Zobacz pełną wersję : Zestaw do zdjęć slubnych
Witam,
chciałbym się was poradzić, co sądzicie o wybranym przeze mnie zestawie do wykonywania zdjęć ślubnych.
Skompletowałem zestaw do 10 tys. i wyszło coś takiego:
Nikon D90
Tamron 17-50 f2.8.
Nikkor 35 f1.8.
Nikkor 50 f1.8.
Sigma 70-200 f2.8.
SB900
Grip
Akcesoria (dodatkowy akumulator, blenda, karty pamięci)
Czekam na wasze opinie.
Nikkor 50 f1.8 zmień na Nikkor 85 f1.8 i będzie ok
--Richie--
11-10-2011, 18:24
Witam,
chciałbym się was poradzić, co sądzicie o wybranym przeze mnie zestawie do wykonywania zdjęć ślubnych.
Skompletowałem zestaw do 10 tys. i wyszło coś takiego:
Nikon D90
Tamron 17-50 f2.8.
Nikkor 35 f1.8.
Nikkor 50 f1.8.
Sigma 70-200 f2.8.
SB900
Grip
Czekam na wasze opinie.
Wszystko fajnie ale gdzie drugie body?Jak Ci padnie podczas ceremonii to co wyjmiesz,komórkę?Dodaj do tego zestawu D70 - D70s i możesz zaczynać.No i tą 50kę wymieniłbym na 85/1,8 :)
wypisałem to co chcę kupić. drugie body już jest. dzięki za sugestię
aha. i jeszcze jedno. kupilibyście wszystko nowe? bo ja kompletowałem po cenach nowego sprzętu, ale pojedynczo w różnych sklepach i wyszło mi 10 tys z hakiem. myślę, że kupując zestaw jednym sklepie dostane jakiś mały rabat.
kup używki ,szkoda kasy na nowe
masz namyśli obiektywy? body wolałbym mieć na gwarancji
joker333
11-10-2011, 19:06
tylko rok gwarancji daje Nikon w dodatku serwis często stara sie udowodnić że to i tak Twoja wina nie ma sensu dla samego mienia gwarancji kupować nowego. Jeśli kupi sie ze sprawdzonego źródła to będzie taniej i nie gorzej a i tak najczęstsze awarie na skutek upadkuk, zalania itp czyli pozagwarancyjne
ta wiedza może ci się przydać (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2269140&postcount=1)
w takim razie muszę to przemyśleć:) dzięki także za link.
snick88 a prowadzisz wlasna DG? jezeli tak to czasami jednak bardziej oplaca sie kupic nowke w jednym sklepie - dostac rabat i odliczyc vat i dochodowke bo to juz jest 41% taniej niz wartosc nowego z rabatem mysle ze w granicach 45%. 50 1.8 wymienilbym albo na 85 albo 50 1.4D, Do czego ma Ci służyć 70-200? :> zamiast niego bralbym body D300s skoro to ma byc 1 body a masz juz uzywke rezerwowa. oczywiscie mozna wesele obskoczyc i z gorszym sprzetem bo i mi zdarzalo sie okazjonalnie robic D50 + T17-50 + sb800 i uwaszam ze na cropie to jest bardzo fajny obiektyw :) i tak mozna nim cale wesele obskoczyc tylko ze ja robilem to okazjonalnie gdybym mial zajac sie profesjonalnie to pierwsze body to byloby chyba min. D300s/D7000 a drugie D50/D70s a najlepiej D90 :D
Pozdrawiam
Puszka nowa - jednak daje komfort /złudny, bo złudny/ ale spokoju, że nie powinna paść ;)
Obiektywy poszukać używane. Grip używka, aku - zamienniki /nie podróby/. Możesz sporo zaoszczędzić na co innego.
Dla świętego spokoju - druga lampa, nawet YN za 150 zeta, lub co innego taniego, używanego.
No, chyba że oficjalna działalność. Wówczas nowe i odliczyć.
70-200 do zdjęć plenerowych. uważasz, że zbędny? lepiej za te pieniądze dołożyć do body i kupić d300s
a dg jest w trakcie zakładania
Bedziesz na KPiR? jezeli tak to bierz wszystko nowka z jednego sklepu takze obiektywy bo nigdzie nie kupisz np. 85 uzywki w cenie 750zł musisz dac ok 900-1000zł a po odliczeniach kupisz wlasnie za ok 750zł.
Jezeli zalezy Ci na plenerze to mysle ze spokojnie na 85/1.8 obskoczysz a i na 50/1.4 plener to jest raczej spokojna sprawa gdzie mozesz miec "zoom" w nogach oczywiscie to jest duze uproszczenie bo sa miejsca z ktorych nie zrobisz zdjecia jezeli nie masz jasnego teleobiektywu bo tutaj mlodych nad skarpa trzeba ustawic a samemu dylac na druga strone zatoczki :) tylko pytanie ile takich zdjec bedziesz robic?? Ja osobiscie wolalbym D300s (sam go ostatnio macalem w FJ i jestem podekscytowany ergonomia oraz AF) ale jak tylko przyjdzie kasa (ze slubow) to oczywiscie dokupic jakies nowe słoiki :) moze i nawet 70-200 jako pierwsze :)
Pamietaj ze D300s ma:
Korekcje BF/FF obiektywow
Duzo szybszy i pewniejszy AF
Dwa sloty kart!
Lepsza osbluge szkiel MF
No i oczywiscie duzo lepsza ergonomie
Sam obrazek nie bedzie sie wiele roznil niz w przypadku D90 ale pewnie mniej nerwow przy obsludze ;)
Czyli podsumowując wskazówki wszystkich zestaw wygląda tak:
Nikon D300s
Tamron 17-50 f2.8.
Nikkor 35 f1.8.
Nikkor 85 f1.8.
SB900
Grip
Hamarama
11-10-2011, 20:46
Ja bym dorzucił coś szerokiego do tego zestawu. Obecnie mam 14-24 i 70-200 i jak przeglądam fotki to b. dużo mam z 14-24. 70-200 czasem w kościele wykorzystuję i na plenerze. Wolę jednak być bliżej akcji i w większości leży w połczu i czeka. Szeroki kąt oczywiście głównie do wykorzystania na sali ale i z pleneru i kościoła również kilka kadrów cennych zrobisz. Poleciłbym Ci Samyanga 14mm ale pod DXa traci troszkę na efekcie. Nie bardzo się orientuję w DXowych szerokościach ale poszukaj, na pewno coś się znajdzie.
poprzednicy pisali żebym zamiast 70-200 kupił lepsze body bo pozostałe obiektywy wystarcza na początek. wg mnie jak na początek to ten zestaw i tak jest dobry. z czasem na pewno będzie powiększany.