Zobacz pełną wersję : Pomozcie! d700....
Witam! Jestem nowym forumowiczem nikoniarze, wiec jezeli zrobie cos nie tak to prosze nie krzyczec :p
Znajomy polecił mi Nikona D700 + Nikkor 24-70 f/2.8G ED AF-S + SB-900. Czytalem o tym duzo i jest to elegancki sprzecik, z tym ze nie mam takiego wkladu finansowego. Moje pytanie brzmi, czy mozecie mi polecic jakas lustrzanke cyfrowa do 5tys.? Fotografuje ludzi <fashion>, chcesz sie uczyc tez zdjec w kosciele Chrzciny, Slubu <podreslam Uczyc sie u znajomych> Wesela. Z tego co patrze to D90, D300, nie wiem jakie jeszcze body poleciacie? Jakie szklo? Zalezy mi tez na glebi ostrosci <rozmycie tla> Lampe bede mial bo dostane na urodziny, mysle o SB-900. Czym sie rozni SB-800, 600? czy tez dziala bezprzewodowo? Jezeli ktos m odpisze to z Gory Dziekuje!
Nie ten dział (albo mowa o D7000, różnica dość istotna).
Witamy na forum.
5 tys na aparat i dobre szkło to trochę mało. Sam D300s kosztuje ponad 4 tys, Co do nauki u znajomych. Jakie aparaty mają? Nikony czy Canony? Jeśli Canony to raczej pójdź w ten system, będziesz mógł od nich pożyczać obiektywy. Jeśli masz 5 tys. na aparat plus obiektyw to pozostaje tak naprawdę D90, do tego pewnie 35/1.8G i zaciśnięcie pasa i Nikkor 16-85.
Co do znacznego rozmycia tła, to się nazywa płytka głębia ostrości. Żeby osiągnąć coś takiego trzeba korzystać z jasnych obiektywów. W tej chwili najtańsze na rynku są 50/1.8D - ok. 500 zł, 35/1.8G - ok. 700 zł i 85/1.8D - ok. 1100.
Co do lamp, SB-900 jest najbardziej zaawansowaną konstrukcją, SB-800 nie jest produkowana, a SB-600 ma mniejsze możliwości i mniejszą siłę błysku. SB-900 jak najbardziej działa w CLS. Współpracuje też z wyzwalaczami radiowymi.
Nie ten dział (albo mowa o D7000, różnica dość istotna).
Witamy na forum.
Też tak myślałem, ale przeczytaj dalej. Jednak pyta się o D90 lub D300.
Pomyslalem ze ten dzial, bo chce sie dowiedziec o D90. D7000, D3000. Myslalem o D300 bez S, ale jak napisal kolega Seeker to droszy sprzet wiec nie bede zawralam sobie nim glowy. Mialem na mysli, robieienie zdjec znajomym, podczas uroczystosci, <robie im zdjecia, moze cos wybiora i ja w tym czasie sie ucze> A czym sie rozni 1.8G od 1.8G? Canona mam 450D z Kiczem, ale chce przejsc na Nikona, dojsc do wprawy i za jakis dluzszy czas skupic sie na Slubach. Dziekuje za odpowiedzi
Photoartbox
10-10-2011, 20:20
A czym sie rozni 1.8G od 1.8G?
Tym samym co 1.4G od 1.4G.
Sorry, tam mialo byc 1.8D od 1.8G jak podal kolega Seeker. ...50/1.8D - ok. 500 zł, 35/1.8G...
Art Erie
10-10-2011, 20:27
5 tyś... hmm.
Nie chce mi się liczyć, ale w tej kolejności:
-Nikon D90 ( lepiej D300 jeśli masz duże dłonie, to z gripem)
-Nikon SB 800
-Tokina 11-16 f2,8
-Tamron 17-50 f2,8
Jak już opanujesz kadrowanie i będziesz wiedział jakie ogniskowe, w którym momencie zastosować to:
-Nikon 35 f 1,4
-Nikon 50 f 1,4 (ewentualnie f1,8 )
-Nikon 85 f 1,8 ( f 1,4 może póżniej 8) )
Zapasowa bateria/komplet AA i możesz się uczyć. Przy tym budżecie nie myślałbym o sprzęcie ze sklepu, a o używkach.
Photoartbox
10-10-2011, 20:32
Sorry, tam mialo byc 1.8D od 1.8G jak podal kolega Seeker. ...50/1.8D - ok. 500 zł, 35/1.8G...
Wyglada na to, ze najlepiej byloby zainwestowac w dobra ksiazke o fotografii. Przeciez to podstawy... 50 mm i 35 mm to ogniskowe, 50mm weziej, 35mm szerzej. Oznaczenia D i G, to oznaczenia typowe dla systemu nikona, w skrocie: D - ma pierscien przyslony, a G jest tego pierscienia pozbawiony.
Jak juz pisalem wczesniej do tej pory uzywalem Canona 450D z kitem i nie mam wiedzy co do Nikona, pomyslalem ze zapytam skoro kolega podal obiektywy tego typu. Jestem na tym forum bo chce sie dowiedziec wiecej na temat Nikona i bede grzebal na forum. Chcialbym kupic jakas puszke, ale nie wiem jaka. Obiektyw cos do 100mm max. 50mm a 35mm wiem ze jest wezej, szerzej. Lampe bede mial SB-900. Moze jeszcze jakies podpowiedzi co do puszki, szkla?
Kup D 200 + Nikorra AF-S 35/1.8 G DX + Nikkora AF 85 f/1.8D + SB 900, 5 tys. możne jeszcze zostanie i do roboty
Dzieki za podpowiedzi, juz mi sie troche jasniej zrobilo. Mysle o D5100, D7000, D90, D300. Ktory jest najlepszy przy wysokich ISO, ktory najbardziej nadawalby sie do Kosiola, jaki jasny obiektyw do tego dobrac? Chcialbym jakis od x...do...80mm...100mm
A może przeczytaj czasami co napisałeś ?
A co napisalem? Bo nie wiem o co be.
Sapphiron
10-10-2011, 23:28
kolejny fejkowy temat?
Myslalem ze ktos mi cos doradzi, podpowie. Nie wiem co takiego napisalem, zamiast pisac po co to, a po co tamto moglibyscie cos napisac sensownego, co by mi pomoglo i zapewne w przyszlsoci innym, jestem tu nowy i mam prawo czegos nie zrozumiec, nie miec wiedzy o Nikonach oraz jego sprzecie, dlatego tu jestem, chce zaczerpnac tej wiedzy od "profesionalistow"
Myslalem ze ktos mi cos doradzi, podpowie. Nie wiem co takiego napisalem, zamiast pisac po co to, a po co tamto moglibyscie cos napisac sensownego, co by mi pomoglo i zapewne w przyszlsoci innym, jestem tu nowy i mam prawo czegos nie zrozumiec, nie miec wiedzy o Nikonach oraz jego sprzecie, dlatego tu jestem, chce zaczerpnac tej wiedzy od "profesionalistow"
Robaczku, takich tematów na forum jest z 500 a jedynym piszącym bez sensu w tym wątku jesteś Ty. Wykazujesz się przy tym brakiem podstawowych wiadomości które są osiągalne dla średnio rozgarniętego 10-cio latka który wie co to google.com.
Fajnie że dostałeś ten gig w kościele, ale nie licz na ekspresowy kurs fotografii ślubnej. O której też możesz sobie poczytać na forum. Wystarczy znaleźć funkcję szukaj i kilka mieć kilka tygodni na czytanie. W sam raz na długie zimowe wieczory.
Yhy, Tygrysku jak bys nia zauwazyl ja pytalem o sprzet jaki mam wybrac a nie o kurs fotografii. Wiem c o google, jestem n tym forum bo uwazam za najlepsze dla Nikoniarzy, chcialem jakies podpowiedzi, co gdzie z czym sie je.
"A co napisalem? Bo nie wiem o co be."
A chociażby to:
"Sorry, tam mialo byc 1.8D od 1.8G jak podal kolega Seeker." ;)
Ani jednym słowem nie wspomniałem o obiektywach.
Napomknąłem za to o różnicach pomiędzy D700 i D7000,
które są ogromne i pytania odnośnie D700 umieszczamy
w osobnym dziale, aby łatwiej było trafić na osoby, które są
zorientowane w temacie.
Ja rozumiem fascynacje i ekscytacje, ale ochłoń trochę,
bo ciężko się połapać o co pytasz i tym samym pomóc.
Masz racje i przepraszam, bylem zmeczony po pracy. Kolega "wer" wspomnial o ty D, G. Nie chce zasmiecac itd. Dalisci mi duzo wskazowek i zastanawiam sie nad obiektywem Tamron AF SP 28-75 F2.8 Di XR LD Asp. NIKON + Bodu D7000. Czy to dobry pomysl? Jaki obiektyw <nie drogi> Rybie oko byscie polecali?
haradrimm
11-10-2011, 15:29
Masz racje i przepraszam, bylem zmeczony po pracy. Kolega "wer" wspomnial o ty D, G. Nie chce zasmiecac itd. Dalisci mi duzo wskazowek i zastanawiam sie nad obiektywem Tamron AF SP 28-75 F2.8 Di XR LD Asp. NIKON + Bodu D7000. Czy to dobry pomysl? Jaki obiektyw <nie drogi> Rybie oko byscie polecali?
Do cropa dużo lepszy 17-50.
Jeśli chodzi o rybie oko to pojęcie "tani" jest względne. Może Samyang?
Photoartbox
11-10-2011, 16:22
Ewerew, masz posklejane literki na klawiaturze, czy zawsze jestes tak zmeczony po pracy, ze w nie nie trafiasz?
w Canonie mam 18-55mm wiec wolalbym cos dluzszego do Nikona. Czy ten Tamron jest dobry do D7000? Rybie oko chcialbym taki zeby sie pouczyc cos, tak do 500, 600zl. Mysle jeszcze nad D5100 i jakies inne szkla + ten Tomron. Szukam jeszcze cos Sigmy. No wlasnie mam posklejana klawiature, dziecko wylalo sok.
Do cropa dużo lepszy 17-50.
Jeśli chodzi o rybie oko to pojęcie "tani" jest względne. Może Samyang?
Hmm, nie rozumiem tego. w Tamronie 15-50 f2.8 to u mnie np. na D7000 bylaby ogniskowa taka jak w Canonie 18-55mm? Podobna? Czy dluzsza? Zalezy mi na dluzszym obiektywie niz 55mm ktory mam kitowy, ale tez na szerszym koncie niz w tym Tamron 28-75mm, no i jasniejszy taki 2,8. Bo wlasnie ja chyba myle pojecia, podpowiecie mi jak to jest?
krzysztof2297
11-10-2011, 19:51
Tamron to jest 17-50 2.8 , ma prawie taki sam zakres jak 18-55 , tyle ze jest lepiej zbudowany i jasniejszy , to wyzsza liga niz 18-55 . Tamron 28-75 to szklo pod pelna klatke , ogniskowa nie bardzo pasuje pod d7000 , bo znow bedzie ci brakowalo szerokiego konca . Najlepiej dla ciebie kupic do d7000 nikora 18-105 albo jakas sigme 17-70 , jak ci brakuje tele , tym bardziej ze duuuzo czytania przed toba , bo sam nie wiesz jakie szklo co daje ... Nikon d7000 + 18-105 to optymalny wybor , za pol roku bedziesz wiedzial co dalej ;) A jak nie bedziesz wiedzial , to lepiej kup sobie jakiegos automata ;)
Ooo wlasnie o to mi chodzilo, jeszcze mozesz mi napisac czy Sigma to dobre szklo takie jak Tamron? Wlasnie zaraz pogrzebie na forum co do Nikora i tej Sigmy, chcialbym szerokokatny jak te co podales + jasne takie 2,8. Dzieki za odpowiedz. Naprowadziles juz mnie na trop ;)
krzysztof2297
11-10-2011, 21:17
Sigmy sa troche lepiej zbudowane , ale tamrony tez maja swoje plusy . Cos sie tak uparl na kundelki ( sigma tamron ) ? Tamron 17-50 ma swiatlo 2.8 ale 50 mm to nie tele , trzeba przebrac pare modeli bo maja problemy z jakoscia , no i lubi sie motac z nikonami jezeli chodzi o af . Sigmy sa dwie 17-70 2.8-4.5 i drozsza i lepsza wersja z stabilizacja 17-70 2.8-4.0 . Tylko sigmy te 2.8 maja tylko na szerokim kacie , na 70 mm to juz jest 4 po za tym 70 mm nie jest mocna strona tego szkla . Nikor 18-105 3.5-5.6 jest porownywalny dla 70 mm z ta sigma jasnoscia a jeszcze masz w zapasie 105 mm ... Kup nikora a potem zobacz czego ci brakuje , jak portretowki czy makro , to sobie jakas jasna stalke kolo 90 mm dokupisz . Jak cos szerszego , to tez nikon ma tania 35 mm 1.8 ... Jak masz ochote pokatowac sie testami to zapraszam na opierdycznych :
http://www.optyczne.pl/testy_obiektywów.html
Milego czytania ;)
Ok, dzieki za info. Chyba kupie tak : Nikkor 18-105 3.5-5.6 ten bedzie pasowal prawda? -> http://allegro.pl/btfoto-nikkor-18-105-f-3-5-5-6-ed-vr-i1850136928.html dokupie tego Tamron 17-50 f2.8. Tylka sa dwa inne <oznaczenia> Ktory do tego D7000 bedzie pasowal? Podam linki http://allegro.pl/btfoto-tamron-sp-af-17-50-f-2-8-nikon-i1867947920.html i kolejny http://allegro.pl/btfoto-tamron-spaf-17-50-f-2-8-xr-di-ii-vc-ld-c-i1846562097.html Oba maja autofocusa?
krzysztof2297
11-10-2011, 21:59
VC oznacza w tamronach stabilizacje , wiec jeden z nich ja ma , drugi nie . Jeden tez ma mocowanie canona - wlasnie ten z VR . Tylko po co ci 2 pokrywajace sie zakresami szkla ?
Czyli ten pirwszy bedzie pasowal do Nikona D7000? Bo ten Tamrona chce miec do kosciola, uczyc sie. A ten Nikora dluzszy do zdjec typu Fashion, plener Mlodym itd. Zeby wyszla np cala osoba i rozmazane tlo. A ten Nikora pasuje do D7000? Musze poszukac czegos takiego jak ten 17-50 Tamron, ale z tym VC
Nikkor jest w pełni funkcjonalny z każdą puszką DX.
Dzieki, kurcze teraz mam problem. Bo chcialem kupic tego D7000, ale po przeczytaniu co pisza uzytkownicy forum, zniechecilem sie. Jak sprawdzic czy wersja ktora chce kupic jest poprawiona? Bo slyszalem ze pluje olejem itd. A moze cos innego wybrac? tak w cenie D7000. Do tego chce Tamrona 17-50 2.8. albo Sigme 17-70 2.8. Ktory byscie wybrali do tej puszki? Plus jakies rybie oko, ale nie wiem jakie? podpowiecie? Plus Nikkor 17-105 lub 55-200 ED VR.
Photoartbox
13-10-2011, 11:48
Dodaje watek do ulubionych ;) Masakra.
No masakra, bo mam problem. Ciekawe czy Ty byles na poczatku taki madry, chyba po to jest te forum, zeby zapytac, poczytac, cos wyciagnac.
Photoartbox
13-10-2011, 12:05
Ciekawe czy Ty byles na poczatku taki madry
No nie, taki madry nigdy nie bylem...
Masakra totalna, Zainwestuj w książkę podstawy fotografii, można kupić w dowolnej księgarni, a potem weź swojego canona i naucz się nim robić zdjęcia, przydał by sie tez pewnie kurs czytania i pisania ze zrozumieniem.
a co tu do zrozumienia, jak polowa pisze masakra totalna... niby czego nie rozumiem, ze mam isc na kurs czytania ze zrozumieniem? Nie znam sie na obiektywach itd. zapytalem tylko.
Podstaw Ci brakuje, a myślisz o zarabianiu na fotografii. Moim zdaniem sprzęt, który masz w tej chwili zdecydowanie wystarczy na Twoje umiejętności. Zdecydowanie nie kupuj Tamrona 17-50 i nikkora 18-105 na raz. Nie widzę racjonalnego uzasadnienia posiadania obu. Możesz też skorzystać z modnej na forum porady i
kupić 35 1,8G, jako jedyne szkło, nauka wtedy idzie szybciej, ale wymaga więcej pracy.
wszystko jest do rozumienia, piszesz tak jakbyś nie miał pojęcia o czymkolwiek, nie rozumiesz nawet tego co ludzie Ci odpowiadają na forum, nie rozumiesz tego co producenci pisza na stronach i sprzedawcy na allegro, przekręcasz nazwy firm, ogniskowe. Rób tym co masz. Najpierw przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem instrukcję obsługi swojego canona, potem książkę o podstawach fotografii, może jakiś kurs?
pioter m
13-10-2011, 12:47
O poslugiwaniu sie googlami tez niewiele wie... Przeciez na jego pytania odpowiedz padla juz wiele razy.
Sapphiron
13-10-2011, 12:47
wy się dalej nakręcacie a ten kolo sobie jaja robi...
Paulincia89-16
13-10-2011, 13:14
Sprzętu będzie kupa a fotograf d**a
Polecam popatrzeć na kąty w jakich robisz zdjęcia a i instrukcja aparatu Twoim przyjacielem... :-)
Ok, zrozumialem. Nie robie sobie jaj, moze nie wiem za duzo o sprzecie, dlatego zapytalem czy D7000 pluje olejem, bo tak przeczytalem na tym forum. Chcialbym go sobie kupic, a do tego wspomniany wczesniej T. SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC i AF-S 55-200mm f/4-5.6G ED VR <jak juz pisalem wczesniej> tylko nie wiem czy to dobry wybor, czy bedzie pasowal, zapytalem tylko przeciez. Instrykcje bede czytal jak kupie tego D7000 lub cos z Nikona, ksiazki tez poczytam. Chce kupic porobic, uczyc sie <jak to mowia trening czyni mistrza> Poczytam, popytam, porobie fotki i cos zalapie.
RobertMiernik
13-10-2011, 14:38
Na początek kup cokolwiek potem będziesz się zastanawiał czy to dobry wybór.
Ciężko powiedzieć czy to dobry wybór bo to zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, znam ludzi, którzy robią zdjęcia tylko dwoma obiektywami 35mm i 85mm i nic innego im do życia nie potrzebne, są tacy co nigdy od aparatu nie odpięli obiektywu 18-200 i też są zadowoleni.
Sam musisz do tego dość!
To co wypisałeś powyżej to super sprzęt na początek, jak popstrykasz to sam dojdziesz do tego czego Ci brakuje i będziesz sobie uzupełniał/zmieniał szkła.
Dość marudzenia - do dzieła!
Ok, zrobie tak jak napisales. Jeszcze chcialbym sie dowiedziec czy ten D7000 pluje olejem? Bo czytalem tez ze sa wersie ktore brudza matryce i ktore sa Ok. Kupie sobie tego 17-50 na poczatek, cos jeszcze do uchwytania dziecka ktore biega gdzies na placu zabaw...czyli chyba 18-200. Jak ten D7000 rzeczywiscie brudzi matryce to kupie D90 bo slyszalem ze jest lepszy od D3000, D5000, D5100. Sorry wszystkim za marudzenie itd, dziekuje tym ktory sa wyrozumiali i mi w jakis sposob pomogli.
kupie D90 bo slyszalem ze jest lepszy od D3000, D5000, D5100.
Lepszy nie znaczy wcale że będzie robił lepsze zdjęcia. D3S chyba jest jeszcze lepszy.
RobertMiernik
13-10-2011, 21:38
To czy pluje czy nie zależy od konkretnego egzemplarza, raczej nie ma się o co martwić, jeśli pozostałe parametry spełniają oczekiwania, to nie ma się czym łamać tylko brać - po to jest gwarancja.
Co do obiektywów: nie kupuj obiektywów których ogniskowe się pokrywają - to bez sens jest przy takich szkłach. Jeśli już się rozmyśliłeś co do szkieł z poprzedniego posta to kup samo 18-200, powinieneś być zadowolony.
Kupie Tamrona 17-50 VC. Do tego chyba Samyung 85 1.4 plus jakis zoom w plener. Czy sa wersie Samyung 85 w autofocusem? Nie wiem czy dam rade manualnie np w ciemniejszym miejscu ustawic ostrosc :(
Photoartbox
14-10-2011, 15:06
Kupie Tamrona 17-50 VC.
Kupuj
Do tego chyba Samyung 85 1.4
Samyang
Czy sa wersie Samyung 85 w autofocusem?
Nie
Nie wiem czy dam rade manualnie np w ciemniejszym miejscu ustawic ostrosc :(
Nie
Hmm, a co bys wybral. Samyang 85 1.4 czy Nikkora 85 1.8... bo sa wersje ze stabilizacja? A autofocusem?
Sapphiron
14-10-2011, 17:01
nikkor 85/1.8
a czy AF bedzie dzialal na D7000 <D90> z tym nikkor 85/1.8 ?
Gdybyscie mieli wybrac obiektywy do body D7000. D90 - podaje dwa bo nie wiem na ktory sie zdecyduje, naczytalem sie o brudzacym oleju itd. w D7000 ale tez pozytywne zdania sa oczywiscie.
Tamron 15-50 F2.8 VC
Sigma 17-70 F2.8-4.5 <ze stabilizacja Autofocusem, jakie bedzie mialo oznaczenie do tych puszek ktore podalem?>
Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF MC
Nikkor AF 85 f 1.8D
Odrazu zapytam, czy z D7000, D90 mozna jakos wyzwolic lampe gdy ktos ja trzyma <jest> obok? Nie chodzi mi o wyzwolenie blyskiem, ale takie ze w aparacie mam zamknieta lampe a SB wyzwole jakos?
Wiele osób zmęczyłeś . Dziwię się , że ktokolwiek Ci jeszcze odpowiadał (teraz i ja).
Wiem, bo moje pytania sa na poziomie amatora. Pytam bo nie wiem czy te obiektywy sie nie pokrywaja, czytalem tez ze D90 ma "srubokret" i tansze obiektywy moza kupic. A le neiw iem co to ten srubokret, domyllam sie ze to jakis autofokus? Pomozecie cos wybrac? z tego co podalem?
Wiem, bo moje pytania sa na poziomie amatora. Pytam bo nie wiem czy te obiektywy sie nie pokrywaja, czytalem tez ze D90 ma "srubokret" i tansze obiektywy moza kupic. A le neiw iem co to ten srubokret, domyllam sie ze to jakis autofokus? Pomozecie cos wybrac? z tego co podalem?
Skoro nie wiesz to wklep w google i poczytaj, zamiast walić pytaniami jak z karabinu... Poświęć 1-2 dni na szukanie i czytanie, a będziesz miał ogólne rozeznanie co i jak :roll:
Duzo pytan zadalem itd. duzo poczytalem i mam juz wiecj wiedzy, aczkowik nie na tyle zeby samemu cos wybrac na poczatek. D90 ma srubokret i mozna do niego kupic tansze szklo a on sam ustawia ostrosc? Ktore z tych podanych byscie wybrali dla siebie? D90 chyba kupilbym w zestawie z 18-105 plus jakies obiektywy z tego co podalem
Gdybyscie mieli wybrac obiektywy do body D7000. D90 - podaje dwa bo nie wiem na ktory sie zdecyduje, naczytalem sie o brudzacym oleju itd.
Kup D90, nie będziesz musiał zmieniać brudnego oleju.
Odrazu zapytam, czy z D7000, D90 mozna jakos wyzwolic lampe gdy ktos ja trzyma <jest> obok? Nie chodzi mi o wyzwolenie blyskiem, ale takie ze w aparacie mam zamknieta lampe a SB wyzwole jakos?
Wyzwolisz, naciśniesz przycisk na lampie.
A tak na poważnie, poczytaj Kolego specyfikację sprzętu który zamierzasz kupić i wszystkiego się dowiesz.
jacek dr
15-10-2011, 18:48
No i znalazłeś rozwiazanie swojego problemu w końcu,wybrałes idealnie ,kupuj d 90 i 18 -105,plus obojetnie jaki obiektyw z tego co podałes, bedziesz mega zadowolony,kupuj i pstrykaj zdjecia ,bo szkoda czasu !
Nic Ci nie zastapi zdobytej wiedzy w terenie ze swoim nowym ,doskonale wybranym zestawem.Gnaj co sił ,powodzenia!!
Dziekuje wszystkim . Kupie D90 <D7000 jak trafie na dobry bez brudzenia matrycy> Plus 18-105 i teraz tak TAMRON AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp. [IF] , Lub Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC . Ktory dla mnie lepszy do tych modeli <biorac bardziej pod uwage D90,chodzi o ostrzenie Autofocus?> Plus Nikkor 85mm f1.8D AF. no i lampe bede mial SB 900 i kupie jakas tansza zeby bawic sie strobo. Czy odrzucilibyscie cos z tego? cos zmienili? Bo nie wiem jak beda te obiektywy wygladaly na tej pusce Dx, czy nie beda sie pokrywaly ogniskowa. Fotki bede robil w domu, Portret, plener.
p.s. pytam bo nie wim czy jest sens kupic ten 18-105 gdybym sie zdecydowal na ten 85. Bo czytalem ze 85 z lustrzanką DX uzyskamy ogniskową 127.5 mm, czyli dlugi a o taki mi chodzi obiektyw, zeby mozna blizej robic fotografowanych osob i dalej, zeby tllo bylo rozmazane.
jacek dr
15-10-2011, 19:41
Jeszcze nie sklepie???Jak pisałem wyzej ,kup objetnie który obiektyw i bedzie miodek,zdjęcia będą piekne,leć chłopie bo dolar szaleje!Juz wszystko wiesz co potrzeba ...
p o w o dz e n i a a a !!:-)
Paweł Kania
15-10-2011, 19:48
A nie lepeij 18-200, pokryje Ci wszystkie zakresy, nie bedziesz musiał machać szkłami a na DX to będzie 300mm ! ;)
No tak, ale mi zalezy na jasnym szkle. Ceny tez biore pod uwage. Nie wiem co z tym 18-105, a 85. 85 1.8. czytam ciagle i chwalicie "chwala" ale wlasnie nie wiem czy ogniskowe nie sa podobno jezeli chodzi o DX?
Jeszcze nie sklepie???Jak pisałem wyzej ,kup objetnie który obiektyw i bedzie miodek,zdjęcia będą piekne,leć chłopie bo dolar szaleje!Juz wszystko wiesz co potrzeba ...
p o w o dz e n i a a a !!:-)
yhy, ciekawe czy Ty bys lecial tak na momencie, gdybys byl na moim miejscu <"to sa jednak pieniadze i nie chce ich utopic w czyms co moze pozniej bedzie zawodzic"> Chce podjac dobra decyzje, nie znam sie na tym i dlatego pytam. Dolar mnie nie interesuje, moze skakac. Jak podskoczy to rozbije skarbonke :wink:
jacek dr
15-10-2011, 20:40
odpowiem Ci ,dokładnie byłem na twoim miejscu ,kupiłem podstawowy sprzęt,popstrykałem i dopiero dowiedziałem sie jakie szkła mi sa potrzebne ,co mi nie pasiło sprzedałem na forumowej giełdzie, dzieki temu topienie kasy nie jest tak bolesne.Dokładnie to samo Ci chciałem poradzic ,odemnie jeszcze raz , obojetnie jakie szkło i leć robić zdjecia.Na tym zakończe ,i chyba wielu innych także.
Witam! Jestem nowym forumowiczem nikoniarze, wiec jezeli zrobie cos nie tak to prosze nie krzyczec :p
Znajomy polecił mi Nikona D700 + Nikkor 24-70 f/2.8G ED AF-S + SB-900. Czytalem o tym duzo i jest to elegancki sprzecik, z tym ze nie mam takiego wkladu finansowego. Moje pytanie brzmi, czy mozecie mi polecic jakas lustrzanke cyfrowa do 5tys.? Fotografuje ludzi <fashion>, chcesz sie uczyc tez zdjec w kosciele Chrzciny, Slubu <podreslam Uczyc sie u znajomych> Wesela. Z tego co patrze to D90, D300, nie wiem jakie jeszcze body poleciacie? Jakie szklo? Zalezy mi tez na glebi ostrosci <rozmycie tla> Lampe bede mial bo dostane na urodziny, mysle o SB-900. Czym sie rozni SB-800, 600? czy tez dziala bezprzewodowo? Jezeli ktos m odpisze to z Gory Dziekuje!
Zacznę trochę od końca i od pytania, które pojawiło się później. Lampę błyskową możesz wyzwolić identycznie jak w Canonie albo za pomocą kabelka, albo za pomocą błysku (najlepiej używając zasłonki lampy o symbolu SG-3 IR). Sterowanie błyskiem (CLS) spisuje się naprawdę nieźle, także w studio. Oczywiście można też to zrobić drogą radiową (choć to już droższa impreza).
Co do ślubów, chrzcin i tego typu imprez na korpus z matrycą w formacie DX - czyli D7000/D90 - najlepsze obiektywy to wspomniany Nikkor 24-70 f/2.8 oraz Nikkor 17-55 f/2.8. Ten drugi jest już trochę tańszy, szczególnie używany, ale to nadal spory wydatek. Niestety wszystkie inne obiektywy to będą półśrodki. Chodzi głównie o ostrość na przysłonie 2.8 oraz o jakość działania systemu autofokus. A także o jasność. Nie ma innych obiektywów, które by tu mogły konkurować, szczególnie na ciemnej sali weselnej. Najbliżej jest chyba Sigma 24-70/2.8. Tamrony tradycyjnie mają dość słaby napęd autofokusa.
Do obu z nich warto mieć Nikkora 85/1.8, który jest bardzo dobrą ogniskową do portretów, czy to w plenerze, studio, czy w kościele. Jest też jasny, zatem umożliwia uzyskanie małego rozmycia tła oraz ratunek w bardzo trudnych sytuacjach.
Nie kupowałbym żadnego zooma ciemniejszego niż f/2.8. Mija się to z celem i będzie to pierwszy obiektyw do odsprzedaży.
Korpus, lampa (może być starsza SB-800, SB-600 nie wyzwoli innych lamp przy użyciu systemu sterowania błyskiem CLS - czyli nie ustawisz ich parametrów z poziomu korpusu bądź jednej lampy na korpusie), 17-55, 85/1.8 całkowicie wystarczą do prawie każdego zastosowania, które wymieniłeś w wątku.
Jeżeli ich cena przekroczyłaby budżet, polecałbym albo rezygnację z 85-ki (z wielkim bólem). Albo zamianę 17-55 na dwa konkretne obiektywy. Tamron 17-50 f/2.8 (obojętne który oby ostry), oraz Nikkor 35-70 f/2.8 D. Stracisz na świetnym AF. Zyskasz na cenie oraz zasięgu ogniskowych (w sumie 17-70 zamiast 17-55). Oba można bez problemu kupić używane (i to bym polecał), co oznacza bardzo niewielką (jeśli w ogóle) stratę przy ewentualnej odsprzedaży. Nikkor 35-70/2.8D da również ładne rozmycie tła i sprawdzi się jako portretówka (w tym i w studio), choć nie nadaje się do zdjęć pod światło. Da jednak ładniejszy obraz niż 17-55 w wielu sytuacjach. Silnik AF w obu tych obiektywach niekoniecznie nadaje się do zdjęć wykonywanych ludziom w ruchu. Zamiast Nikkora 35-70 można kupić Sigmę 50-150 f/2.8. To bardzo dobry obiektyw portretowy, choć nie tak dobry przy przysłonie f/2.8. Ale umożliwia rezygnacje z 85/1.8, ponieważ zawiera, a nawet przekracza ten zakres. Ma też niezły AF. Jeżeli jednak ciemne pomieszczenia są częstym środowiskiem zdjęć, to przynajmniej jedna jasna stałka (o f/1.8 ) bywa bardzo przydatna. Może to być jednak bardzo tania i ostra 50/1.8D.
Jako rybie oko można kupić manualnego Samyanga - ale to raczej jako dalszy priorytet.
Dobrym późniejszym zakupem będzie 35/1.8D. Jasny obiektyw o uniwersalnej ogniskowej, bardzo ostrym obrazie i całkiem ładnym rozmyciu.
D90 to nadal dobry korpus z niezłą ergonomią.
@mOSAd dziekie Ci bardzo. wiem ze zadaje duzo pytan, ale nie jest to tak ze nie czytam forum. Bo nie wiem jak beda dzialaly <ogniskowe..itd> pod dana puszke Dx <Fx> Kupie puszke D90. Tamrona 17-50 2.8. i Nikkora N85. 1.8. no i chyb 35/1.8D. Duzo mi pomogles, dzieki, reszcie za pomoc i "noe pomoc" tez dziekuje. Emanko. Peace!