depcius
13-10-2011, 10:54
Ostatnio modernizowałem komputer i oprócz wewnętrznych bebechów zmieniłem również system z WinXP na Win7. Na starym systemie monitor Eizo S2231W był kalibrowany i oprofilowany. Chciałem używać starego profilu ICC w nowym systemie. Przejrzałem cała masę różnych polskich i zagranicznych stron jak prawidłowo wszystko poustawiać. Niestety co strona to różne informację. Być może źle szukam być może jestem za mało rozgarnięty. Niby wszystko działa ale mam taki mętlik w głowie, że ciężko mi już to wszystko ogarnąć. Teoretycznie podpięty profil powinien sprawić, że w PS, w Firefox i Captur One widzę wszędzie takie same kolory. O ile w PS i przeglądarce w kolorach nie ma różnic tak w Capture One są one zauważalne. Z tego co wiem to Capture One korzysta z domyślnego profilu kolorów ustawionego w Win7.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł w miarę jasno opisać jak poradzić sobie z ujarzmieniem profilu kolorów w win7. Po tym jak zobaczyłem różnice w Capture One i PS nie mam żadnej pewności czy wszystko jest prawidłowo ustawione.
Capture to moja podstawowa wywoływarka rawów właśnie ze względu na łatwość uzyskiwania fajnych kolorów. Jeżeli pojawiają się różnice między PS a Capture to cały proces wywoływania mija się z celem.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i rady.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł w miarę jasno opisać jak poradzić sobie z ujarzmieniem profilu kolorów w win7. Po tym jak zobaczyłem różnice w Capture One i PS nie mam żadnej pewności czy wszystko jest prawidłowo ustawione.
Capture to moja podstawowa wywoływarka rawów właśnie ze względu na łatwość uzyskiwania fajnych kolorów. Jeżeli pojawiają się różnice między PS a Capture to cały proces wywoływania mija się z celem.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i rady.