Zobacz pełną wersję : Pobranie Euro z bankomatu.
misiek604
14-10-2011, 00:13
Witam czy jest możliwe pobrania Euro w bankomacie, w polsce z zagranicznego konta?
RobertMiernik
14-10-2011, 00:22
Niet, bankomaty wypłacają zawsze walutę krajową (czasem można znaleźć mutanty dwuwalutowe ale raczej na 'zachodzie', nie u nas)
Z zagranicznego konta wypłaci Ci normalnie złotówki po przeliczeniu (a przeliczać będzie pewnie dwa razy Euro -> Dolar - Dolar -> Złotówki)
marszull
14-10-2011, 01:59
Niet, bankomaty wypłacają zawsze walutę krajową (czasem można znaleźć mutanty dwuwalutowe ale raczej na 'zachodzie', nie u nas)
na wschodzie tez ;) na ukrainie sa bankomaty ktore wyplacaja usd, euro albo uah (hrywny)
Z zagranicznego konta wypłaci Ci normalnie złotówki po przeliczeniu (a przeliczać będzie pewnie dwa razy Euro -> Dolar - Dolar -> Złotówki)
Nie będzie przewalutowania na dolara później na euro... Będzie od razu na euro. Polska jest UE, więc żadne hamerykańskie praktyki nie będą nam potrzebne :) Inaczej jest jak wypłącasz poza strefą euro... w sensie nie euro. Wtedy najpierw jest przewalutowanie na ze złotówek na euro a później na daną walutę.
misiek604
14-10-2011, 08:27
Słyszałem ze był taki bankomat na lotnisku Okęcie w Warszawie ale czy jest nadal?
Sendilkelm
14-10-2011, 09:47
Nie będzie przewalutowania na dolara później na euro... Będzie od razu na euro. Polska jest UE, więc żadne hamerykańskie praktyki nie będą nam potrzebne :) Inaczej jest jak wypłącasz poza strefą euro... w sensie nie euro. Wtedy najpierw jest przewalutowanie na ze złotówek na euro a później na daną walutę.
To zależy od banku, a nie od strefy euro. Jeśli masz kartę z przelicznikiem na dolary to przeliczy dwukrotnie. Niektóre banki dają nawet wybór dla karty na walutę rozliczeniową.
To zależy od banku, a nie od strefy euro. Jeśli masz kartę z przelicznikiem na dolary to przeliczy dwukrotnie. Niektóre banki dają nawet wybór dla karty na walutę rozliczeniową.
To zależy od sytemu kart. np. Visa to "amerykanski" system, więc liczy wg USD, Mastercard to europejski i liczy wg Euro.
Sendilkelm
14-10-2011, 11:53
To zależy od sytemu kart. np. Visa to "amerykanski" system, więc liczy wg USD, Mastercard to europejski i liczy wg Euro.
Tak było kiedyś, ale teraz z tego co wiem to już nie zawsze tak jest i lepiej sprawdzać to w umowach czy się dopytywać.
http://kartyonline.pl/faqy.php?k=5
rzeliczenie kwoty transakcji dokonanej za granica następuje dwuetapowo. Najpierw kwota transakcji jest przeliczana na walutę przeliczeniową, którą jest USD lub Euro. Dopiero potem taka kwota przeliczana jest na złotówki. Najczęściej karty Visa są przeliczane przez USD, a MasterCard przez Euro. Jest jednak coraz więcej wyjątków od tej reguły, a wybór waluty zależy od decyzji banku wydającego kartę.
Z tej inforamcji wynika, że Citibank Platinum kredytówkę VISA ma w EUR.
https://www.online.citibank.pl/p/k_citibank_platinum.do
Moim zdaniem lepiej to sprawdzać, żeby później się nie naciąć.
EDIT:
http://www.egospodarka.pl/10540,Visa-wiecej-rozliczen-w-euro,1,39,1.html
Artykuł sprzed 6 lat gdzie jest informacja o tym, że coraz więcej kart wiza przeliczanych jest w euro.
I tu się mylisz, albo ja nie wiem do końca.
Tydzień temu wróciłem z USA, posługiwałem się tam karta kredytową VISA (debetówkę Maestro uznawali mi tylko w jednej sieci sklepów w NYC) wydaną w banku BPH. Przy podpisywaniu umowy powiedziano mi, że będzie przeliczenie do USD i potem do PLN. I co zobaczyłem na wyciągu? Przewalutowanie do EUR a potem do PLN. Czyli jak kupiłem w USD to przewalutowali mi na EUR a następnie na PLN. To samo było w Londynie na lotnisku z GBP na EUR i PLN.
RobertMiernik
14-10-2011, 13:04
To nie zawsze jest złe, parę lat temu dzięki przewalutowaniu dwa razy udało mi się uzyskać kurs prawie 20% lepszy niż w kantorach ;)
mi wyszedł kilka % wyższy - znaczy się straciłem
mi wyszedł kilka % wyższy - znaczy się straciłem
Nigdy nie było opłacalne pobieranie gotówki w walutach obcych w bankomatach.
Nigdy nie było opłacalne pobieranie gotówki w walutach obcych w bankomatach.
nie mówię tu o wypłacie z bankomatu tylko o zapłacie kartą kredytową w sklepie
misiek604
14-10-2011, 15:27
A czy wie ktoś po jakim kursie przewalutowane jest Euro na ZŁ w bankomatach sieci Euronet?.
pewnie codziennie jest inny bo jak wiadomo kurs jak kobieta - zmienny jest
misiek604
18-10-2011, 13:52
MIałbym jeszcze jedno pytanie czy ktoś z Państwa ma założone konto w niemieckim Postbank miałbym do tej osoby kilka pytań.
A czy wie ktoś po jakim kursie przewalutowane jest Euro na ZŁ w bankomatach sieci Euronet?.
W bankomatach Euronetu po wpisaniu kwoty w PLN pokazuje jaką kwotą będzie obciążone konto w obcej walucie i można się na niego zgodzić lub pozostawić przeliczenie np Visa.
http://corporate.visa.com/pd/consumer_services/consumer_ex_results.jsp
Tu jest strona gdzie można sprawdzić po jakim kursie w danym dniu przelicza Visa.
Chyba lepiej zostawić przeliczenie Visa bo np w moim przypadku chciałem wypłacić wczoraj GBP i Euronet oferował niecałe 4.50 a Visa 4.74
misiek604
18-10-2011, 17:33
Ja wyjmowałem w bankomacie Kredyt Bank i wszystko w zł nie było informacji o kwocie z jaką bedzie obciążone konto zagraniczne a przewalutowanie było pośrednim kursie bankowym tylko potem został pobrana prowizja za wyjęcie z bankomatu.
misiek604
18-10-2011, 17:36
Jeśli ma ktoś konto w Postabanku, pytanie moje jest takie 1000EU taki jest limit dzienny wyjęcia pieniedzy a czy istnieje limit tygodniowy? wyjmowania pieniedzy poza granicami niemiec.