Zobacz pełną wersję : gwarancja na uszkodzenia mechaniczne ?
Witam, nie wiedziałem gdzie napisać więc piszę tutaj, w razie "w" proszę aby o przeniesienie tematu.
Chciałem się dowiedziec czy jest jakaś gwarancja na aparaty Nikon zakupione w Polsce, gwarancja od uszkodzen mechanicznych ?
Czyli upada mi aparat, i psuje się obiektyw np. ?
Coś tam czytałem o tej gwarancji 2 LATA ale nie wiem dokładnie o co chodzi, znajomy kupił CANONA w MEDIA EXPERT i tam ma jakieś ubezpieczenie chyba czy coś takiego, od wypadków itp, ale nie chce źle napisać teraz, no i do tego gwarancja na 2 lata.
Może ktoś coś poradzi ?
wiem że w Euro rtv agd jest coś takiego ale nie wiem czy na aparaty też. Ja mam takie ubezpieczenie na pralkę - opcja oczywiście płatna.
jackrabbit
13-10-2011, 08:39
to sie nazywa ubezpieczenie i wychodzi kilka procent wartosci sprzetu rocznie
to sie nazywa ubezpieczenie i wychodzi kilka procent wartosci sprzetu rocznie
Tak, ale jak to dostać ?? W jakim sklepie ? Od czego to zależy ?
RobertMiernik
13-10-2011, 17:34
Dostać można tylko przy zakupie.
Jeśli już masz sprzęt to spróbuj w PZU mają ubezpieczenie (jednak wychodzi drożej, niż przy zakupie - za to ubezpieczenie szersze)
D_Z_I_A_D_E_K
13-10-2011, 17:36
Jak ja kupowałem swoje d700 w euro agd rtv, to zapupiłem dodatkowo 2 letnią ochronę sprzętu, nie jest to tanie ok. 1500zł albo i więcej nie pamiętam teraz dokładnie.Ale mam święty spokój nie ważne czy mi puszka wpadnie do morza, czy wypadnie z rąk pod walec.
kamilkamien
13-10-2011, 20:17
Wiem z autopsji, że mamy dwie opcje... Przegłużenie gwarancji o dodatkowy okres czasu i ubezpieczenie sprzętu od następstw nieszczęśliwych wypadków. Wszystko jest to opcja procentowa wartości przedmiotu... Jeśli chcemy sobie mieć gwarancję do 5ciu lat (2 producenta a trzy wykupione) to jest to koszt 20% wartości sprzętu. Jeśli chodzi o ubezpieczenie to jest to wartość 25% wartości . Składka obliczana jest na podstawie wartości sprzętu przedmiotu na półce podczas dokonywania transakcji. W ofercie takie coś posiada chyba każdy większy sieciowy sklep...
Aha, składka jest jednorazowa i można to ew. rozbić na raty kredytując jakiś kupowany sprzęt. Nie wiem jak to jest teraz dokładnie, ale po odejściu od kasy i finalizacji transakcji raczej nie istnieje możliwość już wykupienia tej że usługi.
A jak wygląda w regulaminie wypłata odszkodowania? Czy kwota spada z wiekiem body? Bo w sumie zajeżdżamy body i potem mamy wypadek. I mamy nowy aparat, co by było kompletnie nieopłacalne dla ubezpieczających. Za dużo osób by kombinowało.
Panowie, nie wspominajcie o ubezpieczeniach w PZU itp, bo tak napawdę coś takiego jest absurdalne. 99% ludzi wypowiadających się na ten temat w życiu nie widziało ogólnych warunków tego ubezpieczenia, a pozostały 1% to agenci ubezpieczeniowi i ludzie studjujący takie pasjonujące księgi (bo jednoznacznie takowego nie da się zrozumieć). Ubezpieczenie w PZU (i innych firmach też, poza tymi "w sklepach" - tu jest dużo kruczków, aczkolwiek warunki są trochę inne i uwzględniają kradzież, aczkolwiek chyba w klauzuli są wykluczone aparaty fotograficzne (chyba w MM, mogę się mylić)). ma sens tylko gdy chcemy się ubezpieczyć od kradzieży sprzętu w miejscu gdzie takowe praktycznie nie może dojść - w depozycie z kwitem opisującym produkt, na strzeżonym parkingu z włamaniem do auta, gdy aparat był schowany i "nie na widoku" (a i to chyba się zmieniło)itp. Za wszystko zawsze trzeba mieć kwity. I NIE MA W PZU ubepieczenia od uszkodzenia. Wyobraźcie sobie jakby to wyglądało "znudził mi się sprzęt" - pierdut, kasa jest. Sami by dołu pod sobą nie kopali (zdajecie sobie sprawę jakie u nas jest społeczeństwo).
Co do ubezpieczeń sklepowych - to jedyna opcja. Aczkolwiek trzeba przestudiować wpierw ogólne warunki i przeczytać czy i kiedy tak naprawdę ubezpieczenie obejmowałoby nasz sprzęt i czy naprawdę warto. Wiem, że w MM mają bardzo dobre ubezpieczenia jeżeli chodzi o sprzęt dla firm, ale tak jak mówie, wydaje mi się, że mają aparaty fotograficzne wyłączone z ubezpieczeń (a może wręcz przeciwnie - trzeba iśc i zapytać). Ale dla klientów indywidualnych te ubezpieczenia to kicz.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam
Kupiłem Nikona D80 w EuroAGD i ubezpieczyłem go na 5 lat. Wczoraj mi padł (po 3 latach) i w ten sam dzień przysłali kuriera i pojechał do serwisu. Zero kosztów. To się nazywa przedłużona gwarancja.
jackrabbit
22-10-2011, 22:11
Kupiłem Nikona D80 w EuroAGD i ubezpieczyłem go na 5 lat. Wczoraj mi padł (po 3 latach) i w ten sam dzień przysłali kuriera i pojechał do serwisu. Zero kosztów. To się nazywa przedłużona gwarancja.
a przeczytaj prosze tytul watku jeszcze raz i tym razem ze zrozumieniem
nie wiem jak w pl ale w uk mozna ubezpieczyc sprzet w dowolnym momencie, byc moze nawet da sie ubezpieczyc sprzet bedacy w pl, pewnie tak i pewnie wyjdzie to taniej niz w pzu
Przeczytałem! Nikon mi padł na ziemię i przestał działać. To chyba jest uszkodzenie mechaniczne? Od tego jest ubezpieczony. Ale tylko przy zakupie nowego aparatu jest taka opcja.
jackrabbit
22-10-2011, 22:39
Przeczytałem! Nikon mi padł na ziemię i przestał działać. To chyba jest uszkodzenie mechaniczne? Od tego jest ubezpieczony. Ale tylko przy zakupie nowego aparatu jest taka opcja.
no to spadl a nie padl :) i to jest ubezpieczenie a nie gwarancja ale ok
cezary1808
09-11-2011, 14:49
W rtv euro agd rozszerzoną gwarancję można wykupic na pięć lat (przypadkowe uszkodzenia) Pamiętać należy o tym, iż mamy 3 dni na zgłoszenie uszkodzenia, w przypadku lustrzanki rozszerzenie obejmuje puszkę ( obiektyw nie wiem, jak z dowodu zakupu to chyba też) i jak dobrze pamietam wymiana na sprzęt nowy ale o wartości naszego z chwili zdarzenia, czyli wartość spada, ludzie którzy coś uszkodzili i wymieniali raczej pozytywnie się wypowiadali :)