Zobacz pełną wersję : Prześwietlona dolna część zdjęć
Hej,
posiadam D40 z przebiegiem 42 300 zdjęć. W weekend jak robiłem zdjęcia zobaczyłem, że dolna część zdjęć jest prześwietlona tak do 1/4, 1/5 wysokości tak jakby ktoś białym gradientem pociągnął od samego dołu.
Zdjęcia robione były z korektą ekspozycji +1/3, +2/3 z czasem od 1/100 do 1/200.
Coś mi się obiło o uszy, że tak daje znać o sobie migawka...czy to może być to? Wyszło mi tak co ok. 50 zdjęcie i nie był to zamierzony efekt.
Dla formalności napiszę, że dzieje się to z każdym obiektywem, powłoki są ok itp. itd.
Oto przykładowe zdjęcie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/546/dsc0669h.jpg/)
Kurcza, mnie się wydaje, że jest OK. Tzn całe zdjęcie jest lekko prześwietlone. Zwróć uwagę, że liście na dole, mają taką samą jasność jak te po lewej przy drzewie, które jest naświetlone równo. Co prawda oglądam to na kiepskim monitorku, ale tak jakoś mi się to widzi.
EDIT
Sprawdziłem sobie na histogramie. Liście z dolnej części mają pik histogramu w okolicach 200, natomiast liście na lewo od drzewa mają pik w okolicach 190. MZ wszystko jest w normie.
Antonioo
11-10-2011, 09:58
zamiast + 1/3 ; +2/3 to trzeba było zostawić na 0 albo dać lekką korektę na - . . . wg mnie nie ma się do czego przyczepić. . . aparat zrobił tak jak go ustawiłeś... doszedł do trego może jeszcze auto d-lighting i po sprawie. . .
Aparat nie robi auto czegokolwiek bez mojej wiedzy (jeśli jestem w stanie to wyłączyć), także stąd moje pytanie na forum, a tak jak mówiłem, wychodziło to w różnych ujęciach (a nie było powtarzalne w dwóch ujęciach zaraz po sobie). Oświetlenie było równomierne, bo chmury były bardzo grube. Szkoda, bo szczegółów z tej partii zdjęcia nie jestem w stanie w pełni odzyskać i pozostaje to jakąś winietą zamaskować...
Antonioo
11-10-2011, 11:10
słuchaj no histogram masz ewidentnie przesunięty na światła. . . prześwietliłeś po prostu tą korekcją. . . Czy pojmiesz to w końcu ?:)
obniżyłem tylko jasność na jakimś linuxowym beznadziejnym programie w pracy i już było lepiej . . .
Czy to jest częsta przypadłość? Jeśli tak, to spróbuj zrobić zdjęcie jakiejś jednolitej powierzchni. To zdjęcie nie jest dobrym przykładem. Mimo chmur wyraźnie widać miejsca bardziej i mniej zacienione. Zobacz na lewą i prawą stronę (liście), za drzewem w okolicach wiewiórek.
weź cokolwiek co ma jednolitą i równomiernie oświetloną powierzchnię, najlepiej w szarą, sfotografuj, najlepiej z braketingiem. Wtedy będziesz wiedział na pewno, czy masz problem z prześwietlaniem/niedoświetlaniem części kadru czy nie. Jeśli tak, to najczęściej problem leży po stronie zużytej/uszkodzonej lamelki/lamelek migawki.
Po zdjęciu które tu wstawiłeś nic nie można stwierdzić
Ok. Dzięki za podpowiedzi. Tak zrobię.