Zobacz pełną wersję : porównanie sb-600 z LEXUS RIVA SL-3000AFni.
Lampa podróbka sb-600 to LEXUS RIVA SL-3000AFni.
link >> http://allegro.pl/item151974385_lamp...owa_gw_pl.html <<
Miałem wczoraj możliwość porównania tych produktów i ku mojemu zdziwieniu sb-600 nie wypadła lepiej.
Sb-600 zwarta sztywna konstrukcja, dobra szybka praca zoom, czytelne guziki, dobre podświetlenie, niestety spora waga.Nic nie trzeszczy i nie ma luzów, solidny plastik. Lampa bez problemu pozwala robić zdjęcia w pomieszczeniach o powierzchni 35m2 niestety większego pokoju nie mam w domu.Z jednego na drugi koniec bez problemu doświetla.Możliwość ustawienie EV na lampie i przepalania. W sumie lampa OK dla amatora. Niestety mimo białych ścian i sufitu nie da się doświetlić obrazu celując lampą o sufit. Poza tym wad nie zauważyłem no może palnik mógłby mieć większą powierzchnię jak dla mnie jest za mały.
Co do SL-3000AFni to kiepskie wykonanie, gorszy plastik bardziej luźny i trzeszczący, ale do przyjęcia.Dzięki innemu tworzywu lampa jest lżejsza.Tragiczne przyciski i wyświetlacz z tyłu lampy. Brak korekcji błysku na lampie. Co mnie zdziwiło to jakość i siła błysków są identyczne. Zdjęcia robione ze statywu niczym się nie różniły były praktycznie tak samo doświetlone no może około 1% słabiej niż sb-600.
W całkowicie ciemnym pomieszczeniu SB-600 z odległości 5-7m nie mogła złapać ostrości na ścianą na przeciwko. Po założeniu Sl-3000AFni ostrość była ustawiona na każdej ogniskowej bez problemu.
+ dla sb-600 za wykonie
+ dla sb-600 za szybki zoom
- dla sb-600 problemy ze złapaniem ostrości
- dla sb-600 cena
+ dla Sl-3000AFni niższa waga
+ dla Sl-3000AFni dużo lepsze wspomaganie fokusa
+ dla Sl-3000AFni przystępna cena
- dla Sl-3000AFni gorsze wykonanie
- dla Sl-3000AFni gorszy wyświetlacz
- dla Sl-3000AFni wolna praca zoom
Jak o czymś zapomniałem to dopiszę :)
tumiwisizm
14-02-2007, 14:02
http://foto-tip.pl/aukcje/tumax/386-n_p+t.jpg
Straszne:
SB-600 z odległości 5-7m nie mogła złapać ostrościLampa miała problemy z łapaniem ostrości? I co, miała back focus, czy front focus? :-) :-) :-)
Zjedzą Cię żywcem za ten test :mrgreen:
Ciekawe dlaczego 1/3 forumowiczów ma właśnie SB-600 a nie jej podróbkę?
i do tego wszyscy ją chwalą...
Dziwi mnie że nie dało się doświetlić poprawnie obrazu za pomocą SB-600 skierowanej w sufit, skoro mi się to udaje za pomocą lampy wbudowanej i małego lusterka w 24m2 pokoju ... Wniosek jest jeden:
Nie dostatecznie poznałeś możliwości SB...
eeee, a myslalem ze ktos sie upil solidnie i porownal lampe z samochodem:-)
Po prostu dla amatora nie warto przepłacać.Może miałem za mało czasu na próby, ale takie jest moje odczucie
Po prostu dla amatora nie warto przepłacać.Może miałem za mało czasu na próby, ale takie jest moje odczucie
a to ciekawostka.... tutaj piszesz, że ta podróba jest kiepska...http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19011
oj wiarygodny to Ty nie jesteś - sypiesz się na każdym kroku....
takie było moje odczucie, ale to może kwestia ustawień. Może i tą lampę da się inaczej ustawić z aparatem. Ja napisałem moje pierwsze odczucie.Sb-600 fajna ale dla amatora nie potrzebna.SB-800 to już coś i jest bardzo zauważalna różnica.Między tymi dwoma jest więcej wspólnego niż różnic.Dużo zależy od ustawień aparatu i pochopnie napisałem tamtą opinię.
Po kolejnym dniu zabawy udało mi się pobawić i opanować SB-600 (prawie). Niestety nie udało mi się poradzić ze wspomaganiem AF gdzie "podróba" wypada lepiej.Co do siły błysku są porównywalne i ciężko dostrzec różnicę. Może to mój aparat, ale nie zamienię na SB-600 zbieram do 800-tki.
Nie chcę urazić osób które mają 600-tki ewentualnie dla mocno złych na mnie możemy kiedyś się spotkać i zrobić rzetelne porównanie. Taki test PODRÓBA vs ORYGINAŁ.
Niedzwiedz
16-02-2007, 12:48
ja mam pytanie bo przydala by mi sie taka tania sb600 :) ma to to CLS i da sie tym pracowac z np sb600 z tym wynalazkiem sterowane z body ?
nie można jej wyzwolić bezprzewodowa. Co do CLS to nie wiem co to jest wiec nie odpowiem :)
Jednak troszkę zły opis. Lampa na wyzwalanie błyskiem oraz CLS !! Dział idealnie z obiektywem n 18-70 natomiast sb-600 nie chce mi dobrze działać co opisałem w innym poście. Kolejny plus dla podróbki :)
ale ja dalej wole podróbke :) no ale 8setke :)
Niedzwiedz
23-02-2007, 09:54
to znaczy ma CLS , czyli wyzwalenie zdalne ? bo sie pogubilem,Gabriel skad jestes ? z jakiego miasta ?
Ma zdalne wyzwalanie i nawet działa :))
Jestem z Mińska Mazowieckiego.
A co to za podróba sb-800??
Niedzwiedz
23-02-2007, 13:38
i masz Gabrielu ta podrobke ? hmm ja mam sb600 i d200 moze bysmy wyprobowali czy zadzialaja 2 naraz w zdalnym wyzwoleniu to naprawde swietna alternatywa by byla jak by dziala
mam jeszcze tą podróbkę mam też sb-600 co do spotkania to nie ma problemu jak w okolicy to mogę podjechać.
Niedzwiedz
26-02-2007, 10:36
acha czyli jak wyzwalasz z body sb600 i i ten drugi wynalazek tez blyska prawidlowo ? (jezeli tak to go kupie :) )
w miarę prawidłowo. Czasami błysk jest zbyt wczesny ale to chyba tylko kwestia ustawień na lampie. 90% zdjęć wychodzi prawidłowo.Jak mówiłem nie ma problemu możemy sprawdzić.
http://gabriel.vk.pl/k.jpg
Przykładowe zdjęcie z podróbki wyzwalanej błyskiem i sb-600 przykręconej na minimum i do połowy zasłoniętej.
Kiepska jakość zdjęcia bo na szybko.
martin204
27-02-2007, 20:21
Witam
A czym różni się twoja lampa od Tumaxa DSL386A http://allegro.pl/item170824181_tumax_dsl386a_do_nikon_d50_d70_d70s_ d100_d200.html
bo wydaje mi sie że są identyczne z tym że riva ma teoretycznie wieksza liczbe przewodnia pytam dlatego że niestety niemoge sobie pozwolic na zakup żadnej SB (6)800 a musze kupic jakąś lampe - może jakieś sugestie które pozwolą rozwiać ewentualne wątpliwości co do wyboru miedzy tymi dwoma modelami - lub może jakaś trzecia inna alternatywa..... za sugestie bedę wdzięczny a i mam jeszcze jedno pytanko czy lampą z korpusu d50 można wyzwolić błysk w tej rivie prosze o jakieś info...
Pozdrawiam
Te lampy wyglądają identycznie, a co je różni to nie mam pojęcia. Liczba przewodnia to może tylko kwestia opisu. Z podróbki na początku byłem nie zadowolony jednak po większym wgłębieniu się w ustawienia wszystko jest OK. Jak opisywałem byłem bardziej zadowolony bo lepiej łapała ostrość, a co do błysku siła siej praktycznie identyczna. No i RIVA ma niższą cenę :) , a po co przepłacać za to samo. Zdjęcia z podróbki mogę podesłać na meila.
Co wyzwalania to można to zrobić każdą lampą błyskową. MI nawet udawało się to latarką ( super jasna " maglaita"-nie wiem jak to się pisze :) )
Po dłuższym czasie używanie jednej i drugiej nie widzę różnicy. Czekam, aż zaczną się śluby i wtedy przetestuję podróbkę i oryginał w boju. Okaże się wyższość oryginału choć myślę że podróba nie wypadnie gorzej. Czyli tydzień po świętach uzupełnienie opisu - i niech płaczą ci co przepłacili :)
W podróbie denerwuje mnie tylko wolna praca zomu.
Te lampy wyglądają identycznie, a co je różni to nie mam pojęcia. Liczba przewodnia to może tylko kwestia opisu. Z podróbki na początku byłem nie zadowolony jednak po większym wgłębieniu się w ustawienia wszystko jest OK. Jak opisywałem byłem bardziej zadowolony bo lepiej łapała ostrość, a co do błysku siła siej praktycznie identyczna. No i RIVA ma niższą cenę :) , a po co przepłacać za to samo. Zdjęcia z podróbki mogę podesłać na meila.
Co wyzwalania to można to zrobić każdą lampą błyskową. MI nawet udawało się to latarką ( super jasna " maglaita"-nie wiem jak to się pisze :) )
Po dłuższym czasie używanie jednej i drugiej nie widzę różnicy. Czekam, aż zaczną się śluby i wtedy przetestuję podróbkę i oryginał w boju. Okaże się wyższość oryginału choć myślę że podróba nie wypadnie gorzej. Czyli tydzień po świętach uzupełnienie opisu - i niech płaczą ci co przepłacili :)
W podróbie denerwuje mnie tylko wolna praca zoomu.
martin204
27-02-2007, 23:35
Dziękuje za informacje. Będe wdzieczny za przesłanie mi kilku fotek
[email protected]
Jak fotki bedą ok to natychmiast zdecyduje sie na zakup z tej aukcji : http://www.allegro.pl/item169956420_lampa_do_aparatow_nikon_sl_3000afni_ nowa_gw_pl.html
Pozdrawiam.
Niestety sprzedaję opisywana lampę. Mam na oku sb-800 i ta w ogóle mi się nie przyda.