PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa główna (d90)

DR_DRE
13-10-2011, 11:11
Witam, chcę kupić lampę do swojego aparatu, wiem że to zdanie było na tym forum czytane XXXX razy, ale owe tematy nie dostarczyły mi wystarczającej wiedzy. Więc, ma być to lampa GŁÓWNA, do mojego d90 (w przyszłości d700 i wyżej o ile to coś zmienia w temacie), potrzebuje dużej mocy przewodniej, ponieważ muszę ładnie oświetlić scenę przy przysłonie od 11-64 z założonymi pierścieniami itp, ale również do rozświetlania tła, robię sporo zdjęć na białym tle, a bez lampy bądź dodatkowego oświetlenia jest to prawie nie możliwe, oczywiście zamierzam ją wykorzystać do innych celów bardziej popularnych. Pewnie myślicie sobie "to niech kupi sb-800/900" też o tym pomyślałem, ale obecnie mnie nie stać po prostu, a lampa mi jest potrzebna na już. Zastanawiałem się nad firmami yongnuo i nissan. Zależy mi też na zdalnym bądź po kablu odpalaniu lampy i oczywiście na jako tako dobrym wykonaniu i trwałości, nie chciał bym żeby mi się popsuła po tygodniu eksploatowania.

P.S. Pewnie dla Was głupie pytanie, ale czy wszystkie lampy po zamontowaniu na stopce są wyzwalane po naciśnięciu spustu migawki bez wcześniejszego błysku z wbudowanej lampy ?

hobbits
13-10-2011, 11:31
A rozważałeś może coś Metz-a? Miałem do czynienia z Metzem 58: na pewno tańsza od SB, mocna i jest drugi palnik. Z wad przeze mnie zauważonych to trudniejsza w obsłudze niż lampy SB - więcej się trzeba naklikać i moim zdaniem wolno menu działało w niej.

potrzebuje dużej mocy przewodniej, ponieważ muszę ładnie oświetlić scenę przy przysłonie od 11-64 z założonymi pierścieniami itp,

fiu fiu ;)

P.S. Pewnie dla Was głupie pytanie, ale czy wszystkie lampy po zamontowaniu na stopce są wyzwalane po naciśnięciu spustu migawki bez wcześniejszego błysku z wbudowanej lampy ?

Jeśli lampa komunikuje się z aparatem przez stopkę, to po co jej potrzebny błysk z wbudowanej?

DR_DRE
13-10-2011, 11:50
między sb-900 a metzem 58 jest 300pln różnicy, cena się zaczyna od 1100pln, to też zależ jaka wersja bo widziałem af-1 i af-4, ogólnie lampa by mi odpowiadała ale cena wg mnie trochę bajeczna skoro w podobnej można systemową dostać.

Art Erie
13-10-2011, 11:58
[...]P.S. Pewnie dla Was głupie pytanie, ale czy wszystkie lampy po zamontowaniu na stopce są wyzwalane po naciśnięciu spustu migawki bez wcześniejszego błysku z wbudowanej lampy ?

W trybach automatyki lampy generują przedbłyski pomiarowe, jedynie w trybie M jest wyzwalany jeden błysk (zasadniczy).
Jeśli musisz się ograniczyć do trybu M, i jednocześnie potrzebujesz tak dużej mocy błysku, proponuję zakup 1-3 szt. starych lamp manualnych typu "młotek".
Tego typu lampy mają wysokie napięcie na stopce i nie można ich wyzwalać poprzez stopkę aparatu, ani kabelek synchro, ale przez radio już tak.

http://allegro.pl/metz-45-cl-1-lampa-blyskowa-wwa-i1869048161.html

mill
13-10-2011, 12:01
Mam podobny problem chcę dostać jak najtańszą lampę do D90 ale żeby to nie była jakaś totalna chińszczyzna i podziałała jakieś 2 lata oraz jej menu było w miarę rozbudowane.

DR_DRE
13-10-2011, 12:10
Mam jedną takową, z dyfuzorem, na stopce mam 300V, i podpiąłem pod aparat, zrobiłem koło 100 zdjęć, i wszystko jest ok, ale wolał bym jednak troszkę lepszą lampę niż to. Fundusz to na razie 500pln już 700 to totalne maximum.

Posiadam również lampy hama 300W światła stałego, super mocne ale niestety ich światło jest zbyt ciepłe, mam na nich biały "dyfuzor" tzn szkiełko dedykowane, macie jakiś sposób żeby bardziej wybielić to światło ?

DR_DRE
13-10-2011, 12:13
zdublowały mi się posty

Art Erie
13-10-2011, 12:23
Mam jedną takową, z dyfuzorem, na stopce mam 300V, i podpiąłem pod aparat, zrobiłem koło 100 zdjęć, i wszystko jest ok, ale wolał bym jednak troszkę lepszą lampę niż to. Fundusz to na razie 500pln już 700 to totalne maximum.[...]

Uważaj, bo przy 101 zdjęciu możesz usmażyć body.
Do totalnego maximum pożycz / uzbieraj jeszcze 100zł i kup SB800, będziesz miał świetną lampę na długie lata.

DR_DRE
13-10-2011, 12:35
Akurat wiem o niebezpieczeństwie, i dlatego zamierzam przenieść się na coś lepszego. Niestety sb-800 trudno dostać na allegro są od 830pln. Z tym że mam dozbierać to wiem bo mam 500 teraz :D

Art Erie
13-10-2011, 12:37
Mini zastanawia się nad sprzedażą swojej Sabiny...

DR_DRE
13-10-2011, 12:38
A jaki to model, i co zmotywowało by Go do sprzedaży ;> ?

coroner
13-10-2011, 12:39
Chcę kupić mocną lampę, z opcjami wyzwalania zdalnego, trwałą, dobrze pracującą w automatyce i manualu, z kompletem filtrów stopek pokrowców itd. Lampa będzie pracowała z D40, w przyszłości z D3s.
Doradźcie coś do 200zł.

Art Erie
13-10-2011, 12:44
A jaki to model, i co zmotywowało by Go do sprzedaży ;> ?

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170136

zamkowski
13-10-2011, 14:07
SB 600 - i nie ma kompromisów.

hobbits
13-10-2011, 14:46
między sb-900 a metzem 58 jest 300pln różnicy, cena się zaczyna od 1100pln, to też zależ jaka wersja bo widziałem af-1 i af-4, ogólnie lampa by mi odpowiadała ale cena wg mnie trochę bajeczna skoro w podobnej można systemową dostać.

Czy 20% to dużo czy mało - oceń sam ;)

Ale też ze specyfikacji wynika, że sb-900 ma liczbę przewodnią (przy 20°C) 34 (ISO 100, m), 48 (ISO 200, m). A metz : Maksymalna Liczba Przewodnia wynosi 58 dla ISO 100/21’’ przy 105mm. Więc tak jakby dużo więcej ;) Wiadomo, że ustawienie lampy na 105 mm daje większą moc anie wiem, przy jakiej ogniskowej palnika sb-900 ma te 34... Jeśli też przy 105mm, to znaczy, że jest dużo słabsza. A Ty pisałeś, że potrzebujesz ją odpalać przy f/11 i bardziej przymkniętej przysłonie. To na pewno Ci powiem, że sb-600 jest za słaba do takich zabaw.

Ale jeśli rozważyć słabszego metza (np. metz-50), który jest do wzięcia za 800 zł, to już różnica jest duża (w porównaniu do sb-900 za 1400 zł)...

Ja miałem okazję sprawdzić w terenie (w słoneczny dzień) sb-600 i metza-58. Różnica była kolosalna - metz swobodnie dawał radę, a sabina niestety nie.

hijax_pl
13-10-2011, 14:54
Wiadomo, że ustawienie lampy na 105 mm daje większą moc anie wiem, przy jakiej ogniskowej palnika sb-900 ma te 34... SB900 dla 105mm i ISO100 ma GN53

Ja miałem okazję sprawdzić w terenie (w słoneczny dzień) sb-600 i metza-58. Różnica była kolosalna - metz swobodnie dawał radę, a sabina niestety nie.Taka sama kolosalna różnica jest między SB600 a SB900

hobbits
13-10-2011, 14:58
Aha, czyli wychodzi na to, że pod względem mocy metz odrobinę wygrywa. Różnica w cenie to 20% - jeden wybierze nikona, a drugi metza i chyba tyle w temacie :)

kefas999
13-10-2011, 18:57
Z tymi liczbami przewodnimi na papierze to jest różnie. Jeśli porównać parametry SB600 i SB900 przy tych samych ustawieniach, to wydaje się że przewaga 900-ki jest niewielka. Natomiast w realnym zastosowaniu obydwie lampy dzieli przepaść. Mam jedną i drugą, używam ich na D70s i D90. Należy również pamiętać, że SB900 ma w komplecie dyfuzor, filtry i podstawkę. Metz tych gadżetów nie ma.

Willy1987
13-10-2011, 19:25
ja już od dłuższego czasu korzystam z sb-900 i jestem bardzo zadowolony, przypinana jest do d90

hijax_pl
13-10-2011, 20:02
Należy również pamiętać, że SB900 ma w komplecie dyfuzor, filtry i podstawkę. Metz tych gadżetów nie ma.Tak przy okazji: Metz 58 przekazuje do korpusu informację o założonym filtrze korekcyjnym?

wer
13-10-2011, 20:49
Witam, chcę kupić lampę do swojego aparatu, wiem że to zdanie było na tym forum czytane XXXX razy, ale owe tematy nie dostarczyły mi wystarczającej wiedzy. Więc, ma być to lampa GŁÓWNA, do mojego d90 (w przyszłości d700 i wyżej o ile to coś zmienia w temacie), potrzebuje dużej mocy przewodniej, ponieważ muszę ładnie oświetlić scenę przy przysłonie od 11-64 z założonymi pierścieniami itp, ale również do rozświetlania tła, robię sporo zdjęć na białym tle, a bez lampy bądź dodatkowego oświetlenia jest to prawie nie możliwe, oczywiście zamierzam ją wykorzystać do innych celów bardziej popularnych.

Po pierwsze z założonymi pierścieniami to tak średnio widzę odpalanie lampy ze stopki. Obiektywem zasłonisz całe światło. Jeśli chcesz oświetlić naraz tło i fotografowany przedmiot to niestety kłaniają się dwie lampy. Przy zdjęciach makro wcale nie jest potrzebna taka duża moc, bo oświetlasz z bliska.
Zastanów się jak chcesz oświetlać i co, a potem pomyśl o lampie (lampach), bo na razie co piszesz jest sprzeczne trochę. Żeby ładnie oświetlić scenę do zdjęcia makro to lepiej kupić dwie Yougnuo i wyzwalacza radiowy, tak samo z doświetlaniem tła. Jedna lampa na tło, jedna na fotografowany przedmiot.

hobbits
14-10-2011, 14:19
Tak przy okazji: Metz 58 przekazuje do korpusu informację o założonym filtrze korekcyjnym?

Z tego, co widziałem, metz-58 nie ma specjalnego, firmowego, mocowania filtrów, więc nie ma jak przekazywać do korpusu tej informacji. Ale czy nie jest tak, że tą umiejętność ma dopiero sb-900?

DR_DRE
14-10-2011, 17:59
Po pierwsze z założonymi pierścieniami to tak średnio widzę odpalanie lampy ze stopki. Obiektywem zasłonisz całe światło. Jeśli chcesz oświetlić naraz tło i fotografowany przedmiot to niestety kłaniają się dwie lampy. Przy zdjęciach makro wcale nie jest potrzebna taka duża moc, bo oświetlasz z bliska.
Zastanów się jak chcesz oświetlać i co, a potem pomyśl o lampie (lampach), bo na razie co piszesz jest sprzeczne trochę. Żeby ładnie oświetlić scenę do zdjęcia makro to lepiej kupić dwie Yougnuo i wyzwalacza radiowy, tak samo z doświetlaniem tła. Jedna lampa na tło, jedna na fotografowany przedmiot.

Zamierzam użyć "skomplikowanego" i skutecznego dyfuzora DIY więc nie będzie problemu, a tło może być czarne, jak będę chciał białe to wiem co robić. ;)