PDA

Zobacz pełną wersję : Druk w Illustratorze CS5 (cmyk i srgb)

kameleon30
13-10-2011, 20:50
Witam,
mam dosc denerwujacy mnie problem ktorego rozwiazania nie moge znalezc w internecie.
Dostalem do przerobki na wektory logo od znajomego robione w "wszystkomajacym" programie aaa logo 2010 - jest to oczywiscie program dla poczatkujacych ale nie wnikajmy w to - wazne ze na koniec wypluwa on jedynie grafike rastrowa w srgb. Te logo chcialem zmienic na wektory w Illustratorze CS5, standardowy dokument w CMYK, importuje jpg z logiem i za pomoca tego fajnego mechanizmu robie wektory (logo jest na tyle proste ze ladnie sie przerobilo). Pierwsze co zauwazylem - obcielo kolory, niestety logo wykonane jest w tonacji jaskrawych prawie fluorescencyjnych kolorow (zielony, niebieski, fioletowy). Nie moge ich uzyskac ze standardowej palety barw (pantone odpada, zmiana kolorow rowniez). I teraz tak - gdy drukuje z tego programu AA logo na mojej domowej drukarce (brother 375cw)-kolory sa bardzo dobre-oczywiscie nie uzyskam takiej "zarowy" jak na monitorze ale sa bardzo zblizone. To samo jak wydrukuje tego jpga w Ps czy tez w Illustratorze bez konwersji na CMYK. Po konwersji natomiast wszystkie kolory staja sie ciemniejsze.
Znam teorie barw, monitor mam dobrze skalibrowany - glownie pracuje nad materialami do www wiec rzadko mam okazje robic cos do drukarni. Jak to dziala ze domowa drukarka potrafi wydrukowac te jaskrawe kolory w srgb a juz w cmyk nie bardzo? Czy jest jakas rada aby uzsykac takie kolory w drukarni?
Mozliwe ze zadaje jakies trywialne pytanie ale naprawde glowie sie juz od poludnia i nie moge wpasc na rozwiazanie tego problemu.
Profile na Illustratorze mam ustawione standardowe do druku w europie 3.
Czy np olanie sprawy i wyslanie do drukarni wektorow w srgb zalatwi sprawe?

kameleon30
14-10-2011, 20:39
Panowie pomozecie?

gadas
14-10-2011, 20:46
Chodzi ci o profil barwny ?

kameleon30
15-10-2011, 08:45
nie do konca o profil - korzystam ze standardowego Coated Fogra39 (iso 12647-2:2004), moze zapodam screeny zeby to w jakis sposob zobracowac. Oczywiscie fotosik mi je przekonwertuje na srgb oba ale nie oto chodzi, widac jak na dloni bedzie roznice. Fotki przedstawiaja kolory ktore uzywam do logo.

1. Profil srgb, takie kolory sa w orginalnym logo - żarówa. Gdy drukuje to z tego programiku do logotypow lub z PS, AI itd. z profilem srgb na wydruku mam kolory bardzo zblizone - zielen jest dosc jasna i dobrze nasycona. Oczywiscie takich kolorow nigdy nie uzsykam ale to co mam na wydruku mnie bardzo satysfakcjonuje.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images35.fotosik.pl/966/215e3ba3cc84b3bf.jpg)

2. Po przekonwertowaniu do CMYKa, kolory bardziej stonowane, na wydruku jeszcze gorzej - zielen (a wlasciwie wszystkie kolory) bardziej ciemna wychodzi. NAwet gdy recznie chce poprawic zielony to i tak automatycznie zmienia mi na ten kolor. W porownaniu do srgb ten wydruk o wiele odbiega od tego co widze na monitorze.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images49.fotosik.pl/1126/0724534cfd4257d0.jpg)

To ze CMYK jest wezszym zakresem kolorow wiem - ale powiedzcie mi jak mam zrobic zeby w cmyku wydrukowali mi takie kolory jak uzyskuje na mojej domowej drukarce? Chyba ze tak jak pisze mam po prostu wyslac do drukarni w srgb?

gadas
15-10-2011, 13:02
Może głupio to zabrzmi ale czy nie możesz zadzwonić do drukarni wszystko ci powiedzą .

Czornyj
15-10-2011, 13:27
Twoja drukareczka najprawdopodobniej ma większy gamut niż CMYK offsetowy. Kolorowe laserówki i atramentówki foto potrafią wydrukować mocno żarówiaste kolorki, których w offsecie nie uzyskasz choćby skały sr...

kameleon30
15-10-2011, 18:43
ok, dzieki za odpowiedzi - do drukarni na pewno zadzwonie ale chcialem na poczatku tutaj zaczerpnac jezyka co i jak. moja drukarka moze nie jest jakas super hiper ale zdjecia drukuje dosc dobrze. Moze ktos pokusi sie o podobny test u siebie? wystarczy pobrac ten 1 jpg i druknac go standardowo, potem dac do PS lub AI zmienic na CMYKa i druknac drugi raz-zobaczylibysmy co wyjdzie :)