Zobacz pełną wersję : Mała lustrzanka + 35mm
Cześć,
szukam czegoś jak w temacie - niewielkie, tanie i z możliwością podpięcia jakiegoś w miarę jasnego szkła 35mm (najchętniej tak z f/2) i ew 50 1.8/1.4 i pewnie z dość dużym wizjerem (MF, a ja w tym dobry nie jestem...). No i tak jak wspominałem - tanie najlepiej - jakieś 350zł ze szkłem max?
Marka w sumie nieistotna, niezbyt się orientuję w tych aparatach - widziałem różne OM i z wyglądu bardzo mi się podobały - chciałbym pewnie coś w tym klimacie. Czyli coś "starowyglądającego" dla przechodnia, nie zwracającego zbytnio uwagi - chciałbym to do jakiegoś streeta używać i ogólnego "łażenia" - czyli mieć zawsze gdzieś tam pod ręką.
Wątek niżej "co lepsze do streeta widziałem", ale nie jestem pewien czy dokładnie o tym samym tam się toczy rozmowa ;)
Jakieś propozycje, ktoś pomoże?
Nie wiem co wybierzesz, ale lepiej brać coś co ma przynajmniej priorytet przysłony i czas 1/2000 też przynajmniej. Któryś olek tak chyba ma, OM2 chyba.
Z nikona, w tym budżecie, byś musiał celować w FE (FM), a tam 1/1000 tylko (FM nie ma żadnej automatyki). Może być mało, zwłaszcza jak zamierzasz w pełni otwierać szkło.
W sumie racja z tą 1/2000, chociaż raczej jednak przy słabszym świetle robię jak już. Piorytet przysłony - nauczyłem się robić praktycznie tylko w M, ale jednak w cyfrze jest możliwość podglądu i sprawdzenia :D więc może się przydać czasami - dzięki.
polecam nikon 401 (ceny 40-60zł) do tego podpinasz większość szkieł które masz (włącznie z tymi bez pierścienia przysłony), możesz dokupić sigmę 24/2,8 i już jej nie wypniesz ;) jak posmakujesz jej obrazka (cena ok 250-400zł)
kurcze esteta ;) - masz dwie wersje 401 i 401s w "s" masz sławny pomiar matrycowy (nikon 801, 90, 4) w manualu integralny i co najważniejsze korzystasz ze swojej optyki, więc koszty zakupu niższe, zasilanie też przystępne (aku z lampy ;))
maciorra
10-10-2011, 11:57
OM-2n - wielgaśny wizjer, tryb A i M, pomiar centralny, w trybie A mierzy światło odbite od pierwszej kurtyny migawki i powierzchni filmu - pomiar cholernie skuteczny:) Aparat jest mały, cichy i wygodny ogólnie miodzik, ale ze szklarnią już nie będzie tak łatwo. 35/2.8 jest mała i tania, a przy okazji świetna optycznie, ale jeśli chcesz jaśniej to jest tylko 35/2.0 która już nie jest ani tania, ani taka mała. 50/1.4 też nie jest najtańsza, ale mała i jakościowo super.
Jeśli miało by być 350 zł za puszkę ze szkłem to wchodzi w grę tylko zestaw z 35/2.8, ewentualnie 50/1.8. To ostatnie szkiełko można dostać za grosze, a jest bardzo przyjemne w obejściu.
OM-2n - wielgaśny wizjer, tryb A i M, pomiar centralny, w trybie A mierzy światło odbite od pierwszej kurtyny migawki i powierzchni filmu - pomiar cholernie skuteczny:) Aparat jest mały, cichy i wygodny ogólnie miodzik, ale ze szklarnią już nie będzie tak łatwo. 35/2.8 jest mała i tania, a przy okazji świetna optycznie, ale jeśli chcesz jaśniej to jest tylko 35/2.0 która już nie jest ani tania, ani taka mała. 50/1.4 też nie jest najtańsza, ale mała i jakościowo super.
Jeśli miało by być 350 zł za puszkę ze szkłem to wchodzi w grę tylko zestaw z 35/2.8, ewentualnie 50/1.8. To ostatnie szkiełko można dostać za grosze, a jest bardzo przyjemne w obejściu.
zgadza się - też kupuje tego maluszka jak bronka zmieni własciciela.
Dzięki panowie - aktualnie czekam już na przesyłkę z OM2n + 50 1.8 :D
Muszę jeszcze zapolować na 35 jakieś i będzie git.
Będziepanzadowolony.
Jak by nie wyszło polowanie na 35, to się rozejrzyj za jakimś 28 mm. Osobiście bardziej tę ogniskową preferuję. Mam oba szkła, żeby nie było.
pastwisko
10-10-2011, 17:56
ale on dla siebie kupuje, nie dla ciebie :D
W D700 uwielbiam 35mm więc pewnie w to będę celował, z 28 w sumie nie miałem zbyt dużo styczności.
Jak jest ogólnie z tymi 50? 1.8 dużo gorsza od 1.4? Bokeh zjadliwy czy jak w nikkorze 1.8?
Się Kubuś nie czepiaj. :-P
W sprawie bokehu, uderz do Mikołaja (axer), ze znanych mi osób, to największy fan olka. Z tego co widziałem próbki z tego szkła, to jest OK, ale jak to z bokehem, każdy szuka czego innego.
maciorra
10-10-2011, 20:01
Z pięćdziesiątkami jest tak, że zarówno 1.8 jak i 1.4 miały coś po 3 wersje, oczywiście krążą legendy o tym jak to się między sobą kolosalnie te wersje różnią.
Miałem 1.8 w wersji gdzieś z końca produkcji, która ponoć była najlepsza i 1.4 w wersji ze środka produkcji, która ponoć była taka sobie i stwierdzam, że różnice jeśli są to niewielkie - obie mi się podobają jesli chodzi o bokeh, ostrość itd itp. Ostatecznie zostawiłem sobie 1.4 bo trochu jaśniej i może bokeh odrobinę ładniejszy. Skoro kupiłeś 1.8 to ją sobie obcykaj i zobaczysz czy Ci pasuje. Jakbyś bardzo potrzebował porównać z 1.4 to mogę Ci pożyczyć:)
Shanleaf
10-10-2011, 21:42
To ja podobnie jak kolega wyżej polecę Yashicę, ale model FX-D. Aparat malutki, czasy do 1/1000, priorytet przysłony. Ogromny jasny wizjer. Kupiłem na allegro ze świetnym obiektywem 50/2 za 60 PLN, do wyrwania są równie doskonałe obiektywy yashiki 50/1,4 za niewielkie pieniądze jak i cała gama szkieł CZ.
naprawdę, przepraszam, ale nie wiele osób czyta, szuka, śledzi, przegląda, jeszcze raz przepraszam za "wrzutkę", zaraz znów się wątek rozkręci i będą oferty na następne modele
"Dzięki panowie - aktualnie czekam już na przesyłkę z OM2n + 50 1.8
Muszę jeszcze zapolować na 35 jakieś i będzie git.
To ja podobnie jak kolega wyżej polecę Yashicę, ale model FX-D.
ps: przy okazji gratuluję OLKA, kiedyś byłem bardzo zauroczony tym systemem i parę olków miałem, zwłaszcza bardzo mi pasowała optyka (dla mnie miała specyficzny, ładny rysunek) korzystałem też z jednego zooma, którym byłem zachwycony pod względem możliwości i obrazowania
http://www.pentaxforums.com/forums/attachments/expired-listings/46867d1257812097-sale-expired-vivitar-series-1-28-105mm-f-2-8-3-8-vivitarseries1_00.jpg
Ja długo polowałem na OM2n - niestety nic atrakcyjnego się nie pojawiało i skusiłem się na OM1. Złego słowa na razie powiedzieć nie mogę - kończę właśnie drugą kliszę ale czasem jeszcze rozglądam się za OM2n...
w kwestii pięćdziesiątek, taki zestaw:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img825.imageshack.us/img825/9038/dsc9096p.jpg)
robił takie zdjęcia:
źródło (http://img839.imageshack.us/img839/6347/img191t.jpg)
miałem jeszcze 35/2 (cud miód i orzeszki), 50/1.8 i 135/3.5, ale bokeh z 50/1.4 uwielbiam.
Z pięćdziesiątkami jest tak, że zarówno 1.8 jak i 1.4 miały coś po 3 wersje, oczywiście krążą legendy o tym jak to się między sobą kolosalnie te wersje różnią.
Miałem 1.8 w wersji gdzieś z końca produkcji, która ponoć była najlepsza i 1.4 w wersji ze środka produkcji, która ponoć była taka sobie i stwierdzam, że różnice jeśli są to niewielkie - obie mi się podobają jesli chodzi o bokeh, ostrość itd itp. Ostatecznie zostawiłem sobie 1.4 bo trochu jaśniej i może bokeh odrobinę ładniejszy. Skoro kupiłeś 1.8 to ją sobie obcykaj i zobaczysz czy Ci pasuje. Jakbyś bardzo potrzebował porównać z 1.4 to mogę Ci pożyczyć:)
No tak, jak zwykle z 50 jest zamieszanie :D na razie faktycznie popstrykam tym co mam i zobaczę jak to działa, a ew później będę szukał 1.4. Dzięki za propozycję, może skorzystam w przyszłości :)
Ja długo polowałem na OM2n - niestety nic atrakcyjnego się nie pojawiało i skusiłem się na OM1. Złego słowa na razie powiedzieć nie mogę - kończę właśnie drugą kliszę ale czasem jeszcze rozglądam się za OM2n...
Oj, to coś słabo polowałeś... ja wczoraj wymyśliłem, że kupię OM2 i kupiłem :D Wisiało ogłoszenie na korexie jakiś czas z tydzień minimum. Może cena nie jest okazyjna i dlatego nie schodził? Ja zapłaciłem 300zł za aparat z obietywem, więc wydaje mi się to półdarmo - przyzwyczajony jestem do gratów cyfrowych a to jednak inna kasa, choćby najtańszy sprzęt.
w kwestii pięćdziesiątek, taki zestaw:
robił takie zdjęcia:
miałem jeszcze 35/2 (cud miód i orzeszki), 50/1.8 i 135/3.5, ale bokeh z 50/1.4 uwielbiam.
Bardzo ładny zestaw robiący bardzo ładne zdjęcia :D
35/2 - drogie toto będzie? W sumie to dokładnie co potrzebuję do takiego aparatu... Masz może też jakieś przykładu z tego szkiełka ? ;)
600-900 na evilbayu, za swoją piękną dałem właśnie 600 na warszawskiej giełdzie, jedno z niewielu szkiełek, którego naprawdę mi brakuje.
35/2 odpowiada za moje ulubione zdjęcie, także bardziej go zarekomendować nie potrafię ;)
źródło (http://img542.imageshack.us/img542/2544/img614.jpg)
no może jeszcze tak, żeby nie było wątpliwości czy jest ostre:
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/493/img188u.jpg)
samson09
15-10-2011, 07:53
Oj, to coś słabo polowałeś... ja wczoraj wymyśliłem, że kupię OM2 i kupiłem :D Wisiało ogłoszenie na korexie jakiś czas z tydzień minimum. Może cena nie jest okazyjna i dlatego nie schodził? Ja zapłaciłem 300zł za aparat z obietywem, więc wydaje mi się to półdarmo - przyzwyczajony jestem do gratów cyfrowych a to jednak inna kasa, choćby najtańszy sprzęt.
To czekamy na wysyp zdjęć :)
samson09
15-10-2011, 08:30
I jak się ma w ogóle ten om2n do fe2 np.?
To czekamy na wysyp zdjęć :)
Oj to nie tak prędko ;) Zresztą to nie będzie aparat od stosów zdjęć, więc poza rolką testową pewnie szybko kolejne nie będą się kończyły ;)
Paczuszka dotarła do mnie w czwartek no i jest extra - super stan zarówno puszki jak i szkiełka, wszystko działa bezproblemowo. Muszę się jeszcze pobawić i zobaczyć na ile ten tryb priorytetu przysłony działa dobrze (w sensie pomiar światła głównie) przy kontrastowych scenach.
samson09
15-10-2011, 10:14
a gdzie kupiles w ogole?
Ogłoszenie znalezione na Korexie ;) w sumie to samo wisiało na allegro z licytacją bcm.
I jak się ma w ogóle ten om2n do fe2 np.?
Jak dla mnie manualne puszki Nikona ociekają zayebistością. Mają jedną jedyną wadę, da się podpiąć tylko Nikkory, tak z grubsza, bo jest jeszcze kilka innych szkieł, ale muszą mieć fabrycznie zamontowany bagnet F. Jak się ma tego świadomość, to nie jest źle. ;)
samson09
15-10-2011, 23:04
Jak dla mnie manualne puszki Nikona ociekają zayebistością. Mają jedną jedyną wadę, da się podpiąć tylko Nikkory, tak z grubsza, bo jest jeszcze kilka innych szkieł, ale muszą mieć fabrycznie zamontowany bagnet F. Jak się ma tego świadomość, to nie jest źle. ;)
Pytam bo mam okazję kupić fe2 za "przyjacielską cenę" , mint sztuka i się zastanawiam.
fe 2 - przyjemna puszeczka, cała seria ma małą wadę, pod lewym pokrętłem jest płytka szklana z napylonymi ścieżkami, trzeba zwracać uwagę na ten element, każde najdrobniejsze wgniecenie, uderzenie lub ingerencja w to miejsce może dyskwalifikować aparat do dalszego użytku, poza tym dużo plusów, choć ja preferowałem serię FM
Nie zdarta pucha ( FM 2 ) , kupiłem w czasie świętowania upadku muru berlińskiego (w West B.) w tym modelu nic się nie psuje, no chyba ,że ktoś wbija nim gwoździe.
A.n.d.r.e.V
12-11-2011, 12:48
Koledzy a co polecacie z małych lustrzanek(AF-od 1 do 3punktów, automatyczny przesuw filmu) z jasną 35mm??
F80?
pastwisko
12-11-2011, 16:25
Koledzy a co polecacie z małych lustrzanek(AF-od 1 do 3punktów, automatyczny przesuw filmu) z jasną 35mm??
F80?
No jak nie interesują cie szkła bez czipów to F80 bedzie idealnym wyborem. Do tego 35/2 lub 35/1.8 jesli ci ta winietka nie wadzi. Ale ja polecam 35/2 - miałem na analogu i jest swietna.
A.n.d.r.e.V
12-11-2011, 16:30
no własnie o 35/2 cały czas myslę
pastwisko
12-11-2011, 16:37
Na filmie sprawuje się swietnie
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/252521f100_010-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-6Z2bm1jpcOw/SmHA2cT4qxI/AAAAAAAAD_Y/LsfiyDRrUB0/s800/%252521f100_010.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/252521f100_034-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-BcRnxZlhjcs/SmHA4Zxy7XI/AAAAAAAAD_c/AeMDvxodWEY/s800/%252521f100_034.jpg)
A.n.d.r.e.V
12-11-2011, 16:39
a 24 i 28/2.8 na filmie?
28 fajna, też na filmie (mam) i 24 rewelacja ale sigma -
ps- 28 może być do sprzedania
pastwisko
12-11-2011, 16:43
niestety z tymi nie miałem przyjemnosci, natomiast miałem 20/2.8 i tez jest swietna, zero beczki :)
A.n.d.r.e.V
12-11-2011, 16:48
sigma 24 na filmie? realy?
pastwisko
12-11-2011, 16:49
O sigme 24/1.8 na filmie mialem na jednej rolce, zara poszukam.
Ale ona straszna krowa jest jak nie wiem..
myślę o starszej sigmie f2,8
pastwisko
12-11-2011, 17:11
A o tej, generalnie te stalki nikora 20 - 35 AF są bardzo fajne - szybkie, ostre, kontrastowe, małe etc. No i na filmie to co innego jak na matrycy, tym bardziej na cropku rzecz jasna.
stachmuszel
22-11-2011, 08:26
Ja zanabyłem na znanym portalu aukcyjnym OM-10+50/1.8MC za całe ... 92 pln. Podobno w stanie wyśmienitym (Anglia). Czekam na paczuszkę. Miałem w ręku taki zestawik u kolegi, zakochałem się :-). Wizjer, ręczne ustawianie ostrości, stałka, myślenie podczas kadrowania (tylko 36 klatek!:-) ). Oto moja kwintesencja fotografii.
Nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam.
Nic tylko sie cieszyc :) Jak sie pewnie sam niebawem przekonasz 36 klatek okaze sie przynajmniej o 20 za duzo i zaczniesz myslec o srednim formacie ;)
myślenie podczas kadrowania (tylko 36 klatek!:-) )
Cały czas nie mogę zrozumieć, co to ma wspólnego akurat z analogiem. Jeszcze rozumiem wielki format, gdzie się ma góra kilka kaset, ale mały obrazek? Pod koniec używania cyfry nie robiłem więcej zdjęć niż obecnie analogiem.
W większości wypadków mniejsza ilość zdjęć robionych analogiem wynika tylko i wyłącznie z aspektu finansowego. Nie ma żadnego podłoża w jakimś większym myśleniu podczas kadrowania.
stachmuszel
22-11-2011, 09:52
Cały czas nie mogę zrozumieć, co to ma wspólnego akurat z analogiem. Jeszcze rozumiem wielki format, gdzie się ma góra kilka kaset, ale mały obrazek? Pod koniec używania cyfry nie robiłem więcej zdjęć niż obecnie analogiem.
W większości wypadków mniejsza ilość zdjęć robionych analogiem wynika tylko i wyłącznie z aspektu finansowego. Nie ma żadnego podłoża w jakimś większym myśleniu podczas kadrowania.
Wiesz, każdy z nas jest inny. Gdybyśmy byli tacy sami lub podobni to świat byłby nudny:-)
A tak serio, kiedyś (mam 46 lat) fociłem Ami, Smieną, Zenitem, Practiką, Minoltą i Pentaxem. Przyszła era cyfrówki i człowiek nabrał wiatru we włosy (jeszcze wtedy je miałem:-)) i pstrykał trochę więcej. Kiedyś ślubniacy robili kilka rolek filmu, teraz co niektórzy ponad 1000 pstryków. Myślę więc, że jest jakiś związek technologii fotograficznej a ilością pstryków. Napewno dużą rolę odgrywają koszty, analoga są zdecydowanie wyższe.
Pozdr.
Wiesz, każdy z nas jest inny. Gdybyśmy byli tacy sami lub podobni to świat byłby nudny:-)
A tak serio, kiedyś (mam 46 lat) fociłem Ami, Smieną, Zenitem, Practiką, Minoltą i Pentaxem. Przyszła era cyfrówki i człowiek nabrał wiatru we włosy (jeszcze wtedy je miałem:-)) i pstrykał trochę więcej. Kiedyś ślubniacy robili kilka rolek filmu, teraz co niektórzy ponad 1000 pstryków. Myślę więc, że jest jakiś związek technologii fotograficznej a ilością pstryków. Napewno dużą rolę odgrywają koszty, analoga są zdecydowanie wyższe.
Pozdr.
Może to rzeczywiście kwestia włosów, bo ja mam trzynaście lat mniej, jestem dzieckiem ery cyfrowej, a włosów już nie mam. ;) Krótkiego romansu z Smieną i jakąś małpką analogową nie liczę.
Nie rozumiem tylko stwierdzenia, kupiłem sobie analoga, to teraz będę myślał nad kadrem.
Fakt, że cyfrą można bezkarnie i niemal bez kosztów pstrykać każdą pierdołę, której potem zdjęcia zapomniane spoczywają w otchłaniach dysku. Nie zmienia to jednak faktu, że jak ktoś nie myślał w cyfrze nad kadrem, to jedynie szybko się zniechęci do analoga.
ale właśnie te 36 klatek a teraz nawet 15 definiują wieksze widzenie poza kadrem - z cyfra miąłem tak - a walnę fote - może będzie lub kilka ujęć z każdego dostępnego miejsca - teraz nie - zastanów się jakie ujęcie i czy kadr odpowiedni ... jedynie ze 2-3 ostatnie klatki wale mniej przemyślanie - bo chce już zobaczyć co mam na kliszy
ps - a wiekiem jestem dokładnie pomiędzy wami :) jeszcze nie 40 a juz prawie nie 30
grafzero
22-11-2011, 13:42
ale właśnie te 36 klatek a teraz nawet 15 definiują wieksze widzenie poza kadrem - z cyfra miąłem tak - a walnę fote - może będzie lub kilka ujęć z każdego dostępnego miejsca - teraz nie - zastanów się jakie ujęcie i czy kadr odpowiedni ... jedynie ze 2-3 ostatnie klatki wale mniej przemyślanie - bo chce już zobaczyć co mam na kliszy
ps - a wiekiem jestem dokładnie pomiędzy wami :) jeszcze nie 40 a juz prawie nie 30
A jak jeszcze autofocusa nie masz :)
Wtedy dochodzi dodatkowy element planowania ujęcia. Bo być może nie zdążysz poprawić a nie możesz liczyć na zdjecia seryjne.
Ja lubię manualnym aparatem fotografować ludzi "na żywca". Siedzę sobie, aparat wycelowany, focus dobrany. Model się przyzwyczai, bo zdjęć nie robię, a ja czekam na właściwy moment. Ja się do cyfry nie nadaję, bo wtedy jest pstryk, pstryk, pstryk...
Ja zanabyłem na znanym portalu aukcyjnym OM-10+50/1.8MC za całe ... 92 pln. Podobno w stanie wyśmienitym (Anglia). Czekam na paczuszkę. Miałem w ręku taki zestawik u kolegi, zakochałem się :-). Wizjer, ręczne ustawianie ostrości, stałka, myślenie podczas kadrowania (tylko 36 klatek!:-) ). Oto moja kwintesencja fotografii.
Nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam.
to teraz przeglądaj aukcję za manual adapterem, bez niego masz tylko 1/60, b i automat
verdical
22-11-2011, 15:04
Ja też się złapałem nad ilością pstryków na cyfrze. Zbyt wiele! Po co!? Tak się skłąda, że jakiś czas temu poddałem się oglądajac fotki/skany z negatywu b&w i postanowiłem zakupić lustro na film. Za 440pln trafił do mnie z usa w idalnym stanie nikon FM- ma chyba 30lat!. 100% manuał. Do tego kupiłem ais'y 50/1.4 i 24/2.8. Zakładam t-max400 i ... jestem w innym świecie. Każde zdjęcie się celebruje i pieści. Super zabawa!
pastwisko
22-11-2011, 15:19
Pamietam jak dłuższy czas uzywałem 6x9 - miałem tam 8 klatek na rolkę - i testowałem potem aparat 6x6 dla niejakiego Toma W. i miałem 12 zdjęć na rolkę - ależ to było bogaaactwo! całe 4 foty wiecej!! :D
czyli najlepiej jakby aparaty miały ogranicznik jak w motoryzacji - np 2 klatki dziennie ... ale by była celebracja ...
I aby móc wykonać kolejne klatki należy wysłać SMS-a na 0-700 ;-)
znowu offtopujecie, zamiast w AO kulturalnie porozmawiać, żeby Was wymoderowali :razz:
stachmuszel
22-11-2011, 15:55
to teraz przeglądaj aukcję za manual adapterem, bez niego masz tylko 1/60, b i automat
To nie automat a preselekcja przysłony. Takowej używam najczęściej, więc jest miodzio :-) Ale jak znajdę gdzieś manual adapter, to pewno go kupię.
p.s. już dotarł :-) śliczna zabaweczka :-) cieszę się jak małe dziecko. Dzięki za poradę.
pastwisko
22-11-2011, 16:22
preselekcja podstawa ;)