PDA

Zobacz pełną wersję : Body tylko do filmowania D5100 / 550D

iceman
10-10-2011, 21:25
Szukam body tylko do filmowania. Skłaniam się ku D5100 lub 550D.
D5100, bo to body systemowe i cały osprzęt będzie kompatybilny (posiadam szkła Nikona).
550D, bo z tego co widziałem daje piękny obrazek (jak za te pieniądze). Do 550D muszę mieć przejściówkę, czy ktoś coś poleca? Na co zwrócić uwagę?

Teraz kwestia czy postawić na kompatybilność, czy mieć sprzęt o teoretycznie większych możliwościach :)

550D ma też tryb, w którym filmuje 60fp/s - to również dla mnie ważne.

Pytanie:
Czy są jakieś duże minusy używania body canona i szkieł nikona?
Czy jakieś funkcje poza oczywistym af nie będą działać?

Z góry dziękuję :)

morzon
10-10-2011, 21:42
O, z nieba mi spadłeś!

Słuchaj, napiszę tutaj, bo na pewno inni też będą kiedyś mogli tego potrzebować.
Potrzebuję body do filmowania. Tylko do filmowania. Szkoda mi kasy na 5dmkII, porównywałem z 550D i ten kompromis jakości do ceny mi odpowiada. Pozostałą kwestia szkieł.
Jaką przejściówkę wykorzystać?
Czy są jakieś inne minusy poza wspomnianymi z ustawianiem przysłony? Trudno mi pytać o konkretne funkcje w 550D, które mogłyby nie działać, stad pytanie ogólne :)

Być może warto by założyć inny wątek tylko o tym.

A może porównywałeś 550D do D5100?

Tak, to dokładnie tak jak u mnie ;) Też kupiłem 550D tylko i wyłącznie do filmowania - pomimo, że mam już kilka miesięcy jeszcze nawet ani zdjęcia tym nie zrobiłem. Zmęczyło mnie czekanie na "już za chwilę się pojawi" następce D700 z filmami więc skusiłem się na tego camunia. Możesz ew rozważyć 600D (jak ja kupowałem to była nowość i cena niezbyt atrakcyjna) - ma odchylany ekranik, a to się okazuje być często przydatny bajer - nie mam i ubolewam.

Ja kupiłem przejściówkę na allegro - nie była wystawiona w aukcji, ale w opisie zwyklej eos->nikon było, że mają w ofercie za 400zł do szkieł AF-S. Wymieniłem kilka maili ze sprzedawcą utwierdzając się, że to to co potrzeba (bo wszędzie "znawcy" pisali, że nie ma czegoś takiego) no i mam ;)

Teraz googlam coby jakiś obrazek tego znaleźć i znalazłem chyba producenta:

http://www.16-9.net/nikon_g/

Tylko no cena jest wyższa sporo niż to co ja płaciłem choćby u nas, a nie od źródła. Dziwne w każdym razie.

Tym dziadostwem z boku sobie regulujesz przysłonę, ma to tą zaletę, że dzięki temu płynnie możemy przymykać szkło. Nie jest jakoś super precyzyjne to, ale daje rade. Ogólnie to kawałek blaszki, a cena spora - ale to i tak jest taniej niż kupować choćby najtańsze szkła do canona - a nie mówiąc o jasnej optyce tak jak to co mam. Z minusów - no to sam fakt, że musisz przekręcać przejściówkę przy zmianie szkieł. Da się przeżyć. Na niektóre szkła wchodzi szczelniej, na niektóre luźniej - ogólnie nie ma problemu. Jedynie przy 50 1.4D mam jakiś dziwny luz, ale nie wiem czy to nie kwestia mojego szkła. Nie przeszkadza mi to bo zwykle i tak mam dostęp do canonowskich 50 1.4 i 1.8.

550D z D5100 raczej nie porównywałem - chyba wtedy jeszcze nie było tego nikona ztcp. Zasadniczo tak czy inaczej Canon jest lepszym wyborem pod tym względem, bo masz możliwość wgrania Magic Lantern co jest naprawdę nieocenioną przewagą. To co jest do ustawiania w menu... no to jest nic w porównaniu do ML ;) Nie wiem jak jest w D5100, ale w canonie jest też 50/60fpsów - przydatne do slow motion.
Do tego też całe wsparcie, całe fora o filmowaniu dlsr poświęcone głównie canonowi, mnóstwo ludzi używających ten sprzęt w mniej lub bardziej profesjonalnych produkcjach - to też ma spore znaczenie. W razie jakiegoś problemu masz sporą społeczność którą możesz pytać, radzić się. Jak zgadasz się z kimś kto też filmuje na 90% będzie miał właśnie canona - późniejsze łączenie materiału też jest łatwiejsze - podobnie kolorystyka wygląda chociażby.

Nie wiem co jeszcze... Jak coś zapomniałem to sorki :D a jak coś to pytaj.

iceman
10-10-2011, 21:49
Dzięki wielkie!
Czytałem, że jest taka przejściówka... fakt. Ale cena mało przyzwoita :smile: Mam sporo szkieł, które mają jeszcze pierścień przysłon, więc na razie pewnie kupię zwykłą przejściówkę. Z moich skromnych doświadczeń z tymi dwoma aparatami bardziej przystępny wydał się 550D. A pytałem, bo zawsze jest obawa o niekompatybilność, a przez to wywalenie kasy w błoto :wink:

Czy 600D to jedynie dodatkowy uchylany ekran, czy też coś w sofcie zmienili?

morzon
10-10-2011, 21:54
Dzięki wielkie!
Czytałem, że jest taka przejściówka... fakt. Ale cena mało przyzwoita :smile: Mam sporo szkieł, które mają jeszcze pierścień przysłon, więc na razie pewnie kupię zwykłą przejściówkę. Z moich skromnych doświadczeń z tymi dwoma aparatami bardziej przystępny wydał się 550D. A pytałem, bo zawsze jest obawa o niekompatybilność, a przez to wywalenie kasy w błoto :wink:

Czy 600D to jedynie dodatkowy uchylany ekran, czy też coś w sofcie zmienili?

Mi zależało głównie na 35 1.8 i 85 1.4, więc tu bym bez przejściówki nie poszalał ;)

W 600D chyba jeszcze jest sterowanie audio jakieś z poziomu body dodane. W sumie to bez większego znaczenia bo to i tak jest w ML i na dodatek dużo bardziej rozbudowane. Pod kątem filmów chyba nie ma żadnych innych różnic ztcp.

fafniak
10-10-2011, 21:54
Ja kupiłem przejściówkę na allegro - nie była wystawiona w aukcji, ale w opisie zwyklej eos->nikon było, że mają w ofercie za 400zł do szkieł AF-S. Wymieniłem kilka maili ze sprzedawcą utwierdzając się, że to to co potrzeba (bo wszędzie "znawcy" pisali, że nie ma czegoś takiego) no i mam ;)

Możesz podać aukcje ?????
Bo ja mam namiar ale za 130-160 funtów - troszkę drogo :(

Filter
10-10-2011, 22:04
Nikon jest gora MZ w DSLR-ach (jakosc zdjec i jakosc samych body), ale jesli chodzi o filmowanie to Canon jest No.1. Filmowanie w C jest swietnie dopracowane. Juz niexle wypada 550D, a 7D i 5D MK II to rewelka.

morzon
10-10-2011, 22:07
Możesz podać aukcje ?????
Bo ja mam namiar ale za 130-160 funtów - troszkę drogo :(

To dokładnie ten sprzedawca:

http://allegro.pl/adapter-canon-ef-eos-nikon-ai-ais-af-i1824441884.html

I tam jest napisane w opisie, że mają wersje z popychaczem przysłony za 399zł. Nie mam pojęcia skąd ta cena - bo jakby nie było, jest okazyjna - bo wszędzie jest zauważalnie drożej...

Filmowanie w C jest swietnie dopracowane. Juz niexle wypada 550D, a 7D i 5D MK II to rewelka.

Nie jest świetnie dopracowane, ale to i tak najlepiej z tego co jest dostępne obecnie na rynku (ew zhackowany panas, ale nie orientowałem się zbytnio, zresztą matryce mają lipne). Akurat 7D pod względem filmów jest taki sam jak 550d/600d/60d (ten sam obrazek), a nawet gorszy niż tańsze puszki - nie ma na niego wersji Magic Lantern, a jest zdecydowanie najdroższy z cropów.

fafniak
10-10-2011, 22:16
No dobrze ale jak ustawiasz przesłonę?

morzon
10-10-2011, 22:19
Aukcje podałem ze sprzedawcą, nie z tą przejściówką, więc na zdjęcia nie patrz ;) Nie mają jej wystawionej, wtedy też nie mieli jak kupowałem (chyba w maju). Trzeba pisać do sprzedawcy czy mają ją aktualnie na stanie.

A przysłonę ustawiam tym suwakiem z boku. On przesuwa taką blaszke która przesuwa popychacz przysłony w szkle.

fafniak
10-10-2011, 22:29
dzięki

iceman
10-10-2011, 23:16
Mi zależało głównie na 35 1.8 i 85 1.4, więc tu bym bez przejściówki nie poszalał ;)

W 600D chyba jeszcze jest sterowanie audio jakieś z poziomu body dodane. W sumie to bez większego znaczenia bo to i tak jest w ML i na dodatek dużo bardziej rozbudowane. Pod kątem filmów chyba nie ma żadnych innych różnic ztcp.

Czyli istotnych roznic brak. Za audio odpowiedzialny bedzie Zoom.
W takim wypadku nie ma sie co zastanawiac, tylko 550D brac. 7d to za duzo kasy, roznic niewiele (a nawet dla mnie wiekszosc minusow - wieksze i ciezsze body). 5d szkoda mi kupowac tylko do filmow, a do zdjec mam sprzet. Moze jak nikon wypusci d800 z filmami to 550d przyda sie jako backup;)

A jaka przejsciowke polecasz z tych prostszych bez popychacza?

morzon
10-10-2011, 23:21
A jaka przejsciowke polecasz z tych prostszych bez popychacza?

Nic nie polecą, bo nigdy nie używałem innych oprócz tej co mam ;)

fafniak
11-10-2011, 08:16
wieczorem mogę swoją sfotografować - ale nie ma czym się podniecać ;) - wygoda użytkowania leży i kwiczy - chyba ze będziesz miał kilka przejściówek

iceman
11-10-2011, 18:08
najważniejsze żeby nie niszczyła body ani obiektywu ;)

fafniak
16-10-2011, 09:32
No więc taaaaak
Jak zwykle odzywa się różnica pomiędzy systemami - chodzi o odległości bagnet/film
moje przejściówka na 50mm 1.4 zamiast 3m - daje trochę poniżej 3m
na 14mm ciamcianga mam pierścień ostrości ustawiony poniżej 1m
Ale ponieważ mam kaca (no nie giganta) to sprawdzę to później jeszcze raz, ale coś mi nie pasowało podczas filmowania właśnie z odległościami

rotor
30-06-2012, 12:53
wątek umarł, więc go podbiję :)
ostatnio miałem okazje filować D5100 (pierwsze kroki w tej dziedzinie, bo do tej pory tylko kompaktem miałem możliwość) i wkurzające było to, że wszystkie odgłosy pracy AF, manualnego ustawiania zooma, było słychać na filmie, u Canona (np. wspomnianego 550 D jest tak samo?), czy zastosowanie zew. mikrofonu zamocowanego na sankach aparatu rozwiązuje ten problem?
i jeszcze słowo o odchylanym ekraniku w N D5100, otóż MZ jest to wyjątkowo wygodne rozwiązanie w filmowaniu, nie trzeba trzymać aparatu na wysokości oczu, co na dłuższą metę jest męczące
mógłby sie ktoś pokusić o wypunktowanie, w czym Canon (powiedzmy model 550 D) jest lepszy od N 5100 w filmowaniu ?

neochan
30-06-2012, 13:22
canon ma tryb manualny, który bije nikona na łeb. sam kręce d5100 (filmy dostępne u mnie na blogu) i to irytujące jest, że wszystko robi automatycznie i jedyne co moge zrobic to zablokowac ekspozycje... co do dzwieku to i tak lepiej uzywac mikrofonu zewnętrznego.

rotor
30-06-2012, 13:28
przy mikrofonie zew. nie nagrywają sie te odgłosy AF-a i ręcznego zomowania?

rotor
30-06-2012, 13:33
czyli z tą ekspozycją w D5100 podczas filmowania jest tak. że, jak coś w kadrze jest za jasne (np. podczas koncertu nagle oświetlą wykonawce kierunkowym reflektorem) pozostaje nam skierować aparat na jasne światła, zeby skróciło ekspozycję + zablokowanie pamięcią pomiaru i możemy wtedy filmować dalej z poprawną ekspozycją wykonawcy? w Canonie 550D kręcimy po prostu przysłoną, albo czasem w trybie manualnym?

~lxs
30-06-2012, 15:22
Co do ostatniego pytania się nie wypowiem bo nie mam Canona.
W kwestii dźwięku zdecydowanie trzeba się zaopatrzyć w jakiś zewnętrzny mikrofon. Natomiast co do ostrzenia - AF w lustrzankach nie nadaje się do filmowania bo doostrza co na filmie wygląda beznadziejnie, wszyscy podchodzący do sprawy poważnie ostrzą ręcznie, do tego dokupują akcesoria typu follow focus, dodatkowe większe LCD mocowane na gorącą stopkę itd.
Jeżeli naprawdę musisz używać AF podczas filmowania, to na kanale DigitalRev na Youtube był ostatnio test obiektywu 40/2.8 pancake Canon'a, który ma system ostrzenia dużo bardziej odpowiedni dla filmowania (ale wolny i trochę się gubi...).

chuck.norris
30-06-2012, 20:45
Przepraszam jeżeli powielam czyjąś wypowiedź ale jeżeli chodzi o af w filmach w d5100 - porażka. Mówiąc za to o 550d warto wspomnieć że do canona 550d jest możliwe do wgrania lewe oprogramowanie specjalnie do filmowania które na lv zaznacza czerwonym migotaniem ( czy jakoś tak ) obszar w danym momencie ostry co bardzo pomaga w czasie ręcznego ostrzenia. Są też dziesiątki innych zaawansowanych możliwości. Nie jestem tu niestety w stanie podać jakiś szczegółów bo oprogramowanie to widziałem nie na moim aparacie ale miałem okazję je krótko przetestować. Nie wiem też nic o instalacji. Mam też pytanie czy widział ktoś kiedyś coś podobnego do d5100, ja nie znalazłem.

neochan
30-06-2012, 22:54
czyli z tą ekspozycją w D5100 podczas filmowania jest tak. że, jak coś w kadrze jest za jasne (np. podczas koncertu nagle oświetlą wykonawce kierunkowym reflektorem) pozostaje nam skierować aparat na jasne światła, zeby skróciło ekspozycję + zablokowanie pamięcią pomiaru i możemy wtedy filmować dalej z poprawną ekspozycją wykonawcy? w Canonie 550D kręcimy po prostu przysłoną, albo czasem w trybie manualnym?

generalnie jest automatyczna ekspozycja, nie masz mozliwości zmiany ekspozycji, ustawia ją aparat.
np. robiąc ten film http://notes.maciejkorsan.com/2012/01/01/wyzwanie/ w 2:00 żeby uzyskać ten efekt: przejście w LV -> skierowanie aparatu na niebo, zablokowanie ekspozycji i dopiero później kręcenie.

ta automatyczna ekspozycja ma tak jakby dwa tryby z tego co zauważyłem - dzienny i nocny, przy nocnym zbija iso w dół i widać światła i ładną czerń, w dziennym potrafi naprawdę robić kaszkę z obrazu - nie można wybierać "trybu" sam się przestawia

co do AF do robiąc wszystkie filmy korzystałem tylko i wyłącznie z manualnego, bo faktycznie czasem lubi "skakać"

zrobiłem d5100 trochę filmów i jakbyście mieli pytania to chętnie odpowiem.

rotor
01-07-2012, 01:32
czym obrabiasz filmy, tzn jakich w ogóle programów używasz, (płatnych, darmowych), na jakie format konwertujesz z .MOV

neochan
22-07-2012, 14:23
imovie aktualnie, nie robię skomplikowanych prac montażowych, więc nic więcej nie potrzebuje, chociaż kusi przesiadka na final cuta albo premiere

ikar39
22-07-2012, 16:08
Można blokować i ustawiać ekspozycje tak jak pokazane jest na tym filmie
http://www.youtube.com/watch?v=9x5eZN43Kuc&feature=youtube_gdata_player

fil91
22-07-2012, 16:27
Wiem że nie uwzględniłeś tego aparatu w swoim pytaniu , ale do filmowania proponował bym Panasonica GH2.
Jakość uzyskanego materiału ( po zhakowaniu aparatu) imho przewyższy jakością to co daje N5100 czy c550 d ( wprawdzie nie miałem żadnej z puszek , ale porównywałem z 7d).
Dodatkową zaletą jest waga, poza mniejszym wysiłkiem fizycznym tańsze są akcesoria do stabilizacji( czym cięższy aparat tym osprzęt potrzebny do "ustabilizowania" droższy)