Zobacz pełną wersję : Nec P221W + Color Munki Photo + SVII- jak?
bialogardzianin
13-10-2011, 09:16
Proszę posiadaczy tytułowego sprzętu o wsparcie i doradzenie na co zwrócić szczególną uwagę podczas kalibracji?
Czy po zakupie Color Munki Photo oraz licencji SV II będę mógł swobodnie, intuicyjnie skalibrować sprzętowo monitor, czy też układ tych trzech tytułowych elementów wróży wystąpienie błędów, które napytają mi nie lada problemów? Czy w fazie kalibracji, na jakimś jej etapie program zapyta mnie o wpisanie jakiejś wartości liczbowej (okienko, brak wysuwanego menu wyboru)?
Z góry serdecznie dziękuję za podpowiedzi praktyków/ posiadaczy.
Jeżeli spektrofotometr ColorMunki Photo nie będzie dodatkowo wykorzystywany do profilowania drukarek, to lepiej kupić kolorymetr i1Display Pro - w US będzie można go kupić w zestawie z oprogramowaniem SpectraView II pod (bardzo trafną) nazwą NEC SpectraSensor. ColorMunki Photo średnio radzi sobie z poprawnym odczytem ciemnych próbek, co w przypadki infernalnie niskiego punktu czerni P221 przynosi średnie rezultaty. Trafiają się też urządzenia kiepawej jakości.
Monitor P221W jako wyjątek w serii Multisync można też sprzętowo kalibrować przy użyciu oprogramowania basICColor Display. Zaletą tego ostatniego jest możliwość kalibracji i profilowania innych monitorów - SpectraView II pozwoli nam wyłącznie kalibrować monitory NEC serii x90, P i PA. Oprogramowanie basICColor display w wersji 5 (która niebawem pojawi się na rynku) również pozwoli wykorzystać kolorymetr i1Display Pro.
Oba pakiety działają na podobnej zasadzie - definiujemy cel kalibracji, a o resztę martwi się profiler. Możemy też stworzyć kilka kalibracji i poźniej przełączać je w zależności od specyfiki pracy/rozrywki, do której w danym momencie wykorzystujemy wyświetlacz.
bialogardzianin
13-10-2011, 10:28
Jeżeli spektrofotometr ColorMunki Photo nie będzie dodatkowo wykorzystywany do profilowania drukarek, to lepiej kupić kolorymetr i1Display Pro - w US będzie można go kupić w zestawie z oprogramowaniem SpectraView II pod (bardzo trafną) nazwą NEC SpectraSensor. ColorMunki Photo średnio radzi sobie z poprawnym odczytem ciemnych próbek, co w przypadki infernalnie niskiego punktu czerni P221 przynosi średnie rezultaty. Trafiają się też urządzenia kiepawej jakości.
Monitor P221W jako wyjątek w serii Multisync można też sprzętowo kalibrować przy użyciu oprogramowania basICColor Display. Zaletą tego ostatniego jest możliwość kalibracji i profilowania innych monitorów - SpectraView II pozwoli nam wyłącznie kalibrować monitory NEC serii x90, P i PA. Oprogramowanie basICColor display w wersji 5 (która niebawem pojawi się na rynku) również pozwoli wykorzystać kolorymetr i1Display Pro.
Oba pakiety działają na podobnej zasadzie - definiujemy cel kalibracji, a o resztę martwi się profiler. Możemy też stworzyć kilka kalibracji i poźniej przełączać je w zależności od specyfiki pracy/rozrywki, do której w danym momencie wykorzystujemy wyświetlacz.
Dzięki. To co napisałeś uradowało mnie o tyle, że ten i1Display Pro kosztuje niecałe 1k zł. Piszesz o USA, a co mamy na dziś dostępnego w naszej ukochanej, "drugiej Irlandii"? W treści użyłeś słowa "kolorymetr", co oznacza kalibrację software'ową, wgranie profilu do systemu i w konsekwencji wybranie we właściwościach karty graf. owego profilu? Rozumiem, że Spectra View II widzi i1Display Pro i trzeba kupić urządzenie i licencję na soft SV II lub po prostu wystarczy i1Display Pro z dostarczonym do niego w zestawie oprogramowaniem basICColor Display?
EDIT:
basICColor Display 5+i1Display Pro= kalibracja soft
SV II+i1Display Pro= kalibracja hard?
To, czy kalibracja będzie sprzętowa czy programowa to wyłącznie kwestia oprogramowania, sensor nie ma tu nic do rzeczy. Kalibrację sprzętową pozwala przeprowadzić oprogramowanie SpectraView II (dostępne w US) oraz basICColor display (dostępne w PL). Profil we właściwościach karty graficznej potrzebny będzie tak czy inaczej, niezależnie od sposobu kalibracji.
Decydując się na zakup w US najkorzystniej kupić zestaw składający się z oprogramowania SpectraView II oraz sensora NEC SpectraSensor (rebrandowany i1Display Pro).
W PL najlepiej zdecydować się na zakup kolorymetru i1Display Pro, oraz dodatkowo oprogramowania basICColor display 5.
Można też kupić w PL sam kolorymetr i1Display Pro, a do tego ściągnąć z US oprogramowanie SpectraView II.
bialogardzianin
13-10-2011, 10:46
...Decydując się na zakup w US najkorzystniej kupić zestaw składający się z oprogramowania SpectraView II oraz sensora NEC SpectraSensor (rebrandowany i1Display Pro).
W PL najlepiej zdecydować się na zakup kolorymetru i1Display Pro, oraz dodatkowo oprogramowania basICColor display 5.
Można też kupić w PL sam kolorymetr i1Display Pro, a do tego ściągnąć z US oprogramowanie SpectraView II.
Decydując się na zestaw amerykański, zawężam chyba pole działania, natomiast zestawem basICColor Display 5+i1Display Pro skalibruję inne wyświetlacze (laptopa? lcd samsunga? eizo?)? Czy mniej istotne jest jaka jest kalibracja (soft lub hard) a bardziej liczy się efekt?
Jeśli Oprogramowanie basICColor display 4 na dziś kosztuje 568 zł (tom01, wer. 5 będzie droższa pytanie o ile?) + i1Display PRO (wzorniki) kosztuje 949, to to i tak tańszy zestaw niż Color Munki Photo, który swym softem nie skalibruje mi Neca P221W (???), czy się mylę?
Kalibracja sprzętowa daje nieco lepszy efekt niż programowa bądz sprzętowo-programowa, bo stosuje 10-o bitową LUT monitora zamiast 8-o bitowej LUT karty graficznej.
Amerykański zestaw będzie zapewne pozwalał korzystać z i1profilera do kalibracji monitorów innych niż NEC x90, P i PA, natomiast oprogramowanie basICColor daje nam możliwość ręcznej kalibracji gainu RGB z poziomu menu OSD monitora, której to funkcjonalności dlaczegoś brak w i1profilerze. Dodatkowo basICColor display dobrze radzi sobie z automatyczną kalibracją sprzętowo-programową wyświetlaczy Apple, NEC i EIZO, oraz jest w stanie skalibrować sprzętowo monitory EIZO ColorEdge oraz NEC SpectraView i P221W - dlatego ogólnie jest to rozwiązanie nieco bardziej uniwersalne.
bialogardzianin
13-10-2011, 13:00
Kalibracja sprzętowa daje nieco lepszy efekt niż programowa bądz sprzętowo-programowa, bo stosuje 10-o bitową LUT monitora zamiast 8-o bitowej LUT karty graficznej.
Amerykański zestaw będzie zapewne pozwalał korzystać z i1profilera do kalibracji monitorów innych niż NEC x90, P i PA, natomiast oprogramowanie basICColor daje nam możliwość ręcznej kalibracji gainu RGB z poziomu menu OSD monitora, której to funkcjonalności dlaczegoś brak w i1profilerze. Dodatkowo basICColor display dobrze radzi sobie z automatyczną kalibracją sprzętowo-programową wyświetlaczy Apple, NEC i EIZO, oraz jest w stanie skalibrować sprzętowo monitory EIZO ColorEdge oraz NEC SpectraView i P221W - dlatego ogólnie jest to rozwiązanie nieco bardziej uniwersalne.
Jak zwykle zawsze rzeczowo i profesjonalnie wytłumaczone. Dziękuję.
bialogardzianin
13-10-2011, 13:10
A że jestem noobem w kwestiach profilowania zapytam, jak się mają powyższe wypowiedzi do poniższego Twojego cytatu, Czornyj?
"...I suppose it's a general problem with an i1 colorimetrer, that doesn't work well with wide-gamut panels..."
źródło: http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=36498
EDIT: rozumiem, że jest zasadnicza różnica między i1 colorimeter a cyt. "...i1pro, ColorMunki spectrophotometer, or custom NEC colorimeter....", co wyczytałem w Twojej wypowiedzi- to dwa różne standardy?
Wypowiedź dotyczyła kolorymetru i1Display2, natomiast mówimy tutaj o jego następcy i1Display3, sprzedawanego przez X-Rite pod nazwą i1Display Pro/ColorMunki Display. Odnośnie i1Display Pro wypowiadałem się już troszkę inaczej:
http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=55382.msg470882#msg470882
http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=53825.msg465084#msg465084
bialogardzianin
13-10-2011, 15:34
Wypowiedź dotyczyła kolorymetru i1Display2, natomiast mówimy tutaj o jego następcy i1Display3, sprzedawanego przez X-Rite pod nazwą i1Display Pro/ColorMunki Display. Odnośnie i1Display Pro wypowiadałem się już troszkę inaczej:
http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=55382.msg470882#msg470882
http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=53825.msg465084#msg465084
OK. Dzięki. :)
Jako ciekawostka dla porównania z wynikami nowego i1Display Pro - krzyżowa walidacja kilkuletniego i1Display2 na PA241W skalibrowanym referencyjnie basICColor DISUCUSem. Sensor ten pobił chyba rekord świata błędu pomiaru - skala wykresu jest niestety 17x za mała by pokazać pikową odchyłkę (89 dE76!!!!):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/Walidacja-i1d2.png)
Sensor ten pobił chyba rekord świata błędu pomiaru
Potwierdzam, mam nawet w torbie jeden egzemplarz takiego czujnika dla niedowiarków. Pokazuje takie herezje, że ręce opadają. Potwierdza się zatem wielokrotnie powtarzana opinia, że z trwałością i1 Display 2/LT jest katastrofalnie. Czujnik po 2 latach nadaje się do wyrzucenia. Jest to co niektórym mocno niekorzystna opinia, bo mam parę takich nowych (jeszcze sprawnych) do sprzedania. Nie wiem co z nimi mam teraz zrobić. :)
Wypowiedź dotyczyła kolorymetru i1Display2, natomiast mówimy tutaj o jego następcy i1Display3, sprzedawanego przez X-Rite pod nazwą i1Display Pro/ColorMunki Display
A czy i1Display Pro/ ColorMunki Display różnią się czymś od siebie poza ceną?
A czy i1Display Pro/ ColorMunki Display różnią się czymś od siebie poza ceną?
ColorMunki ma uproszczone oprogramowanie i sprzętowego laga, który spowalnia działanie kolorymetru. Do tego nie jest wspierany przez oprogramowanie firm trzecich - nie działa z NEC SpectraView II, prawdopodobnie nie będzie działać z ColorNavigatorem 6.1, nie widzę go też na liście SpectraView profilera 5 (choć Karl Koch odgrażał się, że basICColor display będzie oferować dla niego wsparcie).
Sprzętowo to praktycznie to samo, natomiast funkcjonalnie mocno ograniczony w stosunku do i1pro.
bialogardzianin
13-10-2011, 23:10
ColorMunki ... - nie działa z NEC SpectraView II...
Kurde, to gdzie ja wyczytałem, że ColorMunki Photo współdziała ze Spectra View II? Jeśli nie tu, to być może na MVA lub innym regionalnym forum fotograficznym, na pewno to gdzieś wyczytałem, aż muszę poszukać...
Sprzętowo to praktycznie to samo, natomiast funkcjonalnie mocno ograniczony w stosunku do i1pro.
do i1Display Pro ma się rozumieć?
Potwierdzam, mam nawet w torbie jeden egzemplarz takiego czujnika dla niedowiarków. Pokazuje takie herezje, że ręce opadają. Potwierdza się zatem wielokrotnie powtarzana opinia, że z trwałością i1 Display 2/LT jest katastrofalnie. Czujnik po 2 latach nadaje się do wyrzucenia. Jest to co niektórym mocno niekorzystna opinia, bo mam parę takich nowych (jeszcze sprawnych) do sprzedania. Nie wiem co z nimi mam teraz zrobić. :)
Zastanawiam się, czy nie można by ich zastosować w charakterze detektorów podczerwieni :lol: :
źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/i1d2.png)
Kurde, to gdzie ja wyczytałem, że ColorMunki Photo współdziała ze Spectra View II? Jeśli nie tu, to być może na MVA lub innym regionalnym forum fotograficznym, na pewno to gdzieś wyczytałem, aż muszę poszukać...
do i1Display Pro ma się rozumieć?
Tak - ograniczony w stosunku do i1Display Pro, tego ostatniego zapewne będzie można używać z oprogramowaniem specjalistycznym innych producentów (NEC, EIZO, Quato itd.).
ColorMunki Photo chodzi ze SpectraView jak burza, natomiast ColorMunki Display ni cholery. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę, że X-Rite zastosował najbardziej szatańską i piekielnie dezinformującą nomenklaturę dla swych produktów, w której gubią się pewnie nawet oni sami:
ColorMunki Photo/Design (spektrofotometr)
ColorMunki Create (stary kolorymetr i1d2)
ColorMunki Display (nowy kolorymetr i1d3)
i1 Pro (spektrofotometr)
i1 Display 2/LT (stary kolorymetr i1d2)
i1 Display Pro (nowy kolorymetr i1d3)
mirekkania
13-10-2011, 23:19
ColorMunkiPhoto działa ze Spectraview II. Czornyj pisał o ColorMunki Display
bialogardzianin
13-10-2011, 23:22
ColorMunkiPhoto działa ze Spectraview II. Czornyj pisał o ColorMunki Display
Tak, spojrzałem potem do postu marcysa, już po fakcie. Zmęczenie daje znac o sobie, ale miło, że Czornyj usystematyzował produkty x-rite. Czasem lepiej dmuchac na zimne, bo pominięcie jednego słowa może napytac duzo biedy. Dzięki mirekkania za czujność. ;)
bialogardzianin
14-10-2011, 00:13
A da się sprofilować ColorMunki Photo lub i1 Display Pro laptopa Samsunga (matryca led połysk)?
Z tego co się orientuję, wg stanu na dz. 14.10.2011 r. różnica cenowa między ww. spektrofotometrem a kolorymetrem wynosi ok. 800-900 zł. Jest pytanie czy warto wydać ciężką krwawicę na CMP czy lepiej i1DP i za resztę jakiś obiektyw?
i1Display Pro - podobnie jak ColorMunki - bez problemu poradzi sobie z każdym współczesnym laptopem, włączając w to egzotykę na RGB LED.
Jeśli nie mamy w planach tworzenia profili drukarek i minilabów, a sensor kupujemy wyłącznie w celu kalibracji wyświetlaczy, to zakup ColorMunki Photo jest całkowicie pozbawiony sensu. Spektrofotometr jest narzędziem znacznie bardziej uniwersalnym, jednak w przypadku monitorów wyspecjalizowany kolorymetr sprawdza się lepiej. Dotychczasowy problem był tylko taki, że kolorymetry dostępne na rynku były nędznej jakości, fatalnej trwałości i niedostosowane do współczesnych wyświetlaczy.
mirekkania
14-10-2011, 12:00
A może napisać, że masz specjalne względy u dystrybutora, który wysyła Ci tylko te najlepsze, wyselekcjonowane egzemplarze, które osobiście testujesz przez pół roku, zanim odważysz się sprzedać klientom. Myślę, że to załatwi sprawę.
bialogardzianin
19-10-2011, 13:06
Jak juz kupię kalibrator i SV II, to mam 2 pytania:
1) parametr kontrastu zadać 1:500 czy zostawić niezmieniony, zaproponowany domyślnie przez SV II?
2) parametr gamutu "native" czy "Adobe RGB"?
1) parametr kontrastu zadać 1:500 czy zostawić niezmieniony, zaproponowany domyślnie przez SV II?
Lepiej nie przekraczać 500:1. Większy nie oznacza w tym przypadku lepszy.
2) parametr gamutu "native" czy "Adobe RGB"?
Im mniejszy gamut tym monitor łatwiejszy do opanowania. Przy bardzo szerokogamutowych monitorach i tak samo szerokogamutowych drukarkach ustalenie przewidywalnego odcienia skóry graniczy z cudem. Przycięcie do AdobeRGB czasem ułatwia sporo pracę.
bialogardzianin
19-10-2011, 13:43
Lepiej nie przekraczać 500:1. Większy nie oznacza w tym przypadku lepszy.
...Przy bardzo szerokogamutowych monitorach i tak samo szerokogamutowych drukarkach ustalenie przewidywalnego odcienia skóry graniczy z cudem. Przycięcie do AdobeRGB czasem ułatwia sporo pracę.
Dziękuję za informację. Rozumiem, że stopniowanie trudności w ustawieniu akceptowalnego koloru skóry wygląda następująco (w kolejności od "najtrudniejszego" gamutu):
native > Adobe RGB > sRGB , tak?
Jeszcze jedno pytanie: czy kalibracja P221W do sRGB za pomocą kalibratora:
a) powoduje zmarnowanie potencjału lcd?
b) powoduje, iż nie ma sensu fotografować z profilem Adobe RGB w korpusie?
c) jest o tyle sensowna, że triada sRGB monitor - karta graf. - nef +obszar roboczy gwarantuje lepszą przewidywalność efektów w kontekście preferencji większości labów, które preferują przyjmowanie jpgów z wszytym sRGB (ew. wszytymi w miarę aktualnymi profilami papieru, które ów "cywilizowany" lab udostępnia)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
native > Adobe RGB > sRGB , tak?
W przypadku P221W naturalny gamut nie wychodzi specjalnie poza AdobeRGB, więc to nie problem, ale w innych, szczególnie w połączeniu z super szerokogamutowymi drukarkami, pracuje się trudniej.
a) powoduje zmarnowanie potencjału lcd?
Tak. Ten monitor nie ma możliwości bezkarnego modelowania gamutu.
b) powoduje, iż nie ma sensu fotografować z profilem Adobe RGB w korpusie?
Nie, lepiej mieć materiał o szerszej informacji barwnej niż węższej.
c) jest o tyle sensowna, że triada sRGB monitor - karta graf. - nef +obszar roboczy gwarantuje lepszą przewidywalność efektów w kontekście preferencji większości labów, które preferują przyjmowanie jpgów z wszytym sRGB (ew. wszytymi w miarę aktualnymi profilami papieru, które ów "cywilizowany" lab udostępnia)?
Trudniej pracuje się jeśli urządzenie końcowe jest szerokogamutowe. W przypadku minilabu nie jest to żaden problem.
zelik3358
19-03-2012, 21:13
To ja się podepnę do wątku.
Który zestaw lepszy do kalibracji sprzętowej NECa P221W :
basICColor Display 5 + i1Display Pro
czy
SV II + i1Display Pro
Obecnie używam SV II + i1Display2, ale zamierzam zmienić go na i1Display Pro. W przyszłości zamierzam kupić lapka i do niego podłączyć NECa.
basICColor lepszy, bo np można nim kalibrować inne monitory i bez problemu legalnie do kupienia.
zelik3358
19-03-2012, 21:22
Interface basICColor Display 5 wygląda dość przyjaźnie :-) A czy przy kalibracji (pod obróbkę zdjęć) lepiej skorzystać z ustawień standardowych softa, czy samemu coś pogmerać w ustawieniach (WB, kontrast, gamut, jasność itp).
zelik3358
19-03-2012, 21:25
BTW.
Zauważyłem Tom01, że u ciebie i1Display Pro wychodzi (naj)taniej niż na alledrogo :-) ok. 820 zł z przesyłką...?
Interface basICColor Display 5 wygląda dość przyjaźnie :-) A czy przy kalibracji (pod obróbkę zdjęć) lepiej skorzystać z ustawień standardowych softa, czy samemu coś pogmerać w ustawieniach (WB, kontrast, gamut, jasność itp).
Oczywiście, że należy pogmerać. W standardzie basICColor np proponuje kalibrację do percepcyjnej krzywej jasności zamiast 2.2. Generalnie do foto są dość sztywne parametry. Kalibrować należy tak, aby uzyskać konkretne wartości parametrów obrazu. Najbardziej oczywiste to temperatura barwowa i jaskrawość ale równie ważne, a niedoceniane, to punkt czerni i wynikający z niego kontrast obrazu.
BTW.
Zauważyłem Tom01, że u ciebie i1Display Pro wychodzi (naj)taniej niż na alledrogo :-) ok. 820 zł z przesyłką...?
To chyba dobrze, nie? ;)
zelik3358
19-03-2012, 21:44
Aaaaa... i chętnie zainteresowałbym się też osłoną tekturową do monitora EIZO UM2 (ja używałbym jej do NECa P221W).
Aaaaa... i chętnie zainteresowałbym się też osłoną tekturową do monitora EIZO UM2 (ja używałbym jej do NECa P221W).
Jakby co proszę zagadnąć mnie poza forum.
zelik3358
19-03-2012, 21:56
Oczywiście, że należy pogmerać. W standardzie basICColor np proponuje kalibrację do percepcyjnej krzywej jasności zamiast 2.2. Generalnie do foto są dość sztywne parametry. Kalibrować należy tak, aby uzyskać konkretne wartości parametrów obrazu. Najbardziej oczywiste to temperatura barwowa i jaskrawość ale równie ważne, a niedoceniane, to punkt czerni i wynikający z niego kontrast obrazu.
Ja SV II mam ustawione mniej więcej (pod foto):
WB: D65
Jasność: 100-110cd/m2
Kontrast: 250-300
Punkt czerni: wynika z ustawienia kontrastu
Gamma: domyślnie 2.2
Color gamut: Native (full). Niestety nie ma wyboru AdobeRGB.
Ja SV II mam ustawione mniej więcej (pod foto)
No i mniej więcej ok.
zelik3358
13-08-2012, 19:24
Witam.
Właśnie skalibrowałem swojego Nec'a P221W świeżo dostarczonym (od was) i1Display Pro i basICColor Display 5.
Czy wynik jest zadowalający?
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/12b1391302a9598a.html)
Czy wynik jest zadowalający?
Wygląda ok, choć 100 nitów to spora jaskrawość. Jakie ma Pan światło w pomieszczeniu? I dlaczego krzywa jasności to L*?