Zobacz pełną wersję : Eizo, laptop i jakość obrazu
krzychun
12-10-2011, 20:01
Nie chciałem więcej oftopowiać w innym wątku więc piszę tutaj.
Sprawa wygląda tak. Mam laptopa Asus K51AC. Podłączyłem dzisiaj do niego, za pomocą wejścia HDMI, monitor Eizo Foris FS2331. Oczywiście wiem, że taki monitor trzeba skalibrować sprzętowo ale myślałem że ustawienia fabryczne będą bardziej sensowne. Obraz jest zdecydowanie mniej wiarygodny w stosunku do tego co pokazują dwa moje laptoki - oglądane zdjęcia są zbyt kontrastowe i zbyt ciemne (na laptopie widzę szczegóły, na Eizo nie). Można to jakoś wyregulować, wgrać jakiś profil producenta czy zrobić cokolwiek żeby to co widzę na ekranie było bliższe rzeczywistości?
tymancjo
12-10-2011, 20:39
Rozumiem że ustawienia "hardwerowe" monitora ustawiłeś tudzież sprowadziłeś do "defoult'owych" ?
Poza tym, nie wiem jak robisz u siebie, ale u mnie na vaio jak podpinałem zewnętrzny ekran w locie (na włączonym lapie) to zawsze miałem dziwne kolory na nim, a jak podpinałem przed odpaleniem to wszystko szło cacy (z TV takich cyrków nie robił nigdy). Może pomoże.
Pozdrawiam,
Tomek
krzychun, to jest rozwiązanie mocno niedoskonałe i pewnie zdajesz sobie z tego sprawę, ale na forum kol. Tom01
są zamieszczone profile do wielu monitorów eizo, nie pamiętam tylko czy i do Twojego, ale jeśli nie, to pewnie drogą listowną poprzez to forum się w tej sprawie dogadacie.
PS.
Tu masz link: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=170
edit:
Ideą pierwotną, o jakiej wspominał kol. Tom01, było stworzenie bazy profili defaultowych i profili wytworzonych samodzielnie, ale jak widzę są tylko domyślne, więc idea, jak to z ideami bywa, błąka się samotnie po lasach białostoczcyzny. :)
krzychun
12-10-2011, 23:09
Teraz mi się wszystko posypało. Ustawienia resetowałem wiele razy,kolory i kontrasty nadal są bez sensu. Na dodatek nie mogę teraz rozciągnąć obrazu na cały ekran - tego nie rozumiem, wcześniej wszystko było ok.
Dodam, że pracuje na W7.
błąka się samotnie po lasach białostoczcyzny. :)
Nic tu się nie błąka. :)
Profili ci u nas dostatek, do najrozmaitszych serii i partii produkcyjnych monitorów. Tylko mało casu kruca bomba...
A wątkotwórcy radzę wszystko zresetować do wartości fabrycznych. Zarówno monitor jak i wszystko co się da w Windowsach, szczególnie w sterowniku karty graficznej. Zmniejszyć mocno jaskrawość, podłożyć profil (http://monitory.mastiff.pl/instrukcje/FS2331/EIZO_FS2331_6500K_G2.2_original_EIZO_by_monitory.m astiff.pl.icm) i pracować. Jak nadal będzie nie tak, trza zawezwać fachowca.
krzychun
13-10-2011, 11:18
Dzięki Panowie.
Zainstalowałem jeszcze raz kartę graficzną,wrzuciłem profil i jest dużo lepiej. Jedynie czerwony za bardzo wali po oczach, może pomogło by wspomniane zmniejszenie jaskrawości tylko nie wiem jak to zrobić. Mogę regulować jasność, poziom czerni (black level), kontrast, nasycenie i temperaturę barwową.
Jedynie czerwony za bardzo wali po oczach
W jakich aplikacjach?
może pomogło by wspomniane zmniejszenie jaskrawości tylko nie wiem jak to zrobić. Mogę regulować jasność, poziom czerni (black level), kontrast, nasycenie i temperaturę barwową.
W uproszczeniu jaskrawość=jasność. *
* - Fizyków uprasza się o nie czepianie. ;)
krzychun
13-10-2011, 19:34
Chociażby w firefoxie.
Ale po zmniejszeniu jasności do 50 obraz jest chyba trochę bardziej stonowany. Za jakiś czas zamówię kalibrację.
Dziękuje za odpowiedzi.
Chociażby w firefoxie.
Firefoxa trzeba sobie ustawić. Przecież napisałem o tym wyżej. Otwiera sie adres about:config i klucz gfx.colormanagement.mode przestawia się z 2 na 1.
Ale po zmniejszeniu jasności do 50 obraz jest chyba trochę bardziej stonowany.
O tym też pisałem. Jeśli prosi Pan o porady to wypadałoby się do nich stosować a przynajmniej przeczytać, inaczej nasze pisanie jest sobie a muzom. Jaskrawość trzeba zmniejszyć MOCNO. Raczej bardziej do poziomu 10% a nie 50%.
marszull
13-10-2011, 20:43
tak jak pisze tom, ja do prac eizo mam zmniejszone do 29% i oprofilowane
a 100% to czasem jak film ogladam akurat na tym monitorze ;)
krzychun
14-10-2011, 15:35
Ok, przepraszam za zamieszanie - dostosowałem się do rad i jestem w miarę zadowolony. Niedługo sprzętowa kalibracja.