PDA

Zobacz pełną wersję : 1 druk z cyfrówki, mat czy połysk?

igorrro
10-10-2011, 22:08
Jutro po raz pierwszy wybieram się podrukować moje zdjęcia z D90
doradźcie:
na jakim papierze lepiej prezentują się fotki?
matowym czy połysk?

z tego co wiem drukują tam na FujiColor Crystal Archive

bogdi64
10-10-2011, 22:20
zależy to co lubisz ;) - jak będą do "macania", to raczej mat, jak również pod szkiełko - ale wybór zależy często też od motywy fotki - to już praktycznie tylko indywidualne preferencje odbiorcy mogą o tym decydować

igorrro
10-10-2011, 22:22
wiekszosc bedzie zdj portretowych,
gdzies tam czytalem ze mat ponoc lepiej sie prezentujem
ale wiadomo jak nie zobacze sam to nie bede zdecydowany

bialogardzianin
11-10-2011, 08:31
Ponoć połysk lepiej przenosi przejścia tonalne, tak piszą na stronach labów.

apple
11-10-2011, 16:02
Jak dla mnie to najlepszy jest BŁYSK na Kodaku Royal ew. Kodak Endura

adrian
11-10-2011, 17:12
Do portretów ja lubię mat :]

BUBYPL
11-10-2011, 19:16
A ja polecam jedwab- cena często taka sama, do kontrastowych scen czasami metalik. sam musisz ocenić co i kiedy warto i na czym ;)

gerronimo
11-10-2011, 19:25
Też polecam jedwab, konkretnie mat jedwabisty Kodak Professional Endura. Bardzo dobry jest też Fuji Lustre. Błysku nie lubię, łatwo go "zapalcować" i porysować, w dodatku mocno odbija światło.

Bartek1218
12-10-2011, 19:32
Osobiście również preferuje mat, gdyż zdjęcia na połysku są dla mnie takie sztuczne (może to jakieś osobiste odczucie albo widzimisię). Poza tym zdjęcia z połyskiem po obejrzeniu przez grupę osób wyglądają hmm... niefajnie.

Jędrula
16-10-2011, 22:02
Wydaje mi się, ze zdjęcia matowe na małym formacie (do A4) "nie zaistnieją". Mat jest dobry, ale na dużych formatach. Tak mi się widzi.

gerronimo
17-10-2011, 22:47
Co masz na myśli pisząc "nie zaistnieją"?

Jędrula
18-10-2011, 10:14
Nie zrobią wrażenia. Będą mało wyraziste.

Czornyj
18-10-2011, 10:37
Generalnie najwyższy kontrast i czystość barw uzyskujemy na papierach błyszczących i na papierach półmatowych za cholerę nie uzyskamy takiego kopa. Uwaga nie dotyczy papieru metallic, który wprawdzie jest błyszczący, ale biel jest bardzo poszarzała od metalicznego dodatku w podłożu papieru.

Papiery półmatowe - o nieregularnej strukturze granulacji Lustre (zwany matowym) i z regularną granulacją Silk (zwany matem jedwabistym) z uwagi na rozpraszanie padającego na ich powierzchnię światła są wizualnie mniej kontrastowe. Natomiast w praktyce wszystko zależy od warunków obserwacji - papier błyszczący oglądany w otoczeniu, w którym źródła światła będą odbijać się w nim jak w lusterku nie sprawdzi się tak dobrze, jak papiery półmatowe - jeśli jednak stworzymy odpowiednie warunki ekspozycji, to będzie miał wizualnie większego kopa niż półmaty.

Kolejna sprawa to kwestie gustu, odciski palców itd. Ja np. ogólnie serdecznie nienawidzę Silka i preferuje Lustre, acz np. Silk przypomina mi stare fotografie i charakterem bardziej pasuje do vintage'owej stylizacji. Podobnie przeważnie nie trawię efektu na papierach metalizowanych, natomiast uważam go za przydatny gdy na zdjęciach chcemy pokazać efekt metalicznej opalizacji - np. karoseria samochodu, metalowe przedmioty, biżuteria itp. - innymi słowy charakter podłoża można wykorzystać kreatywnie by podkreślić na zdjęciach konkretny efekt.

Za najbardziej uniwersalne podłoże uważam jednak Lustre (mat, półmat).

paparazzi89
18-10-2011, 11:09
Jutro po raz pierwszy wybieram się podrukować moje zdjęcia z D90
doradźcie:
na jakim papierze lepiej prezentują się fotki?
matowym czy połysk?

z tego co wiem drukują tam na FujiColor Crystal Archive

nie żebym się czepiał, ale zdjęć się nie drukuje a wywołuje. Przynajmniej na papierze fotograficznym który podałeś, Druk zdjęć jest na dużych formatach :)

co do wyboru- jak kto woli, mat- się nie palcuje
błysk- lepiej wygląda

ogólnie najlepiej to dobry papier jedwab- tyle że czasem jest kijowy i wygląda prawie jak mat- tyle w temacie

gerronimo
18-10-2011, 13:42
Nie zrobią wrażenia. Będą mało wyraziste.

Kwestia gustu. Ja swoim klientom daję wybór, albo mat jedwabisty, albo błysk. W większości wybierają mat.

pjolofoto
25-10-2011, 20:10
Sprawdz mat-jedwabisty, juz jako trzeci polecam :)
Na sciane jak i do macania swietny.

marekb
25-10-2011, 20:31
nie żebym się czepiał, ale ...Druk zdjęć jest na dużych formatach :)

a to ciekawie prawisz, ja drukuję od 10x15 z pełnym sukcesem:)

żeby nie było off to dodam iż od lat przejadły mi się błyszczące i niezależnie od formatu tylko luster i jedwab ( półmaty ), mat - tego nie spotkałem w zwykłym labie to mat- czyli bez połysku, a toi co mylnie nazywają matem w niektórych fotopunktach to właśnie luster lub jedwab.