Zobacz pełną wersję : Szukam studia foto na spółkę (Wawa płd-wsch)
Michał Jędrak
09-10-2011, 22:43
U mnie rodzina się powiększyła ponad rok temu i stwierdziłem, że nie mogę mieć studia dalej u siebie.
Z jednej strony:
- do pracy nie mam daleko
- nic mnie to nie kosztuje
- pomieszczenie jest ładne
- jak ktoś się spóźni albo odwoła sesję to nie ma stresu
Ale z drugiej strony:
- jakoś chcę mieć zupełnie oddzielony dom od pracy
- szkoda mi, że ładny salon z dodatkowym pokojem (razem 60m2) stał się studiem
- chciałbym znowu móc częściej korzystać z kominka
- poważne sesje robi się i tak w innym miejscu
- robię zaledwie parę sesji w miesiącu, więc szkoda pomieszczenia
Tak więc spróbuję i może spodoba mi się wynajęcie lokalu, jak za dawnych czasów. Nie chcę tego robić sam, ale chętnie się 'podepnę' pod kogoś, kto taki lokal posiada i podzielimy sobie koszty, najlepiej w mojej okolicy: Stara Miłosna, Sulejówek, Rembertów, Wawer, Józefów, Radość, Grochów, Gocław, Saska Kępa itd... Czyli prawa strona Warszawy, raczej dolna część.
Moje wykorzystanie studia jest małe lub średnie. Sporo zdjęć robię poza studiem, więc jestem osobą, która skorzysta z lokalu najczęściej 3-5 razy w miesiącu, a jeśli jest jakaś masakra to może 7 razy.
Będę wdzięczny za kontakt, adres studia, może jakiś link do zdjęć lokalu itd. No i oczywiście jaka jest suma, którą musielibyśmy podzielić między sobą do zapłaty.
Michał Jędrak
09-01-2012, 14:02
Hello, trochę czasu minęło i jakoś słaby odzew. Nie ma nikogo w tych okolicach, kto by potrzebował bezproblemowego 'spółkowicza'?
Jakby co to może są ludzie nie mający studia a chcieliby jakieś posiadać i byśmy się zrzucili? Znalazłem parę lokali o różnym standardzie. Od mega luksusowych (300m2) do skromniejszych i w różnych cenach.
hmmm... a może w innym dziale powinienem się spytać?
Temat fotofraficzny, to raczej gdzie indziej. W fotografii - tematy ogólne, albo w Studio - sprzet i akcesoria. A najlepiej na grupie regionalnej Freelancer. Gdzie ci to przenieść?
Michał Jędrak
09-01-2012, 17:03
Może w Studio- sprzęt itd..
lukasz1ostrowski
26-01-2012, 14:46
Szkoda, że wa-wa w kraku chętnie z kimś bym się "pobawił" w studio :) Przy dzisiejszych cenach za wynajem to świetny pomysł
marszull
26-01-2012, 15:26
michal a podzielibys sie informacjami o miejscowkach (tzn nie adresy dokladne, ale np dzielnica, jaki rozklad, wysokosc, jakie media i cena)
ja mozliwe ze bede szukal miejscowki w tym roku, lokalizacja w sumie obojetna (ale w granicach miasta i komunikacji)
za to wazne sa dla mnie inne aspekty wlasnie np. media
Jakby to było gdzieś bardziej w okolicach centrum, ochota to ja może bym się skusił? Też kilka swoich świecidełek, softów mógłbym wsadzić.
Michał Jędrak
28-01-2012, 01:03
No ja szukam czegoś cały czas po prawej stronie wisły i to bardziej na południu. Już pomijam fakt, że mieszkam pod Wawą z tej samej strony, ale też ceny wydają mi się dobre i przede wszystkim dojazd. Z centrum na Pragę Południe jedzie się 20 minut autobusem i to w sumie prawie zawsze. Korki są o niebo mniejsze niż na niepodległości czy puławskiej. Nie wspominam już o słynnym wjeździe na Tarchomin :-).
Póki co szukałem jakiegoś 'gotowca', czyli jest sobie jakiś gość z forum, który płaci jakąś tam cenę i chce sobie ulżyć paroma osobami do spółki. Jednak jakoś słabo z chętnymi.
To co mnie interesuje to powierzchnia powyżej 60m2 (obecnie tyle mam), wysokość wiadomo, że minimum jakieś 3,5m i cena maksymalna gdzieś w okolicach 700zł od osoby. Być może lokal będzie za 2000zł i cztery osoby wystarczą. Być może lokal będzie droższy ale też znajdzie się więcej osób, które potrzebują studia parę razy w miesiącu, więc nie będziemy sobie przeszkadzać.
Mam też na oku piękną lokalizację i wypasiony metraż, ale oficjalnymi kanałami cena jest zabójcza. Będę więc próbował swoich umiejętności perswazji. Szczegółów nie podaję.
marszull
28-01-2012, 03:54
mi jak najbardziej pasuje ta strona, bo mieszkam na grochowie ;)
i czekam na jakies wiesci ;) tylko jak pisalem interesuja mnie tez media w tym lokalu ze wzgledu na rodzaj fotografii
Michał Jędrak
28-01-2012, 12:21
Ale co masz na myśli poprzez media? Standardem jest prąd 220V, bieżąca woda, umywalka, kibelek i czasami prysznic. Czy coś jeszcze potrzebujesz?
Lokalu bez tego co powyżej nie biorę pod uwagę.
Michale, a czy nie rozważałeś wynajmowania studia na zasadzie zakupu karnetu?
Z tego co piszesz, nie potrzebujesz tego studia non stop, a przy takim karnecie godzina wynajmu to nawet 12,5 za godzinę, a masz już lokal, sprzęt i wszystko co potrzebne - nie musisz więcej inwestować.
Nie wiem, jakie masz wymagania co do wielkości studia i osprzętu, ale sądzę, że powinno wystarczyć.
Taki karnet możesz wykorzystać przez 3 miesiące, a sądzę, że łatwiej znajdziesz chętnych na coś takiego, niż na comiesięczne "obowiązek" płacenia za lokal, prąd itp.
Może warto rozważyć?
marszull
28-01-2012, 13:00
Ale co masz na myśli poprzez media? Standardem jest prąd 220V, bieżąca woda, umywalka, kibelek i czasami prysznic. Czy coś jeszcze potrzebujesz?
Lokalu bez tego co powyżej nie biorę pod uwagę.
to co wymieniles, ale z dostepem w studio nie na zewnatrz
plus jesli jest taka mozliwosc to gaz lub mozliwosc trzymania butli ;)
wiem ze to rzadkosc ale sie zdaza ;)
ewentualnie pewnie bede musial szukac miejscowki przerobionej z mieszkania (czasami zgn zglasza takie lokale do konkursu ofert do wynajmu na 3 lata)
I ja bym się pisał na spółkę, tyle że ja niestety tylko mam sabinkę i nic więcej więc chyba się nie nadaję. Narazie mam wykupiony karnet, zobaczymy jak będzie się fotografowało.
Michał Jędrak
29-01-2012, 23:13
A może coś z innej beczki. Gdzie są jakieś studia foto po prawej stronie Wisły? Być może faktycznie karnety to dobre rozwiązanie.
Jeżeli byłbyś zainteresowany ulicą Inżynierską - daj znać na PW
Dam namiar na znajomego