PDA

Zobacz pełną wersję : d3100 + dwa szkła. Pomocy:D

duzodobry
13-10-2011, 10:06
Witam!

Mam problem, przymierzam sie do kupna d3100 i dwoch obiektywów. Jeden ma byc do makro a drugi do krajobrazu. W czym problem? Mocno ograniczaja mnie finanse (dlatego d3100 a nie d90 czy d7000).

1. Myslalem o m42 ale slyszalem ze kiepsko wspolpracuja z Nikonami, na czym to polega?

2. A jak sytuacja wyglada ze starymi, manualnymi obiektywami nikkor?

3. Co byście mi doradzili?

Z gory dzieki za porady:)

Lucas Z
13-10-2011, 10:17
Ze szkłami manualnymi w D3100

1. Nie bedziesz miał pomiaru światła (czyli w wizjerze nie zobaczysz "drabinki", pozostaje robienie zdjęć w oparciu o histogram, który wyświetli się po zrobieniu zdjęcia, tak trochę na oko)

2. Musisz kupic przejściówkę M42-Nikon, masz dwie opcję: a. z soczewką (ostrzenie na nieskończoność, mydło na pełnej dziurze: pogarsza jakość optyczną obiektywu i jest droższa) b. bez soczewki( nie ostrzy na nieskończoność, jest tańsza, nie pogarsza jakości optycznej obiektywu)

3. AF-u oczywiście nie będzie, ale bedzie za to potwierdzenie ostrości (zielona kropka w wizjerze)

W makro się nigdy nie bawiłem, więc w tej kwestii nie pomogę, radziłbym doskładać i kupić coś ze stajni Nikona lub Tamrona (np. 90 mm, dobry to portretu i makro)

KamilM
13-10-2011, 11:06
To kup coś od Pentaxa (chociażby K-X), który ma pomiar światła i chociaż jeden problem będziesz miał z głowy. Manualnych szkieł również w tym systemie jest naprawdę sporo.

Przemas-Glasgow
13-10-2011, 13:04
Czesc
A moze napisz jakie masz fundusze na body i szkla to bedzie latwiej doradzac.

d90
14-10-2011, 01:13
Witam!

Mam problem, przymierzam sie do kupna d3100 i dwoch obiektywów. Jeden ma byc do makro a drugi do krajobrazu. W czym problem? Mocno ograniczaja mnie finanse (dlatego d3100 a nie d90 czy d7000).

1. Myslalem o m42 ale slyszalem ze kiepsko wspolpracuja z Nikonami, na czym to polega?

2. A jak sytuacja wyglada ze starymi, manualnymi obiektywami nikkor?

3. Co byście mi doradzili?

Z gory dzieki za porady:)

jak nie masz funduszy to szukaj D40X
i na szkla ci starczy i foty beda cacy

duzodobry
14-10-2011, 09:06
Dzieki wszystkim za odpowiedzi:)

A moze napisz jakie masz fundusze na body i szkla to bedzie latwiej doradzac
co do funduszu to ta kwestia jest hmmm bardzo dynamiczna:D
jeszcze miesiac temu myslalem na powaznie o d90 i tamronie 90mm ale mam teraz tyle roznych wydatkow ze masakra:/ a z drugiej strony moj poprzedni aparat polegl w sierpniu i juz nie moge bez niego wytrzymac. nawet glupi spacer w niedziele nie ma bez niego sensu:D Powiedzmy ze obecnie jest to 2000 pln

jak nie masz funduszy to szukaj D40X
Nigdy nie bylem przekonany do kupna uzywanych rzeczy ale przegladajac oferty coraz bardziej sklaniam sie do takiej opcji

aha no i jeszcze pare pytan mi sie nasunelo:D noo i dam sie wam wykazac:P

Nie bedziesz miał pomiaru światła (czyli w wizjerze nie zobaczysz "drabinki", pozostaje robienie zdjęć w oparciu o histogram, który wyświetli się po zrobieniu zdjęcia, tak trochę na oko)

jak wazna jest ta drabinka? w temacie lustrzanek jestem poczatkujacy ale moze nie zielony. Jednak zdjecia robie kompaktem od ladnych paru lat i zawsze to wygladalo tak:
a. kadruje
b. ustawiam przyslone, czas (zdjecie zmienia sie wtedy na biezaco na lcd)
c. pstrykam, patrze jak wyszlo, czasami na histogram czy nie ma przepalow jak tak to koryguje i kolejne pstryk

jak bardzo się rozni mechanika robienia zdjecia lustrzanka?:D (pytanie pewnie glupie)

ostrzenie na nieszkonczonosc? czyli bez przejsciowki m42 z soczewka bedzie ostrzyc tylko np do 30 m?

elarco
14-10-2011, 09:25
a musi być koniecznie lustrzanka? ;) za 2 tys to kupisz wypasiony kompakt w którym będziesz miał i szeroko i dobre makro i funkcjonalność lustrzanki :)

edit: ja mając dwa tysiaki w kieszeni i chcąc focić lustrem makro oraz krajobrazy, kupiłbym na początek używanego d90, do tego jakiegoś 18-55 lub 18-105, ogarnął go trochę i po jakimś czasie, będąc bogaty w doświadczenie ;) dokupił używanego micro nikkora 60 AF, który trafia się na alle w granicach 1tys zł. To moja opcja, myślę że warta uwagi ;)

duzodobry
14-10-2011, 09:39
elarco no musi byc:D bo kompakt juz mi dawno nie wystarczal, nie ma rawow, jakoscia nie dorownuje (chociaz te nowe pewnie moga troche nadgonic), no i taki super uniwersalny obiektyw jaki jest w kompaktach nie sprawdza sie we wszystkich zadaniach dobrze, bokehu tez nie da sie osiagnac, ponadto w kompaktach z reguly nie ma czasow bulb a te mi bardzo potrzebne bo wykonuje zdjecia w nocy

krzysiozboj
14-10-2011, 09:55
mechanika robienia zdjeć - generalnie podobnie z tym ze nie patrzysz na lcd a na rzeczywisty obraz, jak ustawiasz parametry i potrafisz je w razie potrzeby korygować to lustro da sporo frajdy.
Miałem D3100 a mam D90, pierwszy generuje fajne fotki (nie to zeby mi czegoś w D90 tutaj brakowało) i jest malutki/lekki ale ma też sporo niedogodności, D90 to zupełnie inna zabawka, gdy lubi się mieć kontrolę nad tym co się robi to ... przepaść między tymi dwoma.
Na początek ze szkieł to któryś kit - 18-55vr, 18-105 vr lub bardzo dobry używany 18-70. Wszystkie trzy to dobre szkła i każde z grubsza warte tyle ile kosztuję, w kolejności ok 250zł/700zł/400zł

macro to szeroki temat, albo stałka i pierścienie albo dedykowane szkło z mozliwymi pierścieniami lub kimbinacje z odwracaniem szkieł po zenitach - tu możliwości sporo.

Aaaa, jeszcze coś mi przyszło do łba, jeśli fundusze ograniczają to może D80? Komfort focenia będzie chyba podobny jak w D90 a tylko matryca słabsza na wysokim iso.

elarco
14-10-2011, 10:03
Musisz mieć wszystko, tzn oba te obiektywy od razu czy na początek wystarczy Ci jeden uniwersalny obiektyw ? ;) Jeśli Ci wystarczy, to mój głos na D90 z jakimkolwiek kitem, poniżej 2 tys spokojnie się zmieścisz i masz konkretną puszkę. Później dokupisz sobie makro, a następnie kita wymienisz na coś jaśniejszego lub coś szerokiego jak sigma 10-20 stara wersja, i masz zestaw o jakim pisałeś czyli lustrałka+ makro + landschaft ;)

duzodobry
14-10-2011, 10:30
wysokie iso to dla mnie nie problem bo nigdy nie wychodzilem ponad 200, no moze pare razy.
mysle ze body plus kit (do panoram) + jakies m42 do makro na poczatek mi wystarczy. utwierdzil mnie w tym temat o manualnych szklach
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=98734

Badyl81
14-10-2011, 10:49
Czyli spokojnie możesz kupić D80 (za 1000zł spokojnie dostaniesz) + zostaje Ci ok 1000zł na szkła - myślę, że coś sobie wybierzesz :)

krzysiozboj
14-10-2011, 15:48
D80 chyba pozwoli sporo poza iso200 wyjść, do tego stary dobry kit 18-70 i można jeszcze trafić w budżecie świetny N60/2.8.

Z własnego doświadczenia przy przesiadce z fz30 na lustro pamiętam że iso200 wrzucałem z oporami na lustrze, iso400-800 to już naprawdę ze sporymi obawami a teraz bez większych zahamowań jak światła mało leci na 1600-2000, to jest całkiem fajna sprawa jak jest.

duzodobry
14-10-2011, 21:35
krzysiozboj no na kompaktach wysokie iso to masakra. z tego co sie orientuje lustrzanki o wiele lepiej sobie z tym radza. no ale zobacze jak to bd, teoretycznie do krajobrazow wysokie iso jest mi zbedne, nawet moze przeszkadzac. w makro pewnie okaze sie bardziej przydatne

krzysiozboj
14-10-2011, 21:55
ano, to zupełnie inna bajka w kwestii iso. na niskich iso CCD ponoć ładniejsze nawet niż cmos.

Do macro ja tak sobie przeglądam w/w 60/2.8 z tych starszych, D lub nawet to bez D, może do tego jeszcze pierścienie (niekoniecznie z przeniesieniem autoamatyki) i chcę to szkło kupić za ok 700-800 zł (z D80 też pójdzie ładnie bo śrubokręt jest), opcjonalnie jak trafię z vatem 105/2.8 do 2000 zł

Duszek
14-10-2011, 22:01
D3100 +18-70 + 40 micro

duzodobry
14-10-2011, 22:35
tysiak za micro 40 to troche za duzo jak na te chwile. Zastanawiam sie raczej nad starym micro nikkorem 55/2.8 Ai.