Zobacz pełną wersję : [ Portret ] ***
Witam,
jedno zdjęcie z ostatniego pobytu w Warszawie... Na zdjęciu mój wujek u którego nocowałem. Rano zastałem go w biurze i zrobiłem dosłownie tylko dwa zdjęcia. Oczywiście nie jest pozowane. Tak, jestem świadom drzwiczek - ale nie było możliwości tego ominąć w zasadzie, a zamykanie i powtarzanie ujęcia wg mnie mijało się z celem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img714.imageshack.us/img714/1978/malebw.jpg)
Pozdrawiam
Motorniczy
10-10-2011, 22:31
Bardzo dobry portret a takie detale jak drzwiczki w tym wypadku sa obojetne .
Ładne światło do męskiego portretu i bardzo przyjemnie zdjęcie wyszło. Technicznie 35-ka świetnie tu się spisała. Dobra konwersja zachowująca przejścia w średnich tonach. Świetny model i moment. Otwarte drzwiczki nadają scenie wiarygodności.
bardzo dobre - może jak drzwiczki troszkę w czerń dasz to "znikną" choć trochę ? Ale według mnie jak dasz 30x40 to nie będą miały znaczenia - świetny portret
Dzięki panowie :) też mi sie wydaje, że te drzwiczki jednak tak bardzo nie wadzą i walczę cały czas ze swoim skażeniem hiperpoprawnością...
Gdybyś o drzwiczkach nie wspomniał, to bym ich nawet nie zauważył, a właściwie, to nawet musiałem się za nimi rozejrzeć :)
Foto bardzo fajne, super światło, chętnie zobaczyłbym je jeszcze w obróbce typu pan antykwariusz.
Proac150
11-10-2011, 19:34
Kolejny świetny portret, jestem pod wrażeniem, drzwiczki.... mnie nie przeszkadzają, świat nie jest doskonały :))))
dziadzior
11-10-2011, 20:11
Mnie się również podoba . Fajna konwersja do bw . Na twoim miejscu zrobił bym prezent Wujkowi w postaci tej oto klateczki w ramce :)
TheKilla
12-10-2011, 20:19
przyjemny, ciepły portret.
Aż dziw, że przechodzi tak bez echa. Ale chyba nie powinno mnie dziwić, że modeleczki skupiają więcej uwagi ;)
teatralniak
12-10-2011, 21:04
Drugi za mOSAdem :-) BDB portret.
jaMarika
13-10-2011, 02:06
Nie przepadam za zdjęciami starszych ludzi, przechodzę obojętnie. Jednak to ma coś w sobie, uchwycenie chwili i naturalność. Jestem na tak, gratuluję :)
todominik
13-10-2011, 11:19
Widać, że te zdjęcie nie jest pozowane dzięki czemu zyskuje naprawdę wiele. Super
pietrobas
13-10-2011, 22:37
bardzo miły w odbiorze portret, można wiedzieć czym zajmuje się wujek, mysle, że dopowie to troche do zdjęcia.
Widziałem najpierw na fb, teraz dotarłem do wątku, i mogę to napisać - dla mnie rewelacyjny jak to ujął mOSAd "męski portret" w świetnym B&W. Sam chciałbym mieć okazję (i umieć) taki zrobić. Odnośnie drzwiczek, to też się nad nimi zastanawiałem, w tym wypadku wprowadzają trochę nieładu, i dobrze - współgra to z dosyć pogodnym nastrojem zdjęcia. Gdybyś robił fotke na wprost, z modelem w bardziej formalnej pozie - drzwiczki obowiązkowo zamknięte, stałyby się tylko tłem. Teraz dopowiadają historię, widać że toczy się jakaś praca a nie tylko np poranna lektura gazety lub właśnie "pozowanie".
Bardzo fajny klimat. Poprostu dobra fota!!!
bardzo miły w odbiorze portret, można wiedzieć czym zajmuje się wujek, mysle, że dopowie to troche do zdjęcia.
Wujek dawniej był wiceministrem w resorcie budownictwa, później radcą handlowym w Bagdadzie (to wszystko lata 70-80), obecnie jest (albo przynajmniej był jeszcze kilka lat temu) prezesem Stowarzyszenia Przyjaźni Polsko-Irackiej...
Naprawdę bardzo mi imponuje, że pomimo już mocno zaawansowanego wieku (ponad 80lat) nadal ma niesamowicie otwarty umysł i np pracuje codziennie na komputerze, siedzi w internecie, chodzi do kina na filmy 3D :)
Dzięki wszystkim za miłe słowa, fajnie, że Wam przypadło do gustu. A duża odbitka na pewno poleci do wujka :)
aikidudi
15-10-2011, 11:11
zdjęcie jak do newsweeka :)
ładny portret
Wspaniały portret, rzekłbym nawet "polityczny"... To komplement, ponieważ aspiruje do uwiecznienia prawdziwej osobistości... Udało Ci się zuniwersalizować cechy rodzinne w taki sposób, że każdy wie, że to nie tylko Twój Wujek, ale i Osobistość... Brawo :)
Kraftsman
17-10-2011, 16:57
Schludny klasyk (piszę o zdjęciu :-) nie modelu)
Piękna fotografia, światło rewelacja;)
Dzięki wielkie :) i dziękuję również za wyróżnienie "Zdjęciem dnia" - bardzo się cieszę z tego powodu :)
Pozdrawiam