proste.[/B]
Natomiast trudno sie nie zgodzic z tym, ze ten chip sporo podraza cala impreze. Trzeba dokladnie przeliczyc, czy sie oplaca. Czy te stalki sa tego warte. Malo jest m42, dla ktorych warto nikonowskiego dandeliona miec.
Pod nikonowskie manuale nie kupowalbym wcale, bo trzeba ciac mocowanie obiektywu i wtedy to jest droga impreza.

Nie rozumiem ironii kolego... Czego nie sprawdziłem? Nigdy nie miałem lustra, jak zobaczyłem Heliosa i koszt 150 zł to byłem pozytywnie zaskoczony i nie zdawałem sobie sprawy, że nie mierzy światła, że nie ma AF, że to i tamto... Wiem, że jesteś PRO ELO ELO młodzieżowo fajny ale ironie sobie daruj :)

EDIT - nie sprawdziłem programowania? Podejrzewam, że mając z 2 - 3 stałki i zmieniając je na wypadzie programowanie będzie uciążliwe...

Yorgi
17-10-2011, 17:02
Dobra sytuacja wygląda tak: decyzja padła na adapter bez chip'u i teraz pozostaje pytanie soczewka czy bez? Może znalazł ktoś w necie zdjącia porównawcze z jednego obiektywu robione adapterem z i bez soczewki?

puciek
17-10-2011, 17:19
Bez soczewki masz obraz bez mydlenia, tak, jakbyś miał sam obiektyw ale nie wyostrzysz na nieskończoność (część obiektywów m42 można jednak wyjustować). Z soczewką masz mydło od pełnej dziury i aby uzyskać obraz w miarę, to musisz przymknąć przesłonę o dwie działki. Moim zdaniem nie warto brać z soczewką.

amirez
18-10-2011, 19:40
... i pamiętaj, że manualne ostrzenie to dość losowe poczynania, skazane wielokrotnie na ominięcie punktu ostrzenia ;)
zwłaszcza, jeżeli punkt np. dziecię lub inny szkodnik szybko biega!

pioter m
18-10-2011, 21:13
Dobra sytuacja wygląda tak: decyzja padła na adapter bez chip'u i teraz pozostaje pytanie soczewka czy bez? Może znalazł ktoś w necie zdjącia porównawcze z jednego obiektywu robione adapterem z i bez soczewki?
A jakiej wlasciwie optyki na m42 zamierzasz uzywac? Dlaczego pytam? Niektore obiektywy manualne nikona sa swietne i tanie, a nie wymagaja przejsciowki i ostrza tam, gdzie trzeba.

Yorgi
19-10-2011, 22:41
Mam kilka obiektywów ze starego zenita. A o manualnych nikonach to ja dobrze wiem :) będzie to kolejny zakup. Dzięki wszystkim za rady.