PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z "podpięciem" monitora Eizo ColorEdge CG241W

Illustrator
11-10-2011, 20:04
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość:)
Mam komputer. Zbudowałem sam. Rzekomo mówią na to HaMac - zwyklusieńki PeCet, tyle że z oprogramowaniem OSX, a dokładniej Snow Leopard. Do tej pory podłączony był do niego monitor Iiyama ProLite B2409HDS przez kabel VGA-VGA z przejściówką na DVI (bo karta graficzna ma 2 wejścia tylko DVI) i wszystko działało zacnie. Trafił mi się jednak EIZO CG241W i grzechem byłoby zostać przy Iiyamie :)
Proble tkwi w tym, że gdy podłączam Eizo, to wszystko wczytuje się normalnie (czyt. jest obraz), aż do momentu, gdy ma pojawić się pulpit - wtedy ekran robi się czarny, monitor pika 4 razy i wyskakuje okienko "Signal Check fH: 0,0kHz fV 0,0 Hz" zarówno dla "Signal 1" jak i dla "Signal 2".
Czy jakimś cudem ktoś może spotkał się z podobnym problemem?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam!

hijax_pl
11-10-2011, 20:24
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.Kup Maka Mini...

Illustrator
11-10-2011, 20:28
No słuszna uwaga, gdyby nie fakt, że specyfikacja mojego HaMaka bije na łeb Maca Mini i jest porównywalna z Mac Pro z najwyższej półki. Dużo pracuje przy komputerze, zazwyczaj >12H non stop, więc i wentylacja i odprowadzanie ciepła jest nie bez znaczenia.

hijax_pl
11-10-2011, 20:41
A ta karta grafiki, którą masz jest zgodna z makowymi?
Tak czy siak nie popieram...

Illustrator
11-10-2011, 20:50
No zdaję sobie sprawę, że zawsze przez to mogą się pojawić przez to jakieś kłopoty, ale do tej pory nie miałem z tym problemów (ten z Eizo to pierwsza taka zagwostka), a koszt takiego MaMaka to 1/3 kosztu Mac Pro, więc nie mam więcej pytań. Komputer imituje iMaca 27" (tak wyświetla go system) - ma dokładnie taką samą kartę graficzną, jak najnowsze iMaki.

hijax_pl
11-10-2011, 20:51
Czyli nie bangla komunikacja cyfrowa z monitorem? A po analogi jest OK?

Illustrator
11-10-2011, 20:53
Na to wygląda.

hijax_pl
11-10-2011, 20:54
No to cóż - zainstaluj Win7 i będzie po bólu.

Illustrator
11-10-2011, 20:56
:) poszukam mimo wszystko jakiegoś mniej drastycznego rozwiązania.

hijax_pl
11-10-2011, 20:59
Kredyt na Maka pro...

grudzinsky
11-10-2011, 21:41
No to cóż - zainstaluj Win7 i będzie po bólu.

:) poszukam mimo wszystko jakiegoś mniej drastycznego rozwiązania.

Kredyt na Maka pro...

sorry za wpis poza tematem, ale normalnie oplulem monitor :D

robinhood
12-10-2011, 10:31
Spytaj na http://www.insanelymac.com/forum/

ramzey
12-10-2011, 11:44
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość:)
Mam komputer. Zbudowałem sam. Rzekomo mówią na to HaMac - zwyklusieńki PeCet, tyle że z oprogramowaniem OSX, a dokładniej Snow Leopard. Do tej pory podłączony był do niego monitor Iiyama ProLite B2409HDS przez kabel VGA-VGA z przejściówką na DVI (bo karta graficzna ma 2 wejścia tylko DVI) i wszystko działało zacnie. Trafił mi się jednak EIZO CG241W i grzechem byłoby zostać przy Iiyamie :)
Proble tkwi w tym, że gdy podłączam Eizo, to wszystko wczytuje się normalnie (czyt. jest obraz), aż do momentu, gdy ma pojawić się pulpit - wtedy ekran robi się czarny, monitor pika 4 razy i wyskakuje okienko "Signal Check fH: 0,0kHz fV 0,0 Hz" zarówno dla "Signal 1" jak i dla "Signal 2".
Czy jakimś cudem ktoś może spotkał się z podobnym problemem?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam!

Zakładam że kabel USB podłączyłeś?

Miałem podobnie z moim niższym eizo , kupiłem kabel HDMI-Dispalay port i podłączyłem do kary zaczęło działać. Potem używałem DVI-DVI i też działało choć wcześniej nie chciało.

Tom01
12-10-2011, 12:51
Zakładam że kabel USB podłączyłeś?

USB służy do sterowania monitorem np przy kalibracji ale nie ma nic wspólnego pojawianiem się lub nie obrazu.

Zapytam z innej Mańki. Czy przełączył Pan odpowiednie wejście monitora? Guzik "S" na obudowie. Proszę ustawić wejście DVI-1 lub DVI-2, zależnie do którego gniazda jest podłączony kabel, ale proszę to zrobić przed włączeniem komputera. Nawiasem mówiąc, polecam DVI-1 bo ono jest typu DVI-I, czyli dwa sygnały w jednym gnieździe. Karty graficzne czasami rozpoczynają negocjacje łączności między transmiterami DVI tylko raz, przy uruchomieniu i jeśli nie ma odpowiedzi "z drugiej strony", nie ponawiają jej później.

PS. Kabel jest oczywiście oryginalny?

GoOrange
12-10-2011, 16:57
W jedno wejście DVI wepnij przejściówkę DVI-VGA a w drugie monitor. Ewentualnie spróbuj zamienić tą konfigurację miejscami. Zawsze możesz spróbować w ogóle przez przejściówkę (czasowo) podpiąć monitor.