PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Patrząc na wschód

tbogdanowicz
13-10-2011, 21:31
W sierpniu byłem w Bieszczadach. Tak bardzo lubię tamtejsze krajobrazy że nie potrafię ocenić zdjęć które tam zrobiłem.
Liczę na pomoc i na początek rzucam jedno na pożarcie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i54.tinypic.com/2psh7yf.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]

ostrytux
13-10-2011, 21:37
... na początek rzucam jedno na pożarcie...
Zaraz na pożarcie :) widać przemyślane kadrowanie dobre odwzorowanie kolorów.
Osobiście zasugerowałbym w pierwszej kolejności użycie szarej połówki ND 0.6 co bardzo pomogłoby niebu i pozwoliło nieco bardziej naświetlić dół fotografii, kadr skierowałbym nieco bardziej w prawo tak by skały były nieco bliżej prawej strony.

Paablitos
13-10-2011, 21:43
Zaraz na pożarcie :) widać przemyślane kadrowanie dobre odwzorowanie kolorów.
Osobiście zasugerowałbym w pierwszej kolejności użycie szarej połówki ND 0.6 co bardzo pomogłoby niebu i pozwoliło nieco bardziej naświetlić dół fotografii, kadr skierowałbym nieco bardziej w prawo tak by skały były nieco bliżej prawej strony.

Bardzo trafnie ujete.
Wiem jak to jest jak sie nie ma pod reka szarej polowki:(

ostrytux
13-10-2011, 21:46
Wiem jak to jest jak sie nie ma pod reka szarej polowki:(
Karygodne :) jak można nie mieć szarej połówki pod ręką??
Ja się bez filtrów nie ruszam - tak na marginesie to nawet chińskie podróby za 25zł dają radę i są lepsze niż nic :)

tbogdanowicz
13-10-2011, 21:58
@ostrytux
Wysoko cenię Twoje zdjęcia i co za tym idzie Twoją opinię, także bardzo dziękuję.
"Na pożarcie", bo zawsze po powrocie z Bieszczad prawie wszystkie zdjęcia mi się podobają i dopiero po dłuższym czasie mogę trochę "trzeźwiej" na nie spojrzeć.
W użyciu był Hitech 0,3 (0,6 nie mam). Dodatkowo niedoświetliłem o 1 EV ale kontrasty były tak duże że ciężko było poprawić niebo bez totalnej przeróbki. A tego chciałem uniknąć.

tomgol
13-10-2011, 21:59
za kol. ostrytux. dobrze prawi.
pozdr.

ostrytux
13-10-2011, 22:07
... Twoją opinię, także bardzo dziękuję.
Nie ma za co!
Co do filtrów hitech to dobrze mieś pełen zestaw.
Osobiście najczęściej używam 0.9 sprawdza się w większości przypadków.
Można również dokupić do 0.3 - 0.6 tak by uzyskać po połączeniu 0.9 ale nie jest to najwygodniejsze i da już mocne zafarby.

tbogdanowicz
13-10-2011, 22:15
Nie ma za co!
Co do filtrów hitech to dobrze mieś pełen zestaw.
Osobiście najczęściej używam 0.9 sprawdza się w większości przypadków.
Można również dokupić do 0.3 - 0.6 tak by uzyskać po połączeniu 0.9 ale nie jest to najwygodniejsze i da już mocne zafarby.

Powoli się uczę stosować filtry i może jestem za ostrożny. Do niedawna używałem tylko polara, ale irytują mnie różne kolory nieba na szerszym kącie. Połówka pod tym względem często jest lepsza, także dalsze zakupy mam w planie :-).

ostrytux
13-10-2011, 22:20
Powoli się uczę stosować filtry ...
Bardzo ważny jest sposób mierzenia światła.
Ja osobiście stosuję technikę pomiaru centralnie ważonego, bądź też punktowego (pod klawiszem Fn mam ustawiony pomiar punktowy) w miejscu o prawie największej jasności i następnie w miejscu najciemniejszym. Odczytując różnice czasów o ile EV taki filtr stosuję, dlatego ważne by mieć komplet filtrów. Oczywiście można sobie radzić również w inny sposób niemniej jeśli jest czas i miejsce to ww. jest najskuteczniejszy dla mnie :)

tbogdanowicz
13-10-2011, 22:35
Dziękuję za radę. Zwykle po zrobieniu zdjęcia patrzę na histogram. Jeśli coś jest nie tak wprowadzam korektę i powtarzam ujęcie. Niestety często w domu stwierdzam że zabrakło rozpiętości tonalnej matrycy, choć na histogramie w aparacie wyglądało OK.
Twoje podejście wydaje się lepsze. Muszę wypróbować. Pozostaje tylko kwestia kompletu filtrów, ale to musi chwilę poczekać.

Nikonozaur
13-10-2011, 22:58
Całkowita zgoda z Michałem, co więcej można się jeszcze czegoś nauczyć. ;)

maniak666
13-10-2011, 23:02
Całkowita zgoda z Michałem, co więcej można się jeszcze czegoś nauczyć. ;)
No kurcze Andrzeju-oczekiwałem po Tobie lekkiej kontry, w postaci propozycji braketingu i sklejania...;-)
Mając w pamięci niektóre Twoje dyskusje .

ALF
13-10-2011, 23:36
Przy tak szerokich kadrach rzuca się w oczy słaba przejrzystość powietrza, a w konsekwencji zaniebieszczenie i utrata kontrastu na dalszych planach. Częściowo rozwiązuje to szara połówka, ale najbardziej poprawa przejrzystości. Czyli trzeba takie kadry robić o wschodzie, albo zaraz po deszczu :D

Nikonozaur
14-10-2011, 00:17
No kurcze Andrzeju-oczekiwałem po Tobie lekkiej kontry, w postaci propozycji braketingu i sklejania...;-)
Mając w pamięci niektóre Twoje dyskusje .
W zupełności sugerowana przez Michała połóweczka by wystarczyła, chociaż może nie - wszak mamy dopiero piątek... ;):mrgreen:

maniak666
14-10-2011, 00:21
W zupełności sugerowana przez Michała połóweczka by wystarczyła, chociaż może nie - wszak mamy dopiero piątek... ;):mrgreen:
No chyba że galonami się poslużymy...:)