Zobacz pełną wersję : D700 + sb800 = błysk na drugą kurtynę
Witam,
wiem, że to głupie pytanie i strasznie mi za nie wstyd
Nie mogę sobie z tym poradzić, przeczytałam instrukcję lampy i wydaje mi się że dobrze mam wszystko ustawione a zdjęcia wychodzą jakby nie było drugiego błysku.
Możecie mnie zjechać, pisać co chcecie ale błagam, napiszcie co mam ustawić na lampie a co na body.
na lampie nic, w aparacie trzymasz wciśnięty guzior od korekcji błysku i przekręcasz bodajże przednim kółkiem nastawczym aż się pokaże na wyświetlaczu bodajże napis "rear". A potem coby sprawdzić ustaw manuala z włączoną lampą, czas np. 1 sekunda i zrób fotkę...jak błyśnie od razu to źle ustawiłaś, jak przed zamknięciem to dobrze...ot cała filozofia. (niestety nie mam teraz aparatu przy sobie, żeby sprawdzić dokładnie to co napisałem, ale zdecydowanie nie jest to w żaden sposób skomplikowane)
haradrimm
14-10-2011, 14:39
Na drugą kurtynę masz tylko jeden błysk, tuż przed zamknięciem migawki. Przy krótkich czasach nie zauważysz różnicy pomiędzy błyskiem na pierwszą a na drugą kurtynę. Błysk na drugą kurtynę ustawiasz w aparacie a nie w lampie (tryb "REAR")
Edycja: Ewentualnie przy długim czasie możesz zauważyć 2 błyski, jeden na początku drugi na końcu naświetlania, ten na początku będzie po prostu przedbłyskiem pomiarowym.
działa :)
aparat dobrze ustawiłam,
niepotrzebnie kombinowałam z ustawieniami lampy.
Dziękuję bardzo Panowie :)