Zobacz pełną wersję : Wywoływanie, skanowanie, adresy, ceny
MariuszJ
12-10-2011, 16:54
Proponuję wpisywać tu adresy i ceny usług związanych obróbką materiału tradycyjnego.
Fotospektrum
Łódź, Piotrkowska 189/191 (przy Wigury)
http://www.fotospektrum.pl/
wywołanie cz/b filmu 135 na zimno - 15 zł
C-41, film 135 - 5 zł
skanowanie 135, rozdzielczość 3000x2000 - 15 zł za szpulkę
Pod Dachem - Kodak Q-lab
Wrocław, Komandorska 81/83
135/120
zimny proces - 13 PLN
C-41 - 7 PLN
E-6 - 25,50 PLN
hijax_pl
12-10-2011, 17:40
I w zasadzie temat punktów w Łodzi można zamknąć ;)
sugeruję, by dodawać opinię do każdego punktu
Może po prostu podawać tylko sprawdzone laby. Mogę podać jeszcze jeden, którego radziłbym się wystrzegać, ale wydawało mi się, że chodzi tylko o te polecane.
pastwisko
12-10-2011, 18:57
Nie każdemu zalezy na jakosci, czasem trzeba tylko wywołać. Myslę ze warto podawać wszystkie + info ze ew. się odradza i juz.
OK.
Pod Dachem, Wrocław - polecam, mój defaultowy lab
Fotoaga, Wrocław, ul. Kuźnicza.
C-41 7 PLN
Nie polecam, nie tną filmów, trzy rolki dostałem zwinięte razem (!), pełno rys, a nawet zacieki. Oddałem tam filmy raz i nie zrobię tego raz drugi.
klisza36
12-10-2011, 19:50
w Wawie na dzikiej w profi labie jak nie pozwalasz ciąć to dostajesz zapakowany w jedną długą koszulkę
miron19j
13-10-2011, 09:25
Warszawa: foto-relax. Ten bliżej dawnego kina.
Jak akurat nie mam rozrobionej chemii, to tam noszę C-41. Cena za rolkę (135/120) 8.-
Czeka się do godziny (jak mają dużo rooty)
Warszawa: foto-relax. Ten bliżej dawnego kina.Jak akurat nie mam rozrobionej chemii, to tam noszę C-41. Cena za rolkę (135/120) 8.-
Czeka się do godziny (jak mają dużo rooty)
FotoRelax, a w zasadzie ProfiLab, wywoluje slajdy E-6 na maszynie ramowej za niecale 30pln, natomiast z karta stalego klienta niewiele ponad 25pln. Co jeszcze wazne dla tego miejsca - bez problemu wolaja szerokie 220. Do jakosci nigdy nie mialem zastrzezen.
Oprocz Relaxu w Warszawie bardzo polecam www.Foto83.pl (http://www.Foto83.pl) w poblizu Galerii Mokotow - wywolane negatywy odbieram zawsze czysciutkie, cos ok 6pln za C-41 w formacie 135 i 120 (z karta stalego klienta, ktorej wydanie kosztuje 5pln, jest dodatkowe 20% znizki na uslugi). Niestety nie wolaja szerokich 220 z racji na brak odpowiedniej kasety do maszyny przeciagowej, ale jak bedzie wieksze zainteresowanie wlasciciel obiecuje zajac sie poszukiwaniem uzywki, jako ze nowych niestety juz nie produkuja. Wolania w procesie E-6 niestety nie wykonuja. Poza tym skanuja maly i sredni obrazek, ale nie korzystalem z tej uslugi. Odbitki zawsze tam robie i jestem zadowolony. Posiadaja jeszcze Epsona 9900, wiec wielkoformatowy wydruk na wszelakich materialach tez wchodzi w gre (wlacznie podklejeniem na piance lub pcv i oprawą) - z kolorem jest pieknie, z czarno-bialym jakies pol roku temu niestety srednio sobie radzili. Moge powiedziec, ze to moj ulubiony lab, gdyz nie dosc, ze mam do niego 3 kroki z pracy, to jeszcze w zasadzie robia mi wszystko od reki w bardzo dobrej jakosci. Kurcze, powinienem dostac niezla znizke za tak piekna laurke :)
miron19j
13-10-2011, 10:52
dodam jeszcze: w Relax Foto wywołują forsowane filmy
W Abu Dhabi znam dwa laby gdyby ktos potrzebowal. W obu wywoluja C41. W jednym z nich (tym bardziej pro... gulfcolour.com) wolaja tez E6 i b&w, problem tylko taki, ze nie maja chemii, ale powiedzieli ze jak im przyniose to nie ma problemu... :D Generalnie w AD i pewnie tez na calym bliskim wschodzie ciezko bardzo o lab, bo w czasach analogowych to tutaj jeszcze na wielbladach jezdzili ;)
Aha i szalu nie ma jesli chodzi o jakosc wywolanych negatywow, chociaz tragedii tez nie (skany kolorowe z blogu). Skanowac tez moga, ale na plaszczaku wiec nie skorzystalem
Bartek - NinoVeron
13-10-2011, 19:18
woj. śląskie
------------
Fotograf-sklep (http://www.fotograf-sklep.pl/) i FotoNet (http://fotonet.info/) - TYCHY
BW (120) - 10 / 12
C-41 (120) - 5,50 / 6,50
obie firmy powiązane ze sobą dlatego lepiej wołanie zamawiać przez Artura z Fotograf-sklep ale i tak przy wołaniu korzystają z podwykonawców
niestety skończyłem z wołaniem u nich C-41 - bo ostatnie 3 razy (łącznie ponad 20 filmów) - każdy jeden film był całkiem wypalcowany ... tak jakby z 10 różnych osób bez rękawiczek oglądało moje negatywy
wołanie BW Artur zlecał to jakiemuś miejscowemu podwykonawcy, który robił to bardzo solidnie i bardzo szybko. A sam FotoNet pewnie BW woła w tym samym miejscu gdzie C-41 więc pewnie tak samo palcują filmy.
obecnie wołam w FOTO-BROM (http://fotobrom.pl/) - Sosnowiec ul. Dekerta 5
wszystkie stawki można u nich negocjować
jako, że się przeniosłem z ich konkurencji to dostałem:
BW (120) - 10 zł
C-41 (120) - 5 zł
z wołania jestem zadowolony
C-41 - wołają nawet na poczekaniu (30 min)
niestety BW wołają tylko raz w tygodniu i to jak uzbiera się im odpowiednia ilość filmów - więc trzeba długo czekać :(
ostatnio skończyły im się folie więc dostałem tylko zrolowane filmy :(