Zobacz pełną wersję : windows 7
Kordian d70
09-10-2011, 19:46
Hej wszystkim.
Mam prośbę, może ktoś pomoże.
Walczę z lapkiem HP mojej mamy, na którym ma zainstalowany win7 i po przejściu w stan hibernacji, nie wiem z jakiego powodu, nie idzie kompa odpalić.
Wyskakuje czarny ekran z "modułem ładującym wznawiania działania systemu" i nie idzie nic wybrać bo nie działa ani "Enter" ani klawisze myszki, nic.
Dodam, że nie działa tez żaden klawisz funkcyjny, nie idzie wejść w tryb awaryjny, nie idzie wejść do BIOS-u.
Masakra.
Ktoś pomoże, bo czytałem, że to dosyć częsty temat wśród użytkowników tej wersji windy.
pozdrawiam
Próbowałeś przycisku power?
Kordian d70
09-10-2011, 20:33
Próbowałeś przycisku power?
nie no co ty, ja stoję nad wyłączonym laptopem i używam zaklęć ze słownika indian i czekam, aż się włączy ;-)
no proszę cię ................
Nie wiem czy częsty. Raczej "przypadłość sprzętu". Miałem coś takiego z Asusuem.
Pod spodem powinna być dziurka ;) opisana reset. Spinacz wyprostować i delikatnie! zrestartować kompa.
Jeżeli dziurki brak - odłączyć zasilanie, wyjąć baterię - czyli pozbawić gada prądu.
Przy ponownym uruchomieniu pozwolić mu ze spokojem ustawić system ponownie.
Kordian d70
09-10-2011, 21:32
Niestety HP takowej dziurki nie posiada i wyjęcie baterii tez nie pomaga.
Nie mam pojęcia jak to ogarnąć, ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?
Czy coś takiego może być zgłoszone do reklamacji, laptop jest prawie nowy.
Oczywiście, że może być taka usterka reklamowana! I raczej na tym się skończy skoro nawet twardy reset nie daje rady. Próbowałeś oczywiście włączyć go z zasilaniem sieciowym?
<| MICHAŁ |>
09-10-2011, 22:09
wcisnij power na 5-7 sekund
nastapi reset urzadzenia. sciagnij driver grafiki na przyklad ze strony firmy omega. zainstaluj.
teoria mowi, ze moze to pomoze, choc wcale nie musi :)
Po pierwsze - Omega drivers skonczyly sie
Sent from my HTC Vision using Tapatalk
<| MICHAŁ |>
09-10-2011, 22:45
nie wiem co sie skonczylo, ale nie dalej niz tydizen temu instalowalem i dziala OK. Mozna przeciez wejsc na stone ati albo nvidii i zassac z tych zrodel.
Władca Pixeli
09-10-2011, 22:58
Odepnij zasilanie, odłącz baterię.
Zacznij wciskać i puszczać przycisk włącznika co sekundę. Rób tak 20 razy.
Po dwudziestym razie wciśnij przycisk zasilania i trzymaj go wciśnięty przez 20 sekund.
Częstotliwość i czasy nie są krytyczne.
Zainstaluj baterię, włącz zasilanie i zobacz czy uruchomisz komputer.
Piszesz, że nie możesz wzbudzić systemu po zahibernowaniu, ale nie piszesz, przynajmniej ja widocznie nie załapałem, jak zachowuje się komputer w tym feralnym stanie.
Jak to wygląda, nie możesz później w ogóle włączyć komputera, czy tylko system się wiesza na starcie?
Nie piszesz też, jaki masz dysk w komputerze, HDD, czy może SSD, z którym właśnie niekiedy (np. OCZ), dochodzi do podobnych ekscesów?
Kordian d70
10-10-2011, 18:22
ufffff ....
Temat do zamknięcia, udało się usunąć usterkę.
Nie powiem Wam jak bo mnie wyśmiejecie, sam się śmiałem cały wieczór z tego.
Powiem tylko, że był to bardzo ostry "hard reset" ;-)))))
opowiedz nam swoją historię ;)
ufffff ....
...
... ale innym może pomóc zaoszczędzić czas i nerwy.
Więc idź na całość ;)
ufffff ....
Temat do zamknięcia, udało się usunąć usterkę.
Udalo sie na stale czy do kolejnej takiej akcji???
Jak sie to stanie raz jeszcze to tylko reklamacja, mam W7 i zadnych takich problemow nie mam....to mi wyglada na zla konfiguracje sprzetu pod W7 a raczej blad sterownikow pod ten sprzet....
Teraz się nie przyzna że wystarczyło kilka sekund klawisz power ponaciskać.
grudzinsky
11-10-2011, 13:40
Teraz się nie przyzna że wystarczyło kilka sekund klawisz power ponaciskać.
albo podlaczyc kompa do zasilania ;)
Albo dać klapsa, jak w D7000 na problemy z AF :D
Motorniczy
13-10-2011, 13:39
nie no co ty, ja stoję nad wyłączonym laptopem i używam zaklęć ze słownika indian i czekam, aż się włączy ;-)
no proszę cię ................
Pewnie miales slownik do gory nogami :)
Kordian d70
14-10-2011, 21:04
hej, wszystko odbyło się bardziej hardcorowo ;-)
Po kilku godzinach ślęczenia nad tematem, stosowaniu się do waszych pomysłów i tego co znalazłem w sieci, podłączaniu klawiatury USB, wchodzeniu do Biosu nie wytrzymałem i jak znudzony mały dzieciak zacząłem trzaskać po klawiaturze i nagle zaczęły działać klawisze (Enter i strzałki) i wreszcie poszło.
Zaraz po uruchomieniu odpalony cmd i wyłączona hibernacja, co by nie było więcej takich przygód.
Pozdrawiam i dzięki.