Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-120 f4 G
Paszczak
15-10-2011, 23:21
Witam ,
Jakie f użytkownicy tego szkła określają jako najistotniejsze?
Pozdrawiam
Najistotniejsze czytaj tez najostrzejsze
A co to znaczy "najistotniejsze f" ?
Aha... Może łatwiej będzie sprawdzić wykres MTFów niż pytać użytkowników ?
Zawsze zastanawia mnie brak pomocy na forach. W niektórych kręgach jest pytanie i odpowiedz a tutaj zawsze problem. I nie chodzi o brak chęci do szukania w Google tylko o czyste pytanie z ciekawości , ale zawsze sie znajdzie ktoś kto widzi zawsze problem. Kolega z PiS może ?
Przecież dostałeś pomoc - sprawdz sobie wykres MTF i będziesz miał precyzyjną odpowiedź. Chyba, że pomoc to dla Ciebie wklejenie obrazka z wykresem i zaznaczenie strzałką które f jest "najistotniejsze".
Końcowa uwaga naprawdę żenująca.
marcin_G
16-10-2011, 00:46
A tak na poważnie - odbiór ostrości zdjęcia jest bardzo indywiduwalny. "Kowalski" będzie zdjęcia przegladał tylko na monitorze i na f/4 dla niego jest wszędzie żyleta. "Nowak" będzie drukował w druku offsetowym w wielkim formacie i nawet przy f.8 będzie chciał jeszcze więcej ostrości. "Nowak" sobie wyostrzy i będzie szczęśliwy, "Malinowski" nie będzie ostrzył w kompie i będzie silniej zamykał przysłonę. Poza tym: obiektyw o numerze seryjnym 987655 będzie super złożony i bez błędów FF/BF a inny, montowany 10 minut później o numerze 9988776 będzie miał coś krzywo i pojawi się astygmatyzm....
Nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi.... Tu nie ma złej woli forumowiczów, tu jest pytanie na które trudno udzielić jednoznaczną odpowiedź....
jacek.gold
16-10-2011, 01:28
dla mnie najistotniejsze f to największy otwór przysłony. więc f nie jest zależne od tego czy na f8 jest najostrzejszy tylko jaką mam potrzebę ilości światła. ja mam najczęściej jak największą
Zawsze zastanawia mnie brak pomocy na forach. W niektórych kręgach jest pytanie i odpowiedz a tutaj zawsze problem. I nie chodzi o brak chęci do szukania w Google tylko o czyste pytanie z ciekawości , ale zawsze sie znajdzie ktoś kto widzi zawsze problem. Kolega z PiS może ?
a mnie zawsze (powiem jeszcze raz zawsze) irytowali osobnicy którzy uważali że im się coś należy. zadałeś pytanie więc przeanalizuj odpowiedź a nie bufonowato strzelaj focha
Paszczak
16-10-2011, 02:17
Dzięki Marcin G odpowiedz konkretna a reszty nie skomentuje. Każdy ma prawo do swoich opini ja swoją już przedstawiłem
Zadałeś pytanie jak z Familiady. Jeśli chcesz znać parametry obiektywu to przeglądaj wykresy MTF. W przeciwieństwie do tego co uważają użytkownicy to są dane ścisłe.