Zobacz pełną wersję : Szyfrowanie danych jak usunąc?
Witam serdecznie posiadam trzy konta na w xp jedno administrator a dwa z ograniczonym dostępem. Na jednym z kont zaszyfrowałem dane poprzez Właściwości-zaawansowane-szyfruj zawartość aby zabezpieczyć dane. Teraz chciałem odszyfrować i istniej prawdopodobieństwo, że zaszyfrowałem nie ze swojego konta. Po kolei otwierałem konta i odszyfrowywałem folder ale niestety cały czas nazwa danych w folderze jest zaszyfrowana a opis danych jest w kolorze zielonym. Proszę o pomoc
jesli nie eksportowales certyfikatu to kupa
musisz probowac odszyfrowac tym kontem ktorym szyfrowales o ile nie kasowales tego usera lub nie zmieniales hasla
EFS (czyli Encrypted File System) top bardzo porzadny kawalek softu z MS - niestety zapomnieli opisac jak to poprawnie uzywac
szyfruje bardzo skutecznie - na dysku 168bit DES a klucz jest 1024bitowy - wiec powodzenia - chyba TXT dalo by sie zlamac - ale inne dane to kiepsciutko
EFS najlepiej dziala w AD - domyslnie DomainAdmin ma nadrzedne uprawnienia do odszyfrowania (Data Recovery Agent czyli DRA)
jesli szyfrowales cos na dysku i zreinstalowales sytem - na dane mozna postawic krzyzyk
ratuje jedynie eksport certyfikatu osobistego na jakis nosnik
jesli zapomniales hasla - to naszczescie hasla mozna zgadywac do usranej smierci
w Vista i 7 rozbudowali to w BitLockera i na cale szczescie nie jest to oferowane w wersjach domowych
ludzie czesto szyfruja (wyrzucaja klucz szyfrowania) a potem jest zdziwienie ...
Póki co nie usuwałem usera i nie zmieniałem hasła. Z każdego konta próbowałem odszyfrować dane ale bez skutku. Najbardziej zależy mi na plikach word-owskiech, które zaszyfrowałem. Póki co nie ma pojęcia jak sie do tego zabrać.
zawodnique
13-10-2011, 14:37
Możesz otworzyć te pliki? Jeśli tak to spróbuj skopiować je na pendrive'a (lub inny dysk nie NTFS). Przy kopiowaniu szyfrowanie powinno zostać usunięte.
Nie moge otworzyc tych plikow i nie wydaje mi sie aby skopiowanie usunelo szyfrowanie.
zawodnique
14-10-2011, 08:43
Jeśli z żadnego konta nie możesz ich otworzyć to niestety klops. W necie piszą, że warto spróbować skopiować to programem EFS Key.
Psychotrop
14-10-2011, 08:45
kopiowanie nie usuwa szyfrowania :)
Dzięki w poniedziałek będę walczył to dam znać co i jak.
Mam konto administratora ale przez przypadek na kompie był zalogowany inny użytkownik. I właśnie z tego konta zrobiłem szyfrowanie. Jak się zorientowałem a było to po czasie i nie pamiętam z którego konta szyfrowałem zacząłem po kolei otwierać konta i odszyfrowywać plik a dalej to już wiesz co się dzieje.
Psychotrop
14-10-2011, 09:01
skoro było szyfrowane z któregoś z tych kont, to powinno dać się z niego odszyfrować i nie ma zlituj.
odpal zarządzanie komputerem:
compmgmt.msc
i sprawdź na liście użytkowników, czy nie masz tam jakiegoś zapomnianego i aktywnego usera.
jeśli masz wyłączone proste logownaie, to przy starcie nie pokazuje się ich lista, więc i zapomnieć można.
bo i jeśli nic nie zmieniałeś ... to jedyne co mi przychodzi do głowy.
a i sprawdź na każdym z użytkowników jakie masz certyfikaty.
uruchom:
certmgr.msc
może tu jest problem, że ktoś wywalił certyfikat, a jeśli to zrobił i nie masz certyfikatu do odzyskiwania, to jest kaplica :/
Odszyfrowywałem paręnaście razy bez efektu. Kluczy na pewno nikt nie usunął. Nie wiem czy czasem ja nie popełniłem błędu. Spostrzegłem, że plik zaszyfrowany. Próbuje odszyfrować ze swojego konta. Wyskakuje mi błąd ale klikam ignoruj. Po czym plik dalej jest zaszyfrowany. Otwieram inne konto i widzę że plik jest dalej zaszyfrowany ale w kwadraciku Szyfruj" nie ma zaznaczenia. W takim razie kliknąłem zaszyfruj a następnie odszyfruj. Niestety plik dalej zaszyfrowany. I tak zrobiłem z każdego konta. Mam wrażenie że plik zaszyfrowałem z każdego konta po kilkanaście razy po czym kilkanaście razy odszyfrowałem. Masakra jakaś
zawodnique
14-10-2011, 09:07
Jeśli kopiujesz na dysk nie NTFS (który siłą rzeczy nie obsługuje szyfrowania EFS) to system w tle odszyfruje te pliki. Czyli kopia plików nie będzie zaszyfrowana.
Z pierwszego posta nie wynika, że pików nie się otworzyć tylko, że nie da się wyłączyć szyfrowania, dlatego zaproponowałem taką metodę.
A czy nagranie plików na płytę cd też usunie szyfrowanie? Sorry że nie sprawdzę ale dopiero w poniedziałek będę miał dostęp do plików.
zawodnique
14-10-2011, 09:16
Też, ale warunek jest taki, że system potrafi je odszyfrować. W twoim przypadku nie wiem co się dzieje...
edit 09:27
Znalazłem jeszcze taką informację:
http://zsberg.edu.pl/wwwu/1ti/stodulskiadam/winxp%20dla%20profesjonalistow/rozdz%5C14wininout.pdf
strona 9 Pozwalanie innym użytkownikom na korzystanie z zaszyfrowanych plików
może tu coś zdziałasz...
Psychotrop
14-10-2011, 09:31
Jeśli kopiujesz na dysk nie NTFS (który siłą rzeczy nie obsługuje szyfrowania EFS) to system w tle odszyfruje te pliki.
Też, ale warunek jest taki, że system potrafi je odszyfrować.
no właśnie.
i jeśli wszystkie certyfikaty i tym podobne są prawidłowe.
w innym przypadku (teraz gdybam) po prostu nie skopiuje tych danych na fat, bo nie będzie mógł ich odszyfrować.
ale spróbować oczywiście trzeba, a nóż widelec ...
Coś mnie podkusiło z tym szyfrowaniem. Efekt miał być taki, że jeden folder miał być niedostępny dla innych użytkowników i koniecznie na dysku D. Stał się cud i folder jest niedostępny dla wszystkich na świecie.
manfred, powiesz może że marudzę, ale to jeszcze jeden argument za tym, by jednak robić backupy dysków.
Przywrócenie potrzebnych folderów z kopii trwałoby minuty, a tak masz problem i to podejrzewam z tych trudniejszych.
Jeszcze trzeba wiedzieć jak i co "backupować" = jeśli by miał kopię dysku z obecnego stanu to ... :)
Kyle nie karć mnie i tak mam już za swoje a blondynem nie jestem i raczej nie zrobię kopi z tych plików które nie mogę otworzyć.