PDA

Zobacz pełną wersję : Jak jest rozwiązany układ ostrości?

dominikpfv
10-10-2011, 00:27
Witam wszystkich Forumowiczów,
jestem tu pierwszy raz, więc nie zdziwię się, jak zadałem pytanie w złym miejscu...Ale mam do Was pytanie, a mianowicie- czy polecicie mi jakąś książkę/publikację, w której znajdę coś an temat rozwiązań konstrukcyjnych zastosowanych w aparatach cyfrowych / analogowych? Muszę zrobić opracowanie na ten temat ( żadnych szczegółów dot. treści, jakie mam w nim zawrzeć nie znam...) do profesora-fotomaniaka :)
Z góry dziękuję za każdy przejaw pomocy.
Pozdrawiam,
Dominik

hijax_pl
10-10-2011, 06:36
Szukaj po haśle "lupa nastawcza"...

Grzybu
10-10-2011, 11:46
Jeśli koledze chodzi o moduł Auto Focusa to raczej radziłbym szukać pod hasłem detektor fazy oraz detektor kontrastu.
W internecie znajdziesz to czego szukasz.
http://www.google.pl/search?q=analiza+obrazu&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a#sclient=psy-ab&hl=pl&client=firefox-a&hs=hSD&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&source=hp&q=detekcja%20fazy&pbx=1&oq=detekcja%20&aq=3&aqi=g4&aql=&gs_sm=sc&gs_upl=0l0l8l339l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=2623a44f4e351938&biw=1024&bih=685&pf=p&pdl=300

Jeśli jednak potrzebujesz jakichś publikacji do bibliografii to musiałbym poszukać. Miałem gdzieś książkę o cyfrowym przetwarzaniu obrazu gdzie było to opisane, ale musiałbym poszukać.

hijax_pl
10-10-2011, 11:58
to raczej radziłbym szukać pod hasłem detektor fazy... który to działa na zasadzie... lupy nastawczej ;)

A jak już wspomniana jest detekcja kontrastu to może jeszcze dorzucić klin i mikropryzmaty.