Zobacz pełną wersję : osłona LCD pro
Ostatnio znalazłem pare fajnych niedrogich gadżetów. w tym osłonę LCD (taka z boczkami). Szperając dalej te osłony LCD znalazłem troche bardziej rozbudowana osłonę, także na muszle (co prawda droższą od wcześniejszych).
http://www.allegro.pl/item164032092_oslonka_lcd_nikon_d70s_wersja_pro_.h tml
co o tym sądzicie? ktoś używał. sama osłona LCD to kwestai gustu, tego kto co lubi i jak pojmuje ochrone LCD ale intersuje mnie jak to jest przez tą muszle?, lepiej?, gorzej?
Mnie to wygląda na badziew która odsuwa oko od i tak małego wizjera.
cyrusvirus
14-02-2007, 10:59
na pewno praktyczny gadzet (ze wzgledu na przyciski), szkoda ze nie ma muszli "powiekszajacej" wizjer - wtedy bym sie zastanowil ale z tego co widze to oddala oko od wizjera aparatu
edit:
aha, noi gdyby kosztowal 2 razy mniej :wink:
jednak mi sie nie podoba. tak popatrzylem i ta muszl..:-(
jednak chyb sie zdecyduje na cos podobnego do tego:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=738
i do tego wezme oddzielnie muszle taka jak tu poniektorzy maja z http://www.raysfoto.pl/
+ gruszka i pedzelek;-)
(taki prezencik urodzinowy)
cyrusvirus
14-02-2007, 11:33
przeciez masz oryginalna oslone na sam lcd :confused: jak juz koniecznie chcesz sie pozbyc 95zl to moze przelejesz mi na konto ;-)
heheheh dobre.
mam pomsylec nad drobiazgiem na urodziny. Na pewno chce gruszke, pedzelek i muszle ta wieksza (wiele osob zachwala ja, nic swiatla sie nie dostaje)
a nad lcd wlasnie sobie mysle :-)))
cyrusvirus
14-02-2007, 11:43
no chyba ze tak :) to ja bym proponawal wezyk spustowy albo pilota.
Ja kiedyś myślałem o zakupie czegoś do ochrony LCD. Dałem sobie spokój, jak na razie rys nie mam. A jak będę miał, to będę miał je też w ... głębokim poważaniu :)
ESOX jeśli chcesz coś w podobnej cenie na urodziny dostać, to lepiej pomyśl o jakimś filterku czy innym pilocie/wężyku do wyzwalania migawki, albo dołóż tę stówkę do statywu :)
Nie używałem takiej osłony nigdy, ale zastanawia mnie jak to się odbywa. Żeby oglądnąć zdjęcie na LCD trzeba to otworzyć, z kolei jak chcesz zrobić zdjęcie to znowu zamknąć. Chyba nie jest to zbyt poręczne. Pewnie w większości przypadków nie będzie przeszkadzało, ale warto się nad tym zastanowić. Osobiście też wyprałbym pilota/wężyk
grzegorzant
14-02-2007, 12:03
a co z tą muszlą jeśli chodzi o zdjęcia w pionie?
Nie używałem takiej osłony nigdy, ale zastanawia mnie jak to się odbywa. Żeby oglądnąć zdjęcie na LCD trzeba to otworzyć, z kolei jak chcesz zrobić zdjęcie to znowu zamknąć. Chyba nie jest to zbyt poręczne. Pewnie w większości przypadków nie będzie przeszkadzało, ale warto się nad tym zastanowić. Osobiście też wyprałbym pilota/wężyk
tak wlasnie teraz nad tym mysle, ze to chba......nie potrzebne nawet jak sie cos zarysuje, przeciez tam patrze tylko tak ogolnie nie wplywa jakas ryska na zdjecie. bezsensu.
chyba zloze z narzeczona i kupie cos madrzejszeg moze filterek a mzoe wezyk (gruszke wlasnie znalazłem w pracy;-) )
Taka oslona ma sens przy mozliwosci kadrowania z LCD(jak w hybrydach np.), przy dSLR raczej przeszkadza.
Powiem Wam, kiedy taka osłona ma sens - gdy chcecie przejrzeć zdjęcia na LCD aparatu w silnym słońcu (na plaży, w Egipcie, w słoneczny śnieżny dzień), w tak silnej ekspozycji słonecznej, że nic nie widać na wyświetlaczu. W pozostałych przypadkach przeszkadza - a już w fotografii reporterskiej na pewno - gdyż, aby przy rozłożonej osłonie zrobić zdjęcie, trzeba wykonać TRZY dobrze wyćwiczone ruchy, aby ją zamknąć, inaczej boleśnie dziabniemy się pokrywką osłony w paszczę.
Śmieszny jest też argument sprzedawców co do osłony "pro" - że chroni przyciski aparatu i są po kilku latach jak nowe - to jak w cudowny sposób osłona przenosi nacisk, nie dotykając przycisków? Dawno już poza tym dowiedziono, że np. telefony komórkowe niszczą się o wiele bardziej w "szczelnych", foliowych pokrowcach, niż gołe (dostający się wszędzie kurz działa jak papier ścierny).
No i walor szpanerski - aparat wygląda bardziej "bojowo". Ale myślę, że dla prawdziwego fotografa, forumowicza, nie ma to znaczenia.
A co do gruszki, to mała, praktyczna porada (rzadko podkreślana) - przed użyciem dokładnie WYPŁUKAĆ, wciągając wielokrotnie wodę, po czym jeszcze dokładniej wysuszyć.
Zgadzam się z ekonet_pth. Miałem coś takiego do czasu, aż przystawiłem aparat do oka. Osłonka była otwarta i przywaliłem sobie w twarz. Skończyło się na bólu i wykopaniu osłonki. Może to i przydatny element ale sporadycznie. A pisanie, że jest profesjonalna to woda na młym sprzedawców. Pozdrawiam
drakenus77
14-02-2007, 23:58
Ja kiedyś myślałem o zakupie czegoś do ochrony LCD. Dałem sobie spokój, jak na razie rys nie mam. A jak będę miał, to będę miał je też w ... głębokim poważaniu :)
## jak się pojawia ryski to proponuje DISPLEX :)) idealnie poleruje szybki w komórkach to i tu się nada no i cena 16 zł :) i starcza na parę polerowań
Witam,
Wydaje mi sie ze czasami moze sie przydac taka oslonka - jak sie ja zalozy i zamknie aparat nie wyglada jak lustrzanka cyfrowa tylko bardziej przypomina analog - tak mi sie wydaje przynajmniej. Moze byc wtedy mniej pozadany przez przechodniow ;). Tak mamy oslonke ochronna ale w innym znaczeniu :).
pozdrawiam
Witam,
Wydaje mi sie ze czasami moze sie przydac taka oslonka - jak sie ja zalozy i zamknie aparat nie wyglada jak lustrzanka cyfrowa tylko bardziej przypomina analog - tak mi sie wydaje przynajmniej. Moze byc wtedy mniej pozadany przez przechodniow ;). Tak mamy oslonke ochronna ale w innym znaczeniu :).
pozdrawiam
Trochę masz racji. Ale jeśli niesiesz aparat zawieszony na szyi, to akurat osłonkę masz przy klatce piersiowej. A bandyci najpierw zwiną Ci aparat, a potem się zastanowią, co to jest (duże, czarne - brać!). Oby nie...
Proponuję wywalić wszelkie osłonki, ekraniki i podobne duperele, ew. nanieść miękką folię bezklejową na ekran i skupić się na zdjęciach a nie "tuningowaniu" sprzętu. Za zaoszczędzone pieniądze polecam np. zakup ruskiej stałki;)
Witam,
Kupiłem taką osłonę do sewgo aparatu, i moim zdaniem, wyrzuciłem pieniądze w błoto. Ani to wygodne, ani praktyczne. Leży na półce i porasta kurzem.
MZ najlepiej użyć folii, tak jak napisał LuCaS.
Pozdrawiam, QuadMan
Przeciez do d70 jest odslona na obiektyw dodana. ta z fototipa to badziewie, kumpel mial i to nic wygodnego. Do joystica ciezki dostep, i ciagle trzeba "klapac" zeby podejzec zdjecie, pozniej do zrobienia zamknac itd. po kilku takich "operacjach" kumplowi odpadla jedna z bocznych klapek. Lepiej ta 100zl przeznaczyc na cos innego.