PDA

Zobacz pełną wersję : Mała, tania drukarka A4 - coś polecacie?

Grygolas
13-10-2011, 07:18
Cześć,
Możecie mi polecić jakąś drukarkę atramentową do użytku domowego?
Wytyczne:
-Małe gabaryty
-tania w eksploatacji
-bez skanera

Zdjęć na niej raczej nie będę drukował, raczej dokumenty i takie tam.
Tego tyle na rynku, a ja już nie za bardzo w tym siedzę.
Polecacie coś?

pil74
13-10-2011, 08:55
Kolor czy mono?

frostic
13-10-2011, 08:55
Popatrz z 2 strony: nie ważne jak tania jest drukarka, ważne jak tanie są wkłady do niej.

Ale można to wypośrodkować. BROTHER!

Używam w domu i firmie, za pojemne tusze na Allegro płace po 2,60 zł/sztuka (4 w zestawie czyli nieco ponad 10 zł komplet)
Mega cicha, szybka funkcjonalna!

Dokładnie taki model mam: DCP-145C

Oczywiście to maszyna wielofunkcyjna więc nie taka mała ( 38x38 cm; h=14cm ) ale pewnie ta firma ma w ofercie małe a równie ekonomiczne urządzenia.

joker333
13-10-2011, 10:09
a co powiecie o tej Brother Brother DCP-J125 w gaszczu opini w necie ciężko wyłapać te obiektywne najczęściej ochy i achy pisane zaraz po podłączeniu.
Tu natomiast już nie tak różowo http://www.pcworld.pl/testy/opis/UWA00062-Brother_DCPJ125.html

pil74
13-10-2011, 10:58
Kupując laptoka dostałem za 1zł laserówkę szajsunga Samsung ML-1860. Póki co ze dwie ryzy poszły i działa dalej. Szybka, mała i cicha. Do kupienia za 199zł.
http://www.komputronik.pl/category/7867/Laserowe.html?sb=&sd=&sort=1&by=f_price_1&sa=&vg=0

jackrabbit
13-10-2011, 11:03
ja mam lexmarka e120, laserowka, tania, czarnobiala, polecam :)

Pawel.S
13-10-2011, 11:17
(...)Brother DCP-J125(...)

Mam już z pół roku, używam, nie narzekam. Świetną sprawą jest niewielki wyświetlacz na drukarce, widać co się tam dzieje, wygodnie się wszystko ustawia. Jako skaner też działa ok.

Grygolas
13-10-2011, 11:40
Dzięki za pomoc i pomocne opinie.
Te Brothery pachną ładnie, ale niemałe są.
Mam małe mieszkanko, operuje laptopem, fajnym rozwiązaniem byłaby drukareczka z WIFI.
Stawiam gdzieś na szafę (bo na niższych wysokościach operuje zwarta i zainteresowana mrugającymi lampeczkami drużyna chłopaków "touch&drool") i jak potrzeba to sobie drukuję.
Cuś takiego http://www.komputronik.pl...DeskJet_F4580_WiFi.html (http://www.komputronik.pl/product/82301/Sprzet_komputerowy/Peryferia_i_eksploatacja/HP_DeskJet_F4580_WiFi.html)

Sprawdza się to?
Zamienniki HP są w miarę przystępne - kiedyś miałem drukarkę HP

ASAHI
13-10-2011, 11:59
Ja przerobiłem i HP i Lexmarki - atramentowe, koledzy inne wynalazki testowali i powiem tak - nic nie przebije laserówki. Mam obecnie Brother HL 2035, fakt duża jest, ale dla mnie idealna. Proszek na alledrogo kosztuje 12 zł na 3 tyś kart. Do domu też sobie kupię laserówkę Brothera.

Art Erie
13-10-2011, 12:25
Polecam http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170304

ku6i
13-10-2011, 21:08
Polecam http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170304

Ale kolega chciał mała drukarkę i z WiFi...

Art Erie
13-10-2011, 21:22
Ale kolega chciał mała drukarkę i z WiFi...

Owszem, ale ja poleciłem wątek traktujący o tanich drukarkach. W zamysle miałem na celu zwrócenie uwagi na laserowe drukarki HP. Najtańcze drukarki tego typu zaczynają się od kwoty poniżej 100zł, materiały eksploatacyjne są w cenie, którą można poprostu pominąć, są szybkie i nie ma w nich zasychających tuszy.
Co do WiFi, o ile jest konieczne; można taka drukarkę ( niektóre modele ) wyposażyć w moduł sieciowy i podłączyć do AP, co zapewni pełną mobilność laptopa.

Umbra
13-10-2011, 22:03
Mój brat ma Lexmarka e120. Całkiem fajna. Tanie tonery. Szkoda tylko, że nie ma duplexu.

Motorniczy
14-10-2011, 04:36
HP Deskjet D1560 za 100zl nowa + zamienniki 3x wiecej niz w standardowym pojemniku za ok 50zl.

samson09
14-10-2011, 07:18
Jeżeli chodzi o kompromis między wydajność, a cena to Brother robi naprawdę fajne i tanie w eksploatacji drukarki. Polecam.

Umbra
14-10-2011, 11:54
No nie wiem, czy coś przebije tego lexmarka. Tonery po 20 zł max. :d

ku6i
15-10-2011, 01:54
Owszem, ale ja poleciłem wątek traktujący o tanich drukarkach. W zamysle miałem na celu zwrócenie uwagi na laserowe drukarki HP. Najtańcze drukarki tego typu zaczynają się od kwoty poniżej 100zł, materiały eksploatacyjne są w cenie, którą można poprostu pominąć, są szybkie i nie ma w nich zasychających tuszy.
Co do WiFi, o ile jest konieczne; można taka drukarkę ( niektóre modele ) wyposażyć w moduł sieciowy i podłączyć do AP, co zapewni pełną mobilność laptopa.

:) W tamtym wątku wypowiadałem się już jakiś czas temu i podtrzymuję to co tam napisałem. Jeśli rozmiar drukarki nie ma znaczenia, to w 100% się z Tobą zgadzam. Przez pewien czas używałem jakiegoś pancernego OKI i było nie do zajechania. Problem w tym, że kolega wyraźnie zaznaczył, że chce małą drukarkę. A wszystkie pancerne HP, OKI itp. takie nie są. Rozwiązanie z modułem sieciowym jest kiepskie, bo wymaga dodatkowych pieniędzy, kabli, a na dodatek drukarka musi być w miarę blisko routera żebyśmy nie potykali się o kabel.

Szukałem niedawno drukarki laserowej i skanera. Pierwsza myśl była taka żeby kupić pancerną laserówkę + skaner CCD. Wszystko ok, ale po zastanowieniu wyszło mi, że zajmę sobie całe biurko i wydam ~300 zł. Za te same pieniądze mogę kupić nowe laserowe urządzenie wielofunkcyjne. Po dorzuceniu kolejnych 130 zł kupiłem identyczny model wraz z WiFi i przewodową kartą sieciową. Sprzęt zajmuje na parapecie niewiele więcej niż kartka A4 i łączy funkcje obu urządzeń. Skonfigurowałem połączenie przez WiFi i teraz z kilku komputerów mogę wygodnie drukować i skanować bez żadnego podłączania kabli do laptopów.
Oczywiście jest to jakiś kompromis, bo koszty druku nie są wcale takie małe (chociaż przy moim zapotrzebowaniu rzędu ryzy na rok da się to przeboleć), bęben ma swój licznik wydruków przez co choćby tonera było 100%, to powyżej 1500 stron/bęben nie wydrukuje (choć to i koszta można obejść kupując toner i wymienny chip zliczający), a skaner jest CISowy, więc nic wypukłego nie zeskanuję, ale znacząco zaoszczędziłem miejsca i mam możliwość druku bezprzewodowego. O jakości wykonaniu Samsunga przez litość nie wspomnę, bo chyba główną dewizą projektantów było chyba "patrz na mnie, a nie ruszaj mnie" ;)

Podsumowując: jeśli masz dużo miejsca, to bierz używaną drukarkę, jeśli nie, zastanów się nad nową.

Grygolas
15-10-2011, 10:12
Dzięki raz jeszcze.
Wybór mój padnie (jeszcze dokonuję porównań) na jakiegoś Epsona lub HP - ale raczej HP - sprawdzona przeze mnie firma. Chciało by się Brothera ale one już przekraczają budżet.
Jest kilka modeli w cenie do 300 zł z wifi.
Jak wspominałem, wrzucę gdzieś ten sprzęt na szafkę i mam z głowy kable. Specjalnie przygotowane miejsce jest mi wtedy zbędne.

waldeka
20-10-2011, 20:55
Brother DCP-J315 - zamienniki tanie jak barszcz:-) a do tego ma rifififi (wi-fi)

krzysztof jot
20-10-2011, 22:17
z HP polecam to co w nazwie ma Advantage - jakiekolwiek modele, byle na dwa tusze nr. 703. To super tani druk - oryginalne pojemniki po 32-35 zł.