Zobacz pełną wersję : D7000
leny1980
11-10-2011, 20:35
mam pytanie do uzytkownikow:
czy w manualu jest mozliwosc ustawienia jednego punktu ostrosci?
mam rowniez d300 i tam w trybie manualnym przy ostrzeniu wyskakuje kilka punktow ostrosci.
jak ustawic wiecej punktow ostrosci w d7000 czy jest taka mozliwosc.
dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Emhyrion
12-10-2011, 11:55
a co rozumiesz przez "manual"? Ustawianie ręcznie przesłony i czasu, czy ustawianie ręczne ostrości?
Jeśli ręczne ustawianie ostrości to mam tylko jeden punkt, mogę sobie nim jeździć gdzie chcę, ale jest jeden.
Jeśli chodziło Ci o "M", czyli ręcznie przesłona i czas - bez problemu. Z lewej strony obiektywu mam przycisk AF, tylnym pokrętłem wybieram ilość punktów AF (łącznie ze śledzącym 3D) i pozamiatane.
leny1980
12-10-2011, 18:39
a co rozumiesz przez "manual"? Ustawianie ręcznie przesłony i czasu, czy ustawianie ręczne ostrości?
Jeśli ręczne ustawianie ostrości to mam tylko jeden punkt, mogę sobie nim jeździć gdzie chcę, ale jest jeden.
Jeśli chodziło Ci o "M", czyli ręcznie przesłona i czas - bez problemu. Z lewej strony obiektywu mam przycisk AF, tylnym pokrętłem wybieram ilość punktów AF (łącznie ze śledzącym 3D) i pozamiatane.
tak chodziło mi o M :)
dzieki za podpowiedz juz doszedlem co i jak, a więc:
tylnym pokrętłem wybieramy tryb autofokusa
a przednim pokrętłem ilość pól (łącznie ze śledzącym 3D).