PDA

Zobacz pełną wersję : porównanie sb-600 z LEXUS RIVA SL-3000AFni.

Gabriel
14-02-2007, 12:53
Lampa podróbka sb-600 to LEXUS RIVA SL-3000AFni.
link >> http://allegro.pl/item151974385_lamp...owa_gw_pl.html <<

Miałem wczoraj możliwość porównania tych produktów i ku mojemu zdziwieniu sb-600 nie wypadła lepiej.

Sb-600 zwarta sztywna konstrukcja, dobra szybka praca zoom, czytelne guziki, dobre podświetlenie, niestety spora waga.Nic nie trzeszczy i nie ma luzów, solidny plastik. Lampa bez problemu pozwala robić zdjęcia w pomieszczeniach o powierzchni 35m2 niestety większego pokoju nie mam w domu.Z jednego na drugi koniec bez problemu doświetla.Możliwość ustawienie EV na lampie i przepalania. W sumie lampa OK dla amatora. Niestety mimo białych ścian i sufitu nie da się doświetlić obrazu celując lampą o sufit. Poza tym wad nie zauważyłem no może palnik mógłby mieć większą powierzchnię jak dla mnie jest za mały.

Co do SL-3000AFni to kiepskie wykonanie, gorszy plastik bardziej luźny i trzeszczący, ale do przyjęcia.Dzięki innemu tworzywu lampa jest lżejsza.Tragiczne przyciski i wyświetlacz z tyłu lampy. Brak korekcji błysku na lampie. Co mnie zdziwiło to jakość i siła błysków są identyczne. Zdjęcia robione ze statywu niczym się nie różniły były praktycznie tak samo doświetlone no może około 1% słabiej niż sb-600.

W całkowicie ciemnym pomieszczeniu SB-600 z odległości 5-7m nie mogła złapać ostrości na ścianą na przeciwko. Po założeniu Sl-3000AFni ostrość była ustawiona na każdej ogniskowej bez problemu.

+ dla sb-600 za wykonie
+ dla sb-600 za szybki zoom
- dla sb-600 problemy ze złapaniem ostrości
- dla sb-600 cena

+ dla Sl-3000AFni niższa waga
+ dla Sl-3000AFni dużo lepsze wspomaganie fokusa
+ dla Sl-3000AFni przystępna cena
- dla Sl-3000AFni gorsze wykonanie
- dla Sl-3000AFni gorszy wyświetlacz
- dla Sl-3000AFni wolna praca zoom

Jak o czymś zapomniałem to dopiszę :)

tumiwisizm
14-02-2007, 14:02
http://foto-tip.pl/aukcje/tumax/386-n_p+t.jpg

Kuba_eM
14-02-2007, 14:10
Straszne:
SB-600 z odległości 5-7m nie mogła złapać ostrościLampa miała problemy z łapaniem ostrości? I co, miała back focus, czy front focus? :-) :-) :-)

odie83
14-02-2007, 14:40
Zjedzą Cię żywcem za ten test :mrgreen:
Ciekawe dlaczego 1/3 forumowiczów ma właśnie SB-600 a nie jej podróbkę?
i do tego wszyscy ją chwalą...

Dziwi mnie że nie dało się doświetlić poprawnie obrazu za pomocą SB-600 skierowanej w sufit, skoro mi się to udaje za pomocą lampy wbudowanej i małego lusterka w 24m2 pokoju ... Wniosek jest jeden:
Nie dostatecznie poznałeś możliwości SB...

rabijki
14-02-2007, 14:49
eeee, a myslalem ze ktos sie upil solidnie i porownal lampe z samochodem:-)

Gabriel
14-02-2007, 18:09
Po prostu dla amatora nie warto przepłacać.Może miałem za mało czasu na próby, ale takie jest moje odczucie

jm
14-02-2007, 19:34
Po prostu dla amatora nie warto przepłacać.Może miałem za mało czasu na próby, ale takie jest moje odczucie

a to ciekawostka.... tutaj piszesz, że ta podróba jest kiepska...http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19011

oj wiarygodny to Ty nie jesteś - sypiesz się na każdym kroku....

Gabriel
15-02-2007, 00:12
takie było moje odczucie, ale to może kwestia ustawień. Może i tą lampę da się inaczej ustawić z aparatem. Ja napisałem moje pierwsze odczucie.Sb-600 fajna ale dla amatora nie potrzebna.SB-800 to już coś i jest bardzo zauważalna różnica.Między tymi dwoma jest więcej wspólnego niż różnic.Dużo zależy od ustawień aparatu i pochopnie napisałem tamtą opinię.

Gabriel
16-02-2007, 12:37
Po kolejnym dniu zabawy udało mi się pobawić i opanować SB-600 (prawie). Niestety nie udało mi się poradzić ze wspomaganiem AF gdzie "podróba" wypada lepiej.Co do siły błysku są porównywalne i ciężko dostrzec różnicę. Może to mój aparat, ale nie zamienię na SB-600 zbieram do 800-tki.
Nie chcę urazić osób które mają 600-tki ewentualnie dla mocno złych na mnie możemy kiedyś się spotkać i zrobić rzetelne porównanie. Taki test PODRÓBA vs ORYGINAŁ.

Niedzwiedz
16-02-2007, 12:48
ja mam pytanie bo przydala by mi sie taka tania sb600 :) ma to to CLS i da sie tym pracowac z np sb600 z tym wynalazkiem sterowane z body ?

Gabriel
16-02-2007, 17:18
nie można jej wyzwolić bezprzewodowa. Co do CLS to nie wiem co to jest wiec nie odpowiem :)

Gabriel
22-02-2007, 18:00
Jednak troszkę zły opis. Lampa na wyzwalanie błyskiem oraz CLS !! Dział idealnie z obiektywem n 18-70 natomiast sb-600 nie chce mi dobrze działać co opisałem w innym poście. Kolejny plus dla podróbki :)

giziol
22-02-2007, 18:16
ale ja dalej wole podróbke :) no ale 8setke :)

Niedzwiedz
23-02-2007, 09:54
to znaczy ma CLS , czyli wyzwalenie zdalne ? bo sie pogubilem,Gabriel skad jestes ? z jakiego miasta ?

Gabriel
23-02-2007, 13:34
Ma zdalne wyzwalanie i nawet działa :))
Jestem z Mińska Mazowieckiego.

A co to za podróba sb-800??

Niedzwiedz
23-02-2007, 13:38
i masz Gabrielu ta podrobke ? hmm ja mam sb600 i d200 moze bysmy wyprobowali czy zadzialaja 2 naraz w zdalnym wyzwoleniu to naprawde swietna alternatywa by byla jak by dziala

Gabriel
24-02-2007, 11:53
mam jeszcze tą podróbkę mam też sb-600 co do spotkania to nie ma problemu jak w okolicy to mogę podjechać.

Niedzwiedz
26-02-2007, 10:36
acha czyli jak wyzwalasz z body sb600 i i ten drugi wynalazek tez blyska prawidlowo ? (jezeli tak to go kupie :) )

Gabriel
26-02-2007, 12:17
w miarę prawidłowo. Czasami błysk jest zbyt wczesny ale to chyba tylko kwestia ustawień na lampie. 90% zdjęć wychodzi prawidłowo.Jak mówiłem nie ma problemu możemy sprawdzić.

http://gabriel.vk.pl/k.jpg

Przykładowe zdjęcie z podróbki wyzwalanej błyskiem i sb-600 przykręconej na minimum i do połowy zasłoniętej.
Kiepska jakość zdjęcia bo na szybko.

martin204
27-02-2007, 20:21
Witam
A czym różni się twoja lampa od Tumaxa DSL386A http://allegro.pl/item170824181_tumax_dsl386a_do_nikon_d50_d70_d70s_ d100_d200.html
bo wydaje mi sie że są identyczne z tym że riva ma teoretycznie wieksza liczbe przewodnia pytam dlatego że niestety niemoge sobie pozwolic na zakup żadnej SB (6)800 a musze kupic jakąś lampe - może jakieś sugestie które pozwolą rozwiać ewentualne wątpliwości co do wyboru miedzy tymi dwoma modelami - lub może jakaś trzecia inna alternatywa..... za sugestie bedę wdzięczny a i mam jeszcze jedno pytanko czy lampą z korpusu d50 można wyzwolić błysk w tej rivie prosze o jakieś info...

Pozdrawiam

Gabriel
27-02-2007, 22:58
Te lampy wyglądają identycznie, a co je różni to nie mam pojęcia. Liczba przewodnia to może tylko kwestia opisu. Z podróbki na początku byłem nie zadowolony jednak po większym wgłębieniu się w ustawienia wszystko jest OK. Jak opisywałem byłem bardziej zadowolony bo lepiej łapała ostrość, a co do błysku siła siej praktycznie identyczna. No i RIVA ma niższą cenę :) , a po co przepłacać za to samo. Zdjęcia z podróbki mogę podesłać na meila.

Co wyzwalania to można to zrobić każdą lampą błyskową. MI nawet udawało się to latarką ( super jasna " maglaita"-nie wiem jak to się pisze :) )

Po dłuższym czasie używanie jednej i drugiej nie widzę różnicy. Czekam, aż zaczną się śluby i wtedy przetestuję podróbkę i oryginał w boju. Okaże się wyższość oryginału choć myślę że podróba nie wypadnie gorzej. Czyli tydzień po świętach uzupełnienie opisu - i niech płaczą ci co przepłacili :)

W podróbie denerwuje mnie tylko wolna praca zomu.

Gabriel
27-02-2007, 23:00
Te lampy wyglądają identycznie, a co je różni to nie mam pojęcia. Liczba przewodnia to może tylko kwestia opisu. Z podróbki na początku byłem nie zadowolony jednak po większym wgłębieniu się w ustawienia wszystko jest OK. Jak opisywałem byłem bardziej zadowolony bo lepiej łapała ostrość, a co do błysku siła siej praktycznie identyczna. No i RIVA ma niższą cenę :) , a po co przepłacać za to samo. Zdjęcia z podróbki mogę podesłać na meila.

Co wyzwalania to można to zrobić każdą lampą błyskową. MI nawet udawało się to latarką ( super jasna " maglaita"-nie wiem jak to się pisze :) )

Po dłuższym czasie używanie jednej i drugiej nie widzę różnicy. Czekam, aż zaczną się śluby i wtedy przetestuję podróbkę i oryginał w boju. Okaże się wyższość oryginału choć myślę że podróba nie wypadnie gorzej. Czyli tydzień po świętach uzupełnienie opisu - i niech płaczą ci co przepłacili :)

W podróbie denerwuje mnie tylko wolna praca zoomu.

martin204
27-02-2007, 23:35
Dziękuje za informacje. Będe wdzieczny za przesłanie mi kilku fotek [email protected]
Jak fotki bedą ok to natychmiast zdecyduje sie na zakup z tej aukcji : http://www.allegro.pl/item169956420_lampa_do_aparatow_nikon_sl_3000afni_ nowa_gw_pl.html
Pozdrawiam.

Gabriel
19-03-2007, 17:22
Niestety sprzedaję opisywana lampę. Mam na oku sb-800 i ta w ogóle mi się nie przyda.